TNPL (Tankerska plovidba d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska TNPL (Tankerska plovidba d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

E a predsjednik uprave Golara sigurno nije Maariiiioooo ili Branimir.

Uvik ɐɹʇuoʞ ! Sitne duše mogu da mi puše!!!

26 komada ..cestitam, pojacana likvidnost za 130% [emo_palacg]

"Nikad čovjek ne može da kaže onoliko mudrosti koliko može da prešuti gluposti" top spameri 1 serislav 2 zorangutan 3 trial

Di si zmajki…nema te na atpl..[emo_smijesak]
Nebrini ti za likvidnost..[emo_namigusa]

A BALVANA!!! :) :) :)

ovo je valjda promet za cijeli mjesec ..26 komada..nelikvidusa bila i ostala za vjeke vjekova..[emo_palacd]

"Nikad čovjek ne može da kaže onoliko mudrosti koliko može da prešuti gluposti" top spameri 1 serislav 2 zorangutan 3 trial

26 komada ..cestitam, pojacana likvidnost za 130% [emo_palacg]

Ima i puno manje likvidnih dionica na zse, a u isto vrijeme i puno manje podcijenjenih. E, pa ja sam očistio takve iz svog portfelja i kupio TNPL.

Možda da razmislite o tom potezu ako ste zapeli u nekoj dionici?
Ima onih koji žele pod svaku cijenu zaraditi baš na dionici koju su kupili, pa eventualno otišli i u minus s njom, pa neće da prodaju u minusu, premda po mom mišljenju ovdje imaju najbolju priliku na tržištu. Mada osobno ne razumijem takvo razmišljanje, jako često nailazim na takve primjere.
Umjesto da traže relativno najbolju priliku na tržištu oni valjda žele biti apsolutno u pravu i da baš ta dionica koju su kupili vrijedi više?
Recimo da ste prije godinu dana kupili neku dionicu na 100 kn i ona je sada 85 kn. Ne želite je prodati s minusom. U tom razdoblju TNPL je pala sa 400-440kn na 260-280, dakle za 35% i značajno više od te vaše, uglavnom kao posljedica rasprodaje i izlaska 2. dioničara. No vi nećete da iskoristite tu priliku jer ste u minusu s tom vašom dionicom, čak i ako prepoznajete da je TNPL mnogo bolja prilika? E, da sam ja tako razmišljao, danas bi bio u bankrotu.

Ispričavam se ako ovaj post previše miriše na nagovor na kupnju, ali zaista mi nije jasno eto primjerice zašto se neki grčevito drže UPLP, kada pri ovim cijenama TNPL ja nju uopće ne gledam i prije bih razmišljao o njenom šortanju da hedgam kupnju TNPL, nego o kupnji ULPL.
Također nelikvidne dionice koje sam izbacio, neke iz posebnog režima. Ni blizu toliko potcijenjene, a nekima se ne trguje tjednima, mjesecima.
Pričao s prijateljem u više navrata koji se nakrcao OPTE, očekuje neko čudo. Po meni, teško da će mu ta priča sretno završiti, argumentiram mu kupnju TNPL, neće da kupi.
I onda svi kad izgube lovu počnu pričati o prevarama na burzi, a ne o prevarama u svom razmišljanju. Zanimljivo je to.

Još jedna meni osobno jako bitna stvar. S obzirom na potcijenjenost TNPL, ako prodate recimo 20.000 kn neke manje potcijenjene pozicije i kupite 10.000 kn TNPL možete očekivati istu zaradu, što znači da vam ostaje još 10.000 kn za peglanje prosjeka, za neku drugu priliku ili za staviti na banku ili u madrac, pa smanjiti izloženost burzi, koja je eto tako puna prevara.

Još jednom, nije mi običaj ovako otvoreno zagovarati kupnju neke dionice, ali eto došlo mi da napišem par svojih razmišljanja.

Svakako, bilo tko tko kupuje bilo koju dionicu pa tako i ovu, bilo bi poželjno da ima svoje razloge za to. Mogu to biti i moji razlozi u koje se sam uvjerio. Svakako nemojte me prozivati ako nešto pođe ukrivo. To je na burzi uvijek moguće, ja sam za sebe procijenio da mi je ovdje risk/reward naklonjen, i to do poda.

mnogo ga momci navlacite a nema se za pomest prodaju..nije to posao..nego kokosarenje
LNG je igra..

http://finance.yahoo.com/echarts?s=GLNG+Interactive#symbol=glng;range=my;compare=;indicator=volume;charttype=area;crosshair=on;ohlcvalues=0;logscale=off;source=undefined;

Tko pogleda tvoje postove na atpl…ingr…vart…ovisno kad si prodao a kad kupio za krafnu….skužit će tko navlači i koliko…[emo_namigusa]
Neka si ti nama na temi…[emo_plazi]

isčekujući psn na tvojim trenutnim pozicijama vart i ingr…ako uhvatiš vremena postaj usa brodare danas….šteta što nisi u petak…ali nema veze…dočekat ćeš i ti jedan crveni dan…

smootko

potpisujem. pogodio si in medias res. ljudi vrlo rijetko prodaju uz gubitak. čestitke na trudu i iskrenosti. da je više takvih

Flota im je:
4 VLCC
2 Suezmax
2 Aframaxa

Dakle, radi se o kompaniji koja ima samo tankere za prijevoz sirove nafte i to uglavnom najveće VLCC-ove koji su i u najvećim problemima.
Po mojim kalkulacijama NAV im je oko 92 mil USD, imaju 167 mil duga, pa im je dug/kapital (odnosno ovdje NAV) kako nas je kolega bigfoot učio, oko 181,52%.

No sve to im ne smeta da im tržišna kapitalizacija bude 75 mil $, što odgovara razini P/NAV oko 0,82.
Da podsjetim, za TNPL koja je u mnogo boljem položaju P/NAV je oko 0,17, a da bi bio 0,82 cijena TNPL bi DANAS trebala biti 1236 kn. Dakle, danas, ali ja sam eto spreman čekati. Jasno mi je da na ZSE nema povjerenja, nema likvidnosti, nema razuma. Strpljen, spašen.

Da ažuriram malo situaciju sa DHT. Od citiranog posta napisanog 31.10. do sada DHT je narastao 17%, mcap narastao sa 75 na 88 mil $ (trenutna cijena 5,70$).
P/NAV joj je sada oko 0,96. Da bi TNPL bila na istom P/NAV omjeru cijena bi joj sada trebala biti oko 1450 kn. No kako burza u trenutku pisanja ovog posta ne radi, na potencijalnu realizaciju te cijene morati ćemo pričekati do sutra :):

Inače, ako mislite da sam pronašao najskuplju tankersku dionicu (DHT), jako se varate. Primjerice NAT se trži debelo preko NAV-a.

Recimo da ste prije godinu dana kupili neku dionicu na 100 kn i ona je sada 85 kn. Ne želite je prodati s minusom. U tom razdoblju TNPL je pala sa 400-440kn na 260-280, dakle za 35% i značajno više od te vaše, (…). No vi nećete da iskoristite tu priliku jer ste u minusu s tom vašom dionicom, čak i ako prepoznajete da je TNPL mnogo bolja prilika?
Kad i ti počneš s usporedbama poput “dionica A je pala više od dionice B, dakle dionica A je bolja prilika jer je više pala”, onda je to znak da je voda došla do grla.

Recimo da ste prije godinu dana kupili neku dionicu na 100 kn i ona je sada 85 kn. Ne želite je prodati s minusom. U tom razdoblju TNPL je pala sa 400-440kn na 260-280, dakle za 35% i značajno više od te vaše, (…). No vi nećete da iskoristite tu priliku jer ste u minusu s tom vašom dionicom, čak i ako prepoznajete da je TNPL mnogo bolja prilika?

Kad i ti počneš s usporedbama poput "dionica A je pala više od dionice B, dakle dionica A je bolja prilika jer je više pala", onda je to znak da je voda došla do grla.
[/quote]

Evo se opet pokazuje kako vrsni analitičari trguju na našoj burzi, a po visokim ocjenama imaju i jednako kvalitetnu publiku. To mi je žao vidjeti jer želim da napokon ova zemlja i njeni ljudi počnu napredovati, a ovdje se pokazuje ili zloba ili neznanje. Nadam se da je neznanje, toga se lakše riješiti.

Dakle, u mojim prijašnjim postovima pa i u ovom iz kojeg je izvučen citat sam rekao i argumentirao da TNPL smatram najboljom risk/reward dionicom na ZSE.
Iz te pozicije je jasno da vaša interpretacija mog posta ne stoji.
A osim toga i na kraju citiranog dijela piše:

No vi nećete da iskoristite tu priliku jer ste u minusu s tom vašom dionicom, čak i ako prepoznajete da je TNPL mnogo bolja prilika?

A to što je dionica TNPL pala više od dionice iz primjera bi trebalo služiti kao bonus, kao pomoć u racionalizaciji napuštanja te gubitničke pozicije.
Dakle, evo potpuni prijevod mog primjera:

Evo mi je dionica A pala 15% u zadnjih godinu dana, a čini se da će se njena loša performansa i nastaviti, možda sam krivo izabrao. No, TNPL mi se čini zanimljiva i jako jeftina na ovoj razini i kao da nema više mnogo prostora za pad. Uz to u zadnjih godinu dana je pala oko 35%, što znači da sam relativno bolje prošao u dionici A, pa mi je zbog toga lakše pomiriti se i prodati je sa gubitkom od 15% i kupiti TNPL.

New Report

Close