slažem se da su ti trenuci uglavnom rijetki, OSIM u velikim krizama, a sad smo u jednoj takvoj što će reći: dionica s takvim pokazateljima bit će sve više….jer će kupaca biti sve manje
nije tako, ukupan broj kupaca i prodavača nikad nije isti, niti su iste cijene koje traže. tek u manjem dijelu REALIZIRANIH transakcija oni se i nađu ("dogovore") pa je tek TADA broj prodavača i kupaca isti. kad tržište raste povećava se broj kupaca koji nude sve više cijene, a prodavači se povlače.
kad je medvjeđe doba raste broj prodavača, a kupaca je sve manje i to na sve nižim razinama. ovo sada je upravo takav slučaj. gurui investiranja kažu da treba početi kupovati kad kupaca nestane i kad krene prodaja po principu "daj što daš" [thumbsup]
Sta je pisano na ovoj temi, covjek ne zna dali da place ili se smije.
TNPL je podcjenjena na 4000kn, pa je podcjenjena na 3000, pa na 2500, pa na 2000 , a na 1500kn je ‘dar sa neba’.
I znam da Sakai nije glup i da me vjerojatno nije razumio pa cu pojasniti : prema trenutnoj cijeni onaj tko je izasao na 4500 moze kupiti 4 dionice TNPL -> TO JE 3 GRATIS DIONICE nego da ju je drzao bez prodaje.
Inace, nemam dionice jer i dalje cekam. Dok cekam, analiziram.
[/quote]
A da je izašao na 8.000 kn sada može kupiti puno dionica TNPL.
slažem se da su ti trenuci uglavnom rijetki, OSIM u velikim krizama, a sad smo u jednoj takvoj što će reći: dionica s takvim pokazateljima bit će sve više….jer će kupaca biti sve manje
Prosjećni P/E za crobeks je oko 9.Prosječni P/BV je preko 1.To praktično znaći da je TNPL podcijenjenija
oko tri puta od ostalih dionica sastavnica crobexa..Očekivati da će i ostale dionice ići prema tim multiplima znaći da
crobex ide prema 600.Nije baš optimistično.Veća je vjerovatnost da će TNPL u malo dužem
vremenskom razdoblju rasti više od ostalih s obzirom na veću podcijenjenost.Ali na ZSE dobri fundamenti sada ne znaće ništa.Za mene je to bitno.
Sta je pisano na ovoj temi, covjek ne zna dali da place ili se smije.
TNPL je podcjenjena na 4000kn, pa je podcjenjena na 3000, pa na 2500, pa na 2000 , a na 1500kn je ‘dar sa neba’.
I znam da Sakai nije glup i da me vjerojatno nije razumio pa cu pojasniti : prema trenutnoj cijeni onaj tko je izasao na 4500 moze kupiti 4 dionice TNPL -> TO JE 3 GRATIS DIONICE nego da ju je drzao bez prodaje.
Inace, nemam dionice jer i dalje cekam. Dok cekam, analiziram.
[/quote]
A da je izašao na 8.000 kn sada može kupiti puno dionica TNPL.
[/quote]
Postavlja se pitanje.Zašto je netko kupio po 8.000?Što se to dogodilo da je sada 1.150.Sedam puta
jeftinije.
nije tako, ukupan broj kupaca i prodavača nikad nije isti, niti su iste cijene koje traže. tek u manjem dijelu REALIZIRANIH transakcija oni se i nađu ("dogovore") pa je tek TADA broj prodavača i kupaca isti. kad tržište raste povećava se broj kupaca koji nude sve više cijene, a prodavači se povlače.
kad je medvjeđe doba raste broj prodavača, a kupaca je sve manje i to na sve nižim razinama. ovo sada je upravo takav slučaj. gurui investiranja kažu da treba početi kupovati kad kupaca nestane i kad krene prodaja po principu "daj što daš" [thumbsup]
Čekaj malo, kada kupaca nestane, netko kupuje. Kako je onda kupaca nestalo?
Ti ćeš onda biti nevidljivi kupac.
[lol]
gurui investiranja kažu da treba početi kupovati kad kupaca nestane i kad krene prodaja po principu "daj što daš" [thumbsup]
Čekaj malo, kada kupaca nestane, netko kupuje. Kako je onda kupaca nestalo?
[/quote]
Dio je u pravu! Kad se na likvidnim dionicama naglo poveca volumen, a drugi-treci dan nestane kupaca uz veliki pad cijene, to ce vrlo vjerojatno biti lokalno dno.
Baltic Dry 715 (-2.46%)
Baltic Capesize 838 (-2.33%)
Baltic Panamax 622 (-4.75%)
Baltic Supramax 622 (-1.58%)
Baltic Handysize 315 (-0.32%)
As of 11/28/08
Baltic Dirty Tanker 1,073 (+5.61%)
Baltic Clean Tanker 888 (-0.56%)
As of 11/28/08
ZIMA POČELA… NADAJMO SE DA ĆEMO SE SMRZAVAT DUGO
Tankerska je ove godine pruzela 11.000 svojih dionica za podjelu ( pola Mustaču, a pola se dijeli na ravnopravne udjele između Mustača i radnika).
Sad sam nešto računao i mislim da realna cijena, uzevši u obzir veliki pad vozarina i gore navedenu činjenicu, nikako nije veća od 500 kn. Maksimalno. Na tim razinama mislim kupovati.
Sve je jasno !
Molim kolegu da pokaže pad vozarina i izračun.
Situacija nije bajna , ali nije potrebno lagati.
Vozarine su veće nego kad je cijena bila 8000 kn.
Molim kolegu da pokaže pad vozarina i izračun.
Situacija nije bajna , ali nije potrebno lagati.
Vozarine su veće nego kad je cijena bila 8000 kn.
Kakvo laganje ? Činjenica je da je tankerska preuzela 11.000 komada svojih dionica (ili za Vas 1,76%) za podjelu, kako sam naveo. Molim provjerite !
Nadam se da Vam je sad jasno !