opet blokada………nemamo sreće i gotovo!
kakve su prognoze tehnčke analize za crobex
Nemaju sreće oni koji prodaju a ne moraju.TA bi trebala utjecati na dionicu kada su startne pozicije iste,
a TNPL je i dalje jako podcijenjena .Mislim fundamentalno najpodcjenjenija na hrvarskom tržištu.Gotovo pa ni jedna dionica nije imala tako strelovit rast.A pad je danas išao postepeno i tržilo se dosta dobro.A prodavaju oni koji su kupovali od 1.800 do 1.500 bojeći se gubitka.Najveći dio dionica je završio u
čvrstim rukama. U slijedećem zaletu bi trebali jako brzo prema 2.500 jer su slabe ručice bježale danas,a jučer kapitalizirale dobit.Bitno da je promet veliki i da će se sve dogoditi ubrzano.
Padali smo dugo na malom prometu, a rasti ćemo brzo na velikom.
Ipak imamo jedan veliki problem,a to je razdoblje od 15.05.2008 do prije tri četiri dana jer je dionica padala,a trebala rasti zbog dobrih tankerskih vozarina,zbog novog broda,zbog izvrsnog FI1H,zbog porasta US$,zbog pada cijene nafte i sve je to poništio jedan prodavač,a sada je došao i negativni sentiment.Tako da nam je start vrlo nizak.
Danas sam ponovno gotovo 100% u tnpl.Zadnjih 11 sam kupio ja .Na meni je pala blokada.Prije toga kupio 11.Izaša iz Podravke i Petre i dodao dividendu koja će danas sjesti na skrbnički.Prosjek
ulaza ispod 1.900 sa troškovima oko 1.940.
Da li će sutra biti jeftinije.Spasila nas blokada od mogućeg daljnjeg pada.ATPL je pružila korak.
Vjerovatno bi se i mi bili zaletili.
Dobro je reka moj hajdukovac zmrklic da sve može predvidjeti osim veličine ljudske gluposti.Ali ipak je on to krivo predpostavio.Mislim da je na ovakvm tržištu važnije pravilo:Strašljivom trgovcu gov..
u tobolcu.
Svim hrabrim stalnim članovim posade mirno more.
MI nismo zatvoreno društvo.Primamo i nove članove vrlo rado.Što nas je više osjećamo se bolje.
Malo mi je čudno, jer TNPL nije niti jednom fondu u prvih 10, a s ovom količinom dionica to bi sigurno trebala biti.
[/quote]
Pogledaj kolka je imovina PBZovih fondova pa će ti biti jasnije zašto 20 milja ulaganje nije u top10
[/quote]
http://www.hrfondovi.info/fond/33/
na dan 30.09.2008 cijena TNPL-R-A=2440kn
Imovina PBZ Equity fonda =810.800.000,00 kn
2440*10497/810800000=3,16%-ovom imovinom bi TNPL
trebala biti na 7. mjestu
1. SILBA PARTICIPATIONS B.V. 519.104 82,87 Osnovni račun
2. TANKERSKA PLOVIDBA D.D. 11.000 1,76 Osnovni račun
3. PBZ D.D. 10.497 1,68 Skrb. račun
4. FINTRADE D.O.O. 6.081 0,97 Osnovni račun
5. SOCIETE GENERALE-SPLITSKA BANKA D.D./ALLIANZ ZB D.O.O. ZA AZ OBVEZNI MIROVINSKI FOND 5.155 0,82 Skrb. račun
6. ZAGREBAČKA BANKA D.D. 3.519 0,56 Skrb. račun
7. ZAGREBAČKA BANKA D.D. 2.704 0,43 Skrb. račun
8. PBZ D.D. 1.559 0,25 Skrb. račun
9. NAVA BANKA D.D. ZAGREB 1.402 0,22 Osnovni račun
10. RAIFFEISENBANK AUSTRIA D.D. ZAGREB 1.001 0,16 Skrb. račun
Ukupno: 89,72
Evo broj 7 – cca 130 kom
Odo šetkat po Parizu sutra, neću vidjet burzu do utorka, baš me zanima šta ću naći [cool]
Strah ili panika postaju glavne karakreristike našeg TK.Ili euforija.Dakle svi pokazujemo kolektivnu psihotičnost.Usponi i padovi su karakteristični za psihičke bolesnike.A ti psihički bolesnici/mi/imamo
neku imovinu koju bi netko želio kupiti što jeftinije.I najbolji način bi bio makniti se kao i Zmrklic,a ako ti prijeti margine caal ne moraš u Pariz,ali možeš barem u prirodu.Ali kako kada smo bolesni.
Ja svoje utočište nalazim u računanju.
Ideju sam dobio kada sam na stranicama ATPL ,prije neki dan pročitao da neki strani brodari rastu,a
da je razlog jer im je Mcap manji od 200$ na 1DWT,te sam utvrdio:
—————–MCAP u ooo US$—————-MCAP na 1DWT
TNPL———–230.866————————-176
ATPL———-369.481————————–462
JDPL———–75.754—————————274
ULPL———118.762—————————430
Podaci su izračunati prema jučerašnjim prosiječnim cijenama ovih dionica na ZSE,po srednjem tečaju
Narodne banke hrvatske za US$.
Veličina flote postaje sve bitniji faktor uz ovakvo kretanje vozarina.
Zaduženost i krediti postaju sve jača omča.Tko je dužan i za Božić je tužan.TNPL će i za Božić biti
sretna,jer je malo zadužena.
Ovo sam izračunao kao bitne informacije za dugoročne investitore,koji tehničkoj analizi ne davaju
previše važnosti.
A sada malo i za kratkoročne špekulante ,za šortanje,za daytradere i ostale.Da se razumijemo i ja
često pripadam ovoj skupini.To je za dušu,ali samo sa dijelom kapitala.
Što se dogodilo pozitivno u odnosu na jučer:
1.Porast BDTI o,06%
2.Porast US$ 0,30 %
3.Nafta pojeftinila 4-5 %
4.Sjela dividenda_biće da je Zmrklic iša potrošiti u Pariz.
5.Ina=likvidnost na pragu
Negativne informacije:
Pad BHSI 3,86 % odnosi se na samo 13,73% cjelokupne flote i to samo na onaj dio koji je na spotu
u handysize floti ,a to bi trebalo biti ispod 20% od 13,73%.Dakle,gotovo beznaćajan utjecaj.
U svakom slućaju povoljnija situacija nego jučer po zdravom razumu.
Ali strani brodari su pali.Neka su ako su zaduženi i ako su precijenjeni Prema TNPL,s obzirom na velićinu flote i ako su prezaduženi.
Ali i Ameri su pali.Nekac su ako imaju lošije poslovanje i P/E im sa 11 prema 14 ili petnaest.Firme koje imaju bolje izvještaje će narasti.Zo je zakon tržišta.Nagrada i kazna za uspješno ili neuspješno
poslovanje.
Ipak je bitno što mi mislimo.Mi uglavnom ne mislimo jer strah blokira.Glasnice titraju.
Ipak treba biti realan i očekivati još jedno strmopizđenje.Ne mora biti, jer mirovinci danas mogu
ubrati puno kvalitetnih dionica na granici blokade,pa im blokade ne moraju odgovarati jer za dvi tri ure se sve može smiriti.
Samo hladna glavu u ovom trenutku donosi dobit.Ja svoje ne prodajem,jer nakon današnjeg dana
ću biti sigurno 100% u dionicama.
u pravu si… zato sam rekao da nisam siguran… mozda su u igri dva fonda PBZ-a
u pravu si… zato sam rekao da nisam siguran… mozda su u igri dva fonda PBZ-a
[/quote]
Vjerovatno i jesu dva fonda! PBZ Equity je imao oko 7650 dionica TNPL-R-A tamo negdje u 4. mjesecu, a kako je TNPL padala postotno brže nego neke druge dionice tako je nestala iz top10 ovog fonda!
Ive Mustać: Mediji izmišljaju da je Tankerska kupila dionice Hajduka
Tankerska plovidba nije kupila niti jednu dionicu "Hajduka". Svi mi volimo splitski nogometni klub, navijamo za njega i želimo da prebrodi krizu i bude pravi dalmatinski klub, ali dionice nismo kupili i ne znam zašto nas se u tom kontekstu spominje – kaže nam direktor zadarske brodarske tvrtke, kapetan Ive Mustać.
Napise iz raznih medija gdje se spominju kao kupci tih dionica s iznosom od pet milijuna kuna nisu htjeli demantirati da ne bi na neki način štetili "Hajduku", navodi, ne nalazeći pravog objašnjenja takvim informacijama.
Iako su imali svog predstavnika u upravi kluba koja će se ulaskom novih vlasnika vjerojatno već uskoro mijenjati pa su ga financijski i pomogli, o kupovini dionica, nisu ni razmišljali ni o tome u tvrtki raspravljali, doznajemo od Mustaća.
Pomažu mnoge, posebno zadarski sport pa je moguće da će, zatreba li, to ubuduće raditi i kad je u pitanju "Hajduk".
Glavni posao Tankerske plovidbe je, međutim, prijevoz tereta morem i u njegov se razvoj ulaže maksimum. Izvan tog posla angažirali su se jedino u brodogradilištu Lenac što je višestruko vezano uz njihove temeljne preokupacije, a odmak su napravili tek investicijom u Zdravstveno rekreacijski centar Ninsko blato., i to iz svojevrsnog patriotizma kako bi, objasnit će Mustać, dali doprinos tom i uopće svom širem kraju.
– Osim svojih, Tankerska ne posjeduje drugih dionica, nije kupovala ničije pa tako ni dionice "Hajduka" – rezolutan je predsjednik Uprave najjače u nas brodarske tvrtke, Ive Mustać.
http://www.slobodnadalmacija.hr/Hajduk/tabid/83/articleType/ArticleView/articleId/26320/Default.aspx
Samo hladna glavu u ovom trenutku donosi dobit.Ja svoje ne prodajem,jer nakon današnjeg dana
ću biti sigurno 100% u dionicama.
normalno da se ne isplati prodavati TNPL na ovoj smiješnoj cijeni, prije je treba kupovati kupovati ali ni s time ne treba žuriti jer iskustva zadnjih mjeseci pokazuju da ova dionica idiotski brzo pada bez razloga, čim se malo vani zacrveni. pitanje što sad s kešom od INE? ja sam mislio danas dokupiti, ali odustao sam, ne samo od TNPL već uopće od kupnje jer vidim da mnogi danas misle kupovati vjerujući da će fondovi sav keš koji dobiju odmah idući tjedan izliti na burzu i dić crobex na 3000 ali to je pogrešno razmišljanje jer si fondovi ne smiju dozvoliti upadanje u zamsku nelikvidnosti kao što se dogodilo OIF jer bi to bio konačni krah hrvatske burze