Nisi se zaj.bo ni na 2.500,a ni ja na 4.200/prosjek 4.060/ i sve dokupljivao do 2.200,a onda besparica na 2000,pa ponovno kupnja na 1.800 i jučer ponovno na 1.500,Sve do pada do 2.000 sam bio miran,ali već na 1.800 nisam moga virovati,a jučer
na 1.465.Pa to nemoguće.
Kolega, jedan komentar. Ako slijepo vjerujes u TNPL i kupujes na 4200, onda dokup nebi smio biti do 2500, a slijedeci mora biti na 1500kn, pa 900 kn itd.! Uopce ne vidim razlog da se nesto dokupljuje na -20% ako ocekujes rast! Pa to ti pise u svim knjigama o investiranju !
NE LOMI GUBITAK!
Pisao sam ti o znacenju fundamenata u kriznim vremenima. Ona vrijede malo vise od nule.
Jednom nasem kolegi prije mjesec dana sam napravio TA analizu po kojoj nasa dionica nema potpora ispod 2500kn . Prva slaba potpora joj je na 1300kn.
Ovo što sam ja napravio bi čak bilo u redu da sam ravnomjerno kupovao i tonio do 1.500. pa bi mi
prosječan ulaz bio 2.760.Ali najveći dio sam ušao na početku kada sam prodao stotinjak ATPL po
prosječnoj cijeni od 3.060 i u tom trenutku ostvario omjer od
3.060:4.060=0,75
danas je taj omjer 0,74
imam i 3% ostvarene dividende
i pušiku 1,5% provizije za konverziju
netto o,73 Otprilike povoljnija situacija za 3% nego dac sam ostao u ATPL.
Činjenica je da sam kupio bilo što drugo da bi bio bolje proša nego da sam ušao U TNPL.Ja sam
sve rasprodavao i ulazio u TNPL tako da sam na cijeni od 2.500 bio 100% U TNPL,a kako je padala
da nebi pucao margine mora sam stalno doplačivati i stalno dokupljivao TNPL,očekujući da smo
dotakli dno.A dno je o,o1 Kn i za Jamnicu.
Normalno da je ovakav pristup kriv,jer se uvijek preporuča disperzija uloga radi smanjenja rizika.To
je bio rizik kojeg sam svjesno preuzeo i to nebi savjetovao ni jednom ulagaču.I na ATPL se javljaju
komentari o tome da su neki izloženi samo toj dionici.Međutim,BDI je žestoko padao,a oni su i dalje
neracionalno ulazili umjesto da su bili ma prodaji.Nasuprot suhima tankeri su imali izvrsne vozarine,
flota se povečala za Dugi otok,FI 1H 2008 izvrstan,nafta pojeftinila,US$ u rastu,novi brod uskoro,
vjerovatno 3Q izvrstan .Sve kao u priči.I što raditi.Čekati.Da ali se kosi za zdravim razumom.
Prije mjesec dana si me upozorio na private da budem oprezan i ja ti se zahvaljujem.Ovaj tvoj komentar je dobronamjeran,ali možda drugi put budem malo oprezniji.Teško.Proša sam 60,ali
imam srce od mladića i brz sam na kupnji i kada nešto kupim i utvrdim da je to ono pravo teško se
rješavam dobrih dionica.U ova medvjeđa vremena razum je bitniji od srca.
Još jedanput ,puno hvala na pokušaju da me urazumiš!
I nakon skoka od 22% ne bi trebalo zaboraviti da i dalje vrijedimo daleko više.
626.385x 1.850 = Mcap 1.158.812 ili 220.000 Mil $
Smiješno da nije tragično
To pokrivaju Donat i Dugi otok i vjerovatna dobit 3 Q.
Poklon je Olib 114.000 DWT i 1.031.000DWT operativne flote.
Ili poklon od ATPL i ULPL zajedno bez duga ,a to je Mcap ATPL i ULPL zajedno još cca 1.5MLRD kn umanjeno za dobit 3Q ove
dvije kompanije.
Ovo ja ozbiljno,a na temelju podataka iz FI 1H 2008.
Da li smo malo primili zraka.Samo strpljivo.
Bogu hvala nisam poginija od margine caala.Bio sam tako blizu nakon četvrtka i petka.
Pridružujem se imateljima tankerske plovidbe, nakon solidnog proučavanja ove dionice, ovog sektora, razlika BDI, BDTI odlučio sam sa značajnijim iznosom ući u Tankersku. Istina, ova dionica je padala bez ikakve podrške, ali zato će, kada se promjeni sentiment tržišta i rasti više od prosjeka tržišta.
Ovo su zaista volatilna vremena i teško je biti siguran je li petak bio dno, ali s ovakvim fundamentima nimalo se ne bojim za svoj ulog.
Cheers
Kolega, evo pogled sa tehnicke strane.
1 target : 2100-2200kn,
2 target : 2600-2700kn,
3 target : 3500-3700kn.
Dakle ako probije prvi, cilj je drugi pa treci. Ako se ostvari 3 cilj, toplo savjetujem izlazak iz svih pozicija i cekanje na novi pad.
IMO, poslije ove korekcije na gore ocekujem jos jedan i ZADNJI pad Crobija…njegovu dubinu cemo znati kad vidimo konacni rast ( otpori : 2600 pa 2850 ) .
p.s. kad kazem zadnji pad mislim da bi nakon njega slijedila stabilizacija trzista i moguci ulazak u bocni trend! Ako bi se takvo sta dogodilo , opet cu se javiti da zajedno uhvatimo sve pomake prema gore.
[proud]
do sada je otišlo skoro 700 komada TNPL. kako je free float mali, to je jako dobar znak. sve što se pokupi do 2000 kn teško da će se prodavati ispod 2500 kn, osim ponekog trejdera. danas još lupaju marginaši jer oni nemaju izbora ali zato veliki fino kupuju skrivenim nalozima. ja sam dokupio malo prije iako sam možda mogao i malo jeftinije, ali nekak me strah da prodavač naglo ne presuši pa da TNPL prebrzo ne odleti na 2500-3000.
Kolega, evo pogled sa tehnicke strane.
1 target : 2100-2200kn,
2 target : 2600-2700kn,
3 target : 3500-3700kn.
Dakle ako probije prvi, cilj je drugi pa treci. Ako se ostvari 3 cilj, toplo savjetujem izlazak iz svih pozicija i cekanje na novi pad.
Nije mi bas jasan ovaj topli savjet.
Kad se TNPL ponovno docepa razine 3500+, onda bi je zaista bilo nepametno prodavati je i sasvim iluzorno ocekivati neki novi pad na sadasnju razinu.
Zato jer (ka prvo), kad se TNPL opet digne na 3500+ znaci da je ovaj visemjesecni showstopper sa ZZABA skrbnickog konacno spalija sve dionice s kojima je spusta cijenu, i zato jer (ka drugo) bez obzira na moguce i vjerojatne padove CROBEXa u doglednoj buducnosti, ova kataklizma koja je drmala i ZSE i citav svit zadnjih tjedna tesko da ce se opet ponovit tako skoro, pa onda nece ni tako skoro TNPL biti kvazi mukte tj. ispod 3000.
Samo da dam podršku kolegama, malo me zdravlje izdalo, a sutra idem na put. KJelicu, sve si pogodio, sada je vrijeme tehničara, doći će i fundamentalisti na svoje. Nije puno dionica prošlo ispod 1800 da bi profit taking štopao rast, ali nažalost vidimo da je iskcavatelj još ovdje.
kako si se spasio od margina?
jesi uspio, ili si morao kratiti pozicije?
Bestiale, ovaj put se potpuno slažem. Svi računaju da je ova rasprodaja nešto što će se ponavljati ciklično, ali to je potpuno pogrešno razmišljanje. Kroz tjedan-dva ovaj što se istresa bit će gotov, a onda će cijena gore.
Osim pokojeg trejdera, većina koja je kupila ovako bagatelno TNPL držat će ju duže vrijeme i zaraditi na njoj 200%, možda i 300% jer zašto prodati/ubiti kokoš (TNPL) kad tek počne nesti jaja?
Nije mi bas jasan ovaj topli savjet.
Ako ti kazem kako trenutno imam TOCNO 300% vise dionica TNPL od 05/2008 (vjerovao ili ne, uostalom to sam davno i napisao ) ipak ZNAM sta radim. To ne znaci da ti, Lopina ili Zmrklic trebate nekoga slijediti… ja samo pricam sta mislim i nista vise. Nemoj me krivo shvacati.
I ja citam sta fundamenti govore bez obzira sto ih ne koristim u odlukama pri kupovini.
Ako cijena dodje na 3500kn za mene je pametno sve rasprodati i ponovo uci na 3000kn ( ovo pisem bez analize ali tako nekako bi moglo i biti jer se tocan izracun radi kad za to dodje vrijeme).
Pozdrav svima !!
Svi računaju da je ova rasprodaja nešto što će se ponavljati ciklično, ali to je potpuno pogrešno razmišljanje.
Za ovu izjavu nemoj ruku u vatru stavljati! Osobno mi je cilj skupljanje dionica, a ne profit! Zasto? Bas iz razloga koji spominjes: 100 kokoski nese 100jaja, dok 50 samo 50. [wink]