A sada malo optimističkih vjesti.
BDTI +1,71
Izračunao sam da je prosječni BDTI
—————2007.———–2.008——–index
srpanj——- 1.044———-2.078———199
kolovoz—— 1.511————857———176
rujan——— 1.464————788———186/Rujan za dosadašnjih petnaest dana/
Uz predpostavku da BDTI ostane i dalje na ovoj razini u slijedećih petnaest dana/Između 1.400 i 1.500/
prosječni BDTI za 3Q 2008.bi trebao biti 1.670,a što je odlično s obzirom na prosjek na 1H 1530 ,
9% više.
Dakle,možemo očekivati veću dobit zbog prosječno većeg BDTI.I US$ je veći.I nafta je jeftinija.Sve odlično osim cijene
dionice.Sutra ćemo biti vjerovatno na naslovnim stranicama radi Dugog otoka i Oliba.
Strpljivo čekati i dokupljivati.
Puno uspjeha!
druže lopino ostat ćeš bez gača na tnpl ko i ja na drugim brodarima,hehe,možeš gurati 2 broda svaki dan,zar još nisi skužil da u ovakvoj sitauciji pozitivne vijesti ni svi tvoji silni fundamenti ne vrijede po p…. hladne vode
[/quote]
Barone,danas drug Lopina dokupio 8 kom po prosječnoj cijeni 2.808.Iskreno nisam očekivao,iako bi
možda bilo bolje da i nisam ,jer kao što kaže TheStyks da nas glavna kriza očekuje.Međutim,pošto
je ovo novac koji mi treba otprilike za jednu godinu /novi lombardni/sigurno sam napravio dobar
posao.Ostavio sam nešto i za sutra.Ja inaće više preferiram dionice dok su ovako jeftine i fundamentalno potkožene.Ne želim čekati
kupnju,već žurim sa kupnjom .Danas sam uspio kupiti za otprilike 6% niže od prosječne cijene ,što smatram dobrim poslom.Bio sam strpljiv na kupnji,jer sam očkivao loš dan.
Ne gubi vrijeme već kupuj TNPL ako imaš love.Vrijeme jeftine kupnje istjeće.Možda već sutra
tržište registrira.Dvije velike bjele lađe više u TNPL.Porast flote 10% sutra,i još 10% do Nove godine.
Pametnom dovoljan razlog za kupnju.Inaće nemoj ljude opterečivati na stranicama TNPL.Ovdje se nalaze uglavnom ozbiljni ulagaći i dosta im je tvojih piz…Možeš mi se obratiti na temi Što smo danas
tražili…
[/quote]
kolega,nemoj se titlju,kupijo bi ja tankersku al sam u atpl i ulpl do grla,vidjet ćemo dal sam dobro pazario,al mislim da tržište ne bude reagiralo ni u tragovima na ova porinuča
druže lopino ostat ćeš bez gača na tnpl ko i ja na drugim brodarima,hehe,možeš gurati 2 broda svaki dan,zar još nisi skužil da u ovakvoj sitauciji pozitivne vijesti ni svi tvoji silni fundamenti ne vrijede po p…. hladne vode
[/quote]
Barone,danas drug Lopina dokupio 8 kom po prosječnoj cijeni 2.808.Iskreno nisam očekivao,iako bi
možda bilo bolje da i nisam ,jer kao što kaže TheStyks da nas glavna kriza očekuje.Međutim,pošto
je ovo novac koji mi treba otprilike za jednu godinu /novi lombardni/sigurno sam napravio dobar
posao.Ostavio sam nešto i za sutra.Ja inaće više preferiram dionice dok su ovako jeftine i fundamentalno potkožene.Ne želim čekati
kupnju,već žurim sa kupnjom .Danas sam uspio kupiti za otprilike 6% niže od prosječne cijene ,što smatram dobrim poslom.Bio sam strpljiv na kupnji,jer sam očkivao loš dan.
Ne gubi vrijeme već kupuj TNPL ako imaš love.Vrijeme jeftine kupnje istjeće.Možda već sutra
tržište registrira.Dvije velike bjele lađe više u TNPL.Porast flote 10% sutra,i još 10% do Nove godine.
Pametnom dovoljan razlog za kupnju.Inaće nemoj ljude opterečivati na stranicama TNPL.Ovdje se nalaze uglavnom ozbiljni ulagaći i dosta im je tvojih piz…Možeš mi se obratiti na temi Što smo danas
tražili…
[/quote]
kolega,nemoj se titlju,kupijo bi ja tankersku al sam u atpl i ulpl do grla,vidjet ćemo dal sam dobro pazario,al mislim da tržište ne bude reagiralo ni u tragovima na ova porinuča
[/quote]
Lopina, opet trčiš grlom u jagode.
Kako kaže Styx, teški dani vjerovatno tek dolaze, a fundamenti bi se ovdje trebali pokazati tek kad tržišta generalno krenu gore.
A tad, koliko je brzo padala, još će brže i rasti. Porinuća, bez obzira na krizu, su vijesti već uračunate u cijenu.
[/quote]
tražili…
[/quote]
Ma sve je to ok, ali ovaj dan ce se dugo pamtiti u buducnosti… neznam koliko ste upoznati sa situacijom vani (nasi novinari to jako malo prenose)… nije samo rijec o velikanima koji su na rubuz propasti vec cijeli sistem je vrlo blizu ponora… ovome se nisam ni ja nadao bez obzira sto moj posao ukljucuje analize vanjskih tržišta… dolaze teska vremena i sto je najgore cini se da ce dugo ttrajati… bit ce vremena za dokup ali mislim da ne tako brzo…
Styx, vrlo svjestan.
Činjenica da je na djelu državni intervencionizam na tržištu kapitala u najvećem slobodnom tržištu na svijetu svakom pametnom dovoljno govori.
A tad, koliko je brzo padala, još će brže i rasti. Porinuća, bez obzira na krizu, su vijesti već uračunate u cijenu.
Nisu uračunata jer se nisu još ni dogodila, niti su mogla biti uračunata jer odkad se za njih saznalo cijena TNPL na burzi stalno pada – usprkos rastu BDTI-a, novogradnjama, odličnim poslovnim rezultatima itd.
Jednostavno, došlo je do neselektivnog pada skoro svih dionica na burzi. Vani ono što vrijedi pada malo, pa se oporavi itd. ali kod nas toga nema, pada sve gotovo jednako, i šrot od dionica, i dionice odličnih firmi, s odličnim fundamentima. Jednostavno je tako i treba sačekati da fundamenti i rezultati poslovanja počnu djelovati u svijesti ulagača prilikom odluke o kupnji/prodaji.
Slažem se da će TNPL još brže rasti nego što sada pada jer svi ovi padovi su bezrazložni i na mizernim prometima. Nitko ne daje rado ono što vrijedi puuno više od sadašnje cijene ali panika i margini rade svoje. Sutra, najkasnije prekosutra doći će do jakog odbijanca na burzama.
Informacije zainteresiranima,
Nagrade zaposlenicima u dionicama dijelit će se proporcionalno dobiti iz Silba Participations BV,
odluku nadzorni odbor odnosno uprava nisu još donjeli ali će biti tako, ovakvo tržište trenutno ide u prilog zaposlenicima.
Primjer Zapovijednika;
Zapovjedniku broda je dodjeljeno 1270 dionica u zakladi te je za 2006. godinu dobio dividendu u
iznosu od 69850 Kn dividenda po dionici 55 kn,
Za 2007. godinu [lol] zapovijednici odnosno kapetani će dobti za svoje dionice isti iznos dividende [thumbsup] te će proporcionalno toj dobit još dobit dionice npr. 69850 / 2800 ( primjer cijene prije donošenja odluke )= 25 dionica
[thumbsup] [proud] [wink] [thumbsup]
vjerujem da će dodjeljni broj dionioca zaposlenicima imati veći efekt euforičnosti među zaposlenicima i nama little dioničarima kad u dogledno vrijeme one porastu.
Toliko o zakladi i podjeli dobiti.
Tjah još čekao 2660 danas, tu ću i ostat. Nažalost ovo vani je prestrašno, ali mogu čekat ako treba.
Više me brine kako će se sve skupa odrazit na likvidnost i poslovanje poduzetnika u hr u 2009, nego što se bojim da sam skupo kupio TNPL na 27xx.
ah ti ameri.prvo je bila hipotekarna kriza pa inflacija i sad šlag na tortu-financije.teška vremena…..
imam tankersku i znam koliko vrijedi ali ovdje fundamenti više ne igraju.volio bih da napišete komentar na temu:koliko će ovo trajati i kad bi se moglo smiriti.,ali realno….
kostolany je rekao:na burzi je sve moguće pa čak i ono što je logično
Informacije zainteresiranima,
Nagrade zaposlenicima u dionicama dijelit će se proporcionalno dobiti iz Silba Participations BV,
odluku nadzorni odbor odnosno uprava nisu još donjeli ali će biti tako, ovakvo tržište trenutno ide u prilog zaposlenicima.
Primjer Zapovijednika;
Zapovjedniku broda je dodjeljeno 1270 dionica u zakladi te je za 2006. godinu dobio dividendu u
iznosu od 69850 Kn dividenda po dionici 55 kn,
Za 2007. godinu [lol] zapovijednici odnosno kapetani će dobti za svoje dionice isti iznos dividende [thumbsup] te će proporcionalno toj dobit još dobit dionice npr. 69850 / 2800 ( primjer cijene prije donošenja odluke )= 25 dionica
[thumbsup] [proud] [wink] [thumbsup]
vjerujem da će dodjeljni broj dionioca zaposlenicima imati veći efekt euforičnosti među zaposlenicima i nama little dioničarima kad u dogledno vrijeme one porastu.
Toliko o zakladi i podjeli dobiti.
Hvala na ovim informacijama.Sve postaje jasnije.Jasno je žašto je cijena ovoliko nisko.Htjeli su
dobiti više dionica.Kada se dodijele dionice zaposlenicima nema razloga za zaustavljanje rasta.Tada će zaposlenici biti zainteresirani da cijena budu što više,tj postaju naši saveznici.
Postavio bi pitanje COD u.Da li će ovaj kapetan dobiti i dividendu i dionicu ove godine.
I još nešto bitno.Zaposlenici neće napuštati zlatnu koku.A Silba dividendu dijeli u obliku nagrada.
To je prednost u odnosu na ostale,ne hrvatske nego na sve brodare svijeta.Dakle,nagrade se dijele
iz dividende Silbe.Nema straha za naći posade za povečanje flote.Genijalno..Upravo zbog toga i onaj nevjerovatan podatak da
TNPL ima najjeftiniju radnu snagu.Da sa aspekta firme su do ove godine bili najjeftiniji,ali
sa ovakvim nagrađivanjem izgleda da imamo radnike koji su zainteresirani za napredak firme,
jer kroz dobro poslovanje dobit je veća ,dividenda veća,a i nagrada veća.Sve više mi ovo izgleda
kao najbolja priča hrvatske privatizacije.
U svakom slućaju dividendni prinos postaje veliki interes zaposlenika.Sada mi je jasan strah Bestialea
od preuzimanja.On u TNPL vidi trajni ,dugoročni prihod od dividende.A to je ono što privlači i
mirovince.Samo strpljenja.
A ovih 11.000 dionica koje se dodjeljuju postaje stvarno povečanje dionica u opticaju,a ne smanjenje
kako su neki pokušali objašnjavati.Jer one su do sada bile zabetonirane/vjerovatno kod Fintrade/
i sigurno nisu bile u opticaju,a to može povečati likvidnost,a i zainteresiranost velikih ulagača.