Usput, ti citiraš pravila za otvorene investic. fondove, a dionice Tankerske kupuje i dokupljuje AZ mirovinski fond.
Jesam li uopce spomenuo ikakav mirovinski fond?
Pisao sam o kriterijima ulaganja I.F. po kojem smiju ulagati samo u dionice. Da ponovim:
Prema zadnjem izvodu u SDA TNPL imaju 82,87% do potpunog preuzimanja im treba 95-82,78 =12,2% ili cca 77.000 dionica akoliko vidimo uvjet da društvo za upravljanje investicijskim fondovima može ulagati imovinu nekog investicijskog fonda kojim upravlja u dionice koje u slobodnoj prodaji je:
manje od 20 posto ukupnog broja izdanih dionica jedino ako je tržišna kapitalizacija dionica u slobodnoj prodaji veća od 100 milijuna kuna.
Znamo, da prvi uvjet od 20% TNPL više ne ispunjava ali ispunjava drugi uvjet po kojem je tržišna kapitalizacija dionica u slobodnoj prodaji veća od 100 milijuna kuna – dokle?
http://www.poslovni.hr/Forum/Thread.aspx?ThreadID=752&pg=297
Sa tih oko 300 mil. kn slobodnih dionoca teško, da će fondovi ulaziti (prije izlaziti). A zašto i bi, kada više ne bi imali utjecaja na skupštini TNPL. Uprava TNPL (vlasnici) mogu slobodno odlučivati o visini nagrada, koje će podjeliti sebi….Završena priča. Gdje su ovdje mali dioničari? A mi o fundamentima…
Knecht kakve gluposti pričaš, ovo je stvarno previše
Zašto bi kupovali HT – pa tamo ima većinski vlasnik
Zašto bi LEDO kupovali – pa vlasnik ima 78%
Zašto bi ZABA-R-A kupovali – pa zaba ima 84,31 %
ZAšto bi PBZ kupvali – pa intesa ima 76 %
hahaha, užas, kakva argumentacija
ATLN je bio na ATH na 283.Meni je došao u dotu kao zaposleniku i ja sam ga se rješio između 190 i
200.
Sve si rekao lopina. Znači kao zaposleniku ATLN ipak ti je poznata priča sa ATLN (Atlas nekretnine). I sad drukaš na TNPL a apak znaš, da fundamenti ovdje jako malo vrijede jer za male ulagaće TNPL završit će priča isto kao kod ATLN.
ATLN su dobili zaposlenici ATLS-a, jer se za jednu dionicu Atlasa dobivala i jedna dionica ATLN
u ožujku prošle godine.Provjerite prije pisanja, jer nepotrebno gubite autoritet.
Sa dolaskom Dugog otoka i Oliba TNPL će imati preko 1.211.000 +2×114.000
1.439.000 DWT
To je respektabilna flota ,jer je to više od ATPL,ULPL,JDPL skupa.A manje su
zaduženi od njih.A i tankerske vozarine su visoke.
Vjerovatno se radi o najstabilnijoj i najperspektivnijoj firmi na zse u ovom trenutku.
Ne drukam ja za TNPL nego brojevi.Drukam za FA.Dobro je proanalizirajte.Nemojte ovo uspoređivati
sa ATLN .To je neusporedivo,jer je TNPL na svjetskim morima već 50 godina,stalno jača,a ATLN
je bio jedan eforičan ispad na ZSE i kotira tek niti dvije godine..TNPL je bila na 8.000,ali će se tamo sigurno i vratiti vrlo brzo,a ATLN nažalost vrlo teško.Volio bi da se i oni vrate na ATH sa još boljim rezultatima.Za sada ne vidim takvu mogućnost.
Aj Bog!
…Sa tih oko 300 mil. kn slobodnih dionoca teško, da će fondovi ulaziti (prije izlaziti). A zašto i bi, kada više ne bi imali utjecaja na skupštini TNPL. Uprava TNPL (vlasnici) mogu slobodno odlučivati o visini nagrada, koje će podjeliti sebi….Završena priča. Gdje su ovdje mali dioničari? A mi o fundamentima…
Da malo bolje pratiš vidio bi da AZ mirovinski i te kako ulazi, neki dan dokupio je TNPL za 11 mil.kn, a hoće li i OIF kupovati TNPL ne znam, mada bi im to bio jako pametan potez. Ovo sa (ne)utjecanjem na skupštini je smiješno uopće obrazlagati – pa koliki % dionica istog izdavatelja jedan OIF ili OMF uopće smije imati? Oni i imaju limitirane % stejcanja vlasništva zato da ne bi utjecali na poslovnu politiku jer to nije niti smije biti njihova uloga!
Što se ovih 300 mil. free floata tiče, da su fonda manageri pametni, sad bi uložili 300 mil.kn, a onda, obzirom na fundamente, napucali cijenu na burzi na 6000-8000 kn kao štu su napucane cijene LEDA, ZVZD i sličnih, samo što za razliku od njih TNPL će taj rast temeljiti na fundamentima, a ne na imenu gazda Tode.
Knecht kakve gluposti pričaš, ovo je stvarno previše
Zašto bi kupovali HT – pa tamo ima većinski vlasnik
Zašto bi LEDO kupovali – pa vlasnik ima 78%
Zašto bi ZABA-R-A kupovali – pa zaba ima 84,31 %
ZAšto bi PBZ kupvali – pa intesa ima 76 %
hahaha, užas, kakva argumentacija
Knecht,zar je moguće da pišeš da OMF neće ulagati jer neće imati utjecaja na rad
skupštine TNPL.Mirovinski fondovi nisu holdinzi.Njima je zabranjeno da u jednom društvu zajedno sa
povezanim osobama imaju više od 10%,upravo da bi ih se onemogučilo da upravljaju poduzećima.
TNPL je izvrsna šansa za mirovince jer firma u budućnosti može isplačivat velike dividende,a mirovinci najradije ulažu u takve dionice.Ovdje se ne govori da će biti velika dividenda več samo da
može biti,a naročito,to postaje aktualno kada zaposlenici dobiju ovih 11.000 dionica.
I molim te objasni mi zbog čega bi u konačnici sqeez-out o kojem diplite bio nešto loše i kako se u taj "paklenski" plan uklapa podijela 11.000 dionica zaposlenicima?
Ovo boldano zaboravih objasniti u ranijem postu (di sam objasnija zbog cega ja smatram squeeze out losim za male dionicare) pa evo sad:
Danas, 14.09.2008 jos uvik niti jedna od tih 11,000 dionica nije podijeljena nijednom zaposleniku. Takodjer, Tankerska danas jos uvik nema nikakav interni akt, pravilnik, odluku, valjani document, koji definira podjelu tih dionica.
Dakle, danas je tih 11,000 dionica pod kontrolom Uprave Tankerske isto ka i onih 82.87% u Silbi BV.
Kad saznam da je barem jedan od zaposlenika Tankerske (koji nije clan Uprave) posta vlasnik barem jedne od tih 11,000 dionica i da s tom dionicom more radit sto ga/je volja (npr. prodat je na Burzi), onda cu se slozit da je "tih 11,000 dionica podijeljeno zaposlenicima".
Ali do tada, ne. Jer sve dok nisu podijeljene zaposlenicima, mogu biti iskoristene za sticanje onih 95% potrebnih za potpuno preuzimanje.
[/quote]
Ako ti kažem da trezorske dionice ne mogu ulaziti u 95 % potrebnih za potpuno preuzimanje, hoćeš li mi vjerovati?
A isto kada tvrdim da će ove dionice morati u roku o 1 g. biti podijeljene zaposlenicima, isto ne pišem jer tako želim, mislim ili pretpostavljam, već zbog toga što je nešto tako propisano zakonom.
Sqeez-out upravo radi navedenoga, otpada kao nekakva namjera uprave.
Ali, da smo u ovom trenutku u EU vjeruj mi da bih s obzirom na upravu TNPL bio zabrinutiji od tebe i u kojem slučaju ne bi bilo dijeljenja dionica zaposlenicima.
I pri tom svoje pisanje ne temeljim na člancima Tomislava Petrova kao ostali pravni "talenti" na ovoj temi.
Ovo natezanje sa sqeez-outom i free-floatom je počela s pričom da je isto očigledna namjera uprave, u kojem mali ne da neće dobit ovih 3.000 koliko je sadašnja cijena , već i puno manje, a s čime si se ti složio i o istome nastavio pisati kao izglednom scenariju.
Zbog toga je moje pitanje bilo upućeno tebi, a odgovor poštujem.
Squeez-out nikada nije najbolja solucija za male (da je dobro glavni dioničar ga ne bi provodio), ali nije ni katastrofa kako se ovdje tvrdilo.
I evo zbog čega sam napisao "stavljanje riječi u usta", jer kad sam pisao o free-floatu isključivo sam spominjao dionice zaposlenika.
"ka prvo, nije 77,000kom nego 66,000kom. Jer je prije 5-6 dana trezor stekao 11,000kom dionica. Buduci ste svaki dan na ovom Forumu, cudno mi je kako vam je ta informacija ispala iz ovog zadnjeg posta. Naravno, vi morete smatrati da su tih 11,000 u freefloatu (ashrak je to isto vec napisa), ali to je jednostavno ignoriranje stvarnosti"
Jesam li uopće spomenuo ikakav mirovinski fond?
Pišem isključivo o kriterijima ulaganja I.F. po kojem smiju ulagati samo u dionice.
Pročitajte malo bolje prije stavite komentar.
Jesam li uopće spomenuo ikakav mirovinski fond?
Pišem isključivo o kriterijima ulaganja I.F. po kojem smiju ulagati samo u dionice.
Pročitajte malo bolje prije stavite komentar.
Ukazuje ti se na mirovinca iz razlog što su ograničenja njihova ulaganja duplo stroža od ulaganja OIF-ova. (free float 200 mil. kuna).
Ti bi to vjerovatno znao kada bi umjesto da ti izvori budu novinski članci sam pročitao Pravilnik
o dozvoljenim ulaganjima i ograničenjima ulaganja otvorenih investicijskih fondova s javnom ponudom i Pravilnik o dodatnim kriterijima ulaganja i inveticijskim ograničenjima mirovinskih fondova.
Ukazuje mi se ….? Dobra…Ponavljam treći put: Pišem isključivo o kriterijima ulaganja I.F. po kojem smiju ulagati samo u dionice
Da stavimo i linkove? Dobro bi došlo.
http://www.hanfa.hr/uploads/68-07-14.pdf – PRAVILNIK
O DOZVOLJENIM ULAGANJIMA I OGRANIČENJIMA ULAGANJA
OTVORENIH INVESTICIJSKIH FONDOVA S JAVNOM PONUDOM
http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/2005/2897.htm – ZAKON O INVESTICIJSKIM FONDOVIMA
Pročitaj o kojoj se temi radi prije nego nas nastaviš ispilavati s teorijama gdje mogu,a gdje ne mogu ulagati OIF. Tema je TNPL!
U TNPL ulaže AZ mirovinski fond, pa ako imaš što na to komentirati OK, ako ne, prestani nas maltretirati s OIF.
Pišeš ovo.
"Prema zadnjem izvodu u SDA TNPL imaju 82,87% do potpunog preuzimanja im treba 95-82,78 =12,2% ili cca 77.000 dionica.
Uvodi se kriterij ulaganja I.F. po kojem smiju ulagati samo u dionice s free floatom večim od 100mil.kuna. Isto pravilo važi i za mirovinske fondove prvo, fondovi preslažu portfelje i nije ih briga koliko će srušiti cijenu dionica iz kojih izlaze jer izlaze zauvjek, drugo,mali povlače lovu iz fondova pa ovi još više prodaju,treće,mirovinci povlače lovu iz O.I.F.pa ovi opet prodaju nemilice, četvrto,opča kriza na svim burzama i peto najvažnije,samo prodaju a skoro ništa ne kupuju dok ne sruše maksimalno.
Da rezimiramo: Zbog malog free floata fondovi, će se bez obzira na fundamente morati povući iz TNPL a što to znači za cijenu, možemo naučiti na primjeru Atlas nekretnine kada je zbog većinskih vlasnika od preko 90 % cijena dionice ove godine pala iz nekih 200 kn na oko 50 kn. Nije slučajno, da je TNPL u godinu dana pala sa preko 8 000 kn na 3.000 kn. Uprava TNPL je nekoliko puta izjavila, da joj nije primarni interes cijena dionice (podrobije o tome na forumu TNPL mojnovac.com). Većinskim vlasnicima onda nije više u interesu cijena dionice, nego je prvo podjela nagrada upravi i kasnije podjela dividendi. To se u TNPL upravo i događa jer su ove godine od 217 mil. kn podjelili nagrade za 36 mil. i nešto manje dali za dividende t.j. 34 mil."
Sad mi malo pojasni te pravilnike i zbog čega mirovinac kojem je ograničenje free float 200.000 mil. kuna ulazi, a otvoreni investicijski s javnom ponudom bi morao izlaziti?