TNPL (Tankerska plovidba d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska TNPL (Tankerska plovidba d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

He, zanimljiva "rasprava", ako uzmemo u obzir da je ovi Forum ipak moderiran.

Zasto vi decki tako agresivno i dosta nekulturno dezavuirate tvrdnje jednog diskutanta samo zato jer te tvrdnje ne idu u prilog vrijednosti TNPLa?!

Je li svrha ovog foruma argumentirana rasprava ili ono svaki cigo svoga konja fali chobnasko drukanje za dionice svog portfelja?!

Bez obzira sto mi se nikako ne svidja ono sto je Knecht napisa niti mi to ide u prilog, moram priznati da je to jedino racionalno objasnjenje za ovo sto se sa TNPLom dogadja zadnjih miseci tj. da vrijednost te dionice pada, pada i pada i da prometa nema, nema i nema, bez obzira na vozarine, fundamente, dugi otok, dividende i naravno "Zakladu".

Ovaj vas kardinalni kontraargument da je danasnji freefloat TNPL 17,13% tj. cca 320mil Kn bas i nije nesto jak:

Ka prvo, taj postotak je de facto osjetno manji i za ovih 11,000 (1,75%) nekidan kupljenih i za onih cca 3% razlike do 85,5% koji ostaju neobjasnjeni vec 3+ godine.
A to de facto se more pretvorit u de iure doslovno priko noci, jednom internom odlukom Uprave i jos jednom (ili dvi) "vanburzovne transakcije".

Ka drugo, kako vi ili bilo tko mozete bit sigurni tvrdit da je TNPL sad na minimalnoj cijeni? Ako TNPLu naredna 3miseca izgubi isto koliko je izgbila u zadnja 3 miseca, kunska protuvreijdnost freefloat ce
doci dosta blizu 100mil Kn, zar ne?

Dakle?

Bestiale, Knechte je napadnut opravdano iz razloga što je iznio zaključak utemelj na posve neistinitim podacima i ono što je napisao nema veze sa novim pravilncima o ograničenju ulaganju OIF-ov ili mirovinskih fondova.

Činjenica da je ovdje ušao mirovinac, kojih su ograničenja ulaganja daleko veća od OIF-ova (free float veći 200 mil. kn) dovoljno govori.

A šta se tiče dionica zaposlenika, iste ulaze u free float.

O lock-up ili ograničenju u raspolaganju dionicama podjeljenim zaposlenicima odluku je mogla donijeti samo glavna skupština i tako nešto se ne može propisivati internim pravilnicima.

Ako Uprava podijeli dionice upravi i radnicima, onda s time glavni dioničar ne povećava svoj udjel. Ili možda griješim?

Pretpostavimo da se dogodi crni scenarij i glavni dioničar preuzme preko 95%. I onda mi ponudi 1.925 kn po dionici (ili još manje). Ja ne prihvatim, jer tako trenutno popušim 60-70 ili više postotaka svoga uloga. Što će se dogoditi? Hoće li me SDA izbrisati iz knjiga? Naravno da neće. I što onda?

OK, dugoročno se pozdravim sa cijelim svojim ulogom, ali mi ostaju neke pogodnosti, npr. dividenda. Hoće li jedini vlasnik isplatiti dividendu "svojima", a meni neće? Hoće li ta dividenda i dalje biti 55 kn? (ako hoće, zašto se Uprava toliko trudi da izgura "diletante").

Konačno, Benjamin Graham (autor knjige Inteligentni investitor, duhovni "tata" poznatoga Buffeta) kaže kako ne treba prodavati u bescjenje. Ponekad nešto treba ostaviti i svojoj djeci i unucima.

U slučaju potpunog preuzimanja od strane glavnog dioničara (squeez-outa) o kojem diplite već dva dana, postoji nešto što se zove utvrđivanje pravične cijene od strane suda.

Pa ako nisi zadovoljan s ponuđenim iznosom, istu će na tvoj zahtjev utvrditi sud.

Sama vrijednost flote biti će 4 puta veća od iznosa koji spominješ, pa mi nije jasno čega se bojite.

Što se mene tiče neka squeez-out pokuša već danas!

Pratim ovu raspravu već neko vrijeme. Nemam dionice tnpl ali mi se tvrtka čini interesantna.
U zadnjem FI pod br.7 najvećih dioničara je
RAIFFEISENBANK AUSTRIA D.D. ZAGREB/ZBIR. SKRB. RAČUN-ZA SP
pa ako neko zna da li je to Silba ili taj SP znači nešto drugo.
I jel postoji još ovakvih skrbničkih računa?

"Meni je baš genza, imat ću brdo para i vozit mercedesa benza."

Pa ako nisi zadovoljan s ponuđenim iznosom, istu će na tvoj zahtjev utvrditi sud.

Jeste li baš sigurni? Po Zakonu o tržištu kapitala koji stupa na snagu od Nove godine, otkupna cijena je prosječna cijena u zadnja tri mjeseca prije objave preuzimanja.

Koliko se sjećam, nema ni riječi o sudu. Inače, svatko od nas može ići na sud, za bilo što, pa možda i za ovo. Međutim, kako će proći, i kada, e to je već druga priča. Možda stvarno nemam pojma što radim, ali takvo što mi ni u snu ne bi palo na pamet.

Mi smo pravna država i držimo se zakona, a u Zakonu lijepo piše kako se određuje cijena.

Jeste li baš sigurni? Po Zakonu o tržištu kapitala koji stupa na snagu od Nove godine, otkupna cijena je prosječna cijena u zadnja tri mjeseca prije objave preuzimanja.

Koliko se sjećam, nema ni riječi o sudu. Inače, svatko od nas može ići na sud, za bilo što, pa možda i za ovo. Međutim, kako će proći, i kada, e to je već druga priča. Možda stvarno nemam pojma što radim, ali takvo što mi ni u snu ne bi palo na pamet.

Mi smo pravna država i držimo se zakona, a u Zakonu lijepo piše kako se određuje cijena.
[/quote]

Siguran.

Novi Zakon o tržištu kapitala ne uređuje pitanje preuzimanja ili prijenosa dionica manjinskih dioničara (sqeez-out), već su ove stvari uređene Zakonom o preuzimanju dioničkih društava i Zakonom o trgovačkim društvima.

Ako spominjete 95 % i glavnog dioničera onda pričate o sqeez-outu, a ovo što spominješ kao otkupnu cijenu je određivanje cijene u slučaju ponude za preuzimanje.

Kad već "diplite" o ovome barem naučite razlikovati ove dvije stvari.

Sqeez-out je trenutno moguće provesti jedino temeljem odredbi ZTD-a koje ti dopuštaju određivanje pravične otpremnine od strane suda, iako postoji jedna puno gadnija varijanta o kojoj vrijedi razmišljati tek po ulasku RH u EU.

Čime se vi opterećujete?! Squeeze out uopće nije opcija koja bi mogla biti realizirana kod TNPL. Da su željeli, to su mogli davno napraviti dok je cijena dionice bila ispod 1000 kn. Sad kad im je unutra AZ fond koji dokupljuje dionice po 3000 kn, nema šanse da se domognu 95%, a da cijena prije toga ne odleti bar na 5000-6000 kn, ali zašto bi to uopće pokušavali??
Međutim, sad kad mangment i zaposleni dobiju dionice, varijanta squueze outa bit će im još manje zanimljiva (osim ako bi bila recimo x2 na trenutnu cijenu), ali će im i te kako biti u interesu povećanje dividende. Keša za to imaju više nego dovoljno.

moje poruke nisu poziv na kupnju ili prodaju dionica niti savjet za ulaganje

Zasto bi to uopce pokusavali?! Pa nije bas da nisu zeljeli i da nisu pokusavali.

Kad je dionica bila ispod 1000Kn, Uprava i jest bila kupovala dionice na Burzi i kupila je "nekoliko postotaka". I onda prestala kupovati daljnih "nekoliko postotaka" kad je cijena odletila na 2500+.

A prije toga tj. prije izlaska na Burzu, jasno proklamirani cilj je bija osnivanje "Zaklade" ciji ce vlasnici (i benefitori) biti Uprava + zaposleni i u kojoj ce biti SVE dionica.

Pocetkom 2001 svi mali dionicari van firme su bili pozvani da se odreknu svojih dionica za cca 300Kn komad i vecina je to (nazalost) i napravila. Da je to napravilo i jos 500-tinjak malih dionicara tada, Tankerska niti ne bi morala (zbog sile Zakona) izaci na Burzu ili bi pak na Burzi bila jako kratko.

Sad je cijena TNPL dosta nisko i izgleda ka da more i nize, Uprava raspolaze sa dosta casha (vise nego dovoljno casha za povecanje dividende more takodjer bit i vise nego dovoljno casha i za nesto drugo, zar ne, Apothekar), a do 95% im fali jos manje "nekoliko postotaka" nego 2004 ili 2001.

Dakle, zasto potpuno preuzimanje uopce nije opcija?!
Samo zbog spomentog AZ Fonda? Ok. A ima li jos koja ozbiljnija prepreka?

Kad već "diplite" o ovome barem naučite razlikovati ove dvije stvari.

OK, hvala.

Bestiale, Knechte je napadnut opravdano iz razloga što je iznio zaključak utemelj na posve neistinitim podacima i ono što je napisao nema veze sa novim pravilncima o ograničenju ulaganju OIF-ov ili mirovinskih fondova.

Činjenica da je ovdje ušao mirovinac, kojih su ograničenja ulaganja daleko veća od OIF-ova (free float veći 200 mil. kn) dovoljno govori.

A šta se tiče dionica zaposlenika, iste ulaze u free float.

O lock-up ili ograničenju u raspolaganju dionicama podjeljenim zaposlenicima odluku je mogla donijeti samo glavna skupština i tako nešto se ne može propisivati internim pravilnicima.

Pa neistinitih (ili netocnih) tvrdnji po ovom forumu ima podosta, ali je moguce da ih ljudi postaju iz cistog neznanji ili neinformiranosti. Zato onda nije nuzno odmah choporativno optuziti nekog za namjerno LAGANJE i propitivati mu odma motive pisanja po forumu, ako napise neku netocnu tvrdnju.

Dovoljno je tu netocnu tvrdnju pobiti valjanim argumentima, bez vikanja LAZES!

Npr. meni je sad drago ako je tvoja tvrdnja ‘samo glavna skupstina je ta koja more zaposlenicima ograniciti raspolaganje (dobijenim, nagradnim) dionicama’ tocna, ali ako se u skoroj buducnosti (slucajno) pokaze da to u Tankerskoj nije tako, necu te odmah proglasit lazljivcom i koji ovuda laze iz ne znam kojih motiva.

U ime zaštite vlasnika udjela u fondovima i malih dioničara
Društvo za upravljanje investicijskim fondovima može ulagati imovinu nekog investicijskog fonda kojim upravlja u dionice koje u slobodnoj prodaji imaju:

• manje od 20 posto ukupnog broja izdanih dionica jedino ako je tržišna kapitalizacija dionica u slobodnoj prodaji veća od 100 milijuna kuna, navedeno je u članku 6. pravilnika o dozvoljenim ulaganjima u ograničenjima ulaganja otvorenih investicijskih fondova s javnom ponudom.

http://www.poslovni.hr/86367.aspx

Sve će se morati riješiti do formalnog aktiviranja fonda za zaštitu ulagatelja koji se počinje puniti već u 2009., a moći će se aktivirati 2010.

Prema zadnjem izvodu u SDA TNPL imaju 82,87% do potpunog preuzimanja im treba 95-82,78 =12,2% ili cca 77.000 dionica akoliko vidimo uvjet da društvo za upravljanje investicijskim fondovima može ulagati imovinu nekog investicijskog fonda kojim upravlja u dionice koje u slobodnoj prodaji je:
manje od 20 posto ukupnog broja izdanih dionica jedino ako je tržišna kapitalizacija dionica u slobodnoj prodaji veća od 100 milijuna kuna.

Znamo, da prvi uvjet od 20% TNPL više ne ispunjava ali ispunjava drugi uvjet po kojem je tržišna kapitalizacija dionica u slobodnoj prodaji veća od 100 milijuna kuna – dokle?

ATLN je bio na ATH na 283.Meni je došao u dotu kao zaposleniku i ja sam ga se rješio između 190 i
200.Uspoređivati ATLN i TNPL.
Pa ATPL ima P/E puta P/BV sigurno preko 100 sa svim revalorizacijama,a TNPL po ovo cijeni bez
revalorizacije flote/slično Jadroplovu/ispod 6.Sa revalorizacijom od 2-3.Teorija kaže da je dobra kupnja ako je ovaj umnožak 22,5.Neozbiljno kolega.

Khm khm… ATLN je jedno, a ATPL nešto sasvim drugo.

Bilo slučajno ili namjerno, ali ATPL je u ovom tekstu greškom.

NHF Lopina, ali ovdje ima i puno neukih lurkera pa moram reagirati.

I'LL BE BACK

ATLN je bio na ATH na 283.Meni je došao u dotu kao zaposleniku i ja sam ga se rješio između 190 i
200.Uspoređivati ATLN i TNPL.
Pa ATPL ima P/E puta P/BV sigurno preko 100 sa svim revalorizacijama,a TNPL po ovo cijeni bez
revalorizacije flote/slično Jadroplovu/ispod 6.Sa revalorizacijom od 2-3.Teorija kaže da je dobra kupnja ako je ovaj umnožak 22,5.Neozbiljno kolega.

Khm khm… ATLN je jedno, a ATPL nešto sasvim drugo.

Bilo slučajno ili namjerno, ali ATPL je u ovom tekstu greškom.

NHF Lopina, ali ovdje ima i puno neukih lurkera pa moram reagirati.

[/quote]
Lapsus calami.Oprostite svi vlasnici ATPL jer omjer P/ E za ovu godinu bi trebao biti po ovim
sadašnjim cijenama ne 100 nego ispod 6/šest/,a što možemo očekivati i od TNPL.Naravno da se
ovaj podatak odnosi samo na zaradu od vozarina,a eventualna dobit od prodaje brodova bi bila
dodatna dobit.
Ovaj podatak je ujedno odgovor Knechtu 19 za ULPL, jer sa dobiti u 2Q 2008.od 10,611 mil kn iz osnovnog posla ina godišnjoj projekciji
P/E =1.837djeljeno/ 10.611.000:580.000puta 4/= 1.837:73,16=25/dvadeset pet/
Na godišnjoj projekciji ako uzmemo u obzir i prvi kvartal i ostvarena dobit po duhu svetom
od cca 33mil kuna preko deset..Nemoguće je ostvariti 33 na promet od 50,kao u 1Q i to ponavljati.I na kocki je teško toliko zaraditi,a nemoguće ponavljati.Valjda je realnije da na 50 prometa ULPL ostvari ovih 10 mil,a što predstavlja izvrsnu netto maržu od dvadesetak posto.Međutim,upitno je da li će u ovom kvartalu ostvariti toliku dobit,jer porast US$ a s obzirom na veliku zaduženost ULPL može uzrokovati veći gubitak na teć.razlikama/dug i kamata rastu kao i US$/,a s obzirom da ULPL u ovom trenutku ima novu flotu,a sve starije brodove/Togir,Arena/prodala i propustila najveće zarade/katastrofalnagreška menađmenta/,tuće je visoka amortizacija kao i JDPL,pa je upitno da li će iz osnovnog posla uopće uspjeti ostvariti i ovih 10 mil.kn dobiti,tj da li je uopće realan okvir za P/E 25 iz osnovnog posla.Kažu,ali nigdje ne piše da skrivaju novac u vanjskim podružnicama.Ja ne ulažem
na kažu,nego moram znati i mora mi biti jasno i logično.
Dakle, ako TNPL uspjeva iz osnovnog posla na ovim razinama ostvariti P/E 6 i niže,A ULPL 25,a uz to
je ULPL zadužena do grla,tako da nova dokapitalizacija/razvodnjavanje kapitala/je potreba,da bi se špekulativno ova dionica držala ovako skupo.Prodaju papire dokapitalizacijom po 400 kn i sada trezor
kupuje 1.850 do 2.200.Normalno da firma slabi ,kao i svi ekonomski pokazatelji,iako kratkoročno
špekulanti profitiraju,ali dugoročno ULPL predstavlja najprecjenjenijeg brodara,a u odnosu
na veličinu flote i dobit dva do tri puta skuplji od TNPL,a sigurno i prema ATPL.Vrijeme sve stavlja
na svoje mjesto.
Nemam ništa protiv ijedne dionice.Ali protiv drukera i dezinformatora svakako.
Ovo je poziv neiskusnima da dobro promisle prije nego se odluće na kupnju nekog brodara.Toliko
zamki,podvala,navlačenja,drukanja,krivih informacija nećete doživjeti ni u jednom sektoru.Ali sa
ozbiljnim analizama izvrsna prilika za odlično zaraditi.

New Report

Close