TNPL (Tankerska plovidba d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska TNPL (Tankerska plovidba d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Bestiale vi ste neozbiljni.Ako vi razmišljate da ova dionica može past tri puta najbolje vam je napustiti ovaj posao.Svaka dionica prema teoriji može doći do o.I to svaki ulagač mora prihvatiti.Radi toga se i radi disperzija ulaganja.
Zašto se pobogu diskreditiraš.Ako ti se TNPL ne sviđa lipo prodaš pa si miran.Ja ću biti vjerovatno na kupnji sve do 5.000.Možda i više.Ako bude i niže sigurno ću biti,jer je već samo željezo dovoljno
za pokriti sadašnju vrijednost dionice.
A ovakvi dođoši kao Knecht 19 trebaju pričati argumentirano.Ali argumentirana /brojčana/ analiza sad
TNPL stavlja u najpodcjenjeniju dionicu na našem tržištu.
Moj savjet.Kupuj i ne grintaj.Zarada je izvjesno sigurna,jer ništa nije sigurno u dionicama.

@mori
,
u vasem postu imate rijec "valjda" na jednom dosta nezgodnom mjestu.

A sto se tice ostatka posta, Uprava Tankerske je i do sad imala dionice TNPLa, dapace, cak 82,87% tih dionica.

Cisto informativno, na sluzbenim stranicama Vienna Capital Partners, tvrtke koja je 2001 financirala nastajanje "Zaklade" tj. otkup 25% dionica od HFPa, oni to nazivaju " management buy-out of Tankerska Plovidba".

@mori
,
u vasem postu imate rijec "valjda" na jednom dosta nezgodnom mjestu.

A sto se tice ostatka posta, Uprava Tankerske je i do sad imala dionice TNPLa, dapace, cak 82,87% tih dionica.

Cisto informativno, na sluzbenim stranicama Vienna Capital Partners, tvrtke koja je 2001 financirala nastajanje "Zaklade" tj. otkup 25% dionica od HFPa, oni to nazivaju " management buy-out of Tankerska Plovidba".

a ko može više bit u išta siguran….sve je naklapanje i nagađanje pa zato stoji to "valjda"

@apothekar,

Prvo, to da ce se tih 11,000 dionica moci trgovati, je samo vasa (nasa?) pretpostavka.
Jednostavno zato jer nemamo uvid u interni pravilnik firme o raspodjeli tih dionica niti o uvjetima pod kojima ce se one raspodjeliti.
Dakle, nemojte pretpostavku proglasavati cinjenicom.

Drugo, prije nesto vise od 4 godine, dionice Tankerske su na ZSE bile ispod 1000Kn. A tvrtka je i tad imala sasvim respektabilnu flotu, kadar, prihode, profit itd. A i vozarine tj. indexi su bili isto odlicni. Zasto vam se cini nemoguce da ima i nize od 2940?
I meni se nedavno cinilo da je nemoguce ispod 3500, narocito s obizrom na razine vozarina tada.

Bestiale vi ste neozbiljni.Ako vi razmišljate da ova dionica može past tri puta najbolje vam je napustiti ovaj posao.Svaka dionica prema teoriji može doći do o.I to svaki ulagač mora prihvatiti.Radi toga se i radi disperzija ulaganja.
Zašto se pobogu diskreditiraš.Ako ti se TNPL ne sviđa lipo prodaš pa si miran.Ja ću biti vjerovatno na kupnji sve do 5.000.Možda i više.Ako bude i niže sigurno ću biti,jer je već samo željezo dovoljno
za pokriti sadašnju vrijednost dionice.
A ovakvi dođoši kao Knecht 19 trebaju pričati argumentirano.Ali argumentirana /brojčana/ analiza sad
TNPL stavlja u najpodcjenjeniju dionicu na našem tržištu.
Moj savjet.Kupuj i ne grintaj.Zarada je izvjesno sigurna,jer ništa nije sigurno u dionicama.

Ti imaš para ko AZ mirovinski pa ćeš kupovati sto puta sve do 5000kn. [lol]
A već sad nemaš niti kune.
Sličnost sa Sančom je slučajna.

…Zarada je izvjesno sigurna,jer ništa nije sigurno u dionicama.

Prijatelju, i ti ga znaš pretjerat…
(izvjesno = sigurno (Anić), a i ostatak nije baš za reklamu)

Ova dionica očito nije za svakoga. Ona je samo za one koji:
a) Vrlo dobro znaju što rade
b) Uopće ne znaju što rade

@apothekar,

Prvo, to da ce se tih 11,000 dionica moci trgovati, je samo vasa (nasa?) pretpostavka.
Jednostavno zato jer nemamo uvid u interni pravilnik firme o raspodjeli tih dionica niti o uvjetima pod kojima ce se one raspodjeliti.
Dakle, nemojte pretpostavku proglasavati cinjenicom.

Drugo, prije nesto vise od 4 godine, dionice Tankerske su na ZSE bile ispod 1000Kn. A tvrtka je i tad imala sasvim respektabilnu flotu, kadar, prihode, profit itd. A i vozarine tj. indexi su bili isto odlicni. Zasto vam se cini nemoguce da ima i nize od 2940?
I meni se nedavno cinilo da je nemoguce ispod 3500, narocito s obizrom na razine vozarina tada.

Prije četiri godine:
ATPL 200
DLKV 160
HDEL 50
IGH 620
INGR 13
JDPL 81
KOEI 12o
LEdo 636
ZVZD 1.700
VDKT 90

Pogledaj koliko su ove dionice narasle.Neke od njih iz osnovnog posla ne mogu zaraditi ni kunu,a
otišle su u ove četiri godine više od TNPL.I sada neke od njih imaju P/E preko dvadeset i veći P/BV
Pa koliko bi one mogle pasti ako se budu uspoređivali prema FA.TNPL na 1000 P/E 1,667.Povrat kapitala za 1 god i šest mjeseci ,a ako bude dobra godina možda bude i za jednu.Super biznis za
zaradu bez motike.Ako bude jeftinije i bolje.Ali mi to nećemo dočkati,jer je bajkovito.

A što se tiće komentara dali ću moći kupovati i dalje.Biće problema ako bude padalo.Ali ako raste nema problema jer oslobođena sredstva se multipliciraju kroz margine kredite koje i dalje uzimam.Trenutno našao/posudio/
neku lovu do 15.04/FI 1Q 2008/,oplodio kroz margine i kupnja završena .Potrošeno.Na 3000.3X396…

Ako Uprava podijeli dionice upravi i radnicima, onda s time glavni dioničar ne povećava svoj udjel. Ili možda griješim?

Pretpostavimo da se dogodi crni scenarij i glavni dioničar preuzme preko 95%. I onda mi ponudi 1.925 kn po dionici (ili još manje). Ja ne prihvatim, jer tako trenutno popušim 60-70 ili više postotaka svoga uloga. Što će se dogoditi? Hoće li me SDA izbrisati iz knjiga? Naravno da neće. I što onda?

OK, dugoročno se pozdravim sa cijelim svojim ulogom, ali mi ostaju neke pogodnosti, npr. dividenda. Hoće li jedini vlasnik isplatiti dividendu "svojima", a meni neće? Hoće li ta dividenda i dalje biti 55 kn? (ako hoće, zašto se Uprava toliko trudi da izgura "diletante").

Konačno, Benjamin Graham (autor knjige Inteligentni investitor, duhovni "tata" poznatoga Buffeta) kaže kako ne treba prodavati u bescjenje. Ponekad nešto treba ostaviti i svojoj djeci i unucima.

Je Lopina, sve je tako kako ti pises za te ostale dionice tu, ali jest cinjenica da je od izlaska TNPL na Burzu pa do danas, da je njen mali freefloat bija ka kamen oko vrata tj. usporava joj rast vrijednosti kad je po svim ostalim pokazataljima mogla vise rasti, a ubrzava joj pad vrijednosti kad nastupi bilo kakva korekcija ili pak kriza ka ova sad.

To, te oni godinama ponavljani isti nepopularni potezi Uprave na stetu dionicara van "Zaklade", a i neki njihovi povremeni javni istupi o "previsokoj cijeni dionice", su faktori koje ipak moramo uzesti u obzir ako cemo raspravljati o sadasnjoj i buducoj vrijednosti TNPL, a ne se pravit da ih nema.

Ili ukratko, Uprave drustava tj. dionica koje si nabroja u svom postu su se u zadnje 4 godine trudile da cijena dionice naraste na ZSE, a Uprava Tankerske se otvoreno trudila zadnje 4 godine da cijenu TNPLa drzi sto je moguce nize i da je "obuzda", bilo dividendom od 5% godisnje dobiti bilo otvorenim medijskim istupima.

To je cinjenica, o tome se nema sto raspravljati, moremo sad jedino raspravljati o tome koji je motiv Uprave Tankerske za takvo stalno ponasanje od izlaska na Burzu.

Po meni, motiv je potpuno preuzimanje, i to cim prije bude moguce.

@bestiale – nemaš nikakvu podlogu za svoje tvrdnje, ne znam koji ti je motiv, imaš li TNPL ?

Obzirom da je 3q i 4q bio katasttrorfalan za tankere, te da je TNPL imala minus u tim kvartalima, i predikcije su bile loše, tadašnja cijena od 8000 kn je zaista bila previsoka.

Isto tako sada kada su rezultati odlični i idu prema još boljem, cijena je preniska.

….

Što će se dogoditi? Hoće li me SDA izbrisati iz knjiga? Naravno da neće. I što onda?

OK, dugoročno se pozdravim sa cijelim svojim ulogom, ali mi ostaju neke pogodnosti, npr. dividenda. Hoće li jedini vlasnik isplatiti dividendu "svojima", a meni neće? Hoće li ta dividenda i dalje biti 55 kn? (ako hoće, zašto se Uprava toliko trudi da izgura "diletante").

Konačno, Benjamin Graham (autor knjige Inteligentni investitor, duhovni "tata" poznatoga Buffeta) kaže kako ne treba prodavati u bescjenje. Ponekad nešto treba ostaviti i svojoj djeci i unucima.

Da, otprilike takav nekakav rasplet mi se mota po glavi zadnjih tjedana tj. otkad je postalo ocito da onih 36mil Kn za "nagradne" dionice nece nikad vidit Burzu.
Pa me onda to posli navelo na sumnju da ni onih 11000 dionica kupljenih vanburzovno, isto nikad nece vidit Burzu.
Jer su ih njihovi vlasnici dobili besplatno, pa se u slucaju potpunog preuzimanja ne moraju "pozdravit sa cjelim svojim ulogom" ka ti, nego samo mirno mogu cekat dividendu. Koja se npr. tada pocne isplacivati kvartalno.

Tako da ce se u slucaju preuzimanja, "diletanti" morati odluciti izmedju vrapca u ruci ili goluba na grani. Slicna situacija je bila i pocetkom 2001. sa malim dionicarima i otkupom dionice po izvrsnh 300Kn.

New Report

Close