Izašlo FI Inovina i tekuća godina u minusu, a pogotovo debeli minus 4Q. Obzirom da se vuku paralele ovdje nonstop Inovine-Tisak, Agrokor-Adris, bilo bi zanimljivo prokomentirati.
http://www.seebiz.eu/hr/tvrtke/troskovi-rebrandinga-i-restrukturiranja-odveli-inovine-u-gubitak-od-13%2c8-milijuna-kuna,40958.html
Gledao sam godišnj izvješća Tiska od 2005. godine. Dobit je oko 30-35 milja kuna godišnje s izuzetkom 2007. godine kada je bila 183 milje. S obzirom da ne pratim Tisak već sam ga išao malo uspoređivati po prihodima sa iNovinama (čisto onako sportski), zanima me uslijed čega je za 2007. godinu dobit neuobičajeno veća od prosjeka prethodnih godina.
Ako isplate dividendu pri ovim kamatnim stopama na komercijalne kredite to bi bio katastrofalno loš potez uprave glede raspolaganja gotovinom. Isto mislim i glede nekih simboličnih isplata dividende kao što to radi Zvijezda d.d jer je to samo bacanje novca i promidžbeni potez. Ako imaju viška novaca (što sumnjam obzirom na investicijski ciklus) uvijek je bolje ojačati bilancu smanjenjem dugoročnog duga. Dakle, iskreno se nadam da neće biti dividende.
Ako isplate dividendu pri ovim kamatnim stopama na komercijalne kredite to bi bio katastrofalno loš potez uprave glede raspolaganja gotovinom. Isto mislim i glede nekih simboličnih isplata dividende kao što to radi Zvijezda d.d jer je to samo bacanje novca i promidžbeni potez. Ako imaju viška novaca (što sumnjam obzirom na investicijski ciklus) uvijek je bolje ojačati bilancu smanjenjem dugoročnog duga. Dakle, iskreno se nadam da neće biti dividende.
ja osobno preferiram isplatu dividende (ako je firma u investicijskom zamahu onda cca 30% dobiti, a ako je investicijski ciklus pri kraju onda nekih 70%). kada firma postane tvornica novca kao što je HT, onda očekujem i 90% da isplate.
Skupljanje dividendi je meni osnovni cilj ulaganja, a onda ja raspoređujem kamo s time. Zbog jedne loše odluke firma može otići u bankrot neovisno o dotadašnjem poslovanju pa je onda bolje da sam barem dio izvukao kroz dividende.
Razmijem logiku mada gledam drugačije na problem. Rizik da dođe do problema u firmi je uvijek vezan uz ulaganje u VP (dakle i obveznice) ali koje je ulaganje stvarno bez rizika? Ova kriza sad nas najbolje podsjeća na to. Ako uspijem dio novca izvući kroz dividendu opet moram nešto učiniti s tim novcem (startna teza mi je da je namjena tog konkretnog novca ulaganje i oplođivanje, odnosno, zaštita od pada vrijednosti zbog inflacije), dakle opet moram tražiti neku drugu firmu čije dionice ću kupiti i koja će davati dobar povrat na uloženi kapital.
Slažem se i da jedna loša odluka može upropastiti firmu i čini mi se da od toga nažalost nema zaštite. Zato mi se i sviđa ideja jake bilance, a i volim znati što je više moguće od mangmentu, kako se ponašaju kroz godine. Ako netko misli da to kod nas nema veze mislim da je dovoljno da pogleda ERNT ili HT i usporedi njihov managment sa npr. mangmentom CROS-a
Gledao sam godišnj izvješća Tiska od 2005. godine. Dobit je oko 30-35 milja kuna godišnje s izuzetkom 2007. godine kada je bila 183 milje. S obzirom da ne pratim Tisak već sam ga išao malo uspoređivati po prihodima sa iNovinama (čisto onako sportski), zanima me uslijed čega je za 2007. godinu dobit neuobičajeno veća od prosjeka prethodnih godina.
Imali su izvanrdni prihod od 137 milja. Ne sjećam se jel u igri bila prodaja nekretnine il su otpustili rezervaciju od dobitka nekog spora. Tak nešt.. uglavnom, zbog izvanrednog prihoda.
Da i ne, odnosi se samo na noviju dividendu (na dividendu temeljem dobiti iz recimo 2002.g bi se platio porez makar se ona isplati tek danas). Postoje puno jednostavniji načini da većinski vlasnik izvuče novac iz firme nego putem dividende. Vjerujem da će dividenda u Hrvatskoj prije ili poslije ponovo biti oporeziva kao i kapitalni dobitak (to podrazumijeva i porezne olakšice kod kapitalnog gubitka) ali daleko smo mi od uređenog pravnog i poreznog sustava zasad.
Kroz dividendu se može izvući lova , a bez poreza .
dividenda se islpaćuje iz dobiti, a na dobit je plaćen porez
Imali su izvanrdni prihod od 137 milja. Ne sjećam se jel u igri bila prodaja nekretnine il su otpustili rezervaciju od dobitka nekog spora. Tak nešt.. uglavnom, zbog izvanrednog prihoda.
[/quote]
hvala na informaciji.
s obzirom na ne baš preveliki rast prihoda i na prrilično niske marže nisam baš siguran da će Tisak u budućnosti imati veliki rast dobiti zato ne vidim baš puno podloge za ludi optimizam na ovoj dionici koja ostvaruje u zadnje 4 godine lagani rast dobiti oko razine 12-13 kuna po dionici.