zašto bi ovaj investitor kupio Tehniku nesolventnu, sa sve manje radnika, sa ogromnim dugovima i nekretninama pod višestrukim hipotekama koje su praktički bančine. poslove će dobiti manje firme koje ga mogu odraditi. gomilanjem vlastitih tvrtki Tehnika je iskoristila sve opcije prelijevanja iz šupljeg u prazno. ako ste migra već totalno promašili branšu i firmu okanite se maničmog upropaštavanja neupućenih putem nagovaranja. kupujte vi aķ je dobro i jeftino kupujute još od 5x više cijene i super ste zadovoljni. to istina ne može biti, istina je da su svi mali izgubili novce i da je toliko rizično da se više uopće ne može nazvati investicijom. svatko racionalan i korektan bi povukao ručnu i priznao veliki fijasko. o svim rizicima sam argumentirano pisao u proljeće 2017. sjećate se ili ste zabiravili ?
Sada je sigurno: Mišković od ljeta gradi InterContinental u Zagrebu
ovo je samo primjer traženosti zemljišta u zg
a nekretnine se i dalje knjiže notrev,u krizu su cijene pale ali zadnjih je godina primjetan uzlazni trend i što je još važnije pojačana potražnja.
da je primjerice ovaj investitor željan,svjestan može po TK kupiti thnk za značajno manje nego što vrijedi samo jedna nekretnina thnk,koja mu treba.
i može napraviti ono što želi na lokaciji vrh vrhova u ZG.
neka netko kupi thnk raskomada i podijeli novce dioničarima.
ako dobijemo samo pola od onog što knjigovotsveno postoji čak i notrev to će biti 4X više od ove cijene na burzi.
a uprava će ovako sposobna lako naći drugi posao.
ako je netko za neka podrži.
a nije nužno komadanje ,samo da ovo preuzme netko tko će odnosti prema ovome kako treba i sa novom građevinskom konjukturom potencijal je ogroman….
time will tell
Kakve nebuloze drobiš…. sve su nekretnine davno pod zalogom…
Postoji bezbroj investicija koje se nisu razvijale unutar planiranih ocekivanja. Bitno je shvatit to (sto prije), pregrist i pobjeci. THNK mi je bila jedna od tih (ulaz oko 500, izlazak oko 200).
Ovo je najgori GFI koji je ikad objavljen buduci je drustvo skurilo 50% kapitala u jednom kvartalu.
Iskreno zelim da se izvuku, zao mi je svih postojecih dionicara…gore od ovog ne moze bit…sretno
Ja sam tu izašla po 160 kn dan prije gfi, a s malom dobiti, a mogla sam puno bolje. Z
Ali, nisu skurili u 1 kvartalu 50% kapitala. Napravljen je otpis za potraživanja od A, što je s računovodstvene strane pozitivan potez. A ta potraživanja nisu nastala u 1 kvartalu. Trebalo bi vidjeti kao su ostali vjerovnici (osim fin. institucija koji posluju pod strožim normama) knjižili ovakva potraživanja. Ne znam koliko bi se ovih potraživanja u budućnosti moglo naplatiti, ali što god bude ići će u čistu dobit.
Nije ni uprava planirala dobit nakon sloma Agrokora nego prije kada su ta potraživanja tretirana kao naplativa.
Upravo tako, izvješće je bilo samo papirnato iskazivanje onoga što je već dugo bilo poznato svima.
Zapravo se ništa jučer nije dogodilo, osim što su drukeri navukli ljude na prodaju po 100. A kapital je još uvijek blizu 1.000 i nakon tog otpisa (dakle 10X viši).
Pa da su naplatili tih 100 mil., mislite da bi onda bili na granici s likvidnosti i da bi cijena bila na 100-200 kn?? – bila bi već preko 1.000 kn.
Tako da svi oni koji nastoje izvješće prikazati kao katastrofalno su promašili potpuno, godina je završila taman na nuli, kako i inače završava.
A ono što je bitno je da će dobar dio otpisanog ipak sigurno biti naplaćen (vidimo da se čak i dioničari koji sad kupuju Todex nadaju da će i njima nešto ostati), a onda će to biti čista dobit u sljedećim izvješćima.
umjesto projektgradnje stavite tehnika – sve isti obratac tko s vragom tikve sadi
Jeste li tako mogli zaraditi ili ste bili u gubitku?
– Ništa se na kompenzacijama ne zarađuje, ali neko vrijeme sam se nosio s tim. Jedno vrijeme nismo producirali gubitke zbog kompenzacija, ali kako je vrijeme odmicalo, postotak kompenzacija je ipak ostavio traga na likvidnost tvrtke, a s time su počele teškoće
Todorić je onda ponudio drugu mogućnost, i pitao me može li Projektgradnja sama financirati gradnju, kreditirajući Agrokor, na tri godine uz jednu godinu počeka računajući od trenutka završenih radova. Pristao sam na taj dogovor..-
Pazi ovo – ja gradim, ja plaćam, predam gradevinu, čekam 1 godinu i tek onda kreće otplata – DAAAA, TO JE IVICA
– Dotad smo svladavali sve prepreke, činilo mi se da možemo i ovu. Sagradili smo do kraja 2010. godine 15-ak farmi, sve to stajalo je 79 milijuna eura. Podigao sam kredite u više od 15 banaka. Redovito je Agrokor otplaćivao rate kredita. Postupak kreditiranja vršio se na način da je Projektgradnja ispostavljala račune za izvedene radove. Za ovjerene račune potpisivali smo cesije prema bankama s rokovima dospijeća naplate po cesiji koji su odgovarali ugovoru o kreditiranju plaćanja za sagrađene farme. Na bazi tih cesija, u bankama su Projektgradnji odobravali kredit, koji je Agrokor otplaćivao kroz tri godine. Najveći iznos kredita koji smo nosili za svog investitora bio je iznos od ukupno 79 milijuna eura. U konačnici, kad sam s Agrokorom uskladio rezultate kreditiranja, utvrdili smo da je Projektgradnja na kreditiranju Agrokora izgubila 16 milijuna kuna na razlici u kamatama koje je plaćala bankama u odnosu na kamate koje je Agrokor priznavao Projektgradnji. Tvrtka je pod teretom tolikih kredita sve teže nosila kreditiranje objekata koje je gradila za koncern Agrokor.
OVO JE NAJLUDE – TVRTKA DIZE KREDIT DA MOZE GRADITI ZGRADU ZA NARUČITRELJA. PAZI OVO – GRADITELJ KREDITIRA NARUČITELJA
Svi ti krediti – to uopće nisu krediti tehnike, to je sve agrokor – A AGROKORA VISE NEMA
Je, je , prije bi se reklo da ide nazad na 200, jer nije ni bilo razloga za pad.
Ove godine napokon očekuju da će ostvariti plus u poslovanju, a mogli bi prikazati i dobar plus nakon nagodbe s Agrokorom kad dio otpisanog ipak bude naplativ!
zašto bi ovaj investitor kupio Tehniku nesolventnu, sa sve manje radnika, sa ogromnim dugovima i nekretninama pod višestrukim hipotekama koje su praktički bančine. poslove će dobiti manje firme koje ga mogu odraditi. gomilanjem vlastitih tvrtki Tehnika je iskoristila sve opcije prelijevanja iz šupljeg u prazno. ako ste migra već totalno promašili branšu i firmu okanite se maničmog upropaštavanja neupućenih putem nagovaranja. kupujte vi aķ je dobro i jeftino kupujute još od 5x više cijene i super ste zadovoljni. to istina ne može biti, istina je da su svi mali izgubili novce i da je toliko rizično da se više uopće ne može nazvati investicijom. svatko racionalan i korektan bi povukao ručnu i priznao veliki fijasko. o svim rizicima sam argumentirano pisao u proljeće 2017. sjećate se ili ste zabiravili ?
napisao sam u komentaru na kojeg ste se referirali.
1.jer taj investitor može za 1/8 vrijednosti notrev nekretnina kopiti baš ono što mu treba
zagreb,”prvi red do mora”
2.kupovati sam počeo 2016 kada je thnk pala radi blokade na 200 kasnije sam dokupljivao na razinama 750 ali značajno manje,dokupljivao u prošlom pada kada su fondovi rasprodavali i jučer.
zadovoljan nisam ali niti ne proljevam SŽJ kao neki koji su propustili već nekoliko puta ono što su propustili.
neki od njih su mi i na privete čestitali kada je sa 450 narasla na >600,držim da se sječate pa mi
sve ovo nakon toga “ne drži vodu” osim….
imputirati nekome da je on za nešto nekome kriv što je po vl izboru je ili nije govori više o vama nego bi ja trebao…
takav koliko ja znam na marketu ne postoji a sigurno to nije moja beznačajna malenkonst na koju ste nepotrebno fokusirani.
3. na rizike sam višekratno upozoravao i bio kritičan prema upravi,nije teško naći,ako je naći ću ja.
donedavno su oni koji su po vl izboru kupili na 130 mogli prodati po vlastitom izboru 240 u mjesec dana.
čini mise da se takvi puno manje žale od onih koji nisu kupili,možda krivi dojam.
4.ne prodajem već kupujem i iz jučer argumentiranih razloga koji su višekratno ponovljeni
možda i griješim,nebi bilo….
time will tell
5.thnk ima kapitala više nego pri osnutku dioničkog društva i to sada notrev
prilika za clean start je tu a dali imamo uprvavu koja je sposobna to odraditi?
da je to sigurno cijena nebi bila na 0,1 Bv već primjerice na 1,0BV
s obzirom na količimu prisutnosti rekao bi da se slažete u nekoj mjeri ali da bi htjeli kupiti još jeftinije.
tko vam brani da strpljivo čekate svoje targete ,osobno da sam uvjeren u njih nebi se brinuo,,zadao bi naloge i ….
ja sam svoje zadao i jučer dočekao,danas možda opet nešto dočekam.
komentirati dok traje trgovanje neću jer….
svi mi sa svojim kapitalom raspolažemo kako želimo jer je to naše provo jer je naš i za to vl izboru snosimo posljedice.
svoju zaradu ću ako žeim sam spržiti ali to ćemo tek vidjeti na kraju,tko nije prodao nije ni izgubio a do sada je nemalo onih koji su uknjižili vrlo velike oportune gubitke.
čak držim da je to najveći razlog velike pristnosti značajnog broj investitora.
prije godinu dana neki su se kleli da je primjerice ledo best buy i da “nepametni” kupuju i brodare pa…
rezimirat ćemo u budućnosti tko je bolje procjenio.
market će presuditi kao i uvijek do sada a ne prepiska na forumu.
p.s.
još jedno ako nisam bio dovoljno jasan
DA rizici postoje
u paketu idu rizici,diskonti,potencijali oportuni gubitci i potencijalna zarada.
Ako se dlkv uspio izvuci dokapom po 10 kn treba vjerovati da ce to uspjeti i thnk
Ako u nagodbi uspiju naplatiti barem dio potraživanja od Agrokora, kako će se to nagodinu knjižiti i prikazati?