Kinezi će sigurno uzeti domaće kooperante, sad koliko toga i hoće li dio pripasti Tehnici pitanje je, ali s druge strane nije puno građevinara ostalo koji imaju infrastrukturu, betonare i sl.
kinezi
evo kako to vidim iz svog kuta.
graditeljska smo nacija,nagradili smo se toga kod nas.po balkanu, po svijetu…
ako nismo više graditeljska nacija ili ako nismo bili graditeljska nacija već je to naša zabluda ali mi sebe definitivno doživljavamo kao graditeljsku naciju kako ja to vidim.
može li biti u tom mali udarac za naš ego ako sami ne gradimo ili ne učestvujemo u gradnji pelješkog mosta?
taj će tu most biti stoljećima zar će ispasti da nismo niti participirali u njegovoj izgradnji?
da vdkt nije morao biti izbrisan kao podizvođač francuza mogli smo se pohvaliti da smo gradili svoj most.
imamo na vlasti trenutno stranku kojoj su puna usta domoljublja,nekad više a nekad manje potvrđenog.
možda je ovdje bila prilika da se kinezima “uvjetuje” (ne i pismeno ,prijateljski u duhu dobrih odnosa među narodima) dobivanje posla od >2mlrd kn sa obavezom agažiranja naše građevinske operative u nekoj mjeri.kinezima neće biti puno manje a našima će biti puno više + mogli bii se pohvaliti na kraju da smo i mi gradili svoj most.
dali će tako biti i tko bi to od našihgrađevinara bio nije od primarne važnosti jer posao za svakog našeg građevinara više je ostalima veće izglednost većih NPM na ostalim poslovima radi sveopće prezaposlenosti koja za posljedicu neizbježno nosi povečanje marži.
možda samo dim,možda samo bijeli miševi,nebi bilo prvi put…
time will tell
Kinezi će sigurno uzeti domaće kooperante, sad koliko toga i hoće li dio pripasti Tehnici pitanje je, ali s druge strane nije puno građevinara ostalo koji imaju infrastrukturu, betonare i sl.
pa kako će pobogu uzeti tehniku ili nekog drugog našeg kad naši ne mogu odraditi niti ugovorene poslove jer nemaju ljudi! svi su otišli raditi van za duple plaće!
naše firme koje još rade odbijaju poslove jer ih nemaju s kime odraditi!
pelješki most? haha
kinezi
evo kako to vidim iz svog kuta.
graditeljska smo nacija,nagradili smo se toga kod nas.po balkanu, po svijetu…
ako nismo više graditeljska nacija ili ako nismo bili graditeljska nacija već je to naša zabluda ali mi sebe definitivno doživljavamo kao graditeljsku naciju kako ja to vidim.
može li biti u tom mali udarac za naš ego ako sami ne gradimo ili ne učestvujemo u gradnji pelješkog mosta?
taj će tu most biti stoljećima zar će ispasti da nismo niti participirali u njegovoj izgradnji?
da vdkt nije morao biti izbrisan kao podizvođač francuza mogli smo se pohvaliti da smo gradili svoj most.
imamo na vlasti trenutno stranku kojoj su puna usta domoljublja,nekad više a nekad manje potvrđenog.
možda je ovdje bila prilika da se kinezima "uvjetuje" (ne i pismeno ,prijateljski u duhu dobrih odnosa među narodima) dobivanje posla od >2mlrd kn sa obavezom agažiranja naše građevinske operative u nekoj mjeri.kinezima neće biti puno manje a našima će biti puno više + mogli bii se pohvaliti na kraju da smo i mi gradili svoj most.
dali će tako biti i tko bi to od našihgrađevinara bio nije od primarne važnosti jer posao za svakog našeg građevinara više je ostalima veće izglednost većih NPM na ostalim poslovima radi sveopće prezaposlenosti koja za posljedicu neizbježno nosi povečanje marži.
možda samo dim,možda samo bijeli miševi,nebi bilo prvi put…
time will tell
Kolega zorangutan u gornjem postu je fino skomentirao, da svim građevincima fali operative pa tako i tehnici teško da imaju prostora ali….
Osobno bi mi bilo jako drago da THNK odradi dio radova na mostu Pelješac, ali znamo da matično rade u visokogradnji kao i da raspolažu sa tom tehnologijom.
Dakle, ne mogu raditi ispod mora, nemaju kesone, neće raditi na kolnoj i čeličnoj konstrukciji jet nisu specijalizirani.
Ali mogli bi odraditi neke poslove tesarije i armiranja na PILONIMA… a to je fini posao.
Vrijeme će pokazati….
Vjerujem da je kod vecine neznanje iako neki vjerojatno i namjerno uvlace Tehniku u gradnju Peljeskog mosta.
Ne bu od toga nista, Tehnika ne izvodi ovu vrstu radova. Pogledajte njihove reference i nadite mi jedan most/vijadukt u cijoj su izgradnji sudjelovali.
Treba biti realan i prestati s ovim navlacenjem. Mozda bi i moderator mogao pomoci.
Onda neka Kinezi bolje plate.
Jer radnika nema ni za trenutne projekte, sto hoce reci da moraju platiti vise od penala na njima.
Evo kolega hromax prati i zna da je Tehnika izvodila nadvoznjak kod Lesnine. Bravo!
Samo nisu vise ona vremena kad je Tehnika radila sve u Zagrebu pa cak i nadvoznjak.
Baš gledam FI za 3Q 17 i vidim da su iskazali kumulativni gubitak od 13M.
Čini mi se da je taj gubitak (tek) računovodstven jer su dobit smanjili rezervacijama u iznosu od 57,7M
Ono što mi se čini važnim da im je u istom tom periodu prihod od prodaje kumulativno narasao za 8,5% dok su im rashodi rasli po stopi od 7,5%
Ne kažem da zbog Agrokora neće trebati napraviti dodatne rezervacije.
a ako ništa drugo jedna od najzinimljivij trgovina od početka godine.
izmjenjuju se ofenzive lovaca i zečeva koji kao da se rugaju ovim lovcima što se “odjavljuju” sa foruma i marketa razočarani sa ulovom zečeva.
kao da im nije dosta da su iste izigrali više puta u zadnjih 12 mj. pa im i dalje stavljaju sol na…
naravno tu su i rizici i možda na kraju ovi lovci koji su odustali izađu kao mudriji iako imat će se i oni za pohvaliti sa velikim propuštanjem u međuvremenu prije konačnog rsspleta.
ako zanemarimo ova dugoročna strateška nadmudrivanja tu su i ova kratkoročna koja omogućavaju naklona vrijedne dobitke.
u ovih 10-tak trgovinskih dana nekoliko puta na relaciji 200 do >240 + rast sa 140
pravi trejderski eldorado za znalce i one čvrstih živaca.
sa ovim zadnjim iskrcajem fondova ovo je postala i značajno likvidnija dionica što je svakako za pohvaliti.
za mjesec dana ćemo imati FI4Q na stolu ako i prije toga ne stigne kakva nova znaćajna mat činjenica pa će biti joši više razloga za likvidnost dionice.
opći sentiment na marketu bi ocijenio kao nesklon investiranju a ako se on popravi što bi po meni bilo realno za očekivati s obzirom na više puta ponovljeno tada bi to trebalo biti još vjetra u leđa povećanju likvidnosti i ove dionice.
svima želim da što objetivnije sagledaju sve aspekte ovog ulaganja kako bi donjeli što kvalitetniju odluku u skladu sa najizglednijim scenarijem.
poželjno bi bilo što hladnije glave zbrojiti sve pot rizike i pot dobitke kako bi se izbjegla potreba
traženja u drugima krivce za vlastite odluke što je dosta popularno u zadnje vrijeme.
naravno tu su i alternativna i navodno “sigurnija” ulaganja ma šta to značilo?
meni su oduvijek nekako nekretnine i sve što je vezano uz nekretnine(kao turizam) bile najsigurnije ulaganje,ispalo je i najprofitabilnije.
iako je to navodno kontradiktorno jer bi sa sigurnošću trebala padati pot. zarada?
koja je veza između nekretnina i ovog potencijalnog ulaganja to će svatko sam za sebe istražiti
naravno uz najvažniju stvar a to su rizici.
09.01.2018 T: 05.01.18 Pros. cijena: 168,16
RB Dioničar Broj %
1. TEHNIKA ESOP D.O.O. 37.891 20,00%
2. ADDIKO BANK D.D./SZAIF D.D. 7.966 4,20%
3. FILIPEC FILIP 7.204 3,80%
4. HPB D.D. 4.599 2,43%
5. MULOVIĆ BESALET 4.307 2,27%
6. ERSTE & STEIERMARKISCHE BANK D.D. 3.542 1,87%
7. NIŽETIĆ ANDRO 3.154 1,66%
8. SUŠAK ILIJA-IVAN 2.569 1,36%
9. PRIMORSKA BANKA D.D. RIJEKA 2.275 1,20%
10. NOVAK MIRKO 1.903 1,00%