To da su alzirski novci spasili jos ne znamo da li su uplatili doduse bitno je da su prihvatili izmjenu cijene pa onda ce ocito i uplata doc s vremenom te da nece bit gubitka s te osnove.
To da su alžirski novci sjeli na račun je gotovo sigurno.
OBRAZLOŽENJE :
U listu Tehnike, broj 11/12 za 2017 god. su TABLICE IZVRŠENJA PLANA pri dnu 6. stranice.
Tamo se lijepo vidi da je u poslovnom smislu ( izvršenju planiranih radova ) Tehnika podbacila plan za oko 30% ( provjerite, zaboravio sam točan postotak ).
Odmah u tablici pokraj naveden je podatak da je realizirana naplata istovremeno bila 7% veća od planirane.
ZAKLJUČAK:
Na račun je stigao neplanirani prihod. ( Otpisani novac iz Alžira zbog kojeg već postoje rezervacije za gubitke ? )
Ne znam kakav bi veliki prihod mogao sjesti na račun osim novca iz Alžira. Ako netko ima informaciju neka je objavi.
Istovremeno imamo rezervacije za gubitke u vrlo velikom iznosu.
Ako rezervacije više nisu potrebne javlja se veliki iznos koji ( djelomično ) može biti knjižen i kao dobit.
[/quote]
Mislim da se varate taj plan se odnosi na 1.1 do 30.9 te ne moze biti alzir jer je alzir potpisan kasnije s druge strane pise da je prihod ostvaren veci 7% od planiranog, a prihod veci 7% ne znaci da je novac veci 7%, trece rezervacije koje spominjete se vode u bilanci jos prije pocetka alzira pa onda je vrlo vjerovatno da se ni to ne odnosi na alzir.
@ StatusQuo
To bi mi bila još bolja varijanta.
U tablici su prihod nazvali realiziranim prihodom.
Brojevi neće biti točni nego “zaokruženi”.
Ako od planiranih radova u iznosu od 1.000.000.000 kn linearno odrađuju kroz godinu, trebali su odraditi 750 000 000 kn radova za 9 mj.
30% manje je 225.000.000 kn. odrađenih radova.
i onda podatak o realiziranim prihodima 7% većim od plana.
Jesu li već prodali nešto od nekretnina?
Ima li smanjenja dugotrajne materijalne imovine?
Ja nisam našao u knjigovodstvu, a nemam ni informacije.
Ako još i novac iz Alžira tek treba stići…………
Nisu prodali nekretnine, osim predugovora s agrokorom unazad tri godine, neman nikakvih saznanja da je alzir naplacen, to nisam iz nicega iscitao osim ovog dijela da su odobreni vantroskovnicki radovi koji svi znamo
Nisu prodali nekretnine, osim predugovora s agrokorom unazad tri godine, neman nikakvih saznanja da je alzir naplacen, to nisam iz nicega iscitao osim ovog dijela da su odobreni vantroskovnicki radovi koji svi znamo
Odobravanje vantroškovničkih radova smatram preduvjetom za nastavak rada na bolnici.
Deklarativno odobravanje ne znači ništa.
Ako Vam je netko sakupio 60 miliona duga ( odrađenih i nenaplaćenih radova ) u trajanju od 3 godine, da li bi Vi prihvatili samo dodatak ugovoru i nastavak radova bez prethodne naplate dugovanja ?
Radi se samo o “zdravoj” poslovnoj logici. Nemam informacije.
Ostaje otvoreno pitanje o podatku iz tablice.
Kako realizirati prihod od nerealiziranih poslova ?
Iznosi su jako veliki i nemoguće ih je “maskirati” u knjigovodstvu.
alžir će raspetljati i to je svakako dobitak veći ili manji.
to je potencijalno i odlično tržište za nove poslove gdje se mgu postići veće NMP.
svako novo otvoreno tržište zlata vrijedi dok domaći investitori ne”sazriju” za veće NPM građevinara.
alžir će raspetljati i to je svakako dobitak veći ili manji.
to je potencijalno i odlično tržište za nove poslove gdje se mgu postići veće NMP.
svako novo otvoreno tržište zlata vrijedi dok domaći investitori ne"sazriju" za veće NPM građevinara.
Apsolutno, ogromno tržište..
Međutim TEHNIKA mora napraviti preustroj, mora konsolidirati financije, napraviti restrukturiranje….i.e.
Bez toga, piši kući…..
A to da je saldo računa slabašan očito neko zna!!!
Onaj fond je donesao poslovnu odluku da presloži portfelj nakon događaja s VDKT i zatukao je cijenu na 100 kn i to sa cca 700 i sad se neki čude ovom rastu… Mora se uprosječit… dakle ima još jako puno lufta 🙂
generalno sva su strana tržišta bolja od HR za sada kada su pitanju radovi za poznatog investitora.
vlastiti projekti su sasvim druga priča tu ima solidnog “mesa” već i sada.
svako novootvoreno strano tržište je zalog za bolju isigurniju budućnost i krize koje će neminovno nekad doći.švedska je odličan primjer.
thnk se više ne smije dovesti u situaciju da ju poznati investitori na domaćem tržištu ucjenjuju.
raditi za sebe a za njih ako će “pošteno” platiti.nitko od tih investitora ne radi drugima”badava”.
ingra je i dalje jako ime sa jakim i respectabilnim referencama koje mogu u tom dijelu svijeta donjeti poslove i to dobro plaćene poslove.
tržišta je teško otvarati i ta sinergija ingra thnk je za pozdraviti jer su obje firme premale ali zajednički
se nadopunjuju i od toga mogu dobro isprofitirati.
Fantastičan rast, ali slaba utjeha… ulazna cijena mi je 752 kn…tješim se da nije gubitak dok ne prodam i sad sam htio ne htio dugoročno u ovome. Kakvo je to ludilo bilo lani u proljeće prije Agrokora da mi se to činilio povoljno….?
Dionica ode sa 130 na 230 u mjesec dana te padne na 200 i vi pitate što se događa???
Kod nas sve može u stečaj: Ledo koji stvara enormnu dobit godinama, Tehnika koja se spetlja sa Todorićem, Đuro koji ćeka kuvajčane da ulažu u njega, turisti ako zaratimo sa Zlovencima tj. ako gosti ponovno otkriju jeftinu Tursku, Grčku, Egipat ili Tunis.
Budućnost je otvorena knjiga.