THNK (Tehnika d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska THNK (Tehnika d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Upup, izgleda da si ti nešto krivo shvatio.
Ja ti imam THNK.

🙂

Znam. 🙂
Pišem ovima kojima “ne valja”.
Nema opcije koja bi spriječila jal. 🙂

Pa napisao si da si svatio da njemu ne valja onda si se krivo izrazio

Ignore : renči

Dodao sam njegovom postu.
Ništa protiv kolege.
Stalno nam dolaze “pomoći” svojim mišljenjem.
Ne znam čemu to služi.

Super je tehnika,isto ko i oni svi strojevi i mješalice(kamioni) šta stoje na parkingu firme/društva.
Valjda su na hlađenju od previše posla.
Da se rješimo dileme,”posjedujem” dionice THNK i dugoročni sam ulagač(danas najgori oblik očito).

Pricekajmo FI pa cemo biti pametniji.
Mada ne ocekujem nista spektakularno.
Mozda upravo to bude okidac za 100% up.
Nemam Thnk.

Disclaimer: Tko moje pisanje shvati kao nagovor na kupovinu / prodaju dionica ili kao investicijski savjet taj je otisao na kvasinu odavno.

Nastavno na moj predhodni post gdje sam rekao da je poboljsanje likvidnosti trenutno najbitnija stavka te sam u tom postu spomenio bankovnu zaduzenost gdje smo zakljucili da drustvo ima imovine koju moze prodat ili kreditno opteretit za poboljsanje likvidnosti te da nije pretjerano kreditno zaduzeno,.U ovom postu cemo se dotaknit kratkotrajne imovine s obzirom da je ona i dalje najbitnija, u ovom trenutku odnos kratk. imov. i obveza je 0.88 sta s obzirom na vdkt i dlkv u trenutku PSN je nekoliko puta bolje pa s tim same mogucnosti kompanije su puno realnije za stavljanje na zdrave noge, ali to ne znaci da se i njima ne moze desit isto. Da bi poboljsali kratkotrajnu imovinu tj likvidnost kod teknike ima nekoliko nacina od kojih je jedan zapravo najbitniji i zbog cega smatram da agrokor nije toliki problem vec iskljucivo taj dio pa krenimo redom njega cemo na kraju.

1.Povecanje likvidnosti bankovnim zaduzenjem na imovinu je moguce s tim da veci dio ovisi o tretiranju agrokorovog predugovora ali u konacnici ne dovodi do poboljsanje omjera i drustvo se dalje opterecuje za dugorocno stabiliziranje

2. Prodaja imovine isto moguce ali i taj dio je najvecim djelom zasad ovisi o tretiranju agrokorovog predugovora, iako manji dio od same matice se sigurno moze unovcit

3. Poboljsanje likvidnosti od zavrsetka centra zvonimir z4 koji financiraju svojim sredstvima i svojom imovinom te s obzirom da je centar prakticki gotov povecanje likvidnosti s te osnove bi trebalo brzo usljedit sta ce dovest do smanjenja obaveza i povecanje novca pa taj projekt smatram trenutno jako bitnim za zavrsetak, racunam negdi smanjenje obaveza prema dobavljacima oko 20 mil i povecanje novca vjerovatno za 40 tak mil tesko je procijenit ali mislim da nije daleko.

4.Povecanje kroz osnovni biznis svi znamo da imaju problema sa pravovremenim ispunjenem radova te moguce penale i moguce probleme s likvidnosti , s druge strane nakon dugo vremena imamo povecanje gradjevinskih radova te su s te osnove popunjeni prvenstveno je bitno sta su nakon dugo vremena popunjeni kapaciteti u zagrebu zbog cega su do sada imali problema zbog neiskoristenosti radne snage koja se nalazi u zagrebu pa onda posljedicno tesko je bilo ostvarit neku dobit ako imate troskove koji vas stalno opterecuju, a koji ne pridonose u zaradi.

5.Agrokor na njega cemo se vratit u sljedecem postu

6. I za zadnje ono najbitnije dio koji ne spada u kratkotrajnu imovinu ali njegovim rijesavanjem se povecava kratkotrajna imovina ili u najgorem slucaju gubitak naime radi se o stavci obracunati prihodi, zanimljivo je da to nitko ne spominje a zapravo predstavlja trenutno najbitniju stavku u bilanci te je po svojoj velicini bitnija nego problem s agrokorom. Ta stavka govori da u zadnjem izvjestaju postoji 209 mil kuna obracunatih nenaplacenih prihoda s obzirom da protu stavka u pasivi iznosi 55 mil ocito je da se tu nalazi mogucih 164 mil kuna povecanja kratkotrajne imovine u odnosu na obveze (postoje male oscilacije u izracunu pasive jer ne znamo tocno koliko su unaprijed placeni troskovi za zadnji kvartal pa je onda moguce da je ta stavka moguceg povecanja kratk. imovine i veca) , e sad ovdje se najvece pitanje postavlja prema kome se odnose ti obracunati prihodi da bi mogli indetificirat rizik od naplate naime za ovakvu vrstu djelatnosti normalno je da za tekuce poslovanje ta stavka iznosi od 50-100 mil pa se onda postavlja pitanje na sta se odnosi razlika od minimalno 109 mil ono sta ja predpostavljam je da se taj iznos odnosi na alzir razlog zasto to mislim je da se povecanje te stavke pocelo dogadjat u trenutku potpisa ugovora s ingorom i od tada ta stavka se povecava svake godine, a nije poznato da ima neko gradiliste koje se gradi vise godina od toga gradilista niti da bi drustvo financiralo neko lokalno gradiliste u tolikom iznosu, s druge strane poznato je da su se vodili pregovori s alzirom na razliku u cijeni zbog cega smo imali zalihe nedovrsene proizvodnje 63 mil pa onda i s te strane se cini logicno da se radi o tome jer ako je cijena bila u pregovorima onda se nisu mogli ni fakturirat racuni ako ne mozete stavit cijenu pa se onda takvi prihodi moraju obracunat i vodit u toj stavci iako ih niste naplatili, s trece strane nigdje u niti jednom revidiranom izvjescu se ne spominje ta stavka kao rizik, jedino sta se u revidiranom spominje kao rizik i posebno je naglaseno je alzir s osnove zaliha nedovrsene proizvodnje jer ocito je smatrano da taj dio u slucaju da se ne dogovore predstavlja gubitak. Ovome djelu sam posvetio posebnu paznju jer ga smatram trenutno najbitnijim jer u slucaju naplate i ispravnog tumacenja cijena dionice ce morat vrijedit nekoliko puta vise te ovaj razlog je jedan od onih stvari zbog cega mislim da se isplati preuzest rizik kod ove dionice pogotovo na trenutnu cijenu iako je smatram viskorizicnom ali jednostavno stanje bilance i moguci ishodi nekih stvari daju osnove za pozitivne ishode pa onda i povrat nekoliko puta.Ovo je samo moje misljenje vidjenja stvari svatko mora odlucit za sebe.Ako imate koji konkretni detalj u svezi ovoga volio bi cut samo bez onih koji znaju sve a ni jedno izvjesce nisu procitali.

@ StatusQuo

Bravo za argumentiranu raspravu i iznošenje stavova.
Pravo osvježenje!

Čini mi se da je prodavatelji od ljeta na ovamo imao informaciju o upitu Uprave Deloitteu i Građevinskom fakultetu za pomoć oko “restrukturiranja” kompanije što je odmah izazvalo alarm.
Razumljivo.
Međutim inforamcija o pozitivnim pomacima u Alžiru je došla kasnije.
Vjerujem da se sada prodavatelj lupa po glavi.

S druge strane, uprava je očito u nekoj vrsti “male snage” jer ako tko zna, oni znaju da imaju veliki nenaplaćeni novac u potraživanjima koji bi mogao itekako osnažiti najveću boljku THNK – likvidnost.

Izgleda da THNK ne treba Deloitte niti Građevinski fakultet nego Hanžekovića.

La vita e bella!

Čestitke StatusQuo na analizi,

Nego meni nije jasno zašto sama tehnika nije kupovala od fonda po nekoj dogovorenoj cijeni, s obzirom da imaju u vlasništvu dionice drugih kompanija mogli su lako dogovoriti neki swap ili prodaju pa osloboditi sredstva za svoje dionice..

To bi bilo neozbiljno od njih da su kupovali kada imaju problema s likvidnosti prvo s kojim novcem bi kupili drugo za napravit swap potrebno je da obe strane budu za to, koja korist je ove strane koja je prodavala da u zamjenu uzmu druge neke dionice ako im je namjera bila prodat posto potom

može li 2018 biti za ovu dionicu ono što je 2017 trebala?
svi željni rasprave pozvani su daju svoja očekivnja i prognoze.
svoje ću objaviti za nekoliko dana.

svoje temelje za optimizam na sektoru nebi ponavljao jer su nebrojeno puta ponovljeni.
generalno posla ima više nego ga ima tko odraditi i držim vrlo neizglednim scenarijem da se to u nekoj mjeri neće osjetiti na “novčanicima” i izlistanih građevinara.
a dali i koliko bi se to moglo osjetiti na “novčanicima” dioničara istih?
svi to vidimo drugačije jer smo svi jedinstveni i neponovljivi.
evo kako to vidi moja beznačajna malenkost za ovu dionicu za 2018.

crni scenarij rast 25-50%
srednji scenarij rast 50-100%
najbolji scenarij rast >100%

neki će reći preskromno ,neki će reći realno a neki će reći preoptimistično jer da nije realno očekivat takve prinose na ZSE jer se takvi prinosi najčešće ne ostvaruju na marketu?
svaka dionica ima svojih specifičnosti,držim da je ovo jedna takva koja potencijalno omogućava ostvarenje ovakve prognoze.
time will tell
rezimirat ćemo za 12 mj

p.s.
volio bi da se ove godine može pročitati još pokoja brojčana prognoza.
te staviti na test za 12 mj.

ne pozivam na kupnju-prodaju,očekujem da me netko svojim razmišljanjima i argumentima potakne na novo razmišljanje.isprike na dužini posta,tipfelerima...

THNK vam izgleda dosta dobro, tehnicki gledano.

New Report

Close