u zadnjih 16 trgovinskih dana protrgovano je 19,05 %(36154) od ukupnog broja dionica po avg 136,25
dali je ili nije netko i u kojoj mjeri iskoristio ali na valu prevladavajućeg nezadovoljsvta postojećom upravom bila je prilika za” smiješnih” 5 mil kn dočepati se vrlo blizu pozicije najvećeg dioničara i time “zajašiti “u nešto što u kapitalu realno vrijedi min 200 mil kn po javno dostupnom.
ovakve se prilike ne pružaju puno puta u životu onima kojima ta lova nije problem.
još ako su iz sektora,iz njegovog uspješnog dijela tada im nije potrebno “nacrtati” koji su razlozi ZA.
imamo mi i na marketu razvikanih investitora koji su uložili i bitno više sa bitno upitnijim povratom uloženog a sa tsunamijem poslova čak niti profitabilnost nije upitna.
pa čudi tim više da nije nitko do sada?
ovdje se ulaže u nekretnine koje se mogu kupiti na burzi po nestvarnim diskontima.
to su nekretnine u ZG,vrlo atraktivne,lako utržive pa..
rekli bi naši stari:”tko prvi djevojka njegova”ili tko prvi “veliki komad mesa” njegov ili tako nekako…
.
.
Evo ja sam nekoliko dana ulazio i izlazio ali sad do daljnjeg drzim i ne prodajem na ovim razinama. Jednostavno mislim da su u ovu cijenu uracunati i PSN i ne znam sto jos ne. A cijena ispod 100kn je bila can svake pameti i cjerojatno pod utjecajem stecaja Viadukta.
Mislim da se ovdje barem donekle moze procijeniti rizik kao i eventualni prifit za razliku od recimo Agrokora gdje je previse nepoznanica. Evo ja gledam na ovo kao mali Agrokor: ako ne propadne pa makar se i postigne nagodba kroz PSN, vrijedi vise od trenutne cijene. A ako se izvuku kroz poboljsanje poslovanja i bez PSN, cijena je smijesna.
ovdje se ulaže u nekretnine koje se mogu kupiti na burzi po nestvarnim diskontima.
to su nekretnine u ZG,vrlo atraktivne,lako utržive pa..
@migra
ne znam, ali stvarno je moguce to sto kazes. za okvirno 10% vrijednosti firme, ukoliko bi to bila istina, vecinski vlasnik dobiva mogucnost upravljanja nad nekretninama i imovinom + trzista na kojima tehnika vec radi. ne znam da li dobro racunam da za 50% vlasnistva radi se o samo 15 m kn po trenutnim trzisnim cijenama.
bas nestvarno 🙂
01.12.2017 > T: 29.11.17 Pros. cijena: 148,21
1. TEHNIKA ESOP D.O.O. 37.891 20,00%
2. ADDIKO BANK D.D./SZAIF D.D. 7.966 4,20%
3. FILIPEC FILIP 7.204 3,80%
4. ERSTE & STEIERMARKISCHE BANK D.D. 4.751 2,51%
5. HPB D.D. 4.563 2,41%
6. MULOVIĆ BESALET 4.307 2,27%
7. ERSTE & STEIERMARKISCHE BANK D.D. 3.542 1,87%
8. NIŽETIĆ ANDRO 3.154 1,66%
9. SUŠAK ILIJA-IVAN 2.569 1,36%
10. CRNADAK MARINKO 1.648 0,87%
UKUPNO 77.595 40,96%
Ispali iz Top 10:
Privredna banka Zagreb d.d.
od 09.11. sa srijedom protrgovano 29.999 kom
stanje sa srijedom 29.11. je sljedeće:
imamo ulaz novog(ili starog) dioničara u top 10 (crnadak marinko) sa 1648 kom
ispao pbz koji je prodao 1019-2666 kom
4.erste je prodao 4750 i ostalo mu je 4751
hpb nije u srijedu otpuštao,ima još 4563.
u zadnja 2 dana protrgovano je 12432 pa je vrlo izgledan izlazak do kraja erste fonda.
a moguće i hpb u nekom(većem) dijelu.
29.999 protrgovanih a vidljivo “samo” 1648,za sada?
osobno sam očekvao više i stojim kod ranije izrečenog a posebno kod
izrazito jake kupnje svih ovih dana da mali teško da su mogli ovo uprizoriti čemu smo svjedočili.
ako griješim tada je počeo novi bull market?
to bi bilo još bolje od ovog prvog scenarija.
oni koji su planirali izaći su izašli ili gotovo izašli do kraja.
zakucali su cijenu žestoko a sada ostaje da vidimo što će biti ako neće nitko novi podmetnuti leđa
u rušenju,nastaviti predbožičnu rasprodaju…
imamo pozitiva moment sa alžirom i vrlo izgledan 4Q na putu koji će značajno nadmašiti prošlogodišnji.
realno je za očekivati da će i 2017 thnk završiti sa pozitivnim rezultatom.
za što je to dovoljno pokazat će vrijeme.
Moje vidjenje stvari:
– Izviještaj će sigurno biti pozitivan, takva je praksa i prethodnih godina da na kraju prikazu dobit bez obzira na gubitke u prethodnim kvartalima
– prihodi bi trebali biti iznad 900 mil Kn (50% više nego prosla godina), pretpostavljam da će i prikazana dobit biti cca 2-3 mil kuna, ali to je čisto kako se dogovore
– Dobit je skromna u usporedbi sa sličnim firmama. na 900 mil kn trebala bi iznositi bar 20mil kuna. Dokaz da se nemora raditi sa tako niskim maržama su druge privatne građevinske firme( pogledajte tablicu Ekonomskog instituta Zagreb)
-nije mi drago što fondovi prodaju u tolikoj mjeri
– Ja nevidim ovdje elemente za PSN po FI
bugs@
mogao je i turizam cijeli na 1kn 2008-2010 zar ne?
tako je Večina razmišljala i zato ga nije kupovala zar ne?
nije završio na 1 kn jer se je potvrdilo da je prepohlepno očekivati iznimno vrijedne nekretnine kupovati po 1kn?
pokazalo se mudrim izborom kupovati ih “za kikiriki” kada se nude i pričekati da vrijeme odradi svoje ,da se profitabilnost popravi
dali je mudro kupovat thnk u praksi nekretnine ZG na vrhunskoj lokaciji za kikiriki?
a sve pri činjenici da nije upitno dali će se profitabilnost popraviti već je samo pitanje dana kada će biti isporučeni CnB dokazi.
kome nije prihod 50% veći na godišnjem nivou za 2017 dovoljan dokaz neka čeka dokaze na dokaze.
kupovat će sa manjim rizikom ili izgledno puniti potoke SŽJ po vlastitom izboru.
u siječnju 2017 su se potoci u mjesec dana pretvorili u rijeke a rijeke u mora,sve ovdje dokumentirano.
može li se taj više puta na thnk viđeni scenarij ponoviti?
zar bi bila senzacija?
p.s.
mogla je teoretski i atpl na 1kn ali nije,iz svojih razloga zar ne?
mogli su i drugi ali nisu iz svojih zar ne?
p.p.s.
vdkt je završio na 1kn ALI postoje za to jaki razlozi zašto je morao biti ugašen,izbrisan…..
p.p.p.s
burza je mjesto gdje se uz povečane rizike mogu ostvaririi veliki dobitci.
neki su ovdje zaradili >50% na par dana a to je na godišnjoj razini prinos u xxxx %
tko ne želi preuzimati rizike ima štednju,čarapu,jastuk,zakopati u zemlju…dođe na isto,zagarantiran realno negativan prinos,nema rizika od scenarija dobit,realno pozitivan prinos.
svakome po njegovom izboru.
od 09.11. sa srijedom protrgovano 29.999 kom
stanje sa srijedom 29.11. je sljedeće:
imamo ulaz novog(ili starog) dioničara u top 10 (crnadak marinko) sa 1648 kom
ispao pbz koji je prodao 1019-2666 kom
4.erste je prodao 4750 i ostalo mu je 4751
hpb nije u srijedu otpuštao,ima još 4563.
u zadnja 2 dana protrgovano je 12432 pa je vrlo izgledan izlazak do kraja erste fonda.
a moguće i hpb u nekom(većem) dijelu.
29.999 protrgovanih a vidljivo "samo" 1648,za sada?
osobno sam očekvao više i stojim kod ranije izrečenog a posebno kod
izrazito jake kupnje svih ovih dana da mali teško da su mogli ovo uprizoriti čemu smo svjedočili.
ako griješim tada je počeo novi bull market?
to bi bilo još bolje od ovog prvog scenarija.
oni koji su planirali izaći su izašli ili gotovo izašli do kraja.
zakucali su cijenu žestoko a sada ostaje da vidimo što će biti ako neće nitko novi podmetnuti leđa
u rušenju,nastaviti predbožičnu rasprodaju…
imamo pozitiva moment sa alžirom i vrlo izgledan 4Q na putu koji će značajno nadmašiti prošlogodišnji.
realno je za očekivati da će i 2017 thnk završiti sa pozitivnim rezultatom.
za što je to dovoljno pokazat će vrijeme.
Mali su imali zanemariv utjecaj na rušenje cijene sa 200 na 100.
Utjecaj malih je bio vidljiv na rastu sa 100 na 120.
Poslije su trgovinu ponovo “usmjeravali” veliki.
Iznad 150 su se malo “počupali” tko će prije prodati.
Možda je i taj dio priče već završio.
Važniji dio priče je obavještavanje.
Direktno – Alžir i indirektno – tisak zadnjih dana, dobili smo sve potrebne informacije.
Tehnika je preživjela, radi i likvidnost joj je bitno poboljšana.
Ove vratolomije sa cijenom bile su preuranjene i nepotrebne, a gubitnika neće biti jer fondovi rade sa “ničijim” novcem. Tko ih financira neka razmišlja o njihovim potezima.
Budućnost ?
Svaki dan bez ikakvih vijesti je dobar dan. Nikakva vijest je najbolja vijest.
Svakog dana biti će sve više investitora svjesnih apsurdno niske cijene ove dionice.
Nakon nekog vremena bez vijesti, vijest će biti da smo puno bogatiji nego što nam se danas čini.
Ma znam migra, sve mi je jasno, ono super prilika, valjda ce super zavrsiti
Govorim samo moje viđenje na vdkt,,, koji kad je zadnje pao sa 400 na 100 mislio ući pa reko, ma nek se to iskristalizira… pa kad su ga ubili na ispod 20,, mislim se sad je prilika ipak je to kompanija sa respektabilnim poslovima, tradicijom, ako se ona ne izvuče onda fak, toliko je toga odradila, valjda ima zaliha, imovine da moze preživiti i neki neuspješan posao ili jaču krizu,, pa i kompanije sa većim dubiozama i gubitcima su se izvuke,,,, na kraju iz poznatih razloga su je političari doveli do tu gdje je sad završila…. tko je to mogao očekivati, osim onih koji su znali zašto to rade
bugs@
na burzi za mene ne postoje “super prilike”,za mene postoji samo mogućnost preuzimanja omjera pot rizik -pot dobit.
svi mi to vidimo drugačije,zato se i trguje.
bez preuzimanja rizika se ne može zaraditi,koliki je ovdje rizik, kolika (ako)će biti zarada?
rezimirat ćemo nekad.
s obzirom na cijenovnu razinu držim da će se izbjegavanjem najcrnijeg scenarija,čak i sa srednjim
scenarijem ostvariti za zse značajno iznadproječan prinos.
postoji i najbolji scenarij koji bi u tom slučaju….
najcrniji scenarij(po meni i najmanje izgledan) bi bio PSN gdje bi se značajno poboljšala likvidnost i kroz ne preveliku cijenu za postojeće dioničare ,ali bi se još brže krenulo prema gore.
ključnim držim bez obzira na scenarij koji će se ostvariti je početak građevinske konjukture.
mlrd-e profita će se dijeli u godinama pred nama SAMO na poslovima u hr,a ono izvan hr je bitno veće pa…
držim da budućnost(min 5g) za građevinu nije upitna,da za thnk nije upitna a koji scenarij?
nije tajna koji priželjkujem a meni je i najcrniji prihvatljiv(po meni najNEizgledniji)prihvatljiv.
ovo je klikogod će to nekima zvučati neprihvatljivo za mene
konzervativno(niskorizično),nekretninsko ulaganje
kao što je bio i turizam,i još je u nekom dijelu.
ovdje je polica osiguranja u nekretninama,vrijednim,traženim,lako utrživim….
zanimljivo šta nije i na vdktu baš ERSTE bio ubio cijenu na 1 kn? svojom rasprodajom za bilo šta?
btw, dali tko prati da je neka banka ili fond uopće ulazio na bilo koju poziciju u zadnje vrijeme kad su većina dionica bile ubijene, osim na TODEXu? svako toliko primjetim da izlaze, ok logično da izlaze da bi sa privatnim računima ušli pa će prodati fondovima nazad kad budu išle preporuke kupi, ali možda već ima iznimaka