Trajder
Tocno. Najbolje je mozda kombinirati jedno i drugo.
S opaskom da je odnos s Agrokorom vjerovatno na neki nacin reguliran, u suradnji s bankama, i to je lose po bilancu, sto se vec vidi u izvjescima po raznim stavkama.
Vidjet cemo koliko ce uspjeti povratiti kroz nagodbu.
Ali niti jedna stavka ne ukazuje na nelikvidnost koja bi ugrozila operativnost firme sada i u buducnosti.
To uglavnom misle i investitori i zato nema panicne rasprodaje usprkos evidentnom stiskanju cijene.
Takodjer, gradilista su aktivna. I subotom. Vidio na svoje oci.
Uskoro ce FI. Jedino je to bitno.
Trajder
Tocno. Najbolje kombinirati jedno i drugo.
S opaskom da je odnos s Agrokorom vjerovatno na neki nacin reguliran, u suradnji s bankama, i to je lose po bilancu, sto se vec vidi u izvjescima po raznim stavkama.
Vidjet cemo koliko ce uspjeti povratiti kroz nagodbu.
Ali niti jedna stavka ne ukazuje na nelikvidnost koja bi ugrozila operativnost firme sada i u buducnosti.
To uglavnom misle i investitori i zato nema panicne rasprodaje usprkos evidentnom stiskanju cijene.
ne vidim problem u “stiskanju” ako je stiskanje
meni je dobrodošlo,znam da nisam jedini
e sad ako se netko da navući
sam si je tako izabrao
najbolje se ipak uči na vlastitoj koži,u to sam se i na sebi uvjerio.
imamo mi ovdje dugu povijest “neobičnih” cijenovnih kretanja
dio njih i na temi dokumentirano i kasnije prokazano kao takvo.
tko su bili protagonisti i to je u nekom dijelu razjašnjeno.
uskoro ćemo možda znati dali netko iz top 10 učestvuje
u trgovini zadnjih dana i na koji način
pa ćemo biti “pametniji”
kolega barikb@ drži da je tsunami poslova doskočica?
nije primjetio da je to već duže vrijeme dokazano,potvrđeno sa nebrojenim novim ugovorima iz svih područja gradnje.
dio njih i na ovoj temi i na temi građevinski sektor dokumentiran a sve kroz službene statistike potvrđeno.
tek smo na početku tsunamija jer još deseci mlrd kn čekaju da budu povučeni.
turizam se tek zahuktao i pun je casha za nove investicije.
stanogradnja također u fazi oporavka,tko ne vjeruje neka pogleda koliko je još stanova ostalo neprodano u zadnjem tehnikinom vlastitom projektu Z4….
vrlo važan izvor poslova za tsunami poslova u građevini dolazi i iz područja komunalne infrastrukturea posebno prometa…
a da deseci mlrd nisu “doskočica” dokazuje najnoviji u nizu duge liste primjera
http://www.poslovni.hr/hrvatska/osijek-u-luku-ulaze-1-mlrd-kn-332099
dali će thnk dobiti taj posao?
možda ali ako i neće iz niza mogućih razloga a jedan može biti i prezatrpanost dobivenim ugovorima neće biti problem jer će dobiti netko drugi koji će biti zatrpan poslom
a što se događa sa maržama kada su svi zatrpani poslom osobno nemam dvojbe.
tko ima neka pričeka rasplet pa ćemo rezimirati.
strpljivi će naplatii nestrpljivima
svakome o njegovom izboru.
Nema informacija, ni službenih ni neslužbenih. Zato se sve kiseli.
Inače, kolega migra je prenio članak koji se tiče građevinskog sektora i ocijenio to dobrim za sektor iliti tvrtke u njemu. Porast potražnje je dobar za cijene i marže. Što je tu lupetanje? Stvarno ne znam.
No dobro, svatko ima svoje kriterije.
Kada se u Hrvatskoj potpisuju veliki građevinski ugovori mnoga su gladna
usta oko stolova i toga nema u tsunami ugovorima. Nema naplate bez toga
da se nasite sva gladna usta. Za male dioničare je bitna transparentnost i dobit,
toga ovdje nema i u idućih barem 10 godina biti neće. Naravno da se pretrpani poslovima
kada nema tko raditi. Nema inžinjenera, rukovatelja građevinskom mehanizacijom,
tesara, armirača, šofera. Jedva preživljaju, a vi opet o tsunamiju poslova i o tome tko kupuje ili prodaje
među prvih 10 dioničara, a to je potpuno nebitno.
Nakon što hrvatski građani mentalno evoluiraju i shvate da je kupnja stana po 2.500 eura m2
ravna samoubojstvu samo sa bolnim odgodnim učinkom pasti će cijene nekretnina tj. stanova
jer stanovništvo rapidno stari i ubrzano se useljava. Vidite da kamate nikada nisu bile niže
a potražnja za stanovima je nikakva. Niti ove subvencionirane kredite nemo tko uzeti.
kad govorimo o maržama ne treba zaboraviti da su se kriteriji pri odabiru izvođača promjenili u korist ekonomski najpovoljnije ponude a to za građevinare znači samo jedno…
čekamo CnB,dokaze….
p.s.
ima i opcija sa boljim prilikama
citius altius fortius
sretno svima koji ih vide
nije mudro niti previše se fokusirat(bacati težište)i na HR tržište koje će u sljedećih 5 godina činjenica uglavnom radi fondova i turizma biti prezatrpano poslom.
u tom periodu biti će vrlo izgledno i respectabilne zarade.
što nakon toga?
ha-ha-ha…
postali smo svi odjednom ultradugoročni investitori pa se brinemo za 10 god. unaprijed?
ima i za to odlično riješenje a neki su ga počeli primjenjivati
gle čuda i thnk među njima?
postoji nemjerljivo veći potencijal izvan hr
nije li thnk upravo otvaranjem švedskog tržišta to dokazala?
a to su samo počeci a europa je puno veća od švedske.
kada(ako)jednog dana presuši u HR posla će biti i previše
za kvalitetne građevinare.
ako netko misli da thnk nije neka napiše.
plače se jer ljudi kupuju tehnikine stanove po 2300-2500 eur
kao oprostite im jer neznaju šta rade??
joj,joj…
nije vam palo na pamet pošto su razgrabljeni da opravdavaju svoju cijenu kolikogod vam se činila prevelika?
osim ako vas ne muči zarada na njima:-)
mene ne,dapače ako je ne prikažu u okviru dozvoljenog kreativnog knjigovotstva kako nebi platili porez i tako nama dioničarima stvorili veći kapital biti ću im na tome zahvalan.
koliko je kapital thnk na takav način uvečan u zadnjih 10-tak godina
neka svatko sam prouči iz FI.
moglo bi mu se isplatiti.
Što bi rekli: danas mirnije trgovanje… Na 400.
Vjerovatno je ovaj iskrcaj refleksija općeg sentimenta na burzi. Nažalost.
Jer što se to moglo dogoditi tako bitno, a da ne bi već iscurilo?
Nadajmo se da će se burza smiriti, a onda i THNK zajedno s njom na nekim boljim razinama.
http://www.seebiz.eu/u-srpnju-32-posto-gradevinskih-dozvola-vise-nego-lani/ar-162447/
Izgleda da se ipak krece.
Zato je valjda i smiren pad danas.
Ali da ce trebati cijele generacije klinaca slati u gradjevinu, a ne u managere opste prakse to je vise nego ocito. A dotle uvoz radnika iz … Treceg svijeta.
Dokle god se iluzionisti zezaju na ovoj dionici dotle:
– niti će onaj koji prodaje prodati po željenoj cijeni,
– niti će onaj koji kupuje dovoljno kupiti po cijeni koju on pak želi.
A obična publika je evidentno odustala od sudjelovanja ovdje.
Može li netko ovo pojasniti. Može i autor prezgodne kovanice tsunami poslova u građevinarstvu.
(ja tvrdim da postoji tsunami poslova, ali jedino u turizmu).
Dakle, možemo se složiti da u građevinarstvu kronično nedostaje radnika i onda upravo u toj
branši, gdje radnika kronično nedostaje tim istim radnicima ne isplaćuju odrađene i ne visoke plaće.
Kako to uskladiti sa tsunamijem poslova ?
https://www.tportal.hr/biznis/clanak/ovih-deset-tvrtki-je-zavilo-u-crno-najvise-svojih-radnika-20170824
Među prvih 10 firmi u RH po neisplati plaća, građevinske firme su na 1. 2. 3. i na 9. mjestu.
Viadukt, Viadukt Banovina, Konstruktor inžinjering i Tempus projekt sa od 1.130 do 44 radnika u firmi.
Vasa briga za radnike je dirljiva.
Medjutim nekako ne vidim Tehniku na toj listi.
I osobno poznajem par ljudi iz preduzeca s kojima znam popiti pivicu i nikad nije da nisu platili rundu:-).