Što se čudite? Toliko dođe AB konstrukcija. Da sad ne kopam, ali lako je provjerljivo po starim objavljenim poslovima.
Računica kod zgrada je otprilike ovakva (vrlo grubo, ako nema podzemne garaže):
– 350 EUR/m2 – AB konstrukcija
– 300 EUR/m2 – nastavak do visokog roh bau
– 250 EUR/m2 – opremanje (podovi, instalacije, sanitarije)
Znači, vrlo grubo, jer dosta ovisi o standardu materijala i opreme (ovo su brojke za jedan solidan zagrebački standard zgrade od nekoliko katova), dođe se do cca. 900 EUR/m2, bez zemljišta i PDV–a.
Kad dodaš 200-300 EUR/m2 zemljište (po m2 stana) i PDV od 25% ispada da je u ZG neki breakeven iznad 1400 EUR/m2 za prodaju kupcu. Na lokacijama tipa Novi Zagreb i sl.
Vrbani, Jarun i bliže centru čak i više.
To su brojevi koje sam načuo u razgovorima. Ako netko ima točnije podatke slobodno, slušam.
Ovaj ugovor po svoj prilici ne uključuje samo AB konstrukciju nego i visoki roh bau. Barem.
Nelikvidna je na niskoj cijeni. Pričekaj da se realiziraju Q2 i Q3. Ako budu bolji od dosadašnjih, a u izvješću i pristiglim vijestima ima jakih indikacija da hoće, onda će cijena narasti, a tad će se za tu lovu nuditi i više dionica. Ljudi u pravilu vole kupovati skuplje. Kad je nešto jeftino misle da ne valja. Kao kad su čvarci bili 5 kn po kg nitko ih nije htio. Fuj čvarci. Sad kad su 200 idu ko alva.
Onaj koga zanima indikacija budućih prihoda, a i dobiti, neka se referira na trenutno prikazane / obračunate buduće prihode i rashode, znači u aktivi i pasivi. Prvo je u porastu za 94 mil, a drugo za 89 mil. Neka me netko ispravi ako sam nešto krivo shvatio / izračunao.
U revidiranom godišnjem izvještaju naveli su da su sklopili ugovore o financijskim regresnim mjenicama s jednim pravnim subjektom u iznosu od 49 mil. kn te da pomno prate situaciju. S obzirom da su jedan od potpisnika promemorije o Agrokorovim mjenicama pretpostavljam da se radi o izloženosti Agrokoru.
Tocno. Pise u nekonsolidiranom, u konsolidiranom vjerovatno isto. Nisam stigao pogledati. To ce se rjesavati kao dug Agrokora dugorocnim reprogramom, sve drugo je izvan smisla Lex Agrokora. Prodaja perjanica da se namire Rusi, ukljucivo Mercator i drugo po regiji, a ostalo Konzum po reprogramu i to je to. Ni bankama nije u interesu da im zbog mjenica od nekoliko mlrd, sada tesko naplativih, propadnu firme koje duguju puno vise.
Što se čudite? Toliko dođe AB konstrukcija. Da sad ne kopam, ali lako je provjerljivo po starim objavljenim poslovima.
Računica kod zgrada je otprilike ovakva (vrlo grubo, ako nema podzemne garaže):
– 350 EUR/m2 – AB konstrukcija
– 300 EUR/m2 – nastavak do visokog roh bau
– 250 EUR/m2 – opremanje (podovi, instalacije, sanitarije)
Znači, vrlo grubo, jer dosta ovisi o standardu materijala i opreme (ovo su brojke za jedan solidan zagrebački standard zgrade od nekoliko katova), dođe se do cca. 900 EUR/m2, bez zemljišta i PDV–a.
Kad dodaš 200-300 EUR/m2 zemljište (po m2 stana) i PDV od 25% ispada da je u ZG neki breakeven iznad 1400 EUR/m2 za prodaju kupcu. Na lokacijama tipa Novi Zagreb i sl.
Vrbani, Jarun i bliže centru čak i više.
To su brojevi koje sam načuo u razgovorima. Ako netko ima točnije podatke slobodno, slušam.
kolega, preporučam da pogledate po koliko su ugovorili POS Podbrežje
Ne znam kad i kako je to ugovoreno, ali vjerovatno je dosta nize. Standard gradnje, a onda i ukupna cijena. Taj kvart je selo, osim toga.
@serislav
Tehnika d.d. – Obavijest o sklopljenom Ugovoru o izvođenju radova – Podbrežje – http://zse.hr/userdocsimages/novosti/I98GkOwbpGM2qKMmTUbJgw==.pdf
‘Ukupno će se izvesti 480 stanova, bruto površine građevina 57.645,00 m2, ukupne vrijednosti 156.545.000,00 kn bez PDV-a.’
.jednostavnom matematičkom operacijom dođe se do 2.715 kn/m2.
.kolega Serislav, čitajući i druge Vaše postove po raznim temama uviđam da Vam nick savršeno pristaje…i tu se savršeno ispreplećete s kolegom Migrom
Lp
Skroznovi
Vidi se da ste novi. I ne bas pretjereno koncizni.
To sto ste naveli je cijena za AB konstrukciju. Standardna cijena, plus minus nesto.
Ovo na Sv. Duhu je po svoj prilici do roh bau, visokog. Pogledajte obavijest. Nije eksplicite napisano, ali moze se zakljuciti. Znaci to su kruske i jabuke, ne moze biti tolika razlika u cijeni za istu razinu radova.
Lijepo sam opisao gore grubi cjenik radova u ZG. Stavku po stavku.
A sto je najbolje, citirate me po svoj prilici uopce ne citajuci sto pise.
P.S.
Moj nick je nastao iz pobuda da se zezam po forumu, a kasnije mi je prirastao srcu. Drugi s..u mnogo vise, a prave se ozbiljni. Jako.
U širenju na domaćem tržištu glavni fokus Tehnike na Zagrebu
Malo PR-a. Uvijek planove treba korigirati za bar 15-20%, ali sic movere. To je bitno.