A sto bi konkretno ti koji čekaju trebali dočekati?
ne kažem ja ništa protiv tehnike, ja samo pitam kako je moguće da rdg pokazuje dovbit, a u praksi nemaju prebijene pare.
ne kazem da je to slucaj s tehnikom, kazem da bi trebalo ovdje utvrditi koje to stavke bilance jamce da se tehnici dogoditi što i viaduktu. to treba utvrditi i to treba gledati, a ne samo dobit ili gubitak
Pa ja ću ti reci onako ofrlje, nekog tko to gleda onako usput sa strane. Ni Viadukt, ni Tehnika nisu prošli kroz predstecajnu. Viaduktu će se to vjerojatno uskoro dogoditi, ako neće završiti u klasičnom stečaju. Tehnika je nešto boljoj situaciji, ali dosta dugo hoda po rubu. Sve je tu moguće. No, Tehnika ima ipak, a to je moj dojam, dosta bolju tržišnu poziciju i bolji menadžment. I jednoj i drugoj firmi nedostaje kapitala, samo sto je Tehnika vjerujem u boljoj poziciji, ali nikako da napravi taj switch sa predstecajnog moda u normalno funkcionirajući. To nije lako jer moraš ganjati svaki posao sa dosta nefleksibilnim maržama, a na taj način ne možeš napraviti nikakvu značajnu akumulaciju i početi uzimati poslove sa visokim maržom i dodanom vrijednošću. Svi jako paze na troškove, pa ni investitori ne dijele vise novac šakom i kapom. Bojim se da je Tehnici nužan neki vid strateškog partnerstva ili kapitalnog jačanja, a to iz perspektive postojećih dionicara može biti i ne mora biti bas jako dobro. Generalno, od “viška” kapitala glava nikad ne boli, no to se ne mora uvijek pozitivno odraziti na postojeći kapital odnosno aspiracije trenutnih vlasnika u pogledu procijenjene ili očekivane vrijednosti tvrtke.
Znam da su htjeli prodati firmu, esop i stariji sefovi. Muvao se neki Rus, a i Todoric. Previse su trazili u doba dok je posao bio koma, a Toda ko Toda, on je htio na neki djemdo, dokap s odgodom, ma burek.
Dugorocno treba nesto poduzeti, a ok cijena se moze postici jedino tako da se u konjunkturi napravi nesto bolje od 0+.
Tako da se radi na unutarnjoj optimizaciji, a poslovi se moraju odraditi. Nema druge.
P.S.
Mislim da bi dokap iliti partnerstvo bio super jer bi prvi uvjet investitora bio na razjure bar dio rodjaka po uredima. Tu ima prostora za znacajne ustede.
a poslovi se moraju odraditi. Nema druge.
bingo!
držim nemudrim kladiti se da neće poslovi koji su ugovoreni biti odrađeni.
a koliko je ugovorno?
nikad više mjereno na skali u godinama
sve je ovdje dokumentirano.
čak bi rekao da bi bilo nemudro kladiti da neće knjiga naruđbi biti još punija,još značajno punija.
manji od očekivanih prihoda u 1Q će se nadoknaditi u nadolazećim kvartalima jer moraju.
sve to mora isplivati a mrvicu odvažni i strpljivi će to dočekati,naplatiti.
baš kao i nedavno,bila je to samo najava podsjetnik kako to može ,bi trebalo ići u budućnosti.
puna knjiga naruđbi je tu ,dokazano i NPM su u porastu,tsunami poslava dolazi pa bi se trendovi trebali značajno intenzivirati.
ostaje da vidimo tko će pogoditi najizgledniji scenarij.
meni nije ovdje biti strpljiv biti ni najmanji napor jer vidim jako puno vode koja ide prema ovom mlinu.
voda dolazi sporo ali njezina snaga je najčešće neumoljiva.
živi bili tko je griješio a tko iskoristio priliku (zadnja 570)
Bite će puno boljih cijena za kupnju, ako je netko spreman
preuzeti tolike rizike.
“Bite će puno boljih cijena za kupnju, ako je netko spreman
preuzeti tolike rizike.”
možda i hoće?
da bar hoće.
samo market vrlo rijetko ispunjava želje,velike želje….
rizik?
sigurno je neusporedivo manji nego na nekim drugima koje su u velikom minusu a thnk je ipak i dalje u respectabilnom plusu pa 🙂
moglo bi biti interesantno u budućnosti pa neka se nađe
🙂
Prije 2 mjeseca se tržilo po 899 kn, sada po 550 kn, to je oko 40 % minusa.
Kupnja je prilično slaba. Pitanje je poslovanja na zdravim temeljima,
za menadžment očukujem da će se snaći solidno i danas i sutra.
Migra ili bilo tko da detaljnije prati ako zna, koja je kombinacija tehnika – triticum – agrokor? 28 milijuna koji stoje u dugorocnim obvezama pod AOP85?
Tko je koga i sto kupio, prodao, tko je kome duzan…
Ima vas 4-5 koji pratite i svakodnevno pišete a nitko ne zna ništa o ovome?
Kad nitko neće…
Tehnika je Triticum kupila 27.12.2011. od M-Profil građenja i 100%-tni je vlasnik. Na 31.12.2015. aktiva je 52,29 milijuna od čega su obveze prema bankama 50,78 milijuna dok je kapital samo 883 tisuće. Kupnja Triticuma i izgradnju objekata financirana je u potpunosti kreditima BKS-a i očito je riječ o velikoj poluzi.
Imovina je 49,44 milijuna (nabavna vrijednost 75,38 mil) i odnosi se na zemljišta i objekte u Brckovljanima i Ivanecu-u, a riječ je o dva Konzumova poslovno-trgovačka objekta koja su u Tehnikinom vlasništvu i za koja Konzum plaća najam. Prihodi od najmova su oko 6 milijuna kuna godišnje i odnose se na te najmove tako da je Triticum praktički SPV, prije bi rekao Agrokora nego Tehnike.
Ovdje Tehnika u biti uzima fee za uslugu koju je napravila Agrokoru i dok stvar hoda super, ali ako u restrukturiranju dođe do zatvaranja neke od tih lokacija onda bi se i Tehnika mogla naći u problemima jer ona vraća kredite, barem koliko je vidljivo iz šturih izvještaja Triticuma. Još jedan oblik shadow bankinga Agrokora, ali i pokazatelj koji je položaj građevinara okrenutih domaćem tržištu kada pristaju na ovakve dealove.
Kako kažu u izvještaju za Q1 i dalje su prisutni problemi sa likvidnošću i otežano podmirenje obveza, dok im unatoč očekivanom rastu prihoda i dalje ostaje velika borba kako bi ostvarili profitabilnost. A tu je i problem interne organizacije jer nemaju dovoljno radnika za određena područja, tako da mi se čini da po nekim pisanjima ovdje ima više wishful thinkinga nego realnih očekivanja. Barem ako gledamo razliku u očekivanjima foruma i predsjednika uprave koji valjda zna što priča.