FI za Q1 će možda i biti bolji, ali YoY čisto sumnjam, pogotovo nakon najave da sa 1.sječnja počinje primjena poreza na nekretnine…
Da ne spominjem koliko će se sama Tehnika naplaćati poreza za stanove koji su u prodaji…
Da, već smo više puta govorili, gospodska firma i gospodska dionica.
nivo
ehehehe…vanjski izgled zna prevariti 😆
FI za Q1 će možda i biti bolji, ali YoY čisto sumnjam, pogotovo nakon najave da sa 1.sječnja počinje primjena poreza na nekretnine…
Da ne spominjem koliko će se sama Tehnika naplaćati poreza za stanove koji su u prodaji…
Ćutim li to da priznajete da se ipak stvari gibaju u dobrom smjeru?
A ipak mislite da će godina s puno narudžbi biti lošija od one s malo narudžbi? Ne znam kako to mislite, pojasnite mi:-).
Naplaćati se poreza za stanove u prodaji? Ma je li stvarno?
I to ove godine kad poreza još nema?
Ili u funkciji graditelja, a investitor je netko drugi? Jer Tehnika je tek u malom dijelu projekata investitor.
Ili to netko gradi stanove koji se ne prodaju? A znamo da dobar dio bude prodan prije prve lopate.
Gospon dragi…
Postajete svakom loncu poklopac, a pokazujete elementarno neznanje o materiji…
Elementarno neznanje? Može biti, kad to kaže stručnjak poput Vas to mora da je tako.
A sad ozbiljno:
Obično se argumenti sučeljavaju protuargumentima, ne? I onda rasprava bude zanimljiva i suvisla.
A kad se to ne može ili ne zna napraviti onda se sugovornika diskvalificira na način da mu se kaže da je dosadan, poklopac i da ništa ne zna. Pa čak ni elementarno. I to sad imamo ovdje.
Podigli ste kvalitetu rasprave.:-) Hvala Vam.
Zahvaljujući Vašem naporu postala je toliko kvalitetna i umno zahtjevna da se naprosto ne osjećam kvalificiran u njoj sudjelovati.
1. Količina narudžbi je proporcionalna sa prihodom, ne sa dobiti
2. Nisam tvrdio da počinje primjena poreza u 2017., već ste vi to tako shvatili
3. Mislite da će potražnja za stanovima rasti ili pada ti nakon što se zna da se uvodi porez za koji su rekli da se neće uvesti
4. Kako objasniti toliko veliki BVPS ukoliko Tehnika nema nekretnina na koje će platiti porez?
5. Koliko Tehnika dobije stanova u kompenzaciju po projektu? P.S. Dunjevac je gotov 2013., sad smo u 2017. i još uvijek su neprodani
6.Ukoliko Tehnika krene prodavati stanove po nižim cijenama zbog poreza, hoće li to povećati BVPS ili ga smanjiti?
7. U SVAKOM PROJEKTU IMA DOBRIH I LOŠIH STANOVA, što po orijentaciji, što po kvadraturi, što po rasporedu, nije umijeće prodati one dobre, već one loše…
P.S. nemojte se voditi politikom gosp. migre…
Ajde Bogu hvala nešto konkretnije.
1. Točno. Međutim pritiskom na strani narudžbi stvara se prostor za dizanje i cijena te sukladno tome i dobiti. Za potvrdu toga čekamo naredna 2 do 3 FI. Tada ćemo to ili potvrditi ili opovrgnuti.
2. OK, nesporazum.
3. To se ne može jednoznačno odrediti. Većina nekretnina će se po svoj prilici voditi kao prva (snađu se ljudi), a za njih će gotovo sigurno biti znatno niži porez. Ne može se politički preživjeti 1% godišnje za takve kategorije. Još kad se uzmu u obzir razni poticaji kod kreditiranja iskreno sumnjam da će potražnja doživjeti obrat krivulje prema dolje. Trend je jasan.
4. Nekretnine čine oko 400 mil. kn u imovini firme. I njihov budući porezni tretman je isto nepoznanica. Recimo da bude 1%. Znači 4 mil kn. Smatrat ću neuspjehom godinu bez dobiti od 15 mil. kn. Također, već sada se plaćaju komunalne naknade, a porez ne bi smio biti bitno viši. Znači u dobroj mjeri imamo čistu supstituciju.
5. To ne znamo, u tekućem poslovanju. Prodavat će se. A kad ide kompenzacija sigurno ne uzimaš po prodajnoj cijeni za tržište nego nižoj.
6. Smanjit će BVPS. Međutim, P/B je i sad relativno nevelik. Ono na čemu temeljimo optimizam u budućnosti su budući prihodi i dobit. Znači poanta pod 1. To je ono temeljem čega ćemo ocjenjivati firmu u 2017 i dalje.
7. Tako je. Zato se kod investicija uzima prosječna ostvariva cijena. I sam sam trenutni potencijalni kupac stana od oko 100 m2. Nagledao sam se svega i svačega pa se s ovim moram složiti.
Hvala na doprinosu.
Pozz!
OK ako smo apsolvirali da je porez na nekretnine drugi naziv za komunalnu naknadu koju i danas plačamo i da će graditelji naći način da taj trošak prebace na kupce stanova,nekretnina jer
neće to biti porez samo za thnk već za sve građevinare pa…
ako se smije ja bi i četvrti dan zaredom napisao da je danas bio zanimljiv trgovinski dan.
zašto?
jer se je prije dva dana prodavalo po bidu po 670 ” kao da nema sutra” a danas kupovalo po asku po 780 “kao da nema sutra” (fig.)
u dva dana razlika od low -high 16% ( + mogući potencijalni nastavak drugi tjedan)
prije dva dana moj komentar sa najavom da je upravo ono što se je dogodilo i najizgledniji scenarij poduprt sa izvađenim primjerom iz arhive je proglašen kao “glu.post” i na nečiji zahtjev obrisan.
tko je ispao pametan,mudar a tko suprotno od toga pri činjenici da sam kupovao i po 670 neka svatko sam za sebe procjeni ali držim da su ipak svi oni koji nisu bili u mogućnosti pročitati taj komentar prije brisanja mogli ,možda i jesu snosili štetu eventualnom prodajom?
moja je savjest čista.
burza je mjesto gdje strpljivi naplačuju nestrpljivima
gdje manje plašljivi naplačuju više plašljivima
gdje se preuzimaju rizici koji omogučuju i velike dobitke
konkretno ovdje u dva dana 16% = anualizirano 2900%
naravno da se ne može svaki dan naći takva prilika ali je to razlog više da se takve iskoriste.
čestitam onima koji jesu.
čestitam i na školovanju nestrpljivih,plašljivih…
za koje očekujem da će sljedeći puta umjesto prodaje možda razmotriti kupovinu.
barem neki a evolucija je spor,bolan skup proces,(svi ga ne prežive) koji alternative nema,odnosno ima ako netko izumiranje smatra za prihvatljivu alternativu.
bilo ih je i biti će ovakvih situacija jer je to na burzi neizbježno a neki bi rekli i dobrodošlo,neki i doljevaju ulje na vatru iz svojih razloga…
kakobilo učenje na vl. koži je neprocjenjivo iskustvo,doživljaj i život bez toga nebi bio život ako ne griješim…
.
koliko god poslova da ugovore, na kraju godine rezultat im je uvijek oko 0
koliko god poslova da ugovore, na kraju godine rezultat im je uvijek oko 0
?
dobit thnk
2006 = 56,1 milkn
2007 = 55,2 milkn
2008 = 30,3 milkn
2009 = 11,9 milkn
==============
154 milkn
jedne godine je bila dividenda 100kn,jedne 80 kn…
vidim puna temelja da se thnk vrati na puteve stare slave
možda krivo gledam,nebi bilo…
a što se tiče Radissona
“Hotel ima 25.000m2 bruto površine, rekonstruira se, dograđuje i nadograđuje te rekategorizira na visoki nivo 4* hotelskog operatora Radisson.
Vrijednost investicije cca 45.000.000€”
http://zse.hr/userdocsimages/novosti/Uv3AknKvilIZg8tkXweH1A==.pdf
Samo neka je Vikinga. Platit će bar malo više od hrvatskih “investitora”. Čisto da radnike i ponudu sklonimo na sigurno od cicijaša dok ne razmisle o prihvaćanju 20-30% viših ponuda.