THNK (Tehnika d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska THNK (Tehnika d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

jedne godine je dividenda bila 100 kuna a jedne 80. Ma super. A cijena dionice je bila 10000 kuna. Ovo je dionica i po.Kupi i mirno spavaj jednu godinu ces docekat 100 kuna a drugu 80. I to sve u samo 20jst godina.

u 2004 bilo na razinama 600-700 kao salate za kupiti,zanimljiva podudarnost:-)
tko je tada bio mudar pokupio je dobre dividende ali i bitno značajnije mogao je prodati u konačnici i sa prinosom 2.000%
na 1 kn uloženo dobit 20 kn.
moglo se je i po 350 kupovati ali nećemo cijepidlačiti.(koef. 34)
ne insinuiram ništa vezano uz ATH iako ima primjera i danas da su stari ATH već (iako je oporavak tek počeo?)nadmašili novi, tako da “nikad ne reci nikad”
osobno ne računam s time ali držim da bi moglo doći do 2,0Bv u sljedećih par godina.
ako se ostvari tada će i moja današnja kupnja biti…
naravno preuzimam rizik i sve ostalo što ide u paketu.
lakše mi je spavati kada kupujem značajno ispod imovine,za koju neznamo točno kliko vrijedi ali oba su scenarija moguća, ništa bez vještačenja
meni nije jasno što čekaju strabag i ekipa i ne uzimaju naše građevinare pri ovakvoj jeftinoći plus tsunami poslova koji stiže?
samoi su si krivi što mene ne žele za savjetnika 🙂

ne pozivam na kupnju-prodaju,očekujem da me netko svojim razmišljanjima i argumentima potakne na novo razmišljanje.isprike na dužini posta,tipfelerima...

… u 2004 bilo na razinama 600-700 kao salate za kupiti,zanimljiva podudarnost:-)
tko je tada bio mudar pokupio je dobre dividende ali i bitno značajnije mogao je prodati u konačnici i sa prinosom 2.000%
na 1 kn uloženo dobit 20 kn.
moglo se je i po 350 kupovati ali nećemo cijepidlačiti.(koef. 34)

Ne znam te podatke jer na zse nemam uvid u 2004,ali mi je interesantno nesto drugo. Gledam kolege na ovoj temi godina je 2006. I ni jednog od tih vise ne vidim ovdje na forumu. Ima bit da su se svi obogatili i sada piju koktele ispod palme na Maldivima ili Sejselima. Toliko su zaradili da im dionice vise nisu interesantne.

Uvik ɐɹʇuoʞ ! Sitne duše mogu da mi puše!!!

Ne znam te podatke jer na zse nemam uvid u 2004,ali mi je interesantno nesto drugo. Gledam kolege na ovoj temi godina je 2006. I ni jednog od tih vise ne vidim ovdje na forumu. Ima bit da su se svi obogatili i sada piju koktele ispod palme na Maldivima ili Sejselima. Toliko su zaradili da im dionice vise nisu interesantne.

nije to loše,znači da ćemo i mi završiti tamo za koju godinu.
ako je izgledno zar je problem pričekati koju godinu?:-)
iako nebi ja to mijenjao za naše more nikad.
iako i nama ovdje ne fali štimunga ali daj uđi više.
više mi vrijedi tvoj duh ovdje nego zarada na 150 kom.
🙂

ne pozivam na kupnju-prodaju,očekujem da me netko svojim razmišljanjima i argumentima potakne na novo razmišljanje.isprike na dužini posta,tipfelerima...

U prvih 9 mjeseci 2004. (kad se cijena kretala u rasponu do 700 kn) ukupni promet bio je 3,5 mil. kn. To znači da je tada vrlo slaba likvidnost i nije je se moglo kupiti u većim količinama bez značajnog utjecanja na cijenu.

[i]"Reality is a cloud of possibilities, not a point."[/i]

@serislav, malo se salim. THNK bi 2017 trebala iskazati oko 10 milijuna kuna dobiti da bi opravdala sadasnju valuaciju. Mislim da to nije nemoguce a u kontekstu ponudjenih gradjevinara na ZSE, ona ima najizglednije sanse da to realizira. VDKT na drugu stranu ce prije uspjeti uskrsnuti malog Isusica nego poslovati sa znacajnijom marzom.

Ma jasno.
Iskazana je dobit tek toliko da firma nije u minusu, radi reputacije, a da se ne plati previše poreza.
Znači može se, čak i u godini koja je bila najveći čabar dosad gledano prema vanjskim okolnostima.
Ali te vanjske okolnosti su se promijenile, već su se promijenile, ugovoreno je puno toga i još će. I bit će dobiti, i to nemale.
Dugoročno, na rok od npr. jednog desetljeća, male firme kao što je Tehnika će uvijek biti ispod većih igrača u Europi i tu leži odgovor na pitanje što su politika i ciljevi. Cilj je pokazati rezultat i prodati firmu.
To neslužbeno znam iz svojih izvora, vrtilo se prije par godina, ali kako je tržište bilo u slobodnom padu nitko nije htio platiti ni približno koliko se tražilo. Sad je igra drukčija. Struktura jačih dioničara govori zašto je to tako. I oni su svjesni svoje globalne tržišne pozicije te su ili u penziji ili pred penziju. I svima bi odgovaralo takvo rješenje, pa čak i radnicima koji su većim dijelom mali dioničari. Lova u džep i odlazak pod nečiji kišobran. Osim toga, preuzimanja u građevini su se već događala i budu i dalje.
Imam ideju koji bi cjenovni targeti bili, ali licitirati nema smisla. Glavno je da se zna the name of the game.

Disclaimer: Tko moje pisanje shvati kao nagovor na kupovinu / prodaju dionica ili kao investicijski savjet taj je otisao na kvasinu odavno.

U prvih 9 mjeseci 2004. (kad se cijena kretala u rasponu do 700 kn) ukupni promet bio je 3,5 mil. kn. To znači da je tada vrlo slaba likvidnost i nije je se moglo kupiti u većim količinama bez značajnog utjecanja na cijenu.
[/quote]

upravo tako,to je ono na što sam upozorio više puta a to je činjenica da usprkos prividno solidnom free floatu prektični je mali i teško je sakupiti količinu + kada sazrije vrijeme rast je skokovit na vrlo malom volumenu
trebamo li ići dalje od siječnja kada ja sa 450 naraslo na 850 na <2%(uključeno trejd,šuplje-prazno) dionica?
ponovilo se nebrojeno puta do sada.
trebamo li ići dalje od jučerašnjih 14,2 %rasta na praktično bitno likvidnijem dlkv?
i to na dionici na kojoj izlazi fond?
što bi bilo da ne izlazi,koliko bi tada naraslo?
a sve na info da je N.B. ulazi u dlkv?
što bi bilo da počne u thnk ulaziti?
a u prvih deset imamo 4 skrbnička,2 erste,1pbz,1 soc gen. + SZAIF
ne insinuiram ništa ali nebi bila niti senzacija zar ne?
sve to su razlozi zašto nisam jučer želio odgađati kupovinu.
tko se na mlijeko opeče,puše i na jogurt.
da nisam tako nebi kupio i na 2xx,3xx,4xx.

za mene dovoljno da skinem 150 kom po ask-u za sada
kupujem kada drugi ne žele,tako je bilo i na 2xx,pa 3xx,pa 4xx….
očekujem i na danas kupljenom lijepu zaradu,živi bili…

Pa zašto po asku, nije baš da je izvješće predobro i iznad nekih očekivanja da bi se kupovalo po 8% skupljoj cijeni u odnosu na jučer.

[/quote]

>1 mlrd kn ugovorenog a tek smo u veljači.
držim da je ovo izvješće nakon kojeg će svako biti u nekoj mjeri biti barem malo bolje a niti puno bolje neće biti senzacija.
u međuvremenu nas izgledno očekuje objava novo dobivenih poslova
pri punoj knjizi naruđbi ti će poslovi značiti dizanje marži.
svakim danom biti će manje onih koji ne žele biti na vanjskoj strani,odnedavno ne želi niti bloger….
očekuje nas uskoro i dizanje kreditnog rejtinga,izlazak iz procedure,rast ,bdp,rekordna tur sezona.
turizam generira brutalne investicije,jučer sam čuo novi podatak za 2017 ,povečanje sa 5 na 7 mlrd kn.
uskoro će se početi sljevati iz fondova EU u mlrd i to opasnim mlrd-ama.
iz gore navedenih razloga bez obzira na moguća potencijalna kratkoročna kolebanja na malom volumenu želio sam već danas dokupiti jer mene zanima ono što će biti sa objavom FI 2018 i dalje.
ako će biti kako očekujem tada će biti proliveno nemalo suza za onim što se danas nudi.
možda i griješi,nebi bilo…
uspjeh želim kupcima i prodavačima i onima koji samo prate,razmatraju ili će u nekoj kasnijoj fazi odlučiti…
[/quote]

Da, ovo su dionice od kojih čovjeka zaboli glava. Kad uđeš tavoriš dok ne skoči, a ako izađeš teško je opet suvislo ući. To je posljedica dugotrajne krize. Ove godine bi se stabiliziranjem poslovanja trebala vratiti malo šira investicijska zajednica pa da onda na nekim višim razinama imamo “normalno” trgovanje.

Disclaimer: Tko moje pisanje shvati kao nagovor na kupovinu / prodaju dionica ili kao investicijski savjet taj je otisao na kvasinu odavno.

Da, kolega migra…činjenica je da ukoliko želimo postići više stope rasta BDP-a(4-5%) građevina se jednostavno smatra logičnim da odradi veliku ekspanziju u turizmu što će za posljedicu imati veću zaposlenost, prihode a nakon realizacije veći kapacitet gostiju za smještaj i tako ukrug,ne zaboravimo niti Pelješki most. Skrbnički u top-10 ovdje kao i na VDKT imaju respektabilnu količinu dionica, sve opcije su otvorene. 🙂

Da, kolega migra…činjenica je da ukoliko želimo postići više stope rasta BDP-a(4-5%) građevina se jednostavno smatra logičnim da odradi veliku ekspanziju u turizmu što će za posljedicu imati veću zaposlenost, prihode a nakon realizacije veći kapacitet gostiju za smještaj i tako ukrug,ne zaboravimo niti Pelješki most. Skrbnički u top-10 ovdje kao i na VDKT imaju respektabilnu količinu dionica, sve opcije su otvorene. :-)

vujičić upravo to govori:građevina će biti najveća snaga u rastu bdp-a
da,i u turizmu ali daleko najveći izvor su EU fondovi u kojimaima još 70 MLRD kn+na njih i država mora uložiti svoj dio tako da se to nemalo uvećava,industrijska proiz raste pa će i tu trebati investirati,već se investira.
nije građevina samo stanogradnja kako to smiješno novinari najčešće prikazuju na tv.
a kad smo kod stanogradnje pa ako na ovih 2350 eur neće biti zarade što ih thnk završava a već je pola prodano na ćemu će biti?
skrbnički su uvijek potencijalni bonus na bonus ali s time ne računam ali evo na dlkv nas je jučer ipak izbonusiralo.
po meni je važnije od tog bonusa skretanje od strane najutjecajnih investitora na zse na građevinski sektor kao predvodnika budućeg rasta i ong kojeg nije mudro zanemarivati.
biti će svakm danom manje onih koji će se hvaliti kako nemaju ništa u građevini.
iako još od 2016 nemaju razloga za hvaljenje jer je sektor rastao po 100% većoj stopi od crobex-a.
kome nije bila dovoljna opomena platio je na početku ove godine sa nemalim oportunitetnim gubitkom.
a dalje?
garancije nema ali po meni nikad manje neizvjesnosti i toliko optimizma utemeljenog u tsunamiju poslova koji je počeo dolaziti unazad 7-8g a….
bez strpljivosti i rizika na burzi ne ide pa…
na thnk će svaki sljedeći FI biti bolji,cjenovno kretanje ne mora uvijek to i pratiti kratkoročno ali druge godine u ovo vrijeme očekujem bitno manje neizvjesnosti i cijenu u skladu sa time
živi bili..

Jedno pitanje:
koliki je zapravo BVPS onog što mi držimo?

a) Konsolidirano imamo:
BVPS = (kapital = 325.289.935) / (broj dionica = 189.460) = 1716.93

b) Nekonsolidirano imamo:
BVPS = (kapital = 340.187.090) / (broj dionica = 189.460) = 1795.56

I jedno i drugo je veće od iznosa koji piše na Moje dionice, i to nemalo.

I koja netto dobit se odnosi na Tehniku d.d., ovo naše? Ona od 2.6 mil. ili ona manja?

Hvala unaprijed.

serislav@
konsolidirano,razlika nije mala,nekonsolidirano bi imalo nekog smisla kao orjentir ali da je objavljeno ranije a ne 2-3 min prije konsolidiranog.
znači samo >1700 po dionici
+ ona kvakica sa rev,not rev.
ali to već spada u kategoriju ulje i vatra ili tako nekako pa…
🙂

Kako je prorijeđen ask pa to je strava. Dobro veli kolega migra: ovdje će biti malo veće likvidnosti tek kad kupci odreše kesu i dovedu ovo na 4 znamenke.

New Report

Close