Ja uopce ne znam zasto ista objavljuju preko ZSE-a. Bolje neka sve novosti izbacuju preko novina, i ovako radije citam 24sata nego naslovnicu ZSE-a.
backdraft
25.1.2017. u jutranjem je bilo objavljeno samo to nije bilo sigurno….sad je sigurno i istinito
Dakle, u zadnjih mjesec dana ste na THNK imali priliku dobiti lekciju života za investiranje.
Takvu bi lekciju na nekom MBA ili CFA programu plaćali sa tisućama dolara.
Važan je pristup investiranju i umijeću traženja pravih pokazatelja unutar cijelog seta ekonometrijskih pokazatelja koji su korisni samo do trenutka dok ne postanu kontraproduktivni.
Jer znate kako se kaže: analiza = paraliza.
Nemam ništa protiv temeljite analize i apsolutno ju zagovaram (i sam ju radim), ali treba paziti da nebi od šume ne vidjeli drvo!
Istražio sam i ustanovio (to je onaj famozni: AHA moment!) da je na ZSE dobit kompanije loša mjera uspjeha neke dionice odnosno da nije vezana uz rast/pad njezine cijene. Bar ne statisitčki relevantno. Dugoročno, vjerujem da je obrnuto jer fundamenti uvijek na kraju pobjeđuju (ovo je poruka i za naše “tehničare”), ali na našem forumu uglavnom nemamo ozbiljnih dugoročnih investitora osim onih koji su zaglibili u neku dionicu pa su postali dugoročni silom prilika. Zato tvrdim da je ZSE neefikasno i pomalo iracionalno tržište kapitala, pa se tome treba prilagoditi sa vlastitim trgovačkim strategijama.
Znam da ovdje ima školavanih ekonomista, pa čak i brokera, trejdera, i članova fondovske industrije. Neki od njih imaju veliki ugled u ovoj zajednici pa si daju za pravo komunicirati onako “s visoka”. Kao da su svu pamet svijeta popili. A vlastitu razinu (ne)znanja razotkriju sa bezazlenim pitanjem: a zašto THNK raste? Što se ovdje događa? Sigurno je to tako iz neke teroije zavjere, trgovanja povlaštenim inforamcijama i slično. Ili se razotkriju neskrivnenom ljutnjom i ponekad otvorenim bezobrazlukom kojeg upućuju prema svima onima koji drugačije misle. To čine zato jer je bol za krivim procjenama naprosto prevelika. A biti će i sve veća. Jer svjet napreduje ma koliko god oni u sebi imali gorčine.
Nakon 7 gladnih godina dolazi 7 godina obilja. To je Biblijska misao.
A mi smo 7 godina imali slobodni pad.
Kuda idemo dalje?
Procijenite sami.
Dakle, u zadnjih mjesec dana ste na THNK imali priliku dobiti lekciju života za investiranje.
Takvu bi lekciju na nekom MBA ili CFA programu plaćali sa tisućama dolara.
Važan je pristup investiranju i umijeću traženja pravih pokazatelja unutar cijelog seta ekonometrijskih pokazatelja koji su korisni samo do trenutka dok ne postanu kontraproduktivni.
Jer znate kako se kaže: analiza = paraliza.
Nemam ništa protiv temeljite analize i apsolutno ju zagovaram (i sam ju radim), ali treba paziti da nebi od šume ne vidjeli drvo!
Istražio sam i ustanovio (to je onaj famozni: AHA moment!) da je na ZSE dobit kompanije loša mjera uspjeha neke dionice odnosno da nije vezana uz rast/pad njezine cijene. Bar ne statisitčki relevantno. Dugoročno, vjerujem da je obrnuto jer fundamenti uvijek na kraju pobjeđuju (ovo je poruka i za naše "tehničare"), ali na našem forumu uglavnom nemamo ozbiljnih dugoročnih investitora osim onih koji su zaglibili u neku dionicu pa su postali dugoročni silom prilika. Zato tvrdim da je ZSE neefikasno i pomalo iracionalno tržište kapitala, pa se tome treba prilagoditi sa vlastitim trgovačkim strategijama.
Znam da ovdje ima školavanih ekonomista, pa čak i brokera, trejdera, i članova fondovske industrije. Neki od njih imaju veliki ugled u ovoj zajednici pa si daju za pravo komunicirati onako "s visoka". Kao da su svu pamet svijeta popili. A vlastitu razinu (ne)znanja razotkriju sa bezazlenim pitanjem: a zašto THNK raste? Što se ovdje događa? Sigurno je to tako iz neke teroije zavjere, trgovanja povlaštenim inforamcijama i slično. Ili se razotkriju neskrivnenom ljutnjom i ponekad otvorenim bezobrazlukom kojeg upućuju prema svima onima koji drugačije misle. To čine zato jer je bol za krivim procjenama naprosto prevelika. A biti će i sve veća. Jer svjet napreduje ma koliko god oni u sebi imali gorčine.
Nakon 7 gladnih godina dolazi 7 godina obilja. To je Biblijska misao.
A mi smo 7 godina imali slobodni pad.
Kuda idemo dalje?
Procijenite sami.
Bože, kakve ti gluposti pišeš…
Očito je da posljednjih dana cijenu drajvala insajderska informacija o novom poslu i kad prođe ‘hype’ oko toga, cijena će se stabilizirati, a vrlo vjerojatno i korigirati za neki postotak. Pisati o modelima, ekonometriji i znanju, na ovakvim psihokrdnim akcijama, zaista je neprimjereno, da ne napišem neku težu riječ. Radi se o spekulativnoj akciji, kojoj je jedini cilj, kupiti jeftinije, a prodati skuplje. Istina, da novi posao može značiti stvaranje solidne baze za izgradnju novog fundamenta, ali ako baš hoćete o fundamentima onda bi se ponajprije trebali pozabaviti postojećim koji je blago rečeno devastiran. Tehnici kronično nedostaje kapital i isti bilančno gledano nije tržišno iskazan obzirom da u bilanci postoji dosta precijenjene imovine, pa onda odnos duga i imovine odnosno kapitala ne izgleda u stvarnosti niti izbliza toliko lijepo kao u knjigama.
Ja se slažem da se na Tehnici otvara potencijal za stvaranje nove vrijednosti i rast cijene, no tu treba biti realan i ne pisati hvalsopjeve jer u stvarnosti, problemi su se tek počeli nedavno rješavati, a nisu na koncu te rabote. Tako da, ne pretjerujte. Hvalite more, no i dalje se drž’te kraja. Lp.
barem smo svi skupa zaključili isto, da tehnika ne raste na temelju fundamenta.
sretno dalje, nek vam je bar 1k kuna 🙂
Zasto ti dobri ljudi u upravi nisu rekli i planirane prihoda od tog posla? Se moze tko sjetiti kakvog razloga?
barem smo svi skupa zaključili isto, da tehnika ne raste na temelju fundamenta.
sretno dalje, nek vam je bar 1k kuna 🙂
ali smo i zaljučili da se na tržištu ne trguje kvartalnim izvješčima već da se na tržištu trguje dionicama koje prvenstveno odražavaju buduća očekivanja.
e sad koliko će biti ostvarena?
svatko vidi čašu na pola punu ili na pola praznu kako mu paše a vrijeme je neumoljivo i jedini sudac koji će izreći presudu.
živi bili….
vi koji se sa nama ne slažete uživajte u našoj “zabludi” koju ćete nam jednog dana nabiti na nos.
kada kažem jednog dana to ne mislim za “par dana” jer nisam kladioničar već investitor a to znači za mene privremeni rezime današnje cijene,fundamenata najranije 2.1.2018.
hvala na razumjevanju i strpljivosti.
sretno svima koji vide “bolje prilike” a posebne zahvale i naklon do poda onome tko će skupiti hrabrosti i napisati ovdje javno koje su to.
iako na višekratne pozive do sada nitko se ne odaziva pa se i ne nadam previše…
a možda me i iznenade?
što je život bez nade?
a bez ljubavi?
a bezi emocija?
emocija koje su glavni krivac pesimistima koji su propustili,propuštaju,će propustiti…
veselim se radi njih je vrlo izgledno da gotovo da nemogu pogriješiti ako nešto kupe.
nešto,bilo što….
Babo
korekcije ce sigurno bit ….samo na kojoj cijeni ?
nije zabilježen presedan u povijesti da jedna dionica nije padala,svi to znamo,zato se nadamo ,isčekujemo ali i u čuđejnju konstatitramo da se to još nije dogodilo.
srećom za prisutne koji tvrde da će to dogoditi “sutra” već danima.
da ne postoji na zse short selling i bez gaća bi do sada ostali.
a xx puta je upozoravano da je ovo dionica koja na malom volumenu žestoko raste.
nema bolje škole nego na vlastitioj koži,garancija upijanja 100%,priceless.
jedan kolega kojeg držim za objektivnog,realnog investitora jučer na 650 je izjavio
“oscilatori pregrijani”
to mi je dalo povoda za ramišljanje pošto je od toga cijena rasla >100 kn pa sam u dilemi kako se nešto što je pregrijano napiše ako se je dodatno nemalo(+15%) pregrijalo?
jako pregrijano?
turbo pregrijano?
pregrijano na kvadrat?
prepregrijano?
znam da nikako nebi smjelo ali ipak ako će još dalje rasti kako ćemo to tada izraziti?
a nikad ne reci nikad
molim jezikoslovce da uskoče i razmrse ove teške dileme i da ipak imamo spreman odgovor.
znam samo da je i mene nemalo iznenadilo i opet demantiralo moja očekivanja na ovako kratak rok.
dali sam se tada i ovime kvalificirao za izlazak iz kategorije nepopravljivi,nerealni,neutemeljeni optimisti ili ipak još ne?
biće da to neće biti moguće bez pokojeg dodatnog dokaza.
ok,vremena imam,imam i pokoji rezervni laptop,barem dok vani ne krene proljeće.a ove godine baš zima žestoka,duga,neda se i neda te sve izgleda da ću pokoji dan duže dosađivati,protiv moje volje pa molim za razumjevanje.
uvijek se strpljenje na kraju isplati pa će i moje odsustvo biti ove godine veće,duže nego ikad,da se barem malo odužim za preprisutnost.
ma nitko to ne govori ali jednostavno imam takav feeling da to tako večina….
a mene feeling rijetko kada u životu vara.
a sada šalu na stranu.
želim sa svima dobronamjerno podijeliti da su i kod mene svi oscilatori još jučer došli do kraja
savjetujem svima razmatranje nove kalibracije oscilatora jer sa 31.12.2016 stara očito više ne vrijedi.
oni koji to uvaže moglo bi im se u 2017 to dodatno isplatiti.
thnk je dokaz tome da i od drugih treba očekivati neočekivano.
ako vas je na thnk iznenadilo,nemora i na drugima(zse) zar ne?
sretno svima da ugrabe što više jer ovakvih razdoblja nema puno u životu.
Kolega migra….iako nemam dionice građevinara logično je da uz turizam koji je u ekspanziji ova grana djelatnosti dolazi do izražaja kao važan faktor koji će dodatno doprinijeti daljnjem rastu gospodarstva a što će sinergijski dovesti do još većeg rasta BDPa u 2017. te nadam se povećanju rejtinga Hrvatske do polugodišta. Jesam, iznio sam svoje mišljenje da po tehnikalijama su “oscilatori pregrijani” a kao što vidimo cijena i dalje raste….zaključak mi se nameće sam od sebe, da do određenih razina do kojih investitori smatraju da je dionica podcijenjena cijena će rasti a kad procijene da je prenapuhana slijedi korekcija. Živi bili pa vidjeli…kao i sve drugo u životu…drago mi je u globalu da se pokrenula cijela ZSE. 🙂
amerikanec@
upravo je guverner vujičić nedavno na tv izjavio da on najviše očekuje upravo od građevinskog sektora posredno očekujući u sljedećim godinama najveći doprinos rastu bdp-a kroz fondove EU i inveticije u infrastrukturne projekte.
znači potvrđuju se davno izrečene teze da bez građevine nema izlaska iz kriza,prosperiteta….
meni više nego dovoljno za potvrdu moji ranijih razmišljanja izvedenih iz argumenata.
znači rješili smo se dileme dali i sada ostaje samo dilema koliko i na koji rok?
za mene je to win velik “kao kuća”a kada je meni taj prvi uvijet ispunjen sve ostalo su slatke muke,brige.
dali će to ostati kuća prizemnica,kuća katnica,višekatnica,neboder ili toranj to će vrijeme pokazati.
moja su očekivanja uvijek skromna a najčećše me vrlo pozitivno iznenadi.
za mene nema ništa slađe nego kada me se iznenadi sa dodatnim bonusom na bonus.
slažem se,do kraja ima još dosta ,tek smo napravili prvih nekoliko koraka,sljedi faza korak nazad naprijed dva,vidjećemo tko će kako iskoristiti te korake.
najvažnije je da smo krenuli i da znamo kuda idemo a…
ne kaže se bez razloga da” i najduži put počinje prvim korakom”
putovanje bi trebale olakšati mnogobrojne “infuzije” na tom putu u obliku ugovorenih poslova za imalo strpljive.
pa i ovaj ugovoreni posao u švedskoj je jedna od tih mnogobrojnih “infuzija”.
ako ne griješim ovdje bi trebalo lakoćom biti strpljiv,optimističan,odvažan bez obzira na pokoju – vijest kao neizbježni dio na svakoj dionici,jer takav izuzetak nije niti će ikad postojati.
trenutno imam feeling da nas puno više priželjkuje kao “ozebli sunce ” tu – vijest.
ostaje da vidimo kako će ju tko iskoristiti.