THNK (Tehnika d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska THNK (Tehnika d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Bit ce i dobiti u gradjevini. Ne brinite. Istina je da su konkurencija, ali s obzirom na nedostatak radne snage koja se samo djelomicno moze pokriti uvozom moraju rasti i cijene, a s cijenama i marze. I to je ono za sto sam duboko uvjeren da ovaj trenutak cini razlicitim od 2005 i onih godina. Plus to da svi ukljuceni imaju dionice kompanija i sigurno ce htjeti kapitalizirati to, a to se moze samo uz dobit, bar nekakvu. Inace je to mrsavo.

Disclaimer: Tko moje pisanje shvati kao nagovor na kupovinu / prodaju dionica ili kao investicijski savjet taj je otisao na kvasinu odavno.

Ako trenutna cijena ne odražava realno stanje, onda će 100% odražavati kada uskoro objave da rade kompleks u ZG od 380 stanova…

Ovaj komentar nije preporuka za kupnju ili prodaju. Moje računice i razmatranja mogu biti netočni i nesuvisli, stoga se nikako pri mogućim investicijskim razmatranjima nemojte oslanjati na njih.

Ispala mi je riječ u prethodnom postu.
Naravno usporedio sam cijene dionica kmpanija i iskazanu dobit tih kompanija

Neka moderatori prebace ovaj post na primjereniji topic.

Kolega @Posejdon, ja sam napravio slicnu usporedbu za nase neke nase sektore (ukljucujuci i gradjevinu) ali za razdoblje 2005-2010. Uistinu mogu potvrditi da korelacije nema. U tom kontekstu, osnovni problem je vrlo netransparentan odnos sa investitorima. Tu bi doslo do revolucije kada bi uprave kvartalno objavljivale estimate i forecaste EPS-a za narednih 4 kvartala. Tek bi se onda cijena na burzi mogla staviti u neki omjer sa ocekivanjima. Mi trenutno tapkamo u mraku.

Inace, ako vas znanstveni rad bude dostupan na internetu, volio bih ga procitati.

Ponavljam, radim u Belju i što novinari pišu je laž. Belje je odlična firma i proizvodi toliko dobrih proizvoda kakve ni Podravka nema.

I ja. Svaki doprinos na tu i takve teme je više nego dobrodošao u svrhu opismenjavanja ukupnog naroda.

Disclaimer: Tko moje pisanje shvati kao nagovor na kupovinu / prodaju dionica ili kao investicijski savjet taj je otisao na kvasinu odavno.

Ako trenutna cijena ne odražava realno stanje, onda će 100% odražavati kada uskoro objave da rade kompleks u ZG od 380 stanova…

pa što i da rade kad će neto dobit od tog i sličnih poslova na kraju biti 2 kune po dionici!?

IGH, THNK, JDPL, ULPL, ATPL, INGR, IPKK, MGMA - najveći baloni na ZSE!!!! čuvajte svoje pare!!!!

Čim bude objavljen, staviti ću link na njega.
Biti će sigurno na Hrčku jer je časopis izlistan i tamo.
Na žalost, ne smijem ga javno objaviti prije.

Inače, imao sam velikih problema sa recenzentima, sve redom ugledni naši ekonomisti, jer je apsolutno van establišmetna pokazati da ta korelacija (za to razdoblje) ne postoji.
Objašnjavali su mi da su i drugi istraživači na različitim svjetskim tržištima radili takve analize i da je korealcija uvijek pronađena. Probali su me napraviti “suludim”, kao neki ovdje.

To je, međutim, izravni dokaz da je naše tržište: neefikasno, netransparentno, niskolikvidno, a investitori uglavnom financijski nepismeni.

U toj analizi se turistički sektor pokazao najzanimljiviji jer sam našao dva važna nalaza koji jako odudaraju od javne percepcije turističkog sektora.
Prvo, sramotno je da se CROBEXturist dobar dio svoga trajanja sastojao od samo dvije dionice (sada su 4)! To je sprdnja od indeksa, i ne mijeri apsolutno ništa. Inače turizam je kao sektor na ZSE zastupljen sa najviše pojedinačnih dionica (tada ih je bilo 33!) Zato je stvarno ispod razine pristojnosti kada naš poznati bloger uzima rast takvog sektorskog indeksa kao pokazatelja rasta turizma. Koja je tu manipulacija napravljena. Samo o tome se ne govori!
Drugi nalaz je isto nevjerovatan. Čak 45% turističkih kompanija nije prikazalo dobit, već gubitak. Doduše to može biti rezultat slabog poslovanja, ali i pojačanog investiranja kompanije, što trenutno smanjuje dobit i istovremeno poreznu obavezu (povečava potencijal za dobit negdje u budučnosti). To je razlog zašto je kod nas na ZSE dobit loš pokazatelj. Po tome smo specifični!

Ovo ne spada u THNK, ali je nastavak razgovora sa Crobiz16.

La vita e bella!

joj,joj koliko matrijala za odgovorit,topit će se tastatura,sva sreća pa je vani minus i da se može laptop iznjeti van na hlađenje:-)…
vidim da me neki prozivaju na neodgovaranje,malo strpljena molim,pišem sa dva prste:-)
od kod početi?

Znaci ne mozemo ocekivati odgovor od vas vezano uz dobiti u 2017. Jedino preostaje probuditi se jednoga jutra za par godina i naprasno doci do zakljucka da nam se cijela gradjevina trzi na P/E 150-200, brzo izaci dok se jos moze, prespavati kataklizmicki pad pa propatiti jos 10 godina dok se ne vrate nove budale voljne kupovati VDKT na 3-4 booka. I tako u krug.
Eto u duhu ovih nasih zakljucaka, dragi sadasnji i buduci ulagaci, pamet u glavu!

ovo zadnje boldano potpisujem jer dosadašnje upozorenja da će biti

da je bolje ući godinu dana prerano nego tjedan prekasno osjetio sam na svojoj koži već puno puta.
tko nije neka ćeka i vrlo izgledno da će to doćekati ovdje.
biće proliveno dosta suza za ovim 3xx razinama.

nije uvažavano pa sada na razini 6xx opet imamo suze u potocima,uskoro i u rijekama a thnk je postala najaktivnija tema na zse.ćesto je i ta činjenica znala biti značajan benchmark onog što sljedi.
ne mogu se ne prisjetiti sličnog zadnjeg iskustva sa himr na razinama 2xx,tada sam uspio na nekim porukama dogurati do ocjena 2%,da matematički zvuči nestvarno a tko ne vjeruje neka pogleda.
da star bude još zanimljivija ima i nekih tadašnjih sudionika.
možda slučajno možda ne.
slažem sed u ovomtrenu nije najvažnije ali bilo mi se ljepo podsjetiti.
neka ovdje zavši upola kao tamo i teći će i ovdje nekome šampanjac,nekome suze,po vlastitom izboru kao i uvijek.

“Jedino preostaje probuditi se jednoga jutra za par godina i naprasno doci do zakljucka da nam se cijela gradjevina trzi na P/E 150-200”

da kolega jednog jutra za cca 5mlrd godina ugasit će se sunce,možda će prije i asteroid,vanzemaljci,3.sv rat…..
ali prije svega toga nekome će se nuditi da na burzi zaradi brdo love,neki su zaradili netko će zaraditi.
vi očito niste i nećete na thnk pa sretno vam bilo sa vama boljim prilikama.
svoje prognoze i očekivanja javno objavljujem,nisam vašu vidio,pretpostavljem da nemate hrabrosti.
ili još računate,ah da čekate da dođu brojevi na temelju kojih ćete računati.
dok vi dočekate izračunate…
vi ste taj retroaktivni ulagač o kojim ja….
vi bi matematički došli do zarade na burzi bez rizika,ok respektiram i zahvanjujem jer da nema takvih kao vi ja nebi mogao kako sam i kako ću.
burza se ne kreće samo po brojevima,tu ste tanki i zato propuštate najbolje prilike kakva je ova bila,rast u manje od godinu dana za >200%
ah da niste vi radi zarade na burzi već da bi potvrdili svoje matematičke teze.
svakom svoje ali ipak mi se čini da ja mirno spavam a da vas nešto kopka.
možda griješim i imam krivi dojam.
samo vi nama ovdje pišite i držite nas”prizemljenim” da stignemo dokupiti o jeftinije dok nije odletilo na 4 znamenke
hvala

ne pozivam na kupnju-prodaju,očekujem da me netko svojim razmišljanjima i argumentima potakne na novo razmišljanje.isprike na dužini posta,tipfelerima...

ajde vi koji tvrdite da je ova cijena i dalje dobra za kupnju, koliki je P/E i P/S Tehnike pri cijeni od 650 kn?

IGH, THNK, JDPL, ULPL, ATPL, INGR, IPKK, MGMA - najveći baloni na ZSE!!!! čuvajte svoje pare!!!!

Bez uvrede akademskoj zajednici, ali poznato je da velik dio iste u Hrvatskoj zivi u svojem svijetu a ne u stvarnosti. Burza i ekonomija su definitivno polja u kojima nedostaje znanstvenih radova a posebice onih kvalitetnih. Na kraju krajeva, dovoljan je letimican pregled poslovnja tvrtke i izvedbe njezine dionice da dodjete do istog zakljucka.

Broj dionica u turistickom indexu je posljedica kriterija likvidnosti koja je tragicna na ZSE. Kako malo dionica zadovoljava taj kriterij, index vrlo slabo predstavlja sektor. Uskoro bi i HIMR trebao napustiti taj indeks pa cemo ostati na 3 dionice. I @migra je spominjao kako Crobex konstrukt vrlo slabo predstavlja gradjevinski sektor na burzi sa cime se slazem.

O dobiti nasih poduzeca bi se dale enciklopedije napisati. Precesto se tu krije vrlo nesposobna uprava a puno rijedje agresivne racunovostvene tehnike (LRH kao dobar primjer amortiziranja).

Kao ogledalo ZSE-a ja vas pozivam da pogledate VDKT. Vec sam ga spominjao u nekoliko navrata pa cu ovdje opet. EPS-ovi
2005: 7,6 kn
2006: 8,3 kn
2007: 18,0 kn
2008: 8,1 kn

A znate i sami povijest trgovanja. To su stravicni previdi od strane dionicara, razmjera P/E 200. Svi su se konstantno pozivali na ogromne prihode i velik prostor za rast dobiti kroz racionalizaciju i povecanje efikasnosti. A dzabe vam to kad do toga nikada nije doslo. Transparentnost, komunikacija i povjerenje. Tri stupa uspjesne burze.

Ponavljam, radim u Belju i što novinari pišu je laž. Belje je odlična firma i proizvodi toliko dobrih proizvoda kakve ni Podravka nema.

Upravo zato je meni dobit pokazatelj koji nije presudan.
Znam da zvuči suludo.
To je suludo i iracionalno, ali je vrlo iracionalno biti racionalan na iracionalnoj burzi.

Zato naglasak stavljam na cijenu dionice u odnosu na cijene drugih dionica s obzirom na njihovu prodaju i BV (kao lošiji dio formule).

La vita e bella!

dovoljno je da ste se vi ukljucili u raspravu da se vidi za onog tko ne zna da gradjevina jos uvijek ne proizvodi dobit te da je trenutno lose ulaganje na temelju fundamenata.

za gatanje “gradjevina ce gore jer ide i sve drugo” je dobro ulaganje, pa tko hoce nek riskira, samo na 600 je puno veci rizik nego je bio na 200 300 400 jer jos uvijek nema dovoljno ulagaca (ovaca za sisanje).

To je suludo i iracionalno, ali je vrlo iracionalno biti racionalan na iracionalnoj burzi.

E ovo vam je odlican citat! Potpisujem!

New Report

Close