THNK (Tehnika d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska THNK (Tehnika d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

@migra
je se meni cini ili vi ovaj forum dozivljavate kao natjecanje u gatanju? Spremate se za "Pokal Babe Vange 2018"? Jer nije mi bas jasno. I na temelju krivih pretpostavki mozete doci do tocnih zakljucaka, to je valjda jasno isto kao sto neka baba moze "vidjeti" obris lubanje u talogu kave i "predvidjeti" neciju smrt.

Ajde nemojte vise divanit nego mi konkretno odgovorite, hoce li gradjevinari po danasnjoj zakljucnoj cijeni opravdati ovogodisnju dobit sa P/E-om ispod 25? Dakle crno na bijelo, hoce li EPS 2017-te godine sljedecih gradjevinara biti minimalno:
THNK 26
IGH 9,6
HDEL 1,5
VDKT 15,6

Pa onda tu konkretno mozemo pricati o nekakvim predivdjanjima i stavljati brojke crno na bijelo. Ja sam gore vec napisao da ne znam, prihodi su potpuno irelevantni, najvaznija je marza. A vi kako se predstavljate kao Nostradamus “koji mozda grijesi, nebi bilo”, recite nam konkretno, hoce li se ovi brojevi desiti?

Naravno da neće ni približno, to znaju valjda svi, samo se sad igraju “tko zadnji …”.
Thnk bih ja vezano za book usporedio sa Todexovom Zvzd-om, P/B nikako da ode gore, samo što Zvzd konstantno generira lijepu dobit iz godine u godinu, ali cijena dionice ipak neće gore.

A da o booku ne treba previše govoriti, imamo jednu Podr, da ne spominjem uopće Adrs kao prave “tvornice novca” koje se eto ipak trguju ispod booka, a Adrs npr.isplaćuje redovno dividendu koja raste iz godine u godinu i koja iznosi cca 4% cijene dionice,, što nijedan građevinar vjerojatno neće nikada doseći.
Toliko o našoj ZSE.

A zašto EPS od IGH ne bi bio 9,6? To je neto dobit cca 6 mil. kn što je mislim realno ostvarivo pa i nekoliko puta više od toga…
Ostale ne pratim dovoljno pa se ne bih htio zaletiti.

Ako cete ikada jednu stvar od mene nauciti, naucite sljedece: P/B, P/E i ROE su direktno korelirani izrazi. Zasto? Pa jer ROE = E/B. Uzmite si kalkulatore i odaberite bilo koju dionicu na MD i racunajte.

P/B = P/E * ROE

Dokaz: ako zamijenite ROE sa E/B i pokratite E, dobijete

P/B = P/B

Uz isti ocekivani P/E, firma koja ima 100 puta manji povrat na kapital trziti ce se po 100 puta manjem booku. Matematika prvog razreda ljudi moji, stvarno prvog razreda.

Ponavljam, radim u Belju i što novinari pišu je laž. Belje je odlična firma i proizvodi toliko dobrih proizvoda kakve ni Podravka nema.

Upravo tako crobiz16, samo izgleda da ova tema nije za kvanitativno već za kvalitativno jer se tako puno više tolerira mašta. Tko ne shvaća da je P/B bez ROE besmislen pokazatelj, a uložio je ovdje ima puno više sreće nego pameti.

@Migra
:
Dva puta sam isto pitao pa ako možete razjasniti, volio bi si razjasniti tu matematiku.

…thnk do danas +200% od dna prije 8mj. a miljama još od 1,0Bv?
a što je 1,0Bv ako sektor profitira 1mlrd kn u godinama pred nama na >100mlrd kn prihoda
i thnk od toga ugrabi koliko?recimo 200 mil kn a tržišna kapitalizacija danas po zadnjoj cijeni 610kn=113 mil kn…

"Sometimes people don't want to hear the truth because they don't want their illusions destroyed." Nietzsche

crobiz16@
meni je 2010 bilo dovoljno da mogu kupovati turizam na 0,3 Bv znalo se da je to tada bilo not rev ali svi su govorili kao i na građevini danas
“tko zna koliko to stvarno vrijedi?”
ja sam bio uvjeren da vrijedi više,ispostavilo se na kraju da je to bilo dodatnih 0,6 Bv(himr)
2010 je turizam bio neprofitabilan po općoj percepciji prerizičan.
sve to vidim i na građevini danas ukljućujući i “neprofitabilnost”
a koliko je ona stvarno neprofitabilna a u kojoj mjeri se i na građevini koristi kreativno knjigovotsvo kao i na turizmu 2010?
sigurno ne toliko ali ništa??tko ne izbjegava legalnim metodama plačanje poreza u hr?
napisao sam danas na vdkt a vrijedi jednako i za thnk:

“držim da proaktivni ulagači a i sebe tu svrstavam sebi daju bitno veće šanse za zaradu od retroaktivnih ulagača koji u prošlosti traže razloge zašto kupiti ili ne kupiti.
bolje rješenje je tražiti razloge za kupnju u budućnosti.
prošlost je u najvećem dijelu drvo od kojeg se ne vidi šuma.
recept za dug zdrav ispunjen život je po meni definitivno što više budućnosti.
večina to i pokušava ali najčeće su prenestrpljivi ,nedovoljno skromni i traže brza rješenja.
oni koji gledaju u 2018 i dalje su bliže uspjehu ovdje jer tek tada će doći čvrsto“crno na bijelo”
nebi bilo dobro niti da se svi ukrcaju sada pa tko bi kupovao 2018,2019.kada dođe crno na bijelo?
biti će tada materijala za bitno više municije pa…”

tko želi biti retroaktivni ulagač neka živi u prošlosti i neka pročava prošle FI a mene zanima budućnost.
o fundamentima koji opravdavaju ili ne više druge godine u ovo vrijeme.
burza je budućnost i to je zakon svih zakona.
da nije prof. povijesti bi bili najbogatiji ljudi na svijetu.
osnovni fundament Bv meni opravdava i meni je najveći osigurač.
a kad to umnožim sa tsunamijem poslova na putu za mene je to osigurač “kao kuća”
očekujem da će nadolazeći fundamenti opravdavati i bitno veću cijenu od današnje.živi bili..
vremena imam,čekati znam,mogu pa da vidimo.
ne mogu si pomoći ja sam i u turizmu bio jer sam nepopravljivi nekretninac pa sam i u građevini primarno iz istog razloga.
kada sam vidio koja je voda krenula prema mlinu građevine nisam dvojio,odmah sam krenuo u sakupljanje,sve je na temi dokumentirano.
usput sam i sve druge zainteresirane poticao da me razuvjere od ulaganja u građevinu.
neki su i ovdje ponovo prisutni a po pisanju vidim da nisu kupili,žao mi je po meni bi kupovali,nije to teško čitanjem unazad dokazati.

u bliskoj budućnosti očekujem da ću biti u snažnoj cash poziciji pa sam stavio thnk u segment promatranja kao jednu od opcija
prednosti sam polovio ali bi volio izvući i negativno od dobro upućenih kako bi donio što kvalitetniju odluku.
ako kontra zašto ne kupiti prije svega.

nisu mi bili izneseni argumenti protiv uvjerljivi,malo tko je bio suglasan samnom da treba kupovati.i to je lako čitanjem unatrag otkriti.čestitam malobrojnim,strpljivima.
epizoda sa blokadom mi je omogućila da spustim prosjek.
kako je vrijeme prolazilo nebrojeno puta sam navodio osnovni argument dolazi velika količina posla,biti će zarade.
danas sam još uvjereniji a koliko vidim mnoge kopka i neda im spavati što znači da ima dima,a dali će biti i vatre i tko će se i koliko ogrijati?
time will tell

ne pozivam na kupnju-prodaju,očekujem da me netko svojim razmišljanjima i argumentima potakne na novo razmišljanje.isprike na dužini posta,tipfelerima...

@migra ja nikoga ne nagovaram ni odgovaram od kupnje gradjevinara. Napisem sto mislim pa neka ljudi sami procjenjuju. Uostalom kao sto i sami znate imam dionice gradjevinara pa se opet ne ustrucavam napisati i ponesto realno o njima, pa i cuti drugacije misljenje.

BTW vas potpis na forumu mi je fantastican, kaze “očekujem da me netko svojim razmišljanjima i argumentima potakne na novo razmišljanje” ali kad god vas netko “potakne na razmisljanje” vi kazete, pogledajte HIMR, bio sam u pravu, vidjet cemo za godinu dana. Pa nije vam to neki nacin.

Na sve ste mi odgovorili osim na moje pitanje o EPS-u gradjevinara za godinu dana? Pitao sam vas, mozemo li ocekivati barem onakve dobiti? Ili cemo takve rezultate vidjeti tek za dvije godine pa od kupaca ocekujete da placaju danas ono sto ce vrijediti toliko tek za 2 godine? I limitirajte bullshit o kupovanju buducnosti jer kod visokorizicnih kompanija kod kojih “tri godine jesi, deset godina nisi” P/E nebi trebao prelaziti 10 da se opravda rizik ulaska sto ocito nije slucaj sa nasim gradjevinarima koji se NIKADA, ponavljam NIKADA (osim VDKT 2011 godine) nisu trzili ispod P/E 50. (Osim naravno ako ne racunate negativan P/E kao nizi od P/E 50)

Ponavljam, radim u Belju i što novinari pišu je laž. Belje je odlična firma i proizvodi toliko dobrih proizvoda kakve ni Podravka nema.

crobiz16@

dugoročni sam ulagač i zato mi godina ranije ili kasnije ne igra neku ulogu.
ako ovo nisam napisao samo na ovoj temi 20 x malo sa rekao.

…minimalno 2/3 od 80 mlrd kn iz pristupnih fondova EU će ići u infrastrukturu
znači ići će preko građevine.
pametnom netreba ponavljati.
zato meni nije teško biti strpljiv.
da je bolje ući godinu dana prerano nego tjedan prekasno osjetio sam na svojoj koži već puno puta.
tko nije neka ćeka i vrlo izgledno da će to doćekati ovdje.
biće proliveno dosta suza za ovim 3xx razinama.

i kako su prošli oni koji su zakasnili tjedan dana??
koliko se to puta samo na ovoj dionici dogodilo u zadnjih godinu dana?
uvijek ima izbor ući “prerano” ili čekati da brojevi pokažu da treba ući.
ali dali će današnje cijene čekati brojeve?
ja nisam u životu bio te sreće da me nešto čeka pa sam svoju strategiju prilagodio .
malo ranije + malo više strpljena i rezultat za zse respektabilan.
znači nema retroaktivnog kupovanja osim iznimno u spletu nekih okolnosti.
može li tko kupiti danas po 3xx.
može li se nekom garantirati da će za godinu dana moći po današnjih 600 ako će doći brojevi a ja očekujem da hoće?
osobno nisam tako veliki optimist,više volim uzeti stvari u svoje ruke,mirnije spavam.
mene ne brine kuda će dionica sutra jer kao što sam napisao moja prodaja dijela najranije 2018 ali na 4znamenke.
nema prodaje prije niti ispod mog 1. targeta.
mene brine samo što sutra neće biti vani +20 C i proljeće.
svatko ima svoj stil investiranja ,analize,odabir…..
neka meni ostane moj stil sa mojim prinosima a svima drugima njihovi prinosi i ja ću biti i dalje sretan.
po javljanju javno i na private ima oni koji su uvažavajući i moje argumente zaradili.
drago mi je za njih kao i za mene.
dali ćete vjerovati ili ne nije mi važno.
i vama želim sa vašim odabirom puno uspjeha.
na burzi uvijek postoje i rizici,da ih nema nebi se moglo kako se može.
tu smo jer želimo više riskirajući više.
kako pšem na temi oporavak burze u zadnjih godinu dana zradili nisu samo oni koji nisu usprkos jakim argumentima ništa kupili.
i dalje mi izgleda kao najizglednij scenarij nastavak tog trenda srednjeročno i dugoročno.
u skladu s time kako na sve i na ovu dionicu bi to moglo pozitivno utjecati.

ne pozivam na kupnju-prodaju,očekujem da me netko svojim razmišljanjima i argumentima potakne na novo razmišljanje.isprike na dužini posta,tipfelerima...

Znaci ne mozemo ocekivati odgovor od vas vezano uz dobiti u 2017. Jedino preostaje probuditi se jednoga jutra za par godina i naprasno doci do zakljucka da nam se cijela gradjevina trzi na P/E 150-200, brzo izaci dok se jos moze, prespavati kataklizmicki pad pa propatiti jos 10 godina dok se ne vrate nove budale voljne kupovati VDKT na 3-4 booka. I tako u krug.

Eto u duhu ovih nasih zakljucaka, dragi sadasnji i buduci ulagaci, pamet u glavu!

https://lider.media/aktualno/hgk-statistika-sugerira-nastavak-pozitivnog-trenda-u-gradevinarstvu/

Usporedba turista koji imaju 85-90% ino prihoda i ovise o stranoj potražnji sa građevinom gdje se domaći natječu za dobivanje posla tako da si međusobno ruše cijenu do te razine da su zadovoljni sa pokrićem dugova. Barem ovo što je na burzi.

Ima fenomenalnih firmi u građevini, ali nažalost nisu na burzi, tako da samo navlačite ljude. A na konkretna pitanja i dalje nema odgovora…

"Sometimes people don't want to hear the truth because they don't want their illusions destroyed." Nietzsche

Meni se čini vrijednom ova rasprava.
Napokon smo se odmakli od etiketiranja i vratili na razgovor o pokazateljima na koje stavljamo naglasak.
I to je super.

Crobiz16 apsolutno se slažem da bi EPS i ROE trebali biti ključni pokazatelji.
To je u duhu poduzetništva, kapitalizma, poslovne logike i na kraju krajeva, zdravog razuma.

Međutim, ima jedan veliki ali!
A taj ali je da sve gore nabrojano ZSE nije.

Mi smo se devedesetih odlučili da hoćemo plansku ekonomiju zamijeniti tržišnom. Pa sada 25 godina poslje imamo situaciju da preko 65% naše ekonomije je i dalje vezano uz državne poslove, a tek 5% naših poduzetnika bi možda opstalo da stvarno posluje po zapadnim pravilima. I to sam puno rekao.
To je naša tragedija koja nas prati kao avet iz prošlosti.

Nema dva mjeseca da mi je potvrđeno objaljivanje znanstvenog rada u kojem sam napravio regresijsku analizu (dakle pitanje statističke značajnosti veze) između cijene kompanija i njihove iskazane dobiti za dvogodišnje razdoblje (2014 – 2015) dionica na ZSE. To sam napravio na razini ZSE ali i po ključnim sektorima (turizam, građevina, prehrana, transport).

I što mislite kakav je rezultat?

La vita e bella!

Ispala mi je riječ u prethodnom postu.
Naravno usporedio sam cijene dionica kmpanija i iskazanu dobit tih kompanija

La vita e bella!

New Report

Close