THNK (Tehnika d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska THNK (Tehnika d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

za one koji me proglašavaju “deliričnim optimistom” malo “crno na bijelo”
ovo je vezano uz samo jedan po mišljenju večine najproblematičniji segment građevine.

Što nas očekuje na domaćem tržištu nekretnina do 2027.

…Realistični scenarij prije svega podrazumijeva stabilizaciju negativnih demografskih pokazatelja u uvjetima započetog gospodarskog oporavka te intenzivnije povlačenje sredstava iz fondova EU-a.
Prema tom scenariju, uz oporavak realnog sektora, rasla bi zaposlenost i realno raspoloživ dohodak, a daljnje labavljenje kreditnih uvjeta i veća ponuda kredita u domaćoj valuti smanjila bi potencijalne valutne rizike i povećala sklonost stanovništva prema dugoročnom zaduživanju….

Ovogodišnji blagi rast prosječnih cijena prodanih novih stanova mogao bi se nastaviti odražavajući početak oporavka potražnje za stambenim nekretninama. Realistični scenarij predviđa postupni blagi rast cijena stambenih nekretnina po prosječnoj stopi od 4 posto od 2016.-2027. godine”

ne pozivam na kupnju-prodaju,očekujem da me netko svojim razmišljanjima i argumentima potakne na novo razmišljanje.isprike na dužini posta,tipfelerima...

Najbolje je ovo: “stabilizaciju negativnih demografskih pokazatelja”!

Ma znamo da kod nas svake godine gubimo prosječno 10-ak tisuća stanovnika (i to bez iseljavanja koje je to višestruko povećao).

Predviđanja svih demografa su da će se taj trend nastaviti i dalje i da zasad nema znakova da bi se i u budućnosti išta moglo promijeniti, tako da će biti ogromnih problema s mirovinama a i sa svime drugime.

Ma nikad više 2007.!

U svakoj djelatnost i konkurencija je postala prevelika, tehnologija omogućuje brz završetak radova, a cijene su niske.

2007.je bila proizvod politike i 100x napuhanim cijenama izvođenja poslova.

Na to možemo slobodno zaboraviti ikada više.

nikad ne reci nikad” a dali bi po vama mogli račuati na 1/10
cijene iz 2007?
naravno pod pretpostavkom oporavka svega a naznake su tu zar ne?

demografija?
ljudi odlaze iz hr jer misle da će im tamo biti bolje.
bio sam prije 10 godina na 10 godina tamo.
dobro je ali radi se,radi se,radi se….
život tamo puno brže prolazi…
ima nemalo njih koji se brzo vračaju kada to shvate zar ne?
a kada će ovdje biti malo bolje već će se želja za odlaskom smanjiti.
svakom bi preporučio da ode ako ništa drugo da vidi malo kako svijet može funkcionirati.
zašto slušati tuđe priče ako možeš na svojoj koži osjetiti?
neprocjenjivo

ne pozivam na kupnju-prodaju,očekujem da me netko svojim razmišljanjima i argumentima potakne na novo razmišljanje.isprike na dužini posta,tipfelerima...

Do 750 trenutno 68 dijonica 🙂

使用を信頼し、あなた自身の能力の

Istina je da je ask prazan ali nema ni bida.
Začas je mogu dignuti 100%, ali bid se ne diže iznad 400, tako da se opet nema kome prodati iznad tih razina.
Vidimo da svi ostali građevinari stoje na mjestu, tako da to nije ništa čudno ni tu.

Šteta za nekoga da tako prosipava novac dižući cijenu.
Bolje bi mu bilo da je stajao na 400 i kupovao po 20% nižoj cijeni.

Ne mogu vjerovat da sam ovo bez ikakve gužve kupovao na 220, i još su drukeri govorili da ide na 100, i da im treba dokap.

nemojte “napucavati”cijenu jer stvarno nije u redu u situaciji kada ima samo 38 kom do 750 kn
zar želite izazvati da nekog nešto strefi a nijedan novac nije toga vrijedan
dali ste svijesni da to može izazvati dodatne količine”deliričnog optimizma”?
🙂
sve se to može i ispuhati jer je volumen trgovanja mali zar ne?
“nije se mudro zalijetati”
treba proučiti sve rizike i možebitne rizike,odvagnuti,odlučiti i nadati se “sreći”
sretno svima na tržištu kapitala
isprike za “privatizaciju” teme…
nadam se da ću u budućnosti što manje pisati i da će se kupci i prodavači uključiti u konstruktivnu raspravu sa upotrebom argumeneta jer ne vidim razlog zašto ovo nebi bila aktivnija tema.

Ne mogu vjerovat da sam ovo bez ikakve gužve kupovao na 220, i još su drukeri govorili da ide na 100, i da im treba dokap.

nije taj dokap bez razloga spominjan tada,thnk je bila u blokadi a mišljenja sam da se neslužbeni ponuditelj dokapa nije tu slučajno našao
kao netko tko bi dokapitalizirao a u praksi vjerojatno preuzeo za bitno manje od vrijednosti.postoji tu prilično duga povijest suradnje i značajan stupanj upoznatosti sa vrijednošću thnk.taj se i sprema u velliku gradnju u turizmu a možda i šire od toga.nismo nikad saznali dali je ozbiljno zainteresiran ili je to misio onako pokupit ako bi mu se ukazala prilika.
ako je ozbiljno zainteresiran sada mu je 5 sec do 12 da iskoči sa ponudom.
možda bi i sa 900 skupio 51% ali ako nije zakasnio jaaako brzo hoće.
to bi značilo da bi u praksi pola platio odmah a pola nikad.
mišljenja sam da bi bilo propohlepno tražiti više od toga.
dima je bilo,vatru nismo do danas vidjeli…
tada sam postavio pitanje dali bi mjenjali dionice thnk za todex-ove?
nije bilo željnih rasprave.
lova se “štampa” kao nikad do sada pa tko zna šanse nisu velike a ipak postoje?

Za rekordnu Agrokorovu dobit od 1,2 milijardi kuna zaslužan Mercator

za malo diskusije je bitno bolja podloga od trgovine koje tek treba dobiti potvrdu u sljedećim trgovinskim danima,nebi bilo prvi puta da je ne dobije a ni prvi put da se dobije i više od toga.

Ne treba se previše zanositi.

Tko ima dionice odgovara mu da raste i to je potpuno u redu.
A na kupcima je da budu oprezni, jer skokovi cijene od 20-ak% bez ikakve vijesti ni uporišta u mogućem poboljšaljnu poslovanja su naravno jako riskantni.

Doduše vjerujem da to nitko ni nije dignuo “svojim” novcima, već je vjerojatnije bilo prebacivanje između nekog povezanog kako bi se možda uhvatio još tko.

Vidimo što se događa npr. s DLKV kao građevinarom koji je daleko najjači u ugovaranju poslova i u HR i još više u inozemstvu , pa mu cijena stalno zapravo klizi jer se nije pokazalo da puno posla znači i puno zarade – i za njega se stalno govori da ide na 30, 50 … a cijena nakon onih početnih 18 klizi sad čak i ispod 13.
Vidimo da se na IGH uvijek spominje da bi im opet trebao dokap, za INGR se uvijek spominje kako ništa novo ne može ugovoriti …
Dakle, svaki ima svoje probleme, a tako je i ovdje.
Da imaju posla imaju, da rade na nuli sve ove godine (što je bilo dobro) rade, da će se uskoro nešto značajno tu promijeniti u rezultatima, teško.

Ovo navodim samo da se pokuša racionalno ponašati iako je burza zapravo jako emotivna stvar.

Tehnika raste. Nema povratka na staro ! ;-)))

iako sam najavio da će thnk rasti “skokovito i na malom volumenu” a što se i ostvarilo za potvrdu toga biće potrebno bitno veći volumen na dostignutoj razini
a dok se to ne dogodi nema potrebe za preuranjenim veseljem jer…
cijena će doći na svoje mjesto u budućnosti nebitno malo prije ili malo kasnije a ona je samo refleksija temelja za rast ili pad.
kvaliteta predviđanja cijenovnog kretanja ovisi o kvaliteti analize a ne o željama ili navijanju.
pošto to svi znamo pokušajmo što realnije prikazati postojeće i buduće stanje u građevini.
daleko je od sjajnog ali je krenulo prema boljem i ako će se taj trend potvrđivati tada nitko neće moći zaustaviti rast cijene a i obrnuto.
pohlepa ili strah će napraviti svoje usprkos našim željama,pisanju,navijanjima…
neki sada pozivaju na strpljenje,”čekanje na 400″ i strpljivo skupljanje.
možda su u pravu a možda je i bilo 8 godina dovoljno da se uđe.
ako se nije htjelo tada se je svjesno preuzimalo rizik da će to možda imati svoju cijenu?
koliko sam puta na ovoj temi napisao da je “bolje ući godinu prerano nego tjedan prekasno”?
vrijedi i dalje jer ako posla bude svakim danom više što i očekujem tada nije upitno dali moj target već samo kada a to bi trebalo biti dovoljno večini investitora.
onima kojima to nije dovoljno oni će si naći bolje prilike a s moje strane puno sreće i uspjeha.
ako tamo zaade brže,više,jače možda u nekoj budućnosti kupe i thnk ili nešto iz sektora pa ćemo svi biti sretniji,bogatiji,zadovoljniji…
najvažnije da je stidljivo a očekujem pojačanje tog trenda oporavak počeo i da smo kupnjom ovih dionica kupili imovinu koja tržišno vrijedi bitno bitno više od plačenog
omjer potencijalni rizik potencijalna dobit daleko iznadprosječan za zse ali kao takav nije garancija ničega,uvijek je bilo i biće.
tu smo jer želimo više,spremni smo riskirati više ponekad se i izgubi više pa…
neka svatko za sebe sam prouči,odluči…

pozitiva2@

svaki građevinar ima svoje specifičnosti pa povlačenje paralela u kretanju cijena i nije baš…
možda ste i u pravu da zadnje vijesti ne opravdavaju ovoliki rast ali dali mi znamo sve?
postoje jednaki i jednakiji zar ne?
dali su razmjeri pada u zadnjim godinama bili opravdani?držim da nisu
sami ste rekli”emocije”
emocije u padu emocije u rastu ne vidim tu ništa nepravedno?
ako mislite da oni koji kupuju griješe vi ćete strpljivošću dočekati da vam isti prodaju za manje zar ne?
imam dionice ali i ja bi sad kupovao po 3xx.
tješim se da sam kupovao i po 2xx
stao sam u red i nadam se,ako uspije super ako ne opet super
važno si je u životu napraviti win-win
svatko ima pravo na svoj izbor ,neznam za poštenije od toga
dugoročno je potencijal rasta mnogostruko veći od od jučerašnjih 25%
a ako gledamo i tih od vas više puta spomenutih 201 kao ATL i potencijal pada nije zanemariv
nećemo dugo čekati FI3q pa ćemo svi biti pametniji kako dalje
tko na bid a tko na ask a tko nigdje
u tih mjesec dana može se i dosta kupiti,prodati ako će netko htjeti
dugoročno očekujem sa rastom cijene i rast likvidnosti što bi moglo sada izostati do izvješća a bez novih mat.činjenica.
prije da će ih biti nego ne jer rast je snažan

New Report

Close