ne mogu se oteti dojmu da prerano ulijećete u građevinare
no to je samo moje mišljenje…
naravno, pratim razvoj situacije i osobito – THNK!
nemam veze sa današnjom trgovinom.
na burzi su stvari najčešće suprotne od onih kakve ih vidimo
jer oni koji povlaće poteze pokušavaju se staviti u vašu glavu
na prvu izgleda kao “pumpanje cijene na 430 ali zašto onda na asku do 750 kn ima presmiješnih 140 kom?može netko namjerno i prikazati kao da je pumpanje prema gore kako bi…
reklo bi se da je percepcija dioničara da thnk vrijedi više ili se očekuje da će cijena narasti
budimo realni dali je pad na 200 bio opravdan? po meni max 300
pa i to je bilo pumpanje samo na dole u nedostatku kupaca.
pumpanja će biti dok se ne dostigne potreban nivo likvidnosti a nje nema i ne vjerujem da će je biti dok se imovina neće vrednovati barem 0,5Bv
držim da je izglednije da će kupci a ne prodavači u budućnosti više gubiti živce.
ako sam u pravu nije teško za predvidjeti u kojem će smijeru ići cijena.
građevinski sektor je najpodcjenjeniji i kao takav pruža najveći potencijal rasta.
3znamenkasti rast u % na godišnjoj razini nebi bio nikakva senzacija.
pretpostavka za to su veći prihodi i dobit.
dugo čekamo a očekujem da ćemo i dočekati.
ima nemalo pokazatelja koji potvrđuju da se građevina odljepila od dna ostaje da vidimo kojim će to tempom ići.
postoje i rizici da će taj tempo biti prespor.
kada se uzme u obzir potencijalni rizik i potencijalna zarada bilo bi mudro razmotriti mogućnost barem min participiranja sa ovim sektorom u portfelju jer može značajno popraviti avg izvedbu portfelja.
ako se prouče povijesni podaci trgovanja a nešto mi je ostalo i iz glava jer sam ovo kupovao 2004 a prodavao 2006 ovo je jedna od dionica kod koje nema optimalnog ulaska,samo dvije su opcije prerano ili najvjerojatnije nećeš niti ući.nije to slučajno ima to svoje razloge a najvažniji je struktura vlasništva.
večini je zagarantirano neulaženje u thnk jer ako i kada sazrije vrijeme rast će izgledno biti kao i u prošlosti toliko brz i na malom volumenu da će se moći samo “plakati” za propuštenom prilikom
oni koji nisu ušli na 200-300 njima je sada preskupo i sa svakim daljnim rastom će im biti još teže ući.
ovdje se moraš pomiriti da ćeš ući i možda godinu prerano ali se tješiš da će oni koji zakasne mjesec ili manje proći bitno lošije.
naoružat se sa strpljivošću i sa vjerom da ćeš izgledno naplatiti.
tko može,želi,zna ćekat će a za ostale ima i drugih,drugačijih dionica,ulaganja.
Da se i ja malo osvrnem… THNK mi nije bila na kraj pameti, jer sam zadnji put imao dionice IGH kada se spominjao posao u CG i na tome sam baš lijepo popušio… zapravo nisam jer se dosta trejdalo, ali ostao je gorak okus u ustima…
Pošto sam trenutno u procesu kupnje stana, naletio sam na jednu lokaciju, na kojoj ću vjerojatno kupiti stan, a pošto ga kupujem od firme koja ga je dobila u kompenzaciju, dobit ću ga za <1600€/m2... Međutim, THNK također ima nekoliko stanova koje su dobili u kompenzaciju, i prodaju ih ni više ni manje za 2000€/m2...
Što mi je odmah dalo do znanja, da im ne gori pod nogama, i da si mogu priuštiti da im stanovi stoje ne prodani (a trenutno si ni banke to ne mogu priuštiti, ZABA kao investitor ih djeli po 1750€)...
I tako, malo sam pogledao brojke, a cijene stanova su počele lagano rasti...
Tako da sam počeo ulaziti u THNK još u petak, za sada sam već u plusu nekih 10%, a kako se bude oslobađao keš, tako ću i nastaviti...
Uostalom, imam dojam da na 700kn možemo biti u roku keks...
…Pošto sam trenutno u procesu kupnje stana, naletio sam na jednu lokaciju, na kojoj ću vjerojatno kupiti stan, a pošto ga kupujem od firme koja ga je dobila u kompenzaciju, dobit ću ga za <1600€/m2… Međutim, THNK također ima nekoliko stanova koje su dobili u kompenzaciju, i prodaju ih ni više ni manje za 2000€/m2…
Što mi je odmah dalo do znanja, da im ne gori pod nogama, i da si mogu priuštiti da im stanovi stoje ne prodani (a trenutno si ni banke to ne mogu priuštiti, ZABA kao investitor ih djeli po 1750€)…
I tako, malo sam pogledao brojke, a cijene stanova su počele lagano rasti…
…brojkama koje po meni potvrđuju tezu da neprodani stanovi nisu veliki problem.
usudio bi se ustvrditi da kada bi spustili cijenu na pola da bi sve odmah prodali a to bi prouzročilo gubitak od 35 mil kn ili 10% Bv u odnosu na knjižnu vrijednost.to i dalje ne objašnjava -78% u odnosu na Bv
očito da za sada nemoraju čim je prodaja slaba već čekanjem potvrđuju da nemaju problema sa likvidnošću?….
u prvom pologodištu u odnosu na prošlu godinu značajno je ubrzana prodaja stanova vidljivo je iz izvjeća thnk.
stanogradnja se je probudila a i cijene rastu iako zadnja statitistika govori da cijene padaju
sa novom statitstikom očekujem potvrdu okretanja trenda
Vidjet ćemo hoće li se buduća izvješća početi popravljati jer taj oporavak čekamo već godinama i ništa.
Neki rade puno (DLKV, THNK) ali nema nikakve koristi od toga u rezultatima poslovanja, neki rade malo (INGR, IGH) i nekako preživljavaju.
Nije mi više jasno u kojoj budućnosti će se to promijeniti, godine prolaze a rezultati minimalni.
Kakva su ono predviđanja uprave za ovu godinu, ne da mi se otvarat izvještaj, ali čini mi se da su opet najavili (kao i uvijek) golo preživljavanje do daljnjeg?
pozitiva@
kad me već “povlačite za jezik”
moj 1. target je 1000 kn i očekujem ga u rasponu 2-5 godine
što daje prinos od 30-75% avg godišnjeg prinosa ako kao bazu uzmemo 400 kn.
nebi bila senacija da se i ovo moje predviđenje pokaže kao konzervativno.
nije me nikad bilo strah dati svoje targete i da bilo je i pogrešnih.
srećom dosta više točnih pa je i rezultat bitno bolji od avg zse ulagača od 2004 do danas.
sa vremenskim odmakom i iskustvom mogu reću da sam na nekima imao dobar nos dobru analizu ali je rezultat svejedno bio loš,i to je dio tržišta kapitala.
u prosjeku rizici su na burzi veći nego na oročenju
mogu samo reći da mi je prinos višestruko veći od onog koji bi bio na oročenju,znači da mi se je rizik isplatio.
ulaskom u thnk znao sam da ću izgledno ući prerano ali očekujem da ću na kraju to naplatiti.
falco@
gotovo nikad ne pogodim dno,niti mu se nadam,ne računam s njim i ne žalim se.
čak i kada je pogođeno dno može značiti kupnju male(nedovoljne količine).
više sam nego zadovoljan i bez dna pogotovo kad se sjetim koliko puta nisam kupio čekajući ga i kakve sam prilike propustio,
najčešće ulazim prerano ali rijetko kada požalim.
moj je moto bolje ući godinu dana prerano nego tjedan prekasno,posljedice mogu biti pogubnije.
ne tvrdim da je ovo prilika već samo meni dobar omjer rizika i potencijalne dobiti,pokrivenosti u imovini.
moj glavni motiv za ulazak je očekivanje oporavaka građevinskog sektora kroz EU fondove koji će donjeti dodatnih poslova udesecima mlrd kn.
možda i griješim ,nebi bilo…
na razinama ispod 300 kn protrgovano je samo 8720 kom,najniža 201 ali ono što je bitno važnije da je avg protrgovana 273 kn
tako da se je malo tko “nakrcao” po bitno nižoj cijeni od današnje
dno je dotaknuto,odbijanac je počeo
svatko ima pravo na svoj izbor
neznam za poštenije od toga
Pa od 273 do 400 nije baš malo, a od 201 do 400 “samo” 99%.
Što i kamo dalje?
Pa od 273 do 400 nije baš malo, a od 201 do 400 “samo” 99%.
Što i kamo dalje?
1.količina koja je protrgovana na razini 201kn nebi bila vrijedna spomena niti da je kupljeno za 201 lipu.
dokupljivao sam i ja u tom periodu radi spuštanja ulaza.
2.oni koji nisu sigurni kako i šta dalje možda najbolje prodati i to po bid-u
baš imam nekih naloga koji su se od starosti i liparenja”izlizali”
da meni nije teško reći “hvala” uvjerili su se mnogi na nekim drugim temama pa…
🙂
Baš sam se pitao gdje je ili su ovi destruktivci sa 0,01-0,05 u decimali , zahvaljujući kojem/im je Tehnika cjenovno tu gdje je bez obzira na količinu ugovorenog posla i rezultate.
Čim se ćini da će cijena tendencijom prema gore evo ga/njih sa korekccijom te sa jednim kom. – 5 komada ruše cijenu. Obzirom da je provizija min 50 kn. po transakciji vidljivo je da se radi o reg. fondu koji je oslobođen plaćanje iste.
U svakom slučaju mušterija za HANFA-u, da ista malo preispita poslovanje dotičnih destruktivaca kao i njihov utjecaj na cijenovno kretanje ove dionice.