Blokada racuna je jako ozbiljna stvar u ovom slucaju znaci da ce mnogi vjerovnici vrlo brzo pokucati na vrata tako da ovo nije igra o tome kamo sve ide ovo po meni smanjenje temeljnog kapitala pa dokap i razvodnjavanje strukture dionicara za firmu jedino rijesenje ali za postojece dionicare imate masu primjera na ZSE Blje,Dlkv,Ddjh,Ptkm, i tako dalje.Upozoravao sam na ovaj scenario prije par mjeseci pa su mnogi imali drukcije misljenje i stavljali p/B kao pravu vrijednost firme.Nemam dionice Thnk niti cu ih kupovati jer nisam strvinar mislim da su mali dosta novaca izgubili od 2008g pa na ovamo interes mi je bilo sa,o pogledati dvije strane novcica i upoznati male investitore kako ja Thnk vidim iz finaciskih izvjestaja.Ne nagovaram na kupnju ili prodaju iste samo iznosim moje subjektivno misljenje ne poradi malih koji su vec unutra nego poradi onih koji planiraju kupovati jer po meni ovo mora na neku nizu nominalu uz svo moguce upotrebljavanje slobodnog kesa da se ne dogodi najgore
Blokada racuna je jako ozbiljna stvar u ovom slucaju znaci da ce mnogi vjerovnici vrlo brzo pokucati na vrata tako da ovo nije igra o tome kamo sve ide ovo po meni smanjenje temeljnog kapitala pa dokap i razvodnjavanje strukture dionicara za firmu jedino rijesenje ali za postojece dionicare imate masu primjera na ZSE Blje,Dlkv,Ddjh,Ptkm, i tako dalje.Upozoravao sam na ovaj scenario prije par mjeseci pa su mnogi imali drukcije misljenje i stavljali p/B kao pravu vrijednost firme.Nemam dionice Thnk niti cu ih kupovati jer nisam strvinar mislim da su mali dosta novaca izgubili od 2008g pa na ovamo interes mi je bilo sa,o pogledati dvije strane novcica i upoznati male investitore kako ja Thnk vidim iz finaciskih izvjestaja.Ne nagovaram na kupnju ili prodaju iste samo iznosim moje subjektivno misljenje ne poradi malih koji su vec unutra nego poradi onih koji planiraju kupovati jer po meni ovo mora na neku nizu nominalu uz svo moguce upotrebljavanje slobodnog kesa da se ne dogodi najgore
Za blokadu imate objašnjenje zašto je došla.
A ako se već spominje kabital ili BV, onda treba reći da tu nema problema sa smanjivanjem jer znamo da je trenutni BV preko 700% veći od trenutne cijene dionice.
Sa ne znam kakvim razvodnjavanjem teško može biti niži od trenutne cijene.
Ali ponavljam, najbitnija stavka u svemu je da ako se generiraju novi poslovi sve bržim tempom jer građevina bi se trebala oporavljati sve brže, onda neće biti problema ni sa ovim stvarima.
Ovakav način blokiranja neke firme je apsolutna bedastoća. Ništa ne rješava a donosi nepotrebne probleme. Nemam THNK ali je apsurd.
No, prethodna mjera čini se trenutno im neće pomoći jer se njome u okviru parničnog postupka rezerviraju sredstva na posebnom računu, kako bi se mogao namiriti tužitelj, tj. ovrhovoditelj tek u slučaju da uspije u parnici.
..da je ova mjera donesena u nekoliko godina staroj parnici u kojoj je Tehniku tužila tvrtka Zagorje Tehnobeton, pa se na sudu raščišćavaju odnosi između dva partnera iz posla gradnje naselja Jelkovec u Zagrebu u kojem je Zagrebački holding bio investitor…
neka me upučeniji isprave ako treba.
1.za svaki sudski spor odmah se u bilanci knjiže rezerviranja tako da je vrijednost kapitala već umajena za iznos mogućeg gubitka spora.
fi 2015 3q AOP 082 48 mil kn
2.nisam detaljno upućen ali ako je spor za naselje jelkovec koje je najveći primjer nekvalitetne gradnje u modernoj povijesti tada me ne čudi ako thnk na ime loše izvršenih radova nije htjela sve isplatiti.
koliko je realno da će thnk izgubiti spor pokazat će vrijeme,već je uračunato da je izgubljen zar ne?
3.ova mjera zamrzavanja sredstava za potrebe možebitne isplate izgubljenog spora je totalna ludost
zašto?
a)već su rezervirana
b)isto tako bi thnk mogla procjeniti moguću štetu koja bi mogla takvom mjerom nastati a radi možebitno neutemeljene tužbe i tražiti da se za taj iznos blokiraju sredstva na računu tehnobetona.
tko će platiti u tom slučaju štetu nanesenu ugledu i tekućem poslovanju thnk ako tehnobeton izgubi spor???
onaj koji je donosio zakone po kojima je ovo moguće je nepametan što se mene tiče jer vodi u negativni domino efekt.
srećom pa je thnk dovoljno jaka i stabilna firma da može ovo rješiti.
pod hitno mjenati ovaj bolestan model dok nisu nastale veće štete.
Sudac je procijenio da će Tehnobeton dobiti parnicu i traži rezervaciju sredstava.
A što ako je sudac krivo procijenio i u konačnici Tehnika ne izgubi spor.
Tko će platiti nastalu štetu,smanjenu likvidnost,rušenje boniteta,posljenično neizvršavanje rokova u izgradnji,a kod gradnje hotela je rok vrlo bitan,a tu je Tehnika jako izložena.Šteta bi mogla biti višestruko
veća od rezervacija.
S druge strane si i tužitelj i tuženik zainteresirani da se spor što prije završi pa mogu sklopiti i neku nagodbu u zajedničkom interesu.Ovakve presude ubrzavaju rješenje parnica pa je zakonodavac i uiveo ovakvu mjeru.
Ipak do sada je Tehnika prolazila bez blokada i mislim da ne postoji mogućnost da Tehnobeton ne naplati svoja potraživanja ako mse u konačnici spor riješi u njihovu korist.Barem tako mislim,jer
kratkoročne obveze su velike i predstavljaju opterečenje za tekuće poslovanje.Sada nakon blokade računa može krenuti sve u bezdan.
Smatram da je sudac donio krivu mjeru,jer imam nešto dionica THNK.Ali što je važno što mi smatramo.
Činjenično stanje je puno, lošije nego prije ove obavijesti.
Stiglo izvješće!
Poslovni prihodi veći 100 mil kn u odnosu na prošlu godinu, dobit slična prošlogodišnjoj.
A cijena dionice se prepolovila u odnosu na prošlu godinu!?
porast prihoda.ali ovo sa blokadom računa je šlag .
…očekujem izvješće +-0 nešto slično kao i proteklih godina.
očekujem da će 2016 biti godina preokreta za građevinski sektor pa i za thnk…
usprkos velikom pesimizmu u proteklo vrijeme po meni pesimisti imaju razloga za razočaranje sa FI.
u skladu s time i danas kupujem pa makar ostalo na tome da sam jedini.
čuo na radiu ujutro da je obim građ radova +3,3% za 2015.
potvrda mojih teza da je odbijanac građevine započeo,dolaze poslovi vezani uz eu u desecima mldr kn.vidjećemo tko je bolje pogodio ulaz,odnosno tko će ući a tko neće na ovaj vlak.