ambijent
Dionica može rasti tek kad izađe dobar FI. A cijela igra je da kupiš prije nego izađe. Da li će to biti sad i u budućnosti je stvar procjene. I to je to. Put your money where your mouth is.
I dalje se nastavlja skupljanje od strane Erste skrbničkog. Ne može mi netko reći da netko skuplja zato jer je neupućen i da ne vidi priliku.
Ja sam se izložio oko 25% portfelja na ne previsokoj cijeni tako da mislim da ne mogu niti puno izgubiti, čak i da cijela ova godina propadne kao i prošla. A neće. Vidjet će se pomak već na prvom kvartalu.
Na ovoj temi i na vdkt je vec mjesecima naricanje zasto cijena nije visa…i to se ponavlja iz stranice na stranicu…
@serislav
‘Dionica može rasti tek kad izađe dobar FI.’
..točno! ..ali ne očekujte to baš skoro, Tehnika nije baš u sjajnoj poziciji, premalo posla ima ugovoreno. I ove godine se planira smanjenje zaposlenih tako da će ih do kraja godine biti manje od 500…i dalje previše za posao koji rade.
Posao u Alžiru (o kojem burekdžije na postu Ingra pišu hvalospjeve) opet kasni u međufazama što znači da nema bitne realizacije tj. novčeka od toga.
Firma ima ozbiljne strukturne probleme – navodno se kompletan top management krajem godine sprema u mirovinu (>65 god.) a nigdje na vidiku kvalitetnih nasljednika. Nitko nije vodio računa o pomlađivanju kadrova, bili su prezauzeti vlastitim interesima…jbg tipično rvacki.
Sve u svemu, na temelju informacija kojima raspolažem, čini mi se da dionica u kraćem periodu ima više šanse za pad nego rast …pa sam se shodno tome nedavno iskrcao (s malim gubitkom).
Na posao u Alžiru ne treba previše računati, važan je West Gate plus kusur onog što se sad radi. A što se tiče broja zaposlenih, žao mi je ljudi, ali smanjenje je neophodno i dobrodošlo, isto kao i odlazak u mirovinu starog komunističkog managementa koji se iskreno rečeno i nije baš proslavio. Lako je bilo jahati na valu smradanerove konjunkture, sad su druga vremena i zahtijevaju se mlađi ljudi. Brži i brutalniji u odlučivanju. Slagati betonske kocke zna svatko tko se s tim bavi. Ovdje je potrebno kresanje troškova.
Niti je itko od managementa bio komunist (FF-ov uzlet je krenuo, sjetite se, tek dolaskom Franje T i Franje L.), niti (ako ste na to mislili) je njima neki uzvišeni cilj socijalistički model zadržavanja ljudi pa makar i ne bilo posla, što je jasno vidljivo po kretanju broja radnika od 4-5 tisuća prije FF, do sadašnjih 700-800.
Kresanje troškova (u vidu neulaganja) je i dovelo do ovog stanja. Niti imaju betonaru (odustali su od nove u Resniku), niti projektni biro (par tajnica i arhitekata, outsourcing), niti uredsku zgradu (postojeća se raspada, od nove su odustali pred par godina), niti vozni park (nisu kupovali ni ulagali zadnjih godina), niti svoje radnike na gradilištu (njih najviše i otpuštaju), niti više proizvodnju opreme za završne radove (Marija Bistrica?), a čak ni sama zemljišta nisu čista (Jankomir? uprava?).
Kresanje troškova rijetko vodi u uzlet. Prije u dodatnu kontrakciju, što bi nas dovelo na nivo firmi tipa Kamgrad (a koja je u ovom trenu uspješnija), a kad se to desi, tada skuplje ponude Tehnike sa pričom “ali mi nudimo kvalitetu, ionako ćete se vratiti nama” više neće prolaziti, jer će biti evidentno da je nivo usluge ionako jednak Kamgradu.
Generalno, moja neupućena procjena jest da je jedino logično objašnjenje neulaganja uprave upravo taj da je uprava odlučila utopiti firmu. Da li je to Strabag, ili Todorić (koji je svojom akvizicijom izvjesne SB građ. firme dobio nešto što je naoko presitno za njega), a koji je zaposlio i Zovka (jednog od sposobnijih ljudi iz Tehnike koji se razišao sa FF još u vrijeme Kupske) ili netko treći – ja sigurno ne znam.
Ako pogledamo Todorića, on ima Belje i Konzum. Ako je zadržao taj mindset, uz Karizmu mu treba i nešto kao Tehnika. Ali da li baš Tehnika? Jer u Tehniku bi morao uložiti dosta novaca u materijalni dio, dok je kadrovski Tehnika ionako prestara i svakako bi morao zaposliti druge ljude pa je pitanje onda – čemu sve to.
Znači, ne znamo tko je budući kupac, ali svakako se vidi da će se nešto desiti. Jer potencijani nasljednici su slabići što nas opet dovodi do pitanja – zašto su tamo i u čemu je fora?
Na moju žalost, dugo sam zarobljen u Tehnici, ali za razliku od Dalekovoda za koji je po bilanci izgledalo da će totalno propasti, Tehnika, koja je naoko bolja po FI te nije uspjela proizvesti iniciranje postupka predstečajne nagodbe, u praksi je u daleko goroj perspektivi, jer za razliku od Dalekovoda – nema više gdje. Napustili su pred 25-30 godina Libiju, Alžir, pred 10-15 Njemačku, pred 5-10 Srbiju i koncentrirali se na Zagreb.
Ne znam. Ostaje nam da čekamo. Moj strah je jedino da budući kupac ponudi premalo love po dionici.
A možda sam sve ovo umislio.
Mislim da je za ovakav nezavidni položaj Tehnike u građevinskoj branši u velikoj mjeri zaslužna korupcija, malverzacije i primanje/davanje mita od strane nekih utjecajnih likova iz bivšeg sastava HGK-a (još iz vremena Vidoševića). Na primjer, za bivšeg člana upravnog odbora HGK-a Zdenka Adrovića neki su portali pisali o njegovoj umješanosti u aferi “zgrada SOA” gdje je država oštećena za 40-ak milijuna eura. Djelatnici “Adrovićeve” RBA (u vrijeme dok je tamo obnašao funkciju predsjednika uprave) otvoreno govore o tome kako je Adrović sa svojim kumom/kućnim prijateljem Dragutinom Kamenskim (vlasnikom građevinske tvrtke Kamgrad) izvlačio novac iz RBA u svoj i Kamenskov đep. Radi se o tome da ni jedna druga građevinska tvrtka (pa tako ni Tehnika) nije mogla dobiti bilo kakav ozbiljniji posao za RBA Hrvatska već je sve takve poslove “morao dobiti” Kamgrad. Najveći višemilijunski posao je svakako gradnja velikog RBA Centra u Magazinskoj u Zagrebu.
Radi se o tome da ni jedna druga građevinska tvrtka (pa tako ni Tehnika) nije mogla dobiti bilo kakav ozbiljniji posao za RBA Hrvatska već je sve takve poslove "morao dobiti" Kamgrad. Najveći višemilijunski posao je svakako gradnja velikog RBA Centra u Magazinskoj u Zagrebu.
Ja tu ne vidim nešto novo. Tko je radio novu ZABU na Jankomiru (uključivo projekt)? A renoviranje poslovnica?
RBA = iskrcaj NEXE u mirovinski i investicijske fondove, znamo kakvi su. Ovo sa Kamgradom je novo, da nije i tu bio neki iskrcaj u fondove? Tehnika radi za Plivu, Zabu, Grad Zagreb, Maistru, Agrokor – najbolji platiše. Današnji pad je zbog izlaska iz Crobexa pa nema veze sa firmom nego sa tržištem. Prisilna prodaja indeksnih fondova
Mislim da je za ovakav nezavidni položaj Tehnike u građevinskoj branši u velikoj mjeri zaslužna korupcija, malverzacije i primanje/davanje mita od strane nekih utjecajnih likova iz bivšeg sastava HGK-a (još iz vremena Vidoševića). Na primjer, za bivšeg člana upravnog odbora HGK-a Zdenka Adrovića neki su portali pisali o njegovoj umješanosti u aferi "zgrada SOA" gdje je država oštećena za 40-ak milijuna eura. Djelatnici "Adrovićeve" RBA (u vrijeme dok je tamo obnašao funkciju predsjednika uprave) otvoreno govore o tome kako je Adrović sa svojim kumom/kućnim prijateljem Dragutinom Kamenskim (vlasnikom građevinske tvrtke Kamgrad) izvlačio novac iz RBA u svoj i Kamenskov đep. Radi se o tome da ni jedna druga građevinska tvrtka (pa tako ni Tehnika) nije mogla dobiti bilo kakav ozbiljniji posao za RBA Hrvatska već je sve takve poslove "morao dobiti" Kamgrad. Najveći višemilijunski posao je svakako gradnja velikog RBA Centra u Magazinskoj u Zagrebu.