THNK (Tehnika d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska THNK (Tehnika d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

1000 komada na 360 kn stoji!

Care, naklon do poda.

pogledaj polugu u ovom trenutku uz ovakav omjer dug/kapital je vrlo vrlo bitno,zato sam i naveo da se Tehnici smnjuje manevarski prostor.Kratkotrajna finacijska imovina kada dojde u korelaciju sa Kratkotrajnim finaciskim dugom firma gubi polugu elesticnosti zato sam naveo da bez dokapa koji bi po meni trebao biti minimum 100 mil kuna Tehnika klizi prema stecaju mozda se to nevidi sada kao sto se to nije vidjelo na HDEl-u prije 2 godine ili na DLKV ali po meni tu lezi velika opasnost.ono sto je jako dobro je to sto THNK-a radi u Alziru jer na domacem trzistu marze su katastrofa.Osim toga poradi likvidnosti Thnk-a se mora rijesiti cim prije svojih nekretnina da si ocisti bilancu i da joj to donese ili materijal ili svijezi kes.Kolega Ambijent pohvalno od vas ali finacijske izvjestaje treba ipak malo detaljnije analizirati

kolega zvučite mi kao netko tko se razumije u FI pa vam ponovno postavljam pitanja iz mog posta od 10.11.14

kolega medvjedic bolje citati izvjestaj meni se pali crvena lampica kad Kratkotrajna imovina dostigne kratkotrajne finacijske obaveze kako ja vidim situaciju firma ima perspektivu izaci iz ovoga odnsa dug/kapital ali ce im trenati dokap.

ne spadam u velike burzovne znalce i analitičare fin izvješća pa vas(i svi ostali su pozvani) molim za razrješenje nekih nejasnoća.
u javnosti prevladava mišljenje da su građevinske tvrtke vrlo zadužene neki plaše sa predstečajem drugi sa dokapitalizacijom,treći sa …
ono što meni nije jasno u fi3q kako su fin prihodi već od rashoda za 2,38 mkn?
kako je to moguće?
na čemo sve se mogu ostvariti ti prihodi?
zar nebi trebalo biti potpuno suprotno ako je tvrtka prezadužena kada
znamo da thnk nije banka već građevinska tvrtka?
thnk je zadužena po zadnjem fi 640 mkn
može li se iz većeg financijskog prihoda od rashoda za 2,3 m/kn zaključiti da je netko tehnici dužan više od visine njezinog duga???
znači li to da tehnika praktično nije uopče zadužena?

[/quote]
ono što meni nije jasno u fi3q kako su fin prihodi već od rashoda za 2,38 mkn?
kako je to moguće?
na čemo sve se mogu ostvariti ti prihodi?
zar nebi trebalo biti potpuno suprotno ako je tvrtka prezadužena kada
znamo da thnk nije banka već građevinska tvrtka?
thnk je zadužena po zadnjem fi 640 mkn
može li se iz većeg financijskog prihoda od rashoda za 2,3 m/kn zaključiti da je netko tehnici dužan više od visine njezinog duga???
znači li to da tehnika praktično nije uopče zadužena?

hvala na odgovorima
Lp

ne pozivam na kupnju-prodaju,očekujem da me netko svojim razmišljanjima i argumentima potakne na novo razmišljanje.isprike na dužini posta,tipfelerima...

Naravno da je moguće da financijski prihodi bude veći od rashoda, razloga je više a napisao sam gore već ukratko o čemu se radi kod Tehnike.

Uzmite bilješke uz izvještaje i pogledajte objašnjenja vezano za financijsku imovinu u aktivi. Vidjeti ćete kome je i koliko pozajmljeno, riječ je o klasičnim hair-cut transakcijama, pogotovo ako uzmete u obzir da core biznis građevinske tvrtke nije pozajmljivanje sredstava drugim tvrtkama niti Tehnika ima toliki višak likvidnosti. Problem Agrokora je što je zbog svoje veličine često kod banaka oko limita izloženosti pa je ovo jedan od načina kako bi se odradilo dodatno financiranje. Bonitet se formalno koristi od Tehnike iako i banka zna naravno gdje ta asredstva završavaju. Agrokor i Tehnika surađuju godinama, Tehnika je glavni izvođač radova na njihovim objektima (Završni radovi uglavnom Pet prom d.o.o.) i ovo je vjerojatno cijena te suradnje.

S druge strane, ukoliko im core biznis trenutno ne može donijeti željene marže i sigurnu naplatu te osigurati pozitivno poslovanje zar nije pametnije raditi ovakve aranžmane nego srljati u upitne projekte.

A s izjavom kolege da idu prema stečaju se ne bi nikako složio, zaključivati to samo na temelju poluge i to ovakve je malo površno. Usporedite omjer duga i kapitala, neto dobit i pokazatelje likvidnosti sa ostalim građevinarima pa ćete vidjeti gdje je Tehnika u odnosu na ostale. I dalje mi ne pada na pamet imati građevianra u portfelju ali kada bi morao ne bi morao dugo razmišljati.

"Sometimes people don't want to hear the truth because they don't want their illusions destroyed." Nietzsche

kao prvo dug Agrokora koji je vidljiv ulazi pod stavku dugorocni dug Tehnike kao i Koprivnica dvorana i Vrbane Zagreb kad bi ih zbrojil to vam je oko cca 150ml kuna od dugorocnoga duga koj je na 290 ml kuna znac to nije kratkorocn dug,vecnu kratkorocnog duga cini dug prema bankama i dug prema dobavljacma i on znosi cca oko 500mil kuna

a kolega Migra nemozete stavljat kruske jabuke u isti kos pogotovo kad su fn.zvjestaji u pitanju,Kakve veze imaju sve ukupni prhodi u odnsu nadug kad t iz tih prihoda moras platit dobavljace,amortizacju na opremu radnike bitna je marza i dobit koja ostaje firme iz th stavki placas dug koj je nastao za vrijeme po men ntenzvne stanogradnje i da tehnika je po ovome kako ja citam fnacjski prezaduzena firma sa vrlo vrlo uskim manevrom ili polugom i trebat ce dokaptalizaciju jer dobavljac vse ne cekaju

Ja jedno vi drugo. Da ne zatrpavamo forum neka kolega sam zaključi što mu od napisanoga ima smisla, a što nema.

"Sometimes people don't want to hear the truth because they don't want their illusions destroyed." Nietzsche

kolega ValueWalk odnos dug /kapital,BVPS bio bi u nekim slucajevima pokazatelj stabilnost u lsm vremenima utosste ali ne u slucaju Tehnke koja ima 190 000k dionica kad to ponozite sa kesom dobijete ugrubo sto se novaca tice 300 ml kuna sta je sa onom razlkom do 500mil nekazem da je THNK losa frma samo hocu rec da m treba cca minimum 100 mil kuna svjezeg kesa kao poluga da bi stala na svoje noge

snupy@
Iz izvješća, za treći kvartal 2014.

“Društvo je bilo likvidno uz pravovremeno izvršavanje svih financijskih obveza”
pa ako tome dodamo da za agrokor i druge uzimaju kredite
sigurno nebi da nemogu(da nemaju bonitet)
tada mi vaše izjava nije baš jasna
“firma gubi polugu elesticnosti zato sam naveo da bez dokapa koji
bi po meni trebao biti minimum 100 mil kuna Tehnika klizi prema
stecaju

vjerojatno ste u nekom djelu u pravu jer je u zadnjih godinu dana
thnk razdužena za >100 milkn valjda je bila namjera smanjiti omjer dug/kapital
iako je posljedica njihovog duga ustvari pozitivan financijski
rezultat pa mi je teško prihvatiti vaše tvrdnje da je dug
problem što ne znači da niste u pravu
kada govorimo o dugu prije svega kratkoročnom kao što vidimo u
bilanci taj dug je vezan uz neku imovinu koliko točno vrijedi ta
imovina to su moguća neka odstupanja i moguća potrebna
diskontiranja ali zar baš toliko da je
današnja cijena od 380 = 0,22 Bv?

valuewalk@

najveći uteg koji pritišće cijenu je opće prihvaćeno mišljenje da građevina nema perspektivu.
mislim da je ta pretpostavka ako je i točna na rok >10g da je pogrešna na rok 3-10g.
živi bili pa vidjeli
dali je danas prerano za ući ili će za koji mjesec biti prekasno
obično ulazim prerano ali se na kraju to pokaže kao beznačajan problem u odnosu na one koji zakasne ući na vrijeme.
ćekam da se završi priča na himr pa će sljediti slatke brige.
hvala svima na pojašnjenjima i odgovorima.

ne pozivam na kupnju-prodaju,očekujem da me netko svojim razmišljanjima i argumentima potakne na novo razmišljanje.isprike na dužini posta,tipfelerima...

u ovoj situciji B/V nije toliko bitan jer pitanje je kako oni cijene nekretninu i po kojoj je cijeni uistinu mogu prodati tako isto vrijedi i za opremu koju posijeduju tu je pak rijeci o amortizaciji.prije nesto vise od mjesec dana imli ste clanak u vecernjem Tehnika je raspisala natjecaj oko opreme koju potrazuje sa tim da bi placala u stanovima ili kakvom drugom kopenzacijom.Pogledajte ptocitajte konsolidirano izvjesce 2012,2013 pa sad ovo za 9 mj ove godine pa cete uociti znatno smanjenje kratkotrajne financijske imovine.Po meni Tehika iz lLvcv bust buy ali uz dokap od 100mil kuna

lako moguće da te nekretnine ne vrijede po koliko se knjiže ali mi danas možemo kupovati dionice sa 78% diskonta a toliko manje te nekretnine sigurno ne vrijede od knjižne vrijednosti.
dok za opremu se najčešće u hr primjenjuju vrlo agresivne stope amortizacije kako bi se umanjile osnovica za plačanje poreza na dobit
sve je to procijena “od oka” a samo insideri znaju koliko je i gdje zamagljeno odnosno točno stanje.
dali netko zna koliko po zadnjim izvještajima thnk ima neprodanih stanova?

oko 9.5 mil eura po njihovoj cjeni sa krajem 2013,sa tim da su ove godine prodali cca oko 2mil eura problem je u tome sto su u odnosu na drugi kvaral 2014 u 3 kvartalu prodali nekretnina u iznosu od samo 1,4mil kuna pa stoga zakljucujem da su im ostale manje atraktivne koje niko nece za te novce

ispravak sa izvjestajem 2013 zalihe neprodanih stanova i objekata 12.5 mil Eura i to imate konsolidirano iz 2013 stranica 75 ,koliko su prodali sa 3kvartalom ove godine imate u fin.izvjestaju samo treba citati gospon Migra evo pa si pogledajte

New Report

Close