Izgradnja pomoćnih sustava elektrane – Vjetroelektane Ogorje
02.12.2014
TEHNIKA d.d. kao glavni izvođač radova sklopila je UGOVOR O IZGRADNJI POMOĆNIH SUSTAVA ELEKTRANE – GRAĐEVINSKI, ELEKTRO RADOVI I OPREMA – VJETROELEKTRANE OGORJE
Naručitelj: AIOLOS PROJEKT d.o.o.
Društvo koje je osnovano i posluje sukladno zakonima Republike Hrvatske
sa sjedištem na adresi Miramarska cesta 24, Zagreb
koje zastupa g. Emil Bakić i g. Ante Dropuljić.
Izgraditi će se i opremiti Vjetroelektrana ukupne snage 42 MW,
pomoćni sustavi elektrane/infrastrukturni radovi za vjetroelektranu koja se sastoji od 14 vjetroturbina.
Početak gradnje je ODMAH nakon uvođenja u posao, završetak 12/15
Lokacija: Općina Muć, k.o. Muć Gornji, Muć Donji, Sutina, Ogorje Gornje
Splitsko-dalmatinska županija, Republika Hrvatska
http://www.tehnika.hr/USER/AspCode/DspLnk.asp?IdL=2186854_6971355
Nije u redu da cijena dionice pada dok firma u međuvremenu objavljuje nove poslove iako su u zadnjem izvješću rekli da imaju posla preko glave, vaše ocjene dragi forumaši me ne zanimaju, to najviše govori o vama.
kolega ambijent nije tu vazno dali firma je ili nije dobila posao nego ako ima posla koliko zaradjuje.Tehnika ima perspektivu ali mora se rijesiti stanova i nekretnina imaju po izvjestajima jos oko 8.5mil eura u nekretninama po njihovim procijenama pitanje je realne vrijednosti,pod drugo trebaju dokap i svijez novac jer ovako nece moci dugo,Kratkotrajna financijska imovina jednaka je kratkootrajnom financijskom dugu pa im ostaje malo prostora za manevriranje finacijska poluga im je sve manja bez dokapa nemaju sanse pregurati ovo razdolje ceka ih sudbina HDEL
kolega ambijent nije tu vazno dali firma je ili nije dobila posao nego ako ima posla koliko zaradjuje.Tehnika ima perspektivu ali mora se rijesiti stanova i nekretnina imaju po izvjestajima jos oko 8.5mil eura u nekretninama po njihovim procijenama pitanje je realne vrijednosti,pod drugo trebaju dokap i svijez novac jer ovako nece moci dugo,Kratkotrajna financijska imovina jednaka je kratkootrajnom financijskom dugu pa im ostaje malo prostora za manevriranje finacijska poluga im je sve manja bez dokapa nemaju sanse pregurati ovo razdolje ceka ih sudbina HDEL
Tvrtka stalno ostvaruje dobit u ovim za građevinu jako kriznim godinama.
Posla imaju na pretek, a nekretnine će se riješiti, tako da ne vidim neki veliki problem s ovim poduzećem.
Ne znam čemu usporedba s HDEL koja je već dugo vremena u problemima, što ovdje nije slučaj.
Kad je bila na 440 svi su je htjeli, sad kad je 15% jeftinije nitko kao ne želi kupovati.
Vidjet ćemo tko će biti pametniji u ovoj bitci, da li kupci ili ovaj što prodaje ovako nisko.
U strašenju je izgleda uspio, sad ćemo vidjeti ishod svega!
Iako je činjenica da nisu dobitaši zbog operativnog poslovanja i core biznisa već zbog aktivnog upravljanja financijskom imovinom, ipak ih ne treba trpati u isti koš sa HDEL.
Ako uzmemo u obzir stanje ostalih građevinara na ZSE, i da ih većine ne bi bilo da nema državnih intervencija u razno raznim oblicima, Tehnika je super. Istina da bi im dokap dobro došao pogotovo da se riješe kratkoročnih kredita za obrtna sredstva kao najskupljeg izvora, ali teško je to očekivati u industriji ispred kojeg nema velikog prosperiteta.
Da se država ne upliće stalno u ovaj sektor stvari bi se odavno iskristalizirale i bilo bi više posla na manje firmi što bi na kraju uzrokovalo da nema rušenja cijena i radili bi oni koju opstanu sa normalnim maržama koje bi osigurale i nekakvu zaradu. Ovako su svi skupa osuđeni na evenutalno pokrivanje troškova
U usporedbi s prethodnim razdobljem u kojem ostvaren gubitak od 15.618.336 kuna, za devet mjeseci 2014. godine ostvaren je gubitak od 11.105.256 kuna.
Posebno negativno na rezultat je utjecao otpis potraživanja od društva koja su u postupku predstečajne nagodbe i zbog kasnijeg početka radova na nekim projektima kao što su Pročistač otpadnih voda Sisak i Vjetroelektrane Ogorje.
U zadnjem tromjesečju godine imat ćemo popunjenost kapaciteta od 150,3 %, tako da na kraju godine očekujemo izvršenje realizacije od 87,91 % u odnosu na godišnji plan.
Unatoč resesiji, smanjenju poslova, produženim rokovima naplate i pogoršanju opće nelikvidnosti u državi, Društvo je bilo likvidno uz pravovremeno izvršavanje svih financijskih obveza.
Iz izvješća, za treći kvartal 2014.
pogledaj polugu u ovom trenutku uz ovakav omjer dug/kapital je vrlo vrlo bitno,zato sam i naveo da se Tehnici smnjuje manevarski prostor.Kratkotrajna finacijska imovina kada dojde u korelaciju sa Kratkotrajnim finaciskim dugom firma gubi polugu elesticnosti zato sam naveo da bez dokapa koji bi po meni trebao biti minimum 100 mil kuna Tehnika klizi prema stecaju mozda se to nevidi sada kao sto se to nije vidjelo na HDEl-u prije 2 godine ili na DLKV ali po meni tu lezi velika opasnost.ono sto je jako dobro je to sto THNK-a radi u Alziru jer na domacem trzistu marze su katastrofa.Osim toga poradi likvidnosti Thnk-a se mora rijesiti cim prije svojih nekretnina da si ocisti bilancu i da joj to donese ili materijal ili svijezi kes.Kolega Ambijent pohvalno od vas ali finacijske izvjestaje treba ipak malo detaljnije analizirati
treći kvartal zavšio s dobiti od preko 11.500.000 [emo_palacg]
iz izvještaja: "Pozitivni pomaci primjećuju se u popunjenosti kapaciteta, koja za period od rujna do prosinca 2014. čak i premašuje planiranu realizaciju" [emo_palacg]
http://zse.hr/userdocsimages/financ/THNK-fin2014-3Q-NotREV-K-HR.pdf
Kolega je iznad greškom napisao gubitak, a trebalo je pisati dobitak.
A ja da se ne ponavljam, moj post od prije nekog vremena:
Kao što je gore već rečeno: treći kvartal zavšio s dobiti od preko 11.500.000!
.
Dakle, kako god čitali izvještaj, ako je prikazan realno (a pretpostavit ćemo da je tako), onda ja ne vidim nikakav problem jer unatoč toj “prezaduženosti” poduzeće je ostvarilo pristojnu dobit.
I to još u ovim, za građevinu još uvijek teškim vremenima.
.
I to je to, nema tu prevelike filozofije, ma koliko je neki uvijek htjeli stvoriti (čitaj jeftinije dokupiti)!
pogledaj polugu u ovom trenutku uz ovakav omjer dug/kapital je vrlo vrlo bitno,zato sam i naveo da se Tehnici smnjuje manevarski prostor.Kratkotrajna finacijska imovina kada dojde u korelaciju sa Kratkotrajnim finaciskim dugom firma gubi polugu elesticnosti zato sam naveo da bez dokapa koji bi po meni trebao biti minimum 100 mil kuna Tehnika
Uzmite samo u obzir da dobar dio kratkoročnih obveza nije stvarno njihov nego netko drugi (uglavnom agrokor) koristi njihov bonitet kako bi pribavio sredstva kod institucija kod kojih su prešli limite izloženosti, a Tehnika tu samo uzima mali hair-cut. Naravno, tu postoji određeni rizik ali sigurno su primljeni i odgovarajući kolaterali za takvu uslugu