Ma kolko ja znam, isao je kamion za kamionom. Ko na traci. Barem prvih dana.
Da barem znamo kolko kamiona po jednom satu doveze……ništa, put pod noge i brojat kamione………..[smiley2]
btw neznam da li ste upoznati,
Tehnika frknula 753 kom Ingre (iz dokapa), PBZ skrb podebljao za sličnu cifru
razlika naspram dokap cifre cca 10M
Na dnevniku javili da je Tehnika uštedila milijun eura na manjem utrošku materijala, pilota, betona ( umjesto 60cm -50 cm itd ) i da je dijafragma zato pala. Nalaz strućnjaka ukazuje na krivnju izvođača. Sad će biti vraga
A zašto bi zatrpavali cijelu rupu?
Ma ne cijelu, ali ona ulica koja je propala je impozantnih dimenzija. A tko zna sto ce na kraju odlucit…
btw neznam da li ste upoznati,
Tehnika frknula 753 kom Ingre (iz dokapa),
E ovo mi se već ne sviđa……………
SLK: ” A zašto bi zatrpavali cijelu rupu? ” Ma ne cijelu, ali ona ulica koja je propala je impozantnih dimenzija. A tko zna sto ce na kraju odlucit…
Mogli su napravit podzemnu garažu za ETF-ovce
Ili zemunice za stanare Kupske ulice…………..
Btw, načuo sam da je do pucanja dijafragme došlo zbog 1 mil. eura uštede na materijalu, tj. da nije bila odgovarajuća za taj teren………….
Ili zemunice za stanare Kupske ulice…………..
Btw, načuo sam da je do pucanja dijafragme došlo zbog 1 mil. eura uštede na materijalu, tj. da nije bila odgovarajuća za taj teren………….
Bilo na dnevniku. Sad optuzuju HEP i Tehniku da su krivi. Mislim da ce se izvrtit sve moguce varijante u sljedecih mjesec dana.
Izvođači kopali mimo građevinske dozvole Piše: Tomislav Krasnec
Foto: Bruno Konjević/CROPIX
Zaista me čudi da se to dogodilo jer je to bio jedan od scenarija koji je analiziran u projektu. Analizirana je mogućnost urušavanja i propisane su mjere koje treba napraviti da se to izbjegne, kaže revident Szavits-Nossan
ZAGREB – Tvrtke Tehnika i Conex, izvođači radova na izgradnji nove HEP-ove zgrade u Kupskoj ulici u Zagrebu, kopali su građevnu jamu po glavnom projektu koji je drukčiji od glavnog projekta odobrenog u građevinskoj dozvoli. Izvođači tvrde da je to uobičajena praksa te da su nadopunu građevinske dozvole namjeravali ishoditi kasnije, no ostaje činjenica da su do sada izvodili radove mimo dozvole.
Do te spoznaje došli smo danas, razgovarajući s izravnim sudionicima izgradnje: od projektanata, preko revidenta za stabilnost građevne jame, do izvođača radova i nadzornih inženjera. Iz tih razgovora rekonstruirali smo sve što je prethodilo urušavanju Kupske protekle nedjelje.
Glavni projekt napravila je tvrtka Prizma. Nakon toga nekoliko ovlaštenih revidenata pregledalo je projekt, a u ovom slučaju važan je bio ovlašteni revident za stabilnost konstrukcija zaštite građevnih jama, Antun Szavits-Nossan. On je dao suglasnost na Prizmin projekt i gradski Ured za graditeljstvo izdao je građevinsku dozvolu.
Stanari otkazali punomoć odvjetnici Vesni Jurički
ZAGREB – Predstavnici stanara Kupske ulice danas su se ponovno sastali s izvođačima radova, Tehnikom i kooperantskom tvrtkom Conex, kako bi pronašli zajedničko rješenje budućeg smještaja evakuiranih stanara ili kako bi se oni ipak vratili u svoje domove.
Nakon sastanka je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo, Zvonimir Šostar, rekao da se stanovnici Galovačke i Plitvičke ulice mogu vratiti u svoje domove poslije 18 sati.
– Stanarima tih ulica prijetio je kran, no opasnost od rušenja dizalica sigurno ne postoji. U Kupsku će se najvjerojatnije moći vratiti obitelji s brojeva 1, 3, 5, 19, 21 te možda 7 i 17, dok se na brojeve 9 i 9a sigurno neće moći vratiti – reko je Šostar. U Kupskoj bi do ponedjeljka trebala biti uključena struja te prikopčani vododvod i odvodnja.
Stanari su otkazali punomoć odvjetnici Vesni Jurički jer su bili nezadovoljni njezinim načinom zastupanja i novčanim iznosom koji je zahtijevala. Stanare će najvjerojatnije sada zastupati odvjetnik Faruk Garibović kojega je već danas za sebe angažirao stanar Želimir Žitnik. (Mila Batinica)
No, nakon izdavanja dozvole tvrtka Conex, podizvođač radova, tražila je izmjenu glavnog projekta. Antun Szavits-Nossan odbio im je potpisati tu izmjenu, uz ostalo i zato što, prema zakonu, takav izvedbeni projekt treba imati suglasnost projektanta glavnog projekta, tvrtke Prizma, što ovdje nije bio slučaj.
Suočeni s tom preprekom, Conex, Tehnika i HEP dopunili su svoje izmjene tako da su ih proglasili – novim glavnim projektom. To su nove okolnosti i za to ne treba suglasnost Prizme, pa je Szavits-Nossan revidirao novi glavni projekt i na kraju ga, u proljeće ove godine, potpisao.
– Taj drugi projekt razlikuje se u razmještaju i dužini sidara koji su štitili jamu. Dijafragma (ogradni zid) je skoro ista, ali na nekim mjestima nema dijafragme nego je umjesto nje postavljeno žmurje – objasnio nam je Szavits-Nossan. Nitko ne može tvrditi da je drugi projekt bio loš: i prvi i drugi projekt bili su stručno napravljeni i revidirani.
Pitanje je, međutim, jesu li se izvođači striktno pridržavali projekta po kojem su radili?
– Zaista me čudi da se to dogodilo jer je to bio jedan od scenarija koji je analiziran u projektu. Analizirana je mogućnost urušavanja i propisane su mjere koje treba napraviti da se to ne dogodi. Ja nisam nadzorni organ i ne mogu suditi jesu li izvođači radili sve kako piše u projektu. Ali, po glavnom projektu, to se jednostavno ne smije dogoditi – kaže Szavits-Nossan.
Stipan Marović, direktor tvrtke Stimar koja je zastupala HEP u ishođenju dozvola, kaže kako zašt
Što još nećemo čuti od naših vrlih novinara nacionalne nam televizije….. oni na temelju indicija donose krucijalne zaključke i to u udarnome dnevniku….
A da je Filipecu PR loš, je.
I na kraju kažem ……tipujem i dalje za varijantu 2.[smiley2]
Ja tipujem za varijantu br.4
4. kruha i igara ( tj. novaca i ipoa ) [smiley2]