Tehnička Analiza – grafovi, savjeti i analize

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Tehnička Analiza – grafovi, savjeti i analize

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

02.02.1999. dionicu Kraša ste mogli nabaviti po 77kn, dionicu Podravke po 80kn itd…

a još 97-me si mogao kupiti kraš po 550, a podravku po 400. ak si baš ciljao max cijene.
[/quote]

Hm, to nisam znao. Nisam siguran ni da sam želio znati. [embarass]
[/quote]

Kraš je išao po 200DEMova, tj po 700 i kusur kuna..
te famozne 1997. je firma dala dividendu od 10kn, 96. je to bilo 6kn, a 98 0kn.
e onda je pao na 50-60kn.

za 2007. je dividneda bila 18kn, prosle takodjer,a ocekujem da ce tako nesto biti i sljedeci.
katastrofičari mogu za domaću zadaću proučiti kapital Kraša 90ih i danas.
a mogu to napraviti i za ostale firme.

neću sad ići u detalje pa govoriti o makroekonomskoj situaciji onda, netko tko je iole dublje u dionicama znat ce, ali osvrnut cu se na par tehnickih detalja.

90ih je na nasoj berzici bilo investitora da ih se moglo na prste izbrojati.
s ovog foruma znam da su u to vrijeme trgovali pokojni Mreich, SaricaHey i Ivana7.

uz tako malo investitora, 0 fondova, 0 mirovinskih fondova, bilo je malo i hartija..pa su rasle..
Tako se i jedan kraš napumpao na 200maraka..Pliva je takodjer otisla u visine, a Fond za privatizaciju je pustao sve vise i vise papira vani..dolazile su firme na burzu, a broj investitora (casha) nije pratio taj razvoj situacije.
onda je Pliva otisla na LSE i strmopizdila se na realne vrijednosti, sto je bio trigger i za ostalo.
pa onda Ruska i Azijska kriza, Hr. recesija itd..

da skratim pricu, spreman sam u masnu okladu da Kraš neće ispod 200kn bez obzira na krize i recesije, depresije, stagflacije, deflacije, CIPove i ostale babroge..ima li netko?hrabar?prestarsen?Rooster?

BTW tu mu je i 4.val..po EWTu..

PS-za Mreicha, ne znam, ali Ivana7 i SaraHey su prezivjeli tu krizu i danasnji su milijunasi.
to je bilo prije (samo) 10god.

lijep pozdrav svima [smiley]
pogotovu prestrasenima…

SVAKOGA DANA, U SVAKOM POGLEDU, SVE VIŠE NAPREDUJEM

Imam ja prijatelja koji je preživio 98. Izgubio je 80% vrijednosti portfelja. Imao je, između ostalog, dosta ZIF Breze. Kad se malo oporavilo prodao je sve s gubicima jermu je trebalo za neke druge stvari i više se nikad nije vratio na tržište. Sad je naravno sa sjetom prisjeća tih dana i sam priznaje da je pogriješio jer da je ostao i on bi bio milijuner. Ljudi, ne odustajte!!!

I'LL BE BACK

BTW, nakon zanemarive korekcije USA je usla u pakleni mrtvi bull-run tih poznih 90ih, kad smo mi suze ronili,dok 2000-2002 mi smo fino rasli, a Američani cvilili i skrgutali trazeci dno.(2002)

npr. taj famozni Kras sa 60kn na 260kn.

ulazite u znanje, ali i oprez, nedajte da emocije nadvladaju. [wink]

SVAKOGA DANA, U SVAKOM POGLEDU, SVE VIŠE NAPREDUJEM

Std. disclaimer: potpuno mi je jasno da je naše tržište kapitala tada bilo daleko manje razvijeno, da je bila neka sasvim druga kriza, da se povijesni obrasci ne moraju ponavljati itd. itbl. ali mislim da trebamo učiti iz povijesti, uz dozu opreza. Međutim ovo sranje koje se trenutno odvija u USA leaves me scared as shit.[/b]

@rooster

Scared bi svi trebali biti posto USA problemi nisu zavrseni.Ali posto se ovaj pad blizi svrsetku (tehnicki gledano) …doc ce i radovanje…ali posle ljudi ce ovaj pad (od okt 2007) potpuno zaboraviti.
I pitanje dali ce pociniti istu gresku kao sto su cinili…> no stoploss?

Std. disclaimer: potpuno mi je jasno da je naše tržište kapitala tada bilo daleko manje razvijeno, da je bila neka sasvim druga kriza, da se povijesni obrasci ne moraju ponavljati itd. itbl. ali mislim da trebamo učiti iz povijesti, uz dozu opreza. Međutim ovo sranje koje se trenutno odvija u USA leaves me scared as shit.[/b]

@rooster

Scared bi svi trebali biti posto USA problemi nisu zavrseni.Ali posto se ovaj pad blizi svrsetku (tehnicki gledano) …doc ce i radovanje…ali posle ljudi ce ovaj pad (od okt 2007) potpuno zaboraviti.
[/quote]

Ponajviše me brine kulminacija nedostatka povjerenja financijskih institucija u USA (a sada i u Europi). To jednostavno mora ostaviti velik trag na njihovoj ekonomiji, posljedično na europskoj i konačno i kod nas. Nema kredita – nema poslovanja. Dakle, kriza je duboka. Primjetiti da nisam spominjao ni subprime ni bailout, neke malo drukčije stvari mi okupiraju misli trenutno. I pokušavam gledati malo dugoročnije od tehničkih rallya (koji su super za trejdanje, ali meni se ne da trejdati svaki dan, pa ni tjedan). Rado bih vidio tvoju dugoročniju analizu S&P500 pomoću ewt-a.

Također sam se u međuvremenu pomirio s činjenicom da se svaki potres s njihovog tržišta jednostavno mora prenijeti na naše. Kriza je preduboka da bi je itko na svijetu ignorirao, pa tako ne možemo ni mi. Jednako vrijedi i za oporavak, krene li njima nabolje, biće i nama bolje.

US took freewheeling capitalism to the limits and the wheels came off

da skratim pricu, spreman sam u masnu okladu da Kraš neće ispod 200kn bez obzira na krize i recesije, depresije, stagflacije, deflacije, CIPove i ostale babroge..ima li netko?hrabar?prestarsen?Rooster?

Izvrstan post, prava stotka! [thumbsup]

Da ti odgovorim na ovaj dio oko Kraša, kad sam već prozvan, ne mislim ni ja da će Kraš na 200kn. Jedino što mi moje trenutne crne slutnje potpomognute neznanjem TA govore je da ne bi trebao ići ispod 300kn. Ali da bi uslijed ovog igrokaza koji su nam ameri priredili (kuhali su tu čorbu godinama), mogao provesti neko vrijeme na tom nivou, 300-350kn. Ne sutra, ni prekosutra, nego kad sazriju uvjeti za to. Pa ipak, svaka je dionica priča za sebe, možda Kraš mimoiđe kriza zbog samo tebi znanih razloga, jednako kako je zaobišla Inu, unatoč tome što ju je Sanader poklonio. Nemoj zamjerit zbog iskrenosti!

US took freewheeling capitalism to the limits and the wheels came off

@rooster

[/quote]

Ponajviše me brine kulminacija nedostatka povjerenja financijskih institucija u USA (a sada i u Europi). To jednostavno mora ostaviti velik trag na njihovoj ekonomiji, posljedično na europskoj i konačno i kod nas. Nema kredita – nema poslovanja. Dakle, kriza je duboka. Primjetiti da nisam spominjao ni subprime ni bailout, neke malo drukčije stvari mi okupiraju misli trenutno. I pokušavam gledati malo dugoročnije od tehničkih rallya (koji su super za trejdanje, ali meni se ne da trejdati svaki dan, pa ni tjedan). Rado bih vidio tvoju dugoročniju analizu S&P500 pomoću ewt-a.

Također sam se u međuvremenu pomirio s činjenicom da se svaki potres s njihovog tržišta jednostavno mora prenijeti na naše. Kriza je preduboka da bi je itko na svijetu ignorirao, pa tako ne možemo ni mi. Jednako vrijedi i za oporavak, krene li njima nabolje, biće i nama bolje.

[/quote]

@rooster

Djelim tvoj pogled na opce ekonomsko stanje u svjetu.

Ali to nam ne pomaze,individualno gledano,jedina stvar je napraviti najbolje od situacije.

Kad se radi o Sp i slicnim analizama ?

bas sam mislio da stavim jednu zadnju analizu nasdaqa ( a moglo je i SP) ali kad se ljudi tako ponasaju kao sto je tvoj zemljak > zgubidan ucinio sa prijasnjom porukom..no way

pa kakav hebeni narod je to da nema malo civiliziranog ponasanja? zvati nekoga …smece?

fy fan…nazalost izgleda da ima mnogo zgubidana u HR

rooster..posalji mi e-mail i odgovorit cu na tvoje pitanje o SP…i nikad vise ne odgovaram na mailove iz HR…

Imam ja prijatelja koji je preživio 98. Izgubio je 80% vrijednosti portfelja. Imao je, između ostalog, dosta ZIF Breze. Kad se malo oporavilo prodao je sve s gubicima jermu je trebalo za neke druge stvari i više se nikad nije vratio na tržište. Sad je naravno sa sjetom prisjeća tih dana i sam priznaje da je pogriješio jer da je ostao i on bi bio milijuner. Ljudi, ne odustajte!!!

Kao 16-17 godišnji klinac i potpuno pasivni dioničar neznalica sam i ja "preživio" tu krizu.
Bio sam vlasnik nekoliko stotina dionica podravke koje sam kupio ušteđevinama od raznoraznih poslica i rabota po cijeni od 200tinjak kuna.
Bilo je poprilično gadno vidjeti kako mi je u vrlo kratkom gotovo sve otišlo u vjetar (več uplanirana honda nsr125 i kompjutor [lol] )
Zbog toga i neznanja postao sam poprilično oprezan u daljnim ulaganjima i propustio dobar dio zarade koja se pružala tokom prijašnjih godina ali isto tako sačuvala mi hrpu para u ovoj korekciji.
Ondašnja situacija mi baš i nije usporediva sa ovim što se sada događa kod nas ali zato na belexu i nekim drugim regionalnim burzama imamo ili čemo uskoro imati poprilično sličnu sitaciju.
Mislim da če se mnogi za pokoju godinu prisječati ove godine kao možda i prilike za ne baš neku vrtoglavu ali u svakom slučaju iznadprosječnu zaradu na dobrom dijelu dionica.

Ja sam i dalje u uvjerenju da je cijela ova kriza isforsirana, ili još bolje rečeno, sastavni dio američke predsjedničke kapanje koja se zahuktava. Dokaz tome što su i sami ekonomisti, a posebno u Americi, zbunjeni jer određeni parametri ne govore tome u prilog. Ista stvar je bila prije nekoliko mjeseci sa cijenama nafte gdje je bio identičan scenarij odnosno svi pokazatelji su govorili suprotno. Nekako se ne mogu oteti dojmu da su republikanci kad su vidjeli kako će situacija završiti sa naftom (nije im išlo u prilog jer je nacija postala sve nezadovoljnija te je Obama je stekao prednost) odlučili na plan 2, a to su financijske institucije gdje su oni također suvereni vladari. Poanta cijele priče bi bila povući lovu (koju su očigledno povukli na vrijeme i koja je na sigurnom) i pustiti Obamu da grca neko vrijeme u problemima sređujući gospodarstvo i namirujući minus u proračunu (nekoliko stotina mlrd) a oni će sa strane čekati prilike i uletavati. [bye]

Zaboravih, volio bih čuti mišljenje gospode Vlad1111 i Croman kako oni ovo vide na svojim TA odnosno EWT odnosno da li se vide neke anomalije u analizima obzirom na ovo ponašanje Amera. [bye]

nema anomalija, obrasci su davno formirani.
evo ponovo prilažem graf sp500 od 20.09., kada je već bilo izvjesno da će bailout biti izglasan…
prvi target od 1100 dostignut, drugi target ca 960.

p.s.
koliko se sjećam cromi je rekao da nsdq na 2120 vrlo lako može biti konačno dno.
nakon toga nsdq je već potonuo.
a ja ga vidim i puno niže.

GROBEX, DEC MAJ BEJBI, DONT TAČ IT!

p.s.
koliko se sjećam cromi je rekao da nsdq na 2120 vrlo lako može biti konačno dno.
nakon toga nsdq je već potonuo.
a ja ga vidim i puno niže.

O nasdaqu ca 2120 pisao sam 18.02.2008…znaci prije ca 8 mjeseci…dok niko od vas nije ni mislio na tu razinu.

8 mjeseci kasnije novi podaci…novi pogled

New Report

Close