Tehnička Analiza – grafovi, savjeti i analize

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Tehnička Analiza – grafovi, savjeti i analize

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

@sakai

@alien

Hvala puno obojici, znam ja čak i osobno dvojicu različitih proizvođača svijeća…
Inače, za moje potrebe upotrijebit ću s Bloomberga OHCL podatke, pa sam docrtati svijeće…
Što misle ovi koji se bave svijećama (Fazan & co.?) za ovo što se formiralo danas? Exaustion gap i zaokret?

btw. teško bi i sve ove svijeće s vaših linkova osvijetlile trenutno crnilo na burzi!
Evo dao sam vam stotke obojici, za dobar humor! [lol]

g- popodnevni
i
g-dorađeni

GROBEX, DEC MAJ BEJBI, DONT TAČ IT!

Mora se sutra gap popuniti prema gore, a onda Bog zna.

kratak naputak za praćenje:
ako budemo rasli u 3 koraka (a počeli smo rasti nakon 2850) pa se odmah potom korigiramo na dole,
radi se o kratkoročnom odbijancu.
tada je dno niže od 2850:
1. target nove situacije je ca 2700
3. (treći!) target ca 2500.

p.s.
obratiti pažnju na boldani kondicional.

Ja već duže pratim ovu temu nebili nešto naučio. Čak sam na A0 formatu papira nacrtao stablo koje uključuje sve kondicionale, targete i situacije iznesene ovdje. Koliko sam stigao prebrojati prije nego mi je žena to otfikaljila sa zida u dnevnoj sobi, ima 437 kondicionala i 2354 targeta i 3276 situacija. Samo kako će mi to pomoći!?

Armagedon je blizu!

Zanimljivo je kako čovjek počinje vjerovati u samoobjašnjivu vjerodostojnost Leonarda od Pise "Fibonaccia", koji je živio u 12 stoljeću (kada nije bilo burze, barem meni nije poznato). Njegov brojevni niz ali i "zlatni" omjer (Phidias 4 st pne) stoljetni je princip slaganja slikarskih kompozicija.
Zašto je ovo uopće važno za moj osvrt? Pa u analizi krivulja u matematici, fizici i kemiji postoji niz načina da se entropija događaja koju opisuje krivulja, shodno ljudskoj želji dovede u pravilnost, i to nije ništa novo. Kada to i učinimo u kemiji tada nam različite transformacije ( fourier, pomični prosjeci itd.) služe kao analitički alati (uglavnom interpolacija), vrlo rijetko i sa visokim stupnjem rezerve uopče koristi se ekstrapolacija (čitaj predviđanje budučnosti).
Kada je netko magistar ekonomije vjerojatno je barem površno upoznat sa principima statistike, ali i načinom analize krivulje. Poanta je da krivulja nužno opisuje događaje, u jednostavnom sustavu kada tvrtka dobro radi tada i cijena dionice raste i obrnuto. U sustavu koji uključuje puno takvih mjerljivih jedinki (čitaj tvrtki, čitaj indeks burze, sustavi indeksa, interaktivne skupine statističkih jedinki itd) ocjenjuje se i nagrađuje sustav preko parametara jedinki itd. (zato je ovaj sustav sličan fraktalnom sustavu). No kada dođe do greške u sustavu (ne u jedinki) tada nastaje kriza koju danas osječamo. Krivulje bilježe te promjene i odgovaraju na pitanje kojim intenzitetom reagira tržište na pojedini podražaj ali je vrlo riskantno njima se služiti kao anticipacijskim alatom.
Dokaz tome je i inventar postova sa grafikonima koji su potekli od istih autora a iz dana u dan proturječe sami sebi, broje valove i trude se nevjerojatno, a ovi drugi koji se ne smatraju tako dobrima mole ih za grafikon vira, atpl itd.
Postoji puno dobrih načina da se krivulja analizira i pronađe pravilnost i što su vremenski obrasci kraći (manji šumovi koji mogu interferirati sa predvidljivošću krivulje, npr. vlada odlučila izvući burzu iz krize) to je veća vjerojatnost da će se povijesni obrazac ponoviti (čitaj trgovanje na razini radnog dana). U pravom životu primarni događaj je taj koji uzrokuje pomak vrijednosti a ne obrnuto.
Onaj koji ima informaciju o primarnom događaju ne treba nikakvu analizu krivulje da bi donio pravilnu odluku. Takvih je osoba jako malo pa ostatak čovječanstva pokušava biti jednako dobar u proricanju korištenjem statističkih metoda analize, na žalost poneki zaborave da se radi o analizi, ne i o anticipaciji pa upadaju u košmar mesijankog sindroma, no tu bi više toga imali za reći stručnjaci s područja psihologije.
Kada bi svi oni koji su objavljivali rezultate svojih predviđanja napravili inventar svojih postova i usporedili ih sa stvarnošću pobjednici su oni koji su učestalo davali barem dvije solucije (gore ili dolje, čak i tada je ostajala mogučnost od 33% da krivulja krene horizontalno) a gubitnici oni koji bi se odlučili za samo jednu soluciju (statistički).
Prave barijere padu dionica nalaze se tamo gdje je najveći broj dionica kupljen i zadržan, tko ima takav podatak?

Moto Nautilusa: MOBILIS IN MOBILI

Vlad TA je zakon i sama mi je spasila i donjela puno novaca i ovu rundu pada me ostavila u CASHU ali postoji i taj ali, nekada marketom upravljaju događaji koji mogu promijeniti TA sliku a koji se događaju u sadašnjosti.Pitanje, ako sutra budemo rasli u broju koraka koji daju kupovni signal a bailout nebude izglasan u četvrtak misliš li da ćemo rasti?Drugo pitanje, dali stvarno misliš da je TA svemoguća pa ćeŠ po TA Crobexa uspjeti predvidjeti oćeli oni izglasati ili neće.I sam znaš da po elliotu teoretski može padati do 0.I baš zbog toga netreba se oslanjati samo na TA ali trebaje jako dobro poznavati.Po meni mi smo na dnu a i po fundamentalnim pokazateljima smo na dnu.Vidi se iz aviona da je kupnja na razinama Crobexa od 2900 jača od prodaje.Pa za kraj konstatacija ovo je trenutno dno fundamentalno Crobexa ali ako u Americi plan nebude bio izglasan imamo situaciju da se fundamenti mjenjaju da moramo ugraditi u očekivanja buduću depresiju koja dolazi u svijetu i kako će se to odraziti na poslovanje naših tvrtki.I sada možemo tek početi koristiti TA kada znamo otprilike koliko bi se fundamenti mogli pokvariti.Po meni prvi pravi otpor u tom scenariju ćemo imati tek na 2200(prvi target).Ipak mislim kao i većina da se ludi Ameri ovoga puta neće našaliti sa cijelim svijetom pa sam zato i kupovao.Isto tako većina investitora misli isto u cijelom svijetu pa bi TA stvarno mogla pokazati kupovne signale.A nakon toga puf i ovi ne izglasaju ,što ćemo onda pričati o lažnom signalu.Zato TA da ,ali samo kao najači pomoćni alat, naglasak na najači i pomoćni za makroekonomska kretanja koja fundamentalno usmjeravaju market.

Inače svaka čast na tvojim grafovima,metodi određivanja targeta,pomogli su mi da odredim preciznije neka dna.Još kada se u to uklope i oscilatori, pa dobijemo potvrdu sa Fibom.Inače target na KODT 1200 je moguć pod fundamentalnim uvijetom da ovi neizglasaju bailout i da svijet završi u depresiji ali onda ćeš morati pomaknuti i za druge dionice targete.

SAM PROTIV SVIH

Vlad TA je zakon i sama mi je spasila i donjela puno novaca i ovu rundu pada me ostavila u CASHU ali postoji i taj ali, nekada marketom upravljaju događaji koji mogu promijeniti TA sliku a koji se događaju u sadašnjosti.Pitanje, ako sutra budemo rasli u broju koraka koji daju kupovni signal a bailout nebude izglasan u četvrtak misliš li da ćemo rasti?Drugo pitanje, dali stvarno misliš da je TA svemoguća pa ćeŠ po TA Crobexa uspjeti predvidjeti oćeli oni izglasati ili neće.I sam znaš da po elliotu teoretski može padati do 0.I baš zbog toga netreba se oslanjati samo na TA ali trebaje jako dobro poznavati.Po meni mi smo na dnu a i po fundamentalnim pokazateljima smo na dnu.Vidi se iz aviona da je kupnja na razinama Crobexa od 2900 jača od prodaje.Pa za kraj konstatacija ovo je trenutno dno fundamentalno Crobexa ali ako u Americi plan nebude bio izglasan imamo situaciju da se fundamenti mjenjaju da moramo ugraditi u očekivanja buduću depresiju koja dolazi u svijetu i kako će se to odraziti na poslovanje naših tvrtki.I sada možemo tek početi koristiti TA kada znamo otprilike koliko bi se fundamenti mogli pokvariti.Po meni prvi pravi otpor u tom scenariju ćemo imati tek na 2200(prvi target).Ipak mislim kao i većina da se ludi Ameri ovoga puta neće našaliti sa cijelim svijetom pa sam zato i kupovao.Isto tako većina investitora misli isto u cijelom svijetu pa bi TA stvarno mogla pokazati kupovne signale.A nakon toga puf i ovi ne izglasaju ,što ćemo onda pričati o lažnom signalu.Zato TA da ,ali samo kao najači pomoćni alat, naglasak na najači i pomoćni za makroekonomska kretanja koja fundamentalno usmjeravaju market.

Inače svaka čast na tvojim grafovima,metodi određivanja targeta,pomogli su mi da odredim preciznije neka dna.Još kada se u to uklope i oscilatori, pa dobijemo potvrdu sa Fibom.Inače target na KODT 1200 je moguć pod fundamentalnim uvijetom da ovi neizglasaju bailout i da svijet završi u depresiji ali onda ćeš morati pomaknuti i za druge dionice targete.

Jašta Indijanac nego je tako!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

@geronimo
na svakom ebete grafu, za kratkoročnu prognozu važna je valjanost samo ključnog dijela- zadnjeg.
točka do koje smo došli omogućava različite razvoje- zato kondicionali.

naravno da TA ne može predvidjeti bilo kakav fundamentalni input.
u slučaju amera postoji, međutim, jedan mali "problem":
neke formacije su odradile točku prijeloma.
a kada se to desi, onda rijetko propadaju (<20%).

što bi to za ukupan razvoj događaja moglo značiti u slučaju da se izglasa bailout?
možda samo to da će targeti biti dostignuti, ali malo kasnije nego što bi se to desilo bez izglasanog bailouta.

a možda cijeli svijet naglo pomahnita za dionicama.
vidjet ćemo.

kratak naputak za praćenje:
ako budemo rasli u 3 koraka (a počeli smo rasti nakon 2850) pa se odmah potom korigiramo na dole,
radi se o kratkoročnom odbijancu.
tada je dno niže od 2850:
1. target nove situacije je ca 2700
3. (treći!) target ca 2500.

p.s.
obratiti pažnju na boldani kondicional.

…kako odmah nakon prvog targeta na treći????

ja mislim da mi idemo u snažan odbijanac, stižu povoljne vijesti koje se još ne vide na tehničkoj ( prodaja ine od strane fondova, osim toga ovo se mnogima čine kao bogom dane cijene i neće izdržati da ne kupuju ) ……..trajanje odbijanca bi moglo trajati do mjesec dana, nakon toga idemo prema mome prvom targetu od 2.234 ( ovi sitniji targeti od 2.700 i slično me ne zanimaju )

pozdrav

novac na burzi nikad nije izgubljen, promijenio je vlasnika!

Vlad, kako će se odraziti, od danas nelikvidnost na INI na CROBEX. Da li bi nju trebalo maknuti iz CROBEX-a i onda analizirati?

New Report

Close