Što se ovog dijela tiče, ako te dobro pratim, ja sam ipak ljubitelj što jednostavnijih analiza. Zbombardirani smo podacima sa svih strana, hrpe excela sa milion podataka za koje često vrijedi da se ne vidi šuma od drveća. Mene više plijene jednostavne činjenice, jednostavno prikazane, koje čim ugledaš, odmah ti se upali lampica. Tako nekako.
jednostavno i je …
uzmi razinu od 180 – 200 kn … pogledaj kako se ‘dolje’ i ‘gore’ od te razine kreću postotci …
paaaaa …. de podijeli tu autmatizaciju sa mnom … ne da mi se ručno sortirati … pa kopirati …
Nije excel, da je davno bih ga okačio, pa se igrajte. Nego specifična aplikacija, program, koji zahtijeva određeni OS, određeni programski jezik, te određene librarye od kojih neke provjereno nemaš. Da ti ga i cijelog pošaljem, lako moguće ne bi uopće znao što bi s tim. Ti si pretpostavio da je to excel i valjda je u tome problem.
što se tiče perioda …evo ja sam uzeo od početka pa do zadnjeg trgovinskog dana … i tu ne vidiš razliku između 2006. i 2008. … a ne znam kako bih ga raspodijelio … gdje bi napravio granice i rekao da mi molim te napravi 2 ili 3 grafa za DDJH …
Misim da sam se već "hvalio" kako nisam skroz doma sa excelom, tako da ti ja tu ne mogu pomoći. To je prednost programskog jezika (što excel nije), iako ja uvijek povučem sve podatke sa bloomberga (najviše što daju je zadnjih 5 godina), s jednom linijom koda bez problema izignoriram sve prije željenog perioda, a s drugom sve poslije i za mene problem riješen. U zadnjoj iteraciji aplikacije sam odlučio isti period uvrstiti na sam graf, tako da bi podaci bili svrsishodniji, baš zato što je krucijalno bitno za koji period je graf urađen.
Evo ti DDJH za 2008, pa vidi kako to izgleda zadnjih čemernih mjeseci.
[img]http://www.poslovni.hr/Forum/ForumDownloads.aspx?attID=30088[/img]
šteta …
no, riješit ću ja to u excelu … jedino što će uvijek morati biti malo ručnog rada …
thnx anyway !
Dodao bih još …
ovakav položaj grafikona je teško ‘čitati’ tako da ću ga ja u originalu okrenuti …
To je već stvar ukusa. [smiley] Ipak, ja sam ga eksplicitno ovako okrenuo jer se na vanjskim resursima, koji nude ovakve grafove, u pravilu volume-by-price kombinira sa standardnim grafom kretanja cijene neke dionice, naprosto su superimponirani jedan drugom pa imaš cijelu sliku na jednom mjestu. Pa sam se odlučio za nekakav standardni pristup. Jest da ću još malo pure pojesti dok ne nađem način da ih i ja dobijem na isto grafu. [smiley]
drugo, pošto sam sa ZSE uspio skinuti samo OHLC podatke … koristio sam prosječnu cijenu vulgaris … zbroji i podijeli … (ne znam zašto mi ne će exportirati prosječnu)
… i taj dio ću morati dotjerati … ručno copy paste prosječnu pa dalje …
Drugim riječima unosiš značajnu grešku jer ZSE web i njegovi servisi su za klinac. Smiješno, ali istinito, ako hoćeš kvalitetne i in-time podatke za zagrebačku burzu, valja poći u bijeli svijet. Ni ja se ne mogu načuditi, ali tako je.
Evo, ako će ti pomoći, moj izvor podataka, bloomberg, demo URL za isti DDJH, zadnjih 5 godina podataka, kolone "datum", "prosječna cijena", "protrgovana količina". Za drugi period poigraš se sa parametrom, za drugu dionicu promijeniš ticker itd…
pojma ja nemam o čemu ti pišeš , ali zato je tu Tunjevina …
uskoro će i excel osvanuti …
[thumbsup] [lol]
što se tiče ZSE podataka, malo sam ja to pratio, i nije baš da se ne može na njih osloniti … ne znam za ove ‘starije’ podatke, ali unazad godinu dvije štimaju …
u svakom slučaju puno hvala … još jedna analizica će biti dostupna širokom puku … osim toga, čini mi se da bi Hypo analitičari mogli osvanuti s sličnim grafikonom kao što je ovaj tvoj … nekako mi se čini da čitaju forum i otuda crpe ideje …
u svakom slučaju puno hvala … još jedna analizica će biti dostupna širokom puku … osim toga, čini mi se da bi Hypo analitičari mogli osvanuti s sličnim grafikonom kao što je ovaj tvoj … nekako mi se čini da čitaju forum i otuda crpe ideje …
Svi oni pažljivo čitaju ovaj forum, samo nikad to neće priznati. [lol]
bome meni su neki priznali … doduše u mukama …
ha ha ha
ode spavat … čujemo se …
što se tiče ZSE podataka, malo sam ja to pratio, i nije baš da se ne može na njih osloniti … ne znam za ove ‘starije’ podatke, ali unazad godinu dvije štimaju …
Uf, baš si mi konfuzan. Ajde, da raščistimo, daj mi link/proceduru/all-will-do po kojoj prosječnoj cijeni je trgovan DDJH-R-A na datum 01.08.2008. i koliko je točno dionica protrgovano, preko ZSE-a?
Bloomberg kaže da je prosječna cijena trgovanja tog dana bila 113.79 kn i da je promet bio 1072 dionice, da ti malo pomognem. Bez problema se pokupi s linka koji sam već priložio.
Ako to ne možeš dobiti, onda ne možeš niti izraditi točnu statistiku o kojoj razgovaramo. Close price nema veze sa prosjekom. Korištenje minimalne i maksimalne cijene, još manje. Možda sam ja propustio neki resurs na ZSE, ali sumnjam. Moja potraga za podacima je završila na bloombergu, jer ZSE te podatke jednostavno nije imao. Inače bloomberg ima kompletne OHLC podatke za sve naše dionice i to za zadnjih 5 godina, ali i intraday. Ako isto želiš dobiti od naše burze, ne gine ti plaćanje pristojne sume kunića za CD koji prodaju. Samo kako će to pomoći aplikacijama za real-time analize? BSN. [embarass]
Fazan, ne moras se muciti, ima sve u Amibrokeru, samo ubacis "volume at price" i voila! to je to [wink]
I biras period koji hoces, podesavas prikaz, tisucu cuda se moze raditi
PS. Podaci su sa ZSE. S obzirom da nemam intraday mozda nije bas najtocnije ali za grubu procjenu mislim da je savrseno dovoljno.
Uf, baš si mi konfuzan. Ajde, da raščistimo, daj mi link/proceduru/all-will-do po kojoj prosječnoj cijeni je trgovan DDJH-R-A na datum 01.08.2008. i koliko je točno dionica protrgovano, preko ZSE-a?
Bloomberg kaže da je prosječna cijena trgovanja tog dana bila 113.79 kn i da je promet bio 1072 dionice, da ti malo pomognem. Bez problema se pokupi s linka koji sam već priložio.
Ako to ne možeš dobiti, onda ne možeš niti izraditi točnu statistiku o kojoj razgovaramo. Close price nema veze sa prosjekom. Korištenje minimalne i maksimalne cijene, još manje. Možda sam ja propustio neki resurs na ZSE, ali sumnjam. Moja potraga za podacima je završila na bloombergu, jer ZSE te podatke jednostavno nije imao. Inače bloomberg ima kompletne OHLC podatke za sve naše dionice i to za zadnjih 5 godina, ali i intraday. Ako isto želiš dobiti od naše burze, ne gine ti plaćanje pristojne sume kunića za CD koji prodaju. Samo kako će to pomoći aplikacijama za real-time analize? BSN. [embarass]
[/quote]
Buraz, jel ovo žištra ?
podaci se ubacuju u tablicu "DB" (copy/paste) s tim da prije pastiranja je potrebno selektirati prazno zapis i onda Ctrl+a (select all), nakon toga Ctrl+v (paste)
nakon ubacivanja podataka samo gumb Do it!
potrebno je naravno ubaciti željene parametre kao npr stupanj grupiranja (round), ticker, vremenski interval
Duseru, prva liga sjever … hvala ti što si ovo podijelio s nama …
nekoliko brzih savjeta ako može …
1. probaj nekako staviti da se mogu ubacivati različite vremenske serije … npr. ja sam u svom excelu stavio raspon od 0 – 50, pa od 50 – 100, pa sam tek onda počeo s razmacima od 10 kn …
2. bilo bi dobro da se pored ili na grafikonu vide i količne …