Tehnička Analiza – grafovi, savjeti i analize

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Tehnička Analiza – grafovi, savjeti i analize

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Neki su mi se smijali kad sam govorio za MACD graf prije 2 tjedna.
Neki su mi se smijali kad sam prije 2 tjedna govorio da je još hrpa dionica u SELL fazi, i da lažem te da krivo tumačim.
Neki su se smijali , rugali mi se , vrijeđali……
A tko je sad pametan u svezi Tehničke? Ja sam bio pametan prije tih 2 tjedna.
Pozdrav

Budući da nema topica PA (psiho-analiza), a TA ionako odražava sentiment na tržištu, ja ću ovdje ukratko nešto o tomu.
Posljednjih godina kad god je masa (na forumu, u javnosti itd.) bila uvjerena da će tržište ići u jednom smjeru (npr. prema gore nakon prodaje PLIVE, ujesen ove godine opet nakon euforije oko HT-a, ili u siječnju 2008.), svaki put bi stvari krenule u posve drugom smjeru. A i u mnogim knjigama o burzi stoji da je većina uvijek u krivu, a mali broj je onih koji točno detektiraju i predviđaju stvari.
To mi je ipak utjeha da bismo uskoro mogli okrenuti i prema gore, jer je preveliki broj onih koji očekuju daljnji pad i gotovo katastrofu tržišta. To je ipak trebalo očekivati ujesen prije 10-ak mjeseci, a ne sada. Sada je prekasno. Sad je vrijeme za otkrivanje i prepoznavanje momenta zaokreta trenda.

Ja mislim da su neke dionice pale dosta ispod svoje fer vrijednosti kad se pogleda njihovo trenutno poslovanje ili utemeljena predviđanja (očekivanja). Zbog toga sam valjda jedan od rijetkih koji polako kupuju i sada, unatoč padu. Šteta jedino da nemam više novca.

nisi jedini! [tongue]

inace, slazem se s navedenim..

SVAKOGA DANA, U SVAKOM POGLEDU, SVE VIŠE NAPREDUJEM

Budući da nema topica PA (psiho-analiza), a TA ionako odražava sentiment na tržištu, ja ću ovdje ukratko nešto o tomu.
Posljednjih godina kad god je masa (na forumu, u javnosti itd.) bila uvjerena da će tržište ići u jednom smjeru (npr. prema gore nakon prodaje PLIVE, ujesen ove godine opet nakon euforije oko HT-a, ili u siječnju 2008.), svaki put bi stvari krenule u posve drugom smjeru. A i u mnogim knjigama o burzi stoji da je većina uvijek u krivu, a mali broj je onih koji točno detektiraju i predviđaju stvari.
To mi je ipak utjeha da bismo uskoro mogli okrenuti i prema gore, jer je preveliki broj onih koji očekuju daljnji pad i gotovo katastrofu tržišta. To je ipak trebalo očekivati ujesen prije 10-ak mjeseci, a ne sada. Sada je prekasno. Sad je vrijeme za otkrivanje i prepoznavanje momenta zaokreta trenda.

Ja mislim da su neke dionice pale dosta ispod svoje fer vrijednosti kad se pogleda njihovo trenutno poslovanje ili utemeljena predviđanja (očekivanja). Zbog toga sam valjda jedan od rijetkih koji polako kupuju i sada, unatoč padu. Šteta jedino da nemam više novca.

Mislim da je uvijek šteta ne imati više novca! Ali slažem se s vama, ja sam danas kupio i God willing kupovat ću i dalje. Ove cijene su smiješne.

"Nature is always too strong for principle" - David Hume

ok

Evo nesto materijala za razmisljanje (ili donosenje zakljucaka).

Vec sam prije u jednom od postova iznio neke svoje pretpostavke. Samo u kratko:
– Moj bottomline na crobiju je 3200, makar vjerujem da nece potonuti nize od 3500
– pokazao sam i graf RSI-a koji prarti crobija i dvogodisnji graf crobexa u rikverc dve godine.

Ono sto prikazuju analize cjenjenih kolega (npr. vlad…, molim nek se drugi ne uvrijde), mislim da su vrlo dobre, precizne, jasne…
no ono sto mi nedostaje to je vremenska komponenenta
(meni osobno fali ta preciznost, jer sam obican zidar pa je moja tolerancija centimetar).
Mislim da je bitna jer se i sam fibonacci, medju ostalim bavio repeticijom slucajnih dogadjaja u vremenu (time zone)).
Kada to stavimo u kontekst promisljanja o najnizoj tocki infleksije (odbijanca) treba imati na umu da je crobexovo brdo (ili bilo kog drugog indeksa) uvijek strmije s desne strane, a blazeg uspona s lijeve pa s tim u vezi izvlacim zakljucak;
– Kada bi se obistinile pretpostavke potonuca ispod 3200 (sto nas vraca unazad godinu i pol) tada bi oporavak, za razliku od cetvrtog mjeseca, trajao najmanje dvije godine (mislim na najvise dosegnute razine – preko 5000).
– Oni koji razmisljaju kako bi na cca 2… bilo povoljno vrijeme za kupnju, misli da su u krivu. Pitanje je, nakon potpunog potopa, cak i ako kupimo, kome prodati (i zaraditi nakon toga, naravno) i tko tu prodje i tko kupuje – s kojim ciljem?!?.
– Da li netko moze reci kada ce biti dosegnuta ta tocka od 2…?
– Moje bi gledanje na tu stvar bilo, da je bolje sada, tu lovu spremljenu za crobi 2…., staviti na vezanu stednju nego cekati, prvo pad pa onda nekakvu zaradu od toga.

– Drugi nedostatak pracenja vremenske komponente vidim u ocitom osluskivanju sto ce se odigrati
na amerikanskom trzistu.
Kako smo vremenski neuskladjeni, mislim da je nemoguce iz kratkog ili ‘predugog’ (dan zaostatka)
vremena iscitati koji su to ispravni potezi (mislim da je los pokusaj kopiranje njihovih kretanja).
Je l mi neko moze reci kuda ide njihov brod nakon zadnja dva (cijela) trgovinska
dana?!

Sve je to cackanje po psihologiji mase …znam.

Za kraj postavit cu jednu tezu koja i nije bas konvencinalna. Samo pokusavam razmisljat pragmaticno.
– smatram da je za preokret u ovoj situaciji potrebno smanjiti redovni promet na ZSE (desperate times calls for derperate measures).
– To mi se cini jedino moguce u situaciji postavljanja kupovnih naloga na razinu koju bi u stvari zeljeli doseci (proporcionalno padu crobexa na toj ‘drasticno niskoj’ razini od 2…). Znaci spustiti ih za cca 30 posto vrijednosti od zadnje cjene pojedine dionice.
Sto se tice naloga na prodajnoj strani, oni i nisu tolko bitni (pretpostavka iste cijene kao i dan prije).
– Ne kazem da bi u tom slucaju izostala trgovina, al bi vjerojatno promet bio poguran ispod 20 mil. (ako izuzmemo narodne HT i INU)..
– Indikatori koje pratim; RSI i Williams sugerirali bi jasno (ko bijeli dan) sto dalje.
– Volumeni trgovanja plus/minus nesto… na ovosezonskoj razini mislim da malo toga sugeriraju. Znacajno veci volumeni mislim da nam nisu sam tak izgledni u ovo dobe godine.

(Utopija)

Na kraju mozete se popisat na sve ovo kaj sam rekao.

na grafu postanom 22.06. prikazane su moguće varijante razvoja grobija.
prva varijanta govori o mogućem padu na barem 3200 zbog formiranja manjeg H&S obrasca.

obzirom da redovni promet od ca 66 milja nije bio dovoljan za obrat trenda, može se pretpostaviti da će se pravi obrat trenda desiti pri redovnom prometu od barem 90-100 milja.

moje ponašanje tijekom sutrašnjeg dana…

tijekom prvih pola sata trgovanja na burzi samo promatram.
potom:

1) ako grobi zaroni ispod sadašnje razine (ca 3510) uz naglašeno veliki redovni promet (npr 10-15 milja u pola sata), možda se radi o pravom danu preokreta trenda. postavljam se nisko i dokupljujem.
ukupan redovni promet na kraju dana bi trebao biti veliki, a zaključna razina oko 3570 ili više.
(naravno, i ovdje postoji rizik greške- mogućnost da nakon velikog inicijalnog prometa isti značajno opadne prema kraju dana).

2) ako se nastavi klizanje grobija prema dole na relativno malom volumenu, onda se definitivno ne radi o danu preokreta trenda.
u tom slučaju srezat ću dio kupljenih pozicija (makar i s gubitkom) očekujući niže cijene koje bi trebale egzistirati na sam dan preokreta trenda.

GROBEX, DEC MAJ BEJBI, DONT TAČ IT!

@schiptar
nisi ti zidar, možda nešto znaš o zidanju, ali mislim da super razmišljaš. Ako Crobex ode ispod 3200 dug će biti oporavak. Mislim da sam pročitala da su stranci oko 27% u dionicama na ZSE,podatak od prije mjesec i po, malo manje su bili početkom godine. Dakle trećina. Znači, naši veliki ne mogu dizati tržište, ako stranci igraju kako amerika i europa pleše, dakle rasprodaju pod utjecajem svojeg tržišta. Tu smo ovisni o okolini. A koliko naši imaju novaca da sve to podignu i volje naravno to ne znamo.

na grafu postanom 22.06. prikazane su moguće varijante razvoja grobija.
prva varijanta govori o mogućem padu na barem 3200 zbog formiranja manjeg H&S obrasca.

obzirom da redovni promet od ca 66 milja nije bio dovoljan za obrat trenda, može se pretpostaviti da će se pravi obrat trenda desiti pri redovnom prometu od barem 90-100 milja.

moje ponašanje tijekom sutrašnjeg dana…

tijekom prvih pola sata trgovanja na burzi samo promatram.
potom:

1) ako grobi zaroni ispod sadašnje razine (ca 3510) uz naglašeno veliki redovni promet (npr 10-15 milja u pola sata), možda se radi o pravom danu preokreta trenda. postavljam se nisko i dokupljujem.
ukupan redovni promet na kraju dana bi trebao biti veliki, a zaključna razina oko 3570 ili više.
(naravno, i ovdje postoji rizik greške- mogućnost da nakon velikog inicijalnog prometa isti značajno opadne prema kraju dana).

2) ako se nastavi klizanje grobija prema dole na relativno malom volumenu, onda se definitivno ne radi o danu preokreta trenda.
u tom slučaju srezat ću dio kupljenih pozicija (makar i s gubitkom) očekujući niže cijene koje bi trebale egzistirati na sam dan preokreta trenda.

mislim da ti je taktika za sutra odlicna
hvala ti sto objavljujes grafove,jedino ti moram reci da mi nije bas sasvim jasno sa ovim zadnjim grafom u pogledu ovih 3800,tu stvarno nisam nimalo siguran i ovo sa 3200 mi isto bas nije jasno tako da ja mislim dacu sutra malo duze od pola sata promatrati
prijatna vece i laka noc
pofuk

@pofuk
predočene su moguće varijante razvoja u tom trenutku (22.06.).
želio sam naglasiti da opcija odrađivanja H&S obrasca egzistira već neko vrijeme, a na priloženom grafu je prikazana kao prvi mogući scenarij razvoja grobija.

@pofuk

predočene su moguće varijante razvoja u tom trenutku (22.06.).
želio sam naglasiti da opcija odrađivanja H&S obrasca egzistira već neko vrijeme, a na priloženom grafu je prikazana kao prvi mogući scenarij razvoja grobija.

da tenks to je istina
moram ti se zahvaliti makar te jedino ovako virtualno znam da mi dosta pomazes sa svojim razmisljanjima i grafovima cak sam i uspio predvidjeti 3 tjedna prije to sam i objavio na forumu pa sad ljudi misle kak sam neki znalac)da ce se ono desiti u petak zahvaljujuci tebi ,mom mentoru i sebi buduci da sam ko kreten poceo pratiti ovu burzu
bez obzira kaj nisam uletio u petak i nekaj si zaradio ovim putem se javno zahvaljujem svojem mentoru kojeg smatram da spada u najbolje forumase sto me zaustavio jer je bio 100 postotno u pravu za petak i ponedjeljak kaj ce se desiti,cak i za danasnji dan
tebi i svima koji objavljujete grafove isto hvala i moram se pohvaliti da sam si i ja poceo crtati grafove i sad cu si kupiti 2 velke ploce jer mi je prekomplicirano ovak kak vi to radite,sa time da sam bil kod jednog prijatelja doma kaj si sam dobro vrti dionice i rekel mi da nisam normalan na koji nacin si ja radim svoje grafove,da to jos ni cul
pofuk

vlad+11
koji si pak ti?

DIONICE KAO ŠTO JE HDEL TREBA IZBACITI S BURZE JER SU ZAMKA ZA MANJINSKE DIONIČARE

atpl- postano 22.06.

p.s.
ma vidi ti onoga gore, vlad111111!?

New Report

Close