Često se spominje problem manipulacije. No, što o tome kaže TA?
U pomoć ću pozvati pokojnog Charlesa Dowa, oca suvremene TA, koju su se mnogi usudili pokušati srušitit, ali do danas još nisu uspjeli. Biti ću slobodan pa predložiti – da i neki od nas odustanu od toga, jer nemaju nikakve šanse.
Naime, drugo pravilo po Dowu kaže – manipulacija trendom je nemoguća. Pokušaj može trajati kratkoročno, ali će se cijena bezuvjetno vratiti u liniju trenda. Ako je i moguće manipulirati s cijenama pojedinih dionica, onda je sasim sigurno to nemoguće na razini indeksa.
Preporuka, držati se indeksa i likvidnih dionica, pa će onag koji pokuša manipulirati cijenom: 1) to skupo stajati; 2) cijena će se opet u roku od najviše mjesec dana vratiti u trend, kao da manipulacije nije ni bilo.
tako je james
prvo pravilo investiranja postuj svoj novac
hm oprostite kolega a sta je sad Vama???????
skoro sam i Vama zakeljio kuljaka
pofuk
istina, al još uvijek je teže i riskinatnije poigrta se s nekoliko milijuna kuna da bi friziro neke pokazatelje TA nego dat intervju nekom tjedniku s najavam poslova vrijednih milijarde eura u tunguzij i sutra potjerat dionicu u blokadu.
(svaka sličnost sa stvarnim događajima je slučajna) [smiley]
nije tunguzija, nego rusija kolega
molim lijepo [wink]
@ zmrklic
kolega, pa nitko ovdje ne radi TA pounje trikotaze, pa da netko nalogom od 1000 kn može poremetiti trend, sve dionice o kojima se ovdje raspravlja su dovoljno likvidne da bi se načela TA mogla primjenjavati na njih, a nijedan fond nema baš toliko keša viška da bi potrošio par milijuna kuna na preskupu kupnju ili na prejeftinu prodaju tek tak – da kratkoročno dovede TA u pitanje da se mi zabrinemo kaj će se sad dogodit
Isprike, nisam znao za temu, hvala kolega tuna. Svakako TA je dobar alat koji ima jaku znanstvenu podlogu, nisam to ni dovodio u pitanje.
Kako će te staviti u TA, činjenicu da je OPEC odlučio bitno povećati proizvodnju nafte, te će to rezultirati snažnim oporavkom svih burzovnih indexa, ali snažnim!!!
To se znalo još u ponedjeljak 80%!
Takvu činjenicu TA ne može predvidjeti, sada imate, odnosno imati će te novo stanje, nove parametre, koje tek treba uvrštavati u TA.
Što znači da pored TA ima dosta drugih faktora koji direktno utječu na tržište kapitala, tako da treba sagledati sve i tu treba biti dosta oprezan!
Većina pravih TA alata je dobra i koristi matematički dokazane metode, jedino što je jako osjetljiva na pravilne ulazne podatke, inaće garbage in – garbage out. Tu ne ulazi ono smeće od metode koji su koristili trend signali, zbog koje su mnogi prodali svoje dionice kad nije trebalo. Treba puno iskustva i znanja za pravilno korištenje TA.
Što je likvidnost tržišta manja, to su nažalost rezultati TA lošiji, naravno jer je uzorak lošiji, i svaki veći nalog na kupnji – prodaji radi promjenu trenda. U uvjetima ovakve likvidnosti tržišta strahovito je lako manipulirati tržištem velikim igračima, ukoliko igraju koordinirano. Mogu tržište držati u stagnaciji, rušiti ga, pa ga dizati ako žele. Jako teško je malim dioničarima točno predvidjeti što će se dogoditi. Veliki igrači imaju sve TA alate, i ako tako odluče, mogu male upravo preveslati preko TA.
istina, al još uvijek je teže i riskinatnije poigrta se s nekoliko milijuna kuna da bi friziro neke pokazatelje TA …..
– kao prvo izvinjavam se što sam došla pisati na najstručnijoj temi, ali samo par postova, neću Vam tu dosađivati.
– ali upravo sam više puta pisala na temi komentari trgovanja kako se tu manipulira s cijenama dionice.
– a to što gospodin Knox piše jednostavno nije točno, jer fondovi se ne igraju s svojim novcima, igraju se u stvari s našim novcima i nije ih puno briga za konačni rezultat, rekla bih prije kako se uče isto kao i ja.
Pozdrav !
Kako će te staviti u TA, činjenicu da je OPEC odlučio bitno povećati proizvodnju nafte, te će to rezultirati snažnim oporavkom svih burzovnih indexa, ali snažnim!!!
To se znalo još u ponedjeljak 80%
Takvu činjenicu TA ne može predvidjeti, sada imate, odnosno imati će te novo stanje, nove parametre, koje tek treba uvrštavati u TA.
Što znači da pored TA ima dosta drugih faktora koji direktno utječu na tržište kapitala, tako da treba sagledati sve i tu treba biti dosta oprezan!
TA uračunava sve, pa tako i tu vijest i faktor o kojim pričaš.
Inače sastanak zemalja proizvođača koji su sazvali Saudijci je tek 22. ovog mjeseca tako da neka odluka još nije donesena, a tada vjerovatno neće biti odlučeno o povećanju proizvodnje.
Inače OPEC je već više puta najavio da nove odluke o povećanju proizvodnje neće biti do redovnog sastanka u Beču 9.9.08.g.
Ovo o ćemu govoriš je samostalna odluka Saudijaca da povećaju proizvodnju za 200.000 barela dnevno.
Primjera radi prošli mjesecu su povećali proizvodnju za 300.000 barela dnevno. pa nisam vidio da je nafta nešto padala. Da li si siguran da će nafta pasti radi ovoga?
Ako o nečemu pričaš, prethodno se dobro informiraj.
A sada jedna stvar koja me jako zanima, jer ja isto kao i fondovi manipuliram na nekim dionicama, ali ne ide mi sve onako kako bih ja željela pa ako ima koji stručnjak da me posavjetuje.
– Vi tu gledate grafove i na temelju njih predviđate neku buduću cijenu, koristeći se svim znanstvenim alatima.
– ja radim nešto slično, ali vjerujte mi kako je to i puno teže,
– akumuliram neke dionice i pri tome sama pravim grafove kod nekih dionica,
– ali tu imam i nekih padobranaca koji me ometaju u poslu kupujući iste dionice.
– cijena mi naglo udara u gornji bollinger, a to bih nekako trebala spustiti na donju crtu.
– pazim na MACD, odlično mi izgleda, na to se najviše pale stručnjaci tipa Barona.
– RSI bi htjela malo spustiti, ali ne znam kako, jer on sada kaže prodati.
– money flow mi je o.k.
– accumulation isto je o.k.
– i još jedna stvar, MACD kaže kupiti, a RSI prodati, koji je važniji.
Pozdrav i izvinite na smetnji jer ovoj temi do sada nisam ništa pridonijela.
p.s. za Vlada ako možeš postati grafove da ne trebam kriviti glavu, znam može se nešto tipkati za normalnu sliku, ali to me ne zanima.
A sada jedna stvar koja me jako zanima, jer ja isto kao i fondovi manipuliram na nekim dionicama, ali ne ide mi sve onako kako bih ja željela pa ako ima koji stručnjak da me posavjetuje.
– Vi tu gledate grafove i na temelju njih predviđate neku buduću cijenu, koristeći se svim znanstvenim alatima.
– ja radim nešto slično, ali vjerujte mi kako je to i puno teže,
– akumuliram neke dionice i pri tome sama pravim grafove kod nekih dionica,
– ali tu imam i nekih padobranaca koji me ometaju u poslu kupujući iste dionice.
– cijena mi naglo udara u gornji bollinger, a to bih nekako trebala spustiti na donju crtu.
– pazim na MACD, odlično mi izgleda, na to se najviše pale stručnjaci tipa Barona.
– RSI bi htjela malo spustiti, ali ne znam kako, jer on sada kaže prodati.
– money flow mi je o.k.
– accumulation isto je o.k.
– i još jedna stvar, MACD kaže kupiti, a RSI prodati, koji je važniji.
Pozdrav i izvinite na smetnji jer ovoj temi do sada nisam ništa pridonijela.
p.s. za Vlada ako možeš postati grafove da ne trebam kriviti glavu, znam može se nešto tipkati za normalnu sliku, ali to me ne zanima.
Ili si dižeš ego veći od kuće ili imaš milijune koje ulažeš u jednu dionicu?
Ako s dionicom na dnevnoj razini trgujete ti i jedan ili dva padobraca, očigledno je riječ je o nelikvidnim dionicam s prosjekom dnevnog trgovanja cca 100.000 kn i manje, gdje TA uopće nije primjenjiva i ne igra ulogu.
A ako imaš stvarno desetak milja spremnih za pravu igru, javi se, pa ćemo u ovim uvjetim igru zaigrati na ATPL ili INI.
Nego, da li si spremna riskirati svoje pare za moguće neuspješno navlačenje drugih?