Tehnička Analiza – grafovi, savjeti i analize

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Tehnička Analiza – grafovi, savjeti i analize

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

nismo se najbolje razumjeli mislim.
za odbijance mi je jasno,a koji su argumenti za pad ispod 3900…jel ima očitih činjenica koje govore da treba ić ispod 3900, osim recimo pada ostalih svjetskih burzi koje bi vjerovatno i nas povukle dole.

uz pad svjetskih burzi:

1. povratak fundamentima: imho, ima podosta precijenjenih dionica
2. kratkoročni trend je silazan
3. oscilatori imaju prodajni signal
4. kapitalizacija nakon velikog rasta
5. taktiziranje fondova:oni uvijek mogu, doslovno kad požele, s par sto milja rasprodaje
napravit paniku
6. vjerojatno manje love na burzi nego lani

valjda ima toga još.

GROBEX, DEC MAJ BEJBI, DONT TAČ IT!

Vlad upravo me volumen trgovanja dovodi u sumnju.

Ne toliko zbog činjenice velikog volumena u srednjem dnu, što je po meni anomalija izazvana slavnom konferencijom i zbog toga nastalom panikom,
koliko činjenici da prilikom pada pri formiranju desnog rame, padamo na povećanom volumenu.

Prema klasičnoj TA volumen pri padu prema desnom ramenu trebao biti dosta manji.

da.
eto još jednog argumenta protiv obrnutog H&S.

Mada sam i ja prije govorio o obrnutom H&S sve mi se više čini da to nije to. 3700 mi ne izgleda daleko, ali treba uzeti u obzir da su europski indexi i s&p nakon dugo vremena okrenuli dugoročan 200-dnevni trend na up putanju i to bi i u našem slučaju mogle biti granice otpora. sve u svemu ispod 3700 ćemo teško – margina više nema, a i ima daleko više optimizma nego prije pada na 3200…tu čekam sa zadnjom lovom…

mislim da ne.
volumen trgovanja bi se na svakom sljedećem vrhu morao smanjivati.
kako je na 3200 volumen bio veći nego na potencijalnom lijevom ramenu, prema TA ne bi se moglo raditi o obrnutom H&S obrascu.

Kolega slika koju ste attachirali uz ovu poruku je potpuno krivo označena. Kod H&S bottoma su shoulderi dna a ne vrhovi.

The cure for low price is low price. Demand goes up, supply comes down, the price goes up.

samo radi preciznosti: MACD crobexa još nije dao sell signal.

bloomberg: MACD 70.74; signal: 67.232.

što naravno ne znači da ga u ponedjeljak neće dati, vjerojatno hoće, osim ako netko navali na kupnju i snažno nas odbije up.

burza je otisak promjene psihologije ulagača tijekom vremena.
sada se nalazimo u situaciji kada optimizam još uvijek prevladava, ali se javljaju znakovi nedoumice…

posljednji put takvu situaciju smo imali na početku ronjenja ispod 5000.
prillikom zastoja na 4500 očekivala se reakcija fondova uz povećani strah.
na 4000 već veliki strah i učestalo ponavljanje pitanja o razini konačnog dna.

ako padnemo na 3700, vjerujem da će psihološko stanje ulagača biti vrlo slično onom pri grobiju na 4500.
pravi strah i panika nastali bi tek na 3200.
ako fondovi tada ne bi reagirali, zaronili bi i dublje.

imho, pri grobi razini od ca 3600-3700 većina likvidnijih dionica je na fundamentalno opravdanim razinama. dakako, ima tu i precijenjenih i podcjenjenih izdanja, no prosjek je prihvatljiv.
eventualni zaron ispod ove razine zasigurno predstavlja povoljnu i dugoročno isplativu kupovnu priliku.

Hajde da budemo (na forumu) analitički jači od domaće financijske industrije.

Vlad odlično praši po klinovima i linijama otpora i podrške. Možda bi samo trebalo jasnije se odrediti prema vremenskim horizontima pojedine analize. Nas nekoliko smo se posvetili izvanzemaljskim silama po Elliottu i Fibonacciju.

Nedostajala je još samo jasno izraena vjerojatnost posjedinog ishoda (premda je bilo i do sada, ali nedovoljno jasnih pokušaja).

Na priloženom grafu ucrtane su linije odstupanja 3 standardne devijacije od srednje vrijednosti. To bi trebalo predstavljati 99,73% vjerojattnosti granica kretanja CROBEX-a.

OK, znam da naš naod kaže – ako postoji i jedan posto šanse da me nešto pogodi, pogoditi će me. Međutim u ovom slučaju nema niti 1% šanse!

Promatrajmo sad:
– da je pozitivno preokrenuta Stohastic,
– da još uvijek nismo probili na dolje MACD,
– da je zaključna cijena po Gaussu u sredini.
Imajmo na umu da se ovdje ne radi o pukim crtam, več o silama (vktorima) u fizikalnom smislu. A to znači da je za svaku promjenu potrebna jednako jaka kontra sila (vektor).

Ugodno razmišljanje!

Već sam jednom pitala pa možda niste vidjeli. Kako je ovdje stohastic dole i križa se u pozitivu, a na drugim grafovima na vrhu. U čemu je kvaka?

@vlad111
Možete li napraviti analizu za ZABA-R-A.

Zanimljiva je pozicija u kojoj se trenutno nalazi NASDAQ (etalon svjetskih kretanja).

NASDAQ uredno plovi po svome cjenovnom kanalu i trenutno se nalazi na razini dvostruke potpore. Fibonacci 38,2 i odozgo (cijele korekcije) i odozdo (od 4. vala) nalaze se na jučer dosegnutom minimumu. Ukoliko u ponedjeljak dođe do odbijanja na gore, to bi prilično čvrsto moglo značiti ulazak u peti val, ali i bull market, definitivno. Iz oscilatora je očito da će biti teške borbe. Vidjet ćemo.

Skeptičan sam na bear market poziciju i ABC, do sada ostvarene korektivne valove, jer mi se korekcija nikako ne uklapa u gospodarske pokazatelje SAD-a. GDP je pozitivan, poduzeća prilično dobro posluju, banke su već otpisale največi dio problematičnih potraživanja, vlada potiče potrošnju povratom poreza. Priča s cijenom nafte i inflacijom mi se nikako ne uklapa u snažne korektivne faktore.

mise99

[/quote]
Već sam jednom pitala pa možda niste vidjeli. Kako je ovdje stohastic dole i križa se u pozitivu, a na drugim grafovima na vrhu. U čemu je kvaka?
[/quote]

Stohastic na mome grafu je klasični, zovu ga još i fast. Onaj drugi potječe iz istog toga, ali je donekle ispeglan i zovu ga slow. Zbog peglanja, dvostrukim uprosječivanjem, ovaj drugi nešto zaostaje za onim prvim.

mise99

[/quote]

Stohastic na mome grafu je klasični, zovu ga još i fast. Onaj drugi potječe iz istog toga, ali je donekle ispeglan i zovu ga slow. Zbog peglanja, dvostrukim uprosječivanjem, ovaj drugi nešto zaostaje za onim prvim.
[/quote]
Hvala velika. Znam za fast i slow stohastic, ali nije naznačeno pa sam mislila da se radi o istom.

Molim, može li mi netko od znalaca reći koji je stručni naziv u TA za "postotno odstupanje od trenda"?

New Report

Close