Nadam se i ja da nekoga zanima. Ali slaba je to nada 😀
Ah, ako nekome EWT pali zašto ne. Naravno, ne znam da je na duge staze održiva, da se može kvantificirati i “premjeriti”.
Bilo bi zanimljvo vidjeti EWT na 10 minutnom grafu za TZA, unazad, koliko ono ti voliš te periode, 4 godine? Samo broj trejdova, koliko dobrih koliko loših i koliki je završni saldo 🙂
Pa da,
bilo bi super kada bi netko rekao definiraj EWT ovako i ovako, lako bi se to dalo uprogramirati => provjeriti i onda ili prihvatiti ili odbaciti.
Ali čitava “EWT teorija” je smišljena tako da se može mijenjati u “hodu” [emo_namigusa]
Ono staro pravilo, “ako je napisano negdje, onda ne vrijedi” [emo_smijeh]
Zapravo, tržište se toliko promijenilo u zadnjih nekoliko godina, prije svega HFT, utjecaj “robota” i algoritama, tako da mi sve te stare teorije nekako ne drže vodu.
Baš zbog toga što svatko može stalno mijenjati brojeve, valove i slično po vlastitoj želji i umjetničkoj sposobnosti [emo_smijesak], nije moguće provjeriti EWT. Znači, nema smisla i prednosti nad sustavom koji možeš izvrtiti 5-6 godina unazad i vidjeti točno što i kako radi.
moguci razvoj situacije na spx,da nece biti kakvo veliko ***obrisano***
moguci razvoj situacije na spx,da nece biti kakvo veliko ***obrisano***
…ovo je graf koji svi gledamo…međutim ako se gleda graf close-ova…onda smo već lupili u gornju liniju.
Gledajući EWT-ovski velika 4-a može već biti gotova (ABC), tako da je moguć i proboj i nastavak rasta, no naravno ni ova solucuija nije isključena…u svakom slučaju na značajnom smo dijelu rasta…moguć je itekakav pad dole…
Jednostavno tko malo ozbilnije pristupa pravilima EWT ne može nacrtati takav graf.
Prvo: megafoni, trokuti, klinovi, koji se označavaju A,B, C, D,E valovima unutar njih u teoriji formiraju se najkasnije u roku 3 meseca. Crtati dugogodišnju formaciju nekakvog megafona je….lol. Tko želi znati nešto više o naosnovnijim pravilima tehničke analize, neka čita barem golu osnovu od Murphy-ja, koju smo već nekoliko puta postali na ovom forumu. Ako se crta prema pravilma EWT onda treba poštivati ta pšravila.
Drugo: Na grafu je vidljiv val, koji se označuje sa valovina (3) i (4). Kakvi so to valovi po tvome? Jel to val Ciklus, Primarni, Major val ili nešt dugo? Valovi se po pravlima označuju sa:
– • Grand supercycle: multi-century
– • Supercycle: multi-decade (about 40–70 years)
– • Cycle: one year to several years (or even several decades under an Elliott Extension)
• Primary: a few months to a couple of years….
Sve u svemu. Ovaj scenario se već neko vrijeme pojavlja na neozbiljnim blogovima i ne znači ništa.. Ne želim svađu, na ovom forumu jer pišemo ovdje zato, da pomognemo jedan drugome jer cilj nam je isti.[emo_dolar][emo_dolar][emo_dolar]
Vjerujem, da će do kraja godine index sp 500 biti daleko preko 1600.
Ono staro pravilo, "ako je napisano negdje, onda ne vrijedi" [emo_smijeh]
Zapravo, tržište se toliko promijenilo u zadnjih nekoliko godina, prije svega HFT, utjecaj "robota" i algoritama, tako da mi sve te stare teorije nekako ne drže vodu.
Baš zbog toga što svatko može stalno mijenjati brojeve, valove i slično po vlastitoj želji i umjetničkoj sposobnosti [emo_smijesak], nije moguće provjeriti EWT. Znači, nema smisla i prednosti nad sustavom koji možeš izvrtiti 5-6 godina unazad i vidjeti točno što i kako radi.
[emo_palacg] sve podpisujem. onaj tko satima prati trgovinu može čak primjetiti da po nekad namjerno igraju nešto kao po TA dok se ekipa ne navuče pa onda klep po ušima. stare teorije su prevaziđene iz masu razloga. da ne nabrajam kojih sve.
Tržište se mijenja, i onda se isto tako mora mijenjati i trgovac. Stalno tražiti nove stvari. Tko zaglavi s jednim načinom razmišljanja, osuđenje na propast.
Fibonacci nivoi. Prije su bili apsolutna nepoznanica, no popularizacijom i programima koji to nude postali su jako podložni manipulacijama. Market makeri i “insideri” redovito rade tu manipulaciju, dođu do nivoa, npr. 61.8 %, namjerno okrenu, izbace “slabe ruke” i nastave u pravom smjeru. Pa ti plači.
Najviše volim vidjeti kada pokupe stopove, probiju sve nivoe i onda u istom danu sve preokrenu. To su odlične prilike, ali mora se imati puno iskustva i stalno sjediti pred monitorom.
Želim reći da se ne trebati držati jedne teroije iz 60 ili 80-ih godina, nego stalno unaprijeđivati.
stopove kupe na tako brutalan način da to nije normalno. kad mi je zadnji put ugasilo 2 longa nafte kupljena na 89.xx za pišljiva 4 centa još mi je slomio moral tako da su mi promakla 2$ rasta. bez stalnog gledanja u ekran o TA možeš samo fantazirati. ili hladne glave odraditi limit naloge i ne dirati dok se ne odvrti čitav film. limit je oružje protiv panike i može podržati smislenu TA.
Mislim da je to ono o čemu Ferengi priča.
Baš se mora ići bez emocija, sistem koji radi i prodaje bez razmišljanja.
Stop loss je najbolja stvar, uvijek možeš opet ući ako ide u zamišljenom smjeru.
Kada imaju svo znanje TA i još imaju uvid gdje su stopovi postavljeni. Onda im je najmanji problem probiti to, izbaciti ljude i okrenuti u pravom smjeru.
Ili moraš imati čelične živce i veliku toleranciju na gibanje cijene.
Plus HFT. Gdje je riječ o milisekundama.
Naftu svako malo naprave takav lom, još kada su opcije u pitanju, urnebes.
Slične stvari i na zlatu, ovo zadnjih par dana je urnebes. Ako si na pravoj strani [emo_dolar], ako ne bolje je ugasiti i otići šetati.
Stop loss je najbolja stvar, uvijek možeš opet ući ako ide u zamišljenom smjeru.
Ako si na pravoj strani [emo_dolar], ako ne bolje je ugasiti i otići šetati.
Slične stvari i na zlatu, ovo zadnjih par dana je urnebes.
šta sad ako sam na krivoj strani, stop loss ili šetnja? [emo_smijeh]