MIslim, da će kupovinom obveznica sa strane ECB-a to poticati na rast EUR. Sve to (ako bude) biti će vjerujem kratkog daha. Kao što se iz tjednog grafa vidi, moguć je rast EUR/USD čak do cca. 1,29 ali prije mora preći onu prepreku na 1,26.
Malo ću pokušati i dalje prognozirati primarni cont na indexu sp 500. Priznajem iznenadilo me novo dno mada minimalno, sa prijašnjih 1397,01 na jučerašnjih 1396,56 mada je poslije index preko 1408. Očekujem danas minimalan pad na liniju trenda cca. 1400 i nakon toga snažan odbijanac.
Evo grafa od 5 min.
P.S. – oni koji ne vole gledat MACD neka ga ne gledaju. Za mene je to samo sekundaran pokazatelj.
– pošto sam dioničar AAPL (stavio sam tjedni graf prije par dana) sve to nije me puno tangiralo, jer je dionica jučer lepo porasla za nekih cca 10$. I tako će prema prognozi i dalje do 12 rujna – do nekih 690-700$.
Ma u pravu je kak ne…
Vidim javlja se opet osoba, koja crta grafove sa dvije strelice i dva indikatora. U poslednje vrijeme priča o nestacionarnim procesima u koje ne bi vjerovala ni konabarica u njegovoj bufi, sa naglasom kako TA ne vrijedi a pogotovo ne vrijedi MACD. Zato više ne stavlja svoje grafove nego se opušta sa svim i svakim tko ima minutu vrijemena u općenito lupetanje kako TA ne vrijedi. Pošto osoba ne voli oscilatore ja ću ipak pokušat prognozirati budući dugoročni trend na dnevnom grafu indexa sp 500 pomoču sekundarnog pokazatelja, koji se zove „Full STO Oscillalor“ . Vjerovatno ferengi, koji prakticira dvije strelice i dva indikatora nije čuo za njega ali vjerujem u ostale forumaše.
Pogledajte priloženi Chart SPX Daily. Full STO Oscillalor je jučer dotaknuo vrijednost oversold na 20 te sada kreće natrag do bull-križ danas. Zadnji put, kada je na SPX dnevni karti Full STO taknuo vrijednost oversold na 20 bilo je početkom lipnja 2012 sa SPX na 1267 boda i to je dovelo do dva mjeseca rasta iz SPX 1267-1427. Kako bi rekli ameri: „This is bullish“.
P.S. jedini recept protiv neznalica ala ferengi – početi stavljat grafove (onaj tko ne želi stavljat grafove daje se na ignore), jer se jedino na taj način može na toj temi uspostaviti konstruktivan dialog inače možemo pričati o nestacionarnim procesima u ….Svi stavljamo grafove i sudjelujemo na ovoj temi, da nešto naučimo od drugih. Kada bi svi sve znali ležali bi sada na Kajmanskim ili nekim drugim otocima sa bocom dobrog… ja bi uzeo sa sobom i onu konobaricu.
[thumbsup]
Bolje je imati DVIJE dobre strelice na grafu, nego TRI MIŠLJENJA u DVA dana. [thumbsup]
I onda se još na kraju slavodobitno sam potapšat po ramenu i čestitat si [lol]
Evo grafova,
pa nek forumaši procijene, dal su korisniji ovi tvoji komedijaški pokušaji,
ovi moji "šturi" grafovi.
Koliko sam primjetio "pravi vjernici" poput Vas, gospon Knecht, vole kad imaju što više iscrtkanog
na ekranu, nije bitna kvaliteta iscrtanog, već kvantiteta. Što više dokazano beskorisnih gluposti na grafu – TIM BOLJE [lol]
PS : konobar 😀
Svatko ima svoju metodu i ja to poštujem. No, imaš krivi pristup i smatraš da je ovo što ti nudiš daleko ispred svega. Ismijavanje ostalih, koji te prije svega ne razumiju nije opravdanje.
No, ako su ovi grafovi rezultati tvojih radova, jedino što mogu reć ne valja.
Uzeo sam za primjer tvoj graf Crobexa (zato jer tu ljude on najviše zanima) i usporedio tvoje signale i signale koje daju jednostavni SMA 21 i 50. To je ono čemu se cijelo vrijeme ismijavaš.
Da se razumijemo ni ja nisam prevelik pobornik istih, ali ne hvalim se nečim što je lošije od njih.
No, ono što je iz slike vidljivo da su tvoji signali preporučivali kupnju na ZSE-u već na cca. 1830, dokup na 1730 i još dokup na 1630…
U isto vrijem cross SMA daje signal ulaska na 1730 izlaska na 1830, te ponovnog ulaska na cca 1670…
No, evo slike pa nek se forum uvjeri….
Poštujem to što si napisao. Uvjeravam te da moving average cross – sustavi iako generalno nisu negativni, zarađuju manje novaca (dosta) od ovog mog sustava. Zanemaruješ veličinu serije, te broj uzoraka koji gledaš. Po mojoj procjeni treba ti serija sa barem 300-400 tisuća uzoraka, na kojima ćeš imati nekoliko tisuća buy/sell signala, da bi mogao POČETI suditi o a) prediktivnoj moći i ono što je puno važnije b) stabilnosti prediktivne moći.
Na ovom konkretnom dijelu serije, gje imamo oko 250 okvirno uzoraka (toliko dana), imamo 7 buy sell signala cross-sustava. Što je dakle značajno manje od potrebnih 300 000 uzoraka, te 10 000 buy sell signala.
Vrlo je lako pronaći dio serije na kojem cross-sustav 21-50 jako podbacuje, a strelice se ili ne pale, ili odrađuju dobro. Također je moguće naći dijelove serije na kojem cross-sustav značajno out-performa strelice. To ti je takozvano sample-size-neglect. Dakle ne možemo apsolutno nikakve zaključke donositi, dok nemamo dovoljno podataka. Mislim da je to pošteno.
Konkretno,
evo ti jedan papir koji ti upravo radi veličine uzorka dolazi do zaključka o neefikasnom tržištu.
I evo ti stotka za konstruktivan trud.
@Tigrus
Kako je kolega Flyer rekao, ja shvaćam da možda djelujem nekad kao prepotentni kretenoid, ok.
Ali svaka moja kritika je upućena baš prema "junk"-u, te mislim da bi bilo na korist svima na ovom forumu da se podigne neka svijest o a) s kakvim procesom imamo posla b) što je junk a što nije. Meni nije cilj nikoga omalovažiti ili uvrijediti. Tnx na podršci 🙂
@Inverter
Koliko Vladove prognoze vrijede, ti govori cijena po kojoj možeš kupiti njegov rad, mjesečno 🙂
Da Vlad je 2008 rekao, ide kataklizma, imamo ogroman svjetski kreditni balon, ide sve jako dolje na razine iz 2001-2002. I na Crobeksu je dio toga pogodio, dio nije, a na stranim tržištima je FEJLO masno. Tako da over-all … slabo jako. Gandalf je u pravu.
A uostalom ako si ikad čitao onaj njegov blog, pa to je sprdačina 1 kategorije. Takve prognoze ala Knecht. S time da sad laskam jako Knechtu. Mislio sam samo u smislu, prognoze su tipa : ewt kaže da ide gore, sad je 1400, pri je target 1403,5, drugi 1406,1. S time da možda ako padne ispod 1398, onda je sljedeći target 1393. Kome nije jasno što ne valja sa takvim prognozama neka razmisli malo o životu.
I za kraj nebuloziranja malo (pošto smo svi tu ipak radi toga, a i da se Knect zadovolji grafom) :
BTW ovaj euro dollar samo čeka trenutak kad kreće u pullback … možda i nastavak downa. Malo me to zbunjuje sve jer zlato je već odradilo proboj KAKTI, SPY je generalno kao BULLiš (fak jea). Nekako mi to nije konzistentno sa nastavkom beara na euru.
……. Ti si matematički obrazovan čovjek i kod prognoze dionica to je tvoj problem, jer kada se stvari počinju razumjeti sve je jednostavno.
I tako….nisam ja kriv, da Wall Str. tako djeluje…zato evo moje prognoze za američki index sp 500 do 06.09. 2012 – index će sa sadašnjih 1407,30 bodova porasti na najmanje 1429 boda.Argument – graf od 15 minuta.
Danas je 06.09.2012 – dan za polaganje računa moje prognoze, koju sam dao u subotu 01.09.2012 – kada sam prognozirao rast indexa sp 500 do danas 6.9. na 1429 boda.
Priznajem dogodio se u u utorak pad pad ispod 1.397,01 znači da c-(z) (double zig zag) Minor vala dva nije bio potpun pa sam prognozirao pad u skladu sa pravilima EWT na sljedeći mogući target u područje 38% fibo na 1390 ili (y) = (Z) sa targetom 1387. Međutim dovoljan je bio pad na 1396,56 boda (tako su odlučili dečki sa Wall. Str.) pa onda nastavak bull trenda u skladu sa prognozom.
Danas 06.09.2012 index postigao je prognoziranih 1429 boda. Evo grafova.
P.S. Može sada čovjek sa grafom od dvije strelice slobodno upalit cigaru i "divanit" kako TA bišta ne valja. Važno je samo, da su uletile pare.Ajd. [thumbsup]
@Knecht
Ha ha, zakooon. Evo baš ste me nasmijali, hvala Vam. [lol]
Dakle iako je inicijalna prognoza bila RAST do 1429 (ušli smo u long! sa targetom na 1429),
koja je u sred promatranog intervala PROMIJENJENA u PAD, (okidanjem triggera na 1397 ušli smo u šort do 1387) … rast se ipak na kraju dogodio => prognoza je točna. NE KRIVO! Izgubili smo danas pošto smo još u ŠORTU. LOOOOL
Meni doista nije jasno, kako se i Vi sami sebi gospodine dragi, ne nasmijete.
I tak …
[lol]
Mislim da je svakome tko ima barem tri čiste u životu, sasvim jasno da upravo ovakve
a) neodređene
b) promjenjive
"prognoze" vrijede apsolutno – NULA.
Evo i moje "dvije strelice" trenutno ……
OPASKA : moje su strelice opskurne, nemam puno toga iscrtnog na grafu (slova, brojke, valove, crte …) ali su zato – nedvosmislene, provjerljive .. i tak [lol]
ferengi imaš pravo
vidim, da ti imaš dobar nos ono "na osjećaj). :D". Daj reci kak je čovik znao, da će index pasti baš tačno na 1398 ?
Hteo sam da kažem, da kod vrijednosti futuresa 1402 stavi prognozu pada na 1398, dok su futuresi kasnije pali na oko 1395 [shocked] [shocked] [shocked]
[/quote]
Pitam ne znam koji puta. Kako je opet znao, da ide baš danas tačno do 1429 ???? Pogodio je.
Range je uzak. Ako sp500 raste koji god broj kazes, blizu si!!
Zavrsio je 1432. Isto bi bilo i da je 1426. +3 ili -3, blizu je, a pokrio si od 1426-1432.
I vremenski je ogranicio!!
I osigurao se od pada, sa short minor valom,.!!
Nije pogodio nista. osigurao se na obe strane, vremenski i range-om.
[wink]
Klasicno za njega. Taj nije nikad nista pogodio.
Razmisli.
Pozz.
Vrijemenski je determinirao, de će do 6. rujna index sa 1407 porasti na najmanje 1429 boda. Kako je opet znao, da ide baš danas tačno do 1429? Ipak tko se kladio na to, uzeo je scalp dobrih 22 boda zarade do 6.9. Prema osnovnoj logici to je pogodak. [thumbsup]
Ferengi je 6. rujna stavio graf "SPY 15 min izbliza" na kojoj mu u isto vrijeme kod vrijednosti SPX (SP-500) 1430 strelica ukazuje na pad odnosno sell. Drugog dana index porasto na 1437,92. Ako se kladio na pad po toj strelici popušio si i to ti je bit svega.
Post festum: Ne bih se kladio na strelice.
@Ferengi
Svatko ima svoju metodu i ja to poštujem. No, imaš krivi pristup i smatraš da je ovo što ti nudiš daleko ispred svega. Ismijavanje ostalih, koji te prije svega ne razumiju nije opravdanje.
No, ako su ovi grafovi rezultati tvojih radova, jedino što mogu reć ne valja.
Uzeo sam za primjer tvoj graf Crobexa (zato jer tu ljude on najviše zanima) i usporedio tvoje signale i signale koje daju jednostavni SMA 21 i 50. To je ono čemu se cijelo vrijeme ismijavaš.
Da se razumijemo ni ja nisam prevelik pobornik istih, ali ne hvalim se nečim što je lošije od njih.
No, ono što je iz slike vidljivo da su tvoji signali preporučivali kupnju na ZSE-u već na cca. 1830, dokup na 1730 i još dokup na 1630…
U isto vrijem cross SMA daje signal ulaska na 1730 izlaska na 1830, te ponovnog ulaska na cca 1670…
No, evo slike pa nek se forum uvjeri….
Pitanje za vas obojicu: dali vaši grafovi ukazuju na rast ili pad CROBEX-a? I zašto?
Hvala na odgovoru.