Tehnička Analiza – grafovi, savjeti i analize

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Tehnička Analiza – grafovi, savjeti i analize

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Bravo kolega, ovo se zove poznavanje materije

p.s svi koji rade suprotno od vas i vaših analiza su jako bogati ljudi

Jadni "zagorci" koji su poslušali njegove savjete i sada trunu u FAZ-u.
[/quote]

kolege,

moje zadnje transkaacije….

FAZ kupljen na 13,50 bruto sam prodao na 14 USD u petak
u petak kupio FAS na 22,20 USD i prodao na 22,90 isto u petak
kupio DOW na 25,20 i sada cekam 26,50 USD da prodam. trenutno je na 26,01 USD

vidio sam da niste zainteresirani za zaradu pa sam prestao pisati o ETFovima.

ps. ako netko zeli ipak delati sa BEAR i Bull ETFovima – trenutno cekam kupnju FAZa na 12,60 USD.

pss. delam sa 10.000 USD po transakciji.
racunajte zarade sami…

pss. Conan O Biran i Ferengi – slazem se da treba pametno izabrati najmanje zlo kad procamo o valutama…
dollar mi se cini kao najbolje rjesenje…

eh da, jeste li primjetili divljanje comoditija?
nije li se to isto dogadalo prije 2 godine kad su dionice zavrsile rast?

malo za razmisljanje…. [wink]

pozdrav s mora.

Kolega Tigrus, bit će FAZ-a i po 9USD.

26.11.2010 - Dan D

splite,

neka ga bude i po 2 usd… ali mozda i po 2000 usd
ali ne odmah sutra.

Svi koji prizivaju katastrofu i potop epskih razmjera …i ostali…molim komentare …

Kakav je tvoj komentar? Kakva je "prognoza" za citigroup?
Malo daješ, puno tražiš….

Iz prošlosti se može izvući samo pouka, da ljudi nikad neće izvući pouke iz - prošlosti. wb

Ha ha, taj film o 2000 USD nećeš više nikada vidjeti….
Kad je tako zašto ga prodaješ na 14USD?

26.11.2010 - Dan D

@tigrus

Anonimno, 10.08.2010. u 09:43
kupio DOW na 25,20 i sada cekam 26,50 USD da prodam.

Znao sam 100% da se danas ide dole.

p.s nevjerovatna lakoća pogrešaka kod ovoga kolege je još neviđena i ne zapamćena na forumu kako u okolici tako i u širem okruženju

-po takvoj logici, gdje bi debtholderi paničnom reakcijom izazvali instant deflaciju, inflacija nikad nebi bila moguća a povijest pokazuje suprotno

Povijest nudi samo još jedan primjer IOLE sličan ovome u kojem se nalazimo, samo puno blaža varijanta => 1929.

Inflacija se inače (zadnjih 50 godina) dešava postepeno, umjereno, te debtholderi ne paničare jer je prosječna inflacija niža od povrata na dugoročne instrumente. A i inflacija se također postepeno gradi uz paralelnu ekspanziju kredita, rast gospodarstva, tako da panike nema. Treba razlikovati ekspanziju kredita, i ekspanziju valute. To su potpuno dvije različite stvari.

Ovdje bi se radilo o "neprirodnom", naglom, brzom monetiziranju koje bi dovelo do brze i drastične inflacije, rasprodaje dollara, i drastičnog pada čitavog dolar denominated debta, pa tako i tbilsa, velikog gubitka vrijednosti. Dakle situacija je DRASTIČNO drugačija od "uobičajene".

Bi li vi držali obveznice ako bi vidjeli da fed ide putem vrlo brzog uništenja vrijednosti tih istih obveznica? Do sada u povijesti imatelji tih istih obveznica nisu suočeni bili sa ovakvom drastičnom situacijom.[/quote]

Inflacija nije rast cijena nego posljedica većeg povećanja novčane mase u odnosu na rast proizvedenih dobara i usluga, prema tome ona može (i ne mora) postojati kako u uvjetima gospodarskog rasta tako i u uvjetima stagnacije.

Postoji dobar primjer inflacije u 70ima uz stagnaciju rasta gospodarstva i kamatne stope preko 20% a da je gore navedena teza ispravna tada visoka inflacija nebi nikad niti teorijski bila moguća jer bi padajuće cijene obveznica vukle u deflaciju.

Zašto bi ovaj puta bilo očito u kojem će smjeru ekonomija ići ako nikad do sada nije bilo tako. Naravno da nitko ne bi držao obveznice ako zna da slijedi inflatorno razdoblje, isto kao što nitko nebi kupovao na Crobex 5400 da zna šta slijedi. Poanta i je da ne znamo.

The cure for low price is low price. Demand goes up, supply comes down, the price goes up.

-balance sheet FED-a se ne može gledati kao balance sheet neke druge banke, FED stvara novac

Da FED stvara novac, to je istina.
Ali postoji razlog zašto se FED zove "FEDERAL reserve system".

Razlog je taj što su obveznice američke vlade IZVOR FEDove moći. Narušavanjem povjerenja u američke obveznice FED gubi moć i uništava sam sebe, i time bankovni kartel koji sada ima veliku moć i prihode kroz FED tu moć GUBI. u potpunosti.. a to sigurno ne želi.

Drugim riječima ako FED počne monetizirati sam izvor svoje moći, tj počne štampati FNR da bi kupovao US tbills, dolazimo do začaranog kruga, čime FED sam sebe počinje proždirati i oduzimati si moć. Može onda FED stvarati novac koliko god želi, time samo pogoršava situaciju i dodatno se ubija.

U tome i je cijela poanta. Fed je do sada imao "sidro" svoje moći. US obveznice, iza kojih stoji nešto konkretno – taxing power američke vlade. Ako ih sada bude morao monetizirati, jer ih nitko neće, taj izvor moći dakle više ne postoji, i postojeći bond holderi kažu – doviđenja.

Stoga balance sheet ne smije puniti sa tbillsima. A ukoliko bs počne puniti sa razno raznim nenaplativim smećem, time ustvari umanjuje vrijednost postojećih tbillsova također posljedično, koji su izvor moći, čime odvraća ljude od onog najbitnijeg.

Dakle da, balance sheet feda se u ovom slučaju itekako može gledati kao bs bilo koje banke.
Jer ga FED ne smije monetizirati u besvijest jer gubi sidro moći i time se ubija. Do sada to NIJE bilo tako.
[/quote]

Američka moć je temeljena na moći dolara, FED direktnom monetizacijom duga ne "krade" od vlastitih poreznih obveznika već i od onih u Kini, Arabiji itd… Za razliku od nesretnika u Zimbabveu ili bivšoj Jugi. Vrijednost tog dolara može realno i opadati a da on ipak raste u odnosu na EUR, GBP ili CHF jer FX rates naravno odražavaju samo relativnu vrijednost u odnosu na drugu valutu, ne i stvarnu vrijednost u količini dobara i usluga.

Cijela deleveraging fama je dovela do rasta stopa štednje, smanjenja potrošnje i averzije prema novom zaduženju. Ovaj proces je spor i zdrav (iako kratkoročno bolan), plaća se danak pijanih godina. A nakon mamurluka ostaje bolja baza za novi zamah.

Isti daj leverage se može i riješiti kroz monetizaciju duga, ako smo stvarno na kraju jednog ekonomskog razdoblja i dosadašnji model se potrošio, i ako tamo negdje u New Yorku stvarno postoji neki think tank koji drma svijetom onda nema boljeg riješenja nego podupirati deflation case (koji može trajati dugo, a najvjerojatnije do trenutka kada većina zaključi da je to definitivan smjer i kada su yieldovi rekordno nisko), uvući unutra u mrežu sve naivce a onda ih zajedno potopiti… Ne brine me narušen ugled FEDa, on je ionako nikakav, jer kada nastane problem – isti koji su ga i kreirali – će ponuditi i riješenje.

The cure for low price is low price. Demand goes up, supply comes down, the price goes up.

i za kraj, bond market (kao i svaki drugi) je glup, možda ne uvijek ali povremeno svakako

Veliko je pitanje da li je bond market glup. Ako doista slijedi deflacija, i širok spektar defaulta posvuda, pad dionica, pad nekretnina, pad svega živoga i neživoga, apsolutno je najlogičnije mjesto za parkirati kapital => na najsigurnije moguće mjesto, na mjesto gdje će novac sigurno preživjeti holokaust koji se nazire.

Amerika izdaje rekordne deficite, a bidderi navalili i pokupuju sve šta im se ponudi.
Ili je taj masivni globalni kapital jako jako jako glup jer ide u samouništenje, ili je jako pametan jer će jedini preživjeti.

To i jest dilema [tongue]

Meni se osobno čini da se grafovi : DXY0, SPX, USTxx, itd svi namještaju baš logično za deflacijski scenarij.

Budemo sutra čuli na FED konferenciji možda već naznake kojim se smjerom ide dalje.
[pray]
[/quote]

Sve je moguće, pa čak i ono što je logično.

Osim toga, čemu strah od deflacije… ništa ne radiš a svaki dan si sve bogatiji 😀

Ha ha, taj film o 2000 USD nećeš više nikada vidjeti….
Kad je tako zašto ga prodaješ na 14USD?

jos nije vrijeme za "long" pozicije u bear ETFovima…
kad sp500 kaze da se ide dole,onda smo dugorocni u etfovima.

za razmisljenje:
mislite li da je dobro kupiti svaki bear ETF za cca 1000 dollara i cekati krah?

[wink]

za razmisljenje:
mislite li da je dobro kupiti svaki bear ETF za cca 1000 dollara i cekati krah?
[wink]

ne. to bi bio totalni promašaj.

kad sp500 kaze da se ide dole,onda smo dugorocni u etfovima.

A šta vam trenutno SP500 govori?

Bolje živjeti sto godina u bogatstvu nego sedam dana u siromaštvu!

New Report

Close