Pitaš za ATPL? Zaključivanjem ispod 929kn se potvrđuje obrazac.
[/quote]
da,hvala
a reci mi tvoje mišljene o ovoj negativnoj liniji trenda iznad koje se cijena digla i još uvijek je tamo,ima li ona kakvu težinu?
[/quote]
Da, naravno da ima težinu. Kod TA nikad nije sve "crno-belo".
Ali općenito, teško je ići kontra trenda i pogađati dno/vrh. Trenutno smo u downtrendu i, IMHO, izglednija varijanta je dostizanja spomenutog targeta.
A što se tiče zastavice – dobili smo potvrdu.
analiza napravljena u petak
Pad ispod 1930 bodova sve veća realnost
to je stvarno bilo teško pogodit nakon što su ameri u petak pljusnuli 3% [lol]
Kako nije teško nekidan su Ameri narasli 15% u komadu a mi 1% u tom danu a sad kod pada da ćemo ih pratit u stopu nisam baš se nadao ja sam očekivao danas pad od 5% minimum pošto smo sa SL prošli referendum ,imamo veću prodaju auta 25% ,rejting nam duplo porastao i to opet sve u jednom danu i eto dobar razlog da se ZSE opljačka što više
a nije teško pogoditi ni da smo i sutra u minusu,evo,ameri zatvaraju sa solidnim minusom
dakle,i sutra u revijalnom tonu…….
Moguća long term razina za S&P500
Prije godinu dana (5.6.2009.) Crobex je završio dan na 2069 bodova. Danas je 7% niži.
S&P 500 na taj isti dan (5.6.2009.) je završio na 940 bodova. Danas je 12% viši.
S istim rastom Crobex bi bio na 2317. Gap od 20% u godinu dana.
SPX :
-15 min : bikovska divergencija MACD 385 => skoro odbijanje
-1h : situacija se zakomplicirala : još uvijek je moguća neka podvarijanta obrnutog složenog H&S-a, ali se razina od 1103 i SMA200 pokazuje kao ključna za daljnji rast
– UP linija trenda prekinuta, mogućnost formiranja uzlaznog trokuta
– na dnevnom grafu DMS pokazuje zastoj u formiranju mogućeg UP trenda
SPX-nadopuna :
– uzlazni trokut nije formiran
– probijanjem razine 1069 probijena je linija vrata novonastalog dvostrukog vrha čiji je target 1035, tj. testiranje razine prethodnog dna 1040
– graf 15 min : bikovske divergencije RSI-a i MACD 385 najavljuju odbijanje početkom tjedna
-otpori : 1072 => SMA20 15min i linija vrata dvostrukog vrha
1087 => SMA20 1h i probijena UP linija trenda
1103 => prethodna dva vrha
[/quote]
SPX-nastavak :
-divergencije uočene u petak odradile svoje – rast do 1071,36, dakle do prvog najavljenog otpora 1072, što je istovremeno i linija vrata dvostrukog vrha koja nije probijena
-slabašne divergencije na 15min grafu daju mogućnost da bi sutra na otvaranju moglo doći do malog rasta, ali DMS na satnom grafu pokazuje ubrzanje silaznog trenda prema targetu dvostrukog vrha => 1035-1040
Prije godinu dana (5.6.2009.) Crobex je završio dan na 2069 bodova. Danas je 7% niži.
S&P 500 na taj isti dan (5.6.2009.) je završio na 940 bodova. Danas je 12% viši.
I?
Gdje je problem?
Zašto je crobex morao rasti, ako je rastao spx?
Zar imaju iste dionice u sastavu?
Osim toga, kad već uspoređuješ, možemo i ovako – da ste kupovali kvalitetnije dionice koje kotiraju na ZSE, prinos bi vam bio veći u tih godinu dana, nego što je narastao spx.
Npr. atgr – prije godinu dana 520kn, danas 700kn – rast cca 35%
ht – prije godinu dana 210kn, danas 260kn – rast 40% (i dividenda sića)
Primjera ima još.
Dakle, razliku između spx i crobexa napravila je hrpa smeća u sastavu crobexa. Smeća ima i u spx-u, ali valjda manje nego ovdje.
Uostalom, veći problem je što tamo ima dolara za kupovinu, ovdje nema kuna. Kad se to promijeni, crobex će nabrzinu prešišati spx rastom u postocima.
A kad će to biti?
johny gdje sam rekao da je crobex morao rasti? samo sam naveo par činjenica. kao i ti.
kodt mi je najveća pozicija u portfelju, u plusu je 36%
Istina.
Ali, prošle godine u ovo vrijeme GDP u USA je bio -3% a kod nas -6%, a danas je kod njih +3%, a kod nas -2,5%.
Stoga još uvijek se crobex odlično drži. Još ako ubaciš Dinka i ostale market manipulatore crobex se drži bbolje nego i jedan index na svijetu.