zosprajc – isto, pitanje? Što ako ta crta predstavlja stopu rasta od 20% godišnje? Smatraš li to prihvatljivom stopom rasta na dugi rok? ….?
Iza svake crte stoji matematika !!!
… evo neki jaki matematičar dijeli ocjene … a izgleda da zna brojati samo do 2 … ali zato zna vući crte…
… da zaključim ovu priču … i drukati treba znati ! Inače postaje kontraproduktivno.
želim reći da jednadžba prvaca ima oblik y =a + b*x. Dobro, a i b su poznati (uočljivi), ali x nije bez računanja. Pa bi bilo zgodno zanti vrijednost za x!
mmm,budi drug.pomozi nam izračunati x.
da zaključim ovu priču:
… da zaključim ovu priču … i drukati treba znati ! Inače postaje kontraproduktivno.
zosprajc – isto, pitanje? Što ako ta crta predstavlja stopu rasta od 20% godišnje? Smatraš li to prihvatljivom stopom rasta na dugi rok? ….?
majke ti, nemoj dr.sc.mat učiti matematici.
uzmi graf.
očitaj.
1983 god- nsdq vrijednost 330 (ako znaš očitati vrijednost 1983 iz log grafa [rolleyes])
2010 god.- plava linija bi sjekla vrijednost 3000 bodova (ovo i ćorava kokoš može očitati).
e, sad te ja pitam znaš li ti računati?
kolika je ovo godišnja stopa rasta?
da ti pomognem, jer znam da premalo znaš.
330 x 1,0851855 na 27 = 3000
dečec dragi, to je godišnji rast od 8,51%. a ti dociraš o 20% rasta i održivosti.
nauči osnove (pazi, osnove) matiša pa prozivaj.
@zoki
moram se složiti s vašim izračunom.
….
…. moguće je formiranje neuspješnog zamaha RSI-a, ali nisam o tome htio špekulirati sad već kad za to dođe vrijeme. Prije toga je moguće i dostizanje novog vrha. Formiranje neuspješnog zamaha može potrajati i više od 15 dana…..
hoćeš reći da RSI na Nasdaq-u, primjerice, može preko vrijednosti 77 ???
[/quote]
… u neuspješnom zamahu sljedeći vrh RSI-a je NIŽI od prethodnog (a ne viši)
….. a zašto ne bi jednom vrijednost RSI-a mogla biti i viša od 77 ???
………. vrijednost RSI-a će ovisiti i o periodu koji upotrebljavamo
uglavnom…da se nadovežem na ovu matematičku raspravu. CROBEX, ako prihvatimo ovu moju megatrend liniju, raste prosječnom god. stopom od cca 18%.
to jest puno. no, mi smo tržište u rađanju. tako da je vrlo moguće da prođe još dosta vremena prije nego se to smanji na 10-15%.
MACD ponovo pokazuje SELL.
Uskoro i parabolic.
Slow stohastic je pokazao to u četvrtak.
Kirurški se odbili od gornje strane padajućeg torkuta.
DLKV, Crobex, i ostali.
Ja sam mislio da će probti, ali sobzorom da hvatamo sinhronizaciju sa vanjskim marketima, to se nije desilo.
zosprajc
u ovoj prepisci s MMM, ja osto zbunjen
počelo je ovako:
…
plavi pravac-dodan, temeljen na dva zaokružena vrha, pokazuje kako u tehničkoj analizi možeš crtkati što te volja…
a završilo je ovako:
uzmi graf.
očitaj.
…
…..
dečec dragi, to je godišnji rast od 8,51%. a ti dociraš o 20% rasta i održivosti.
[/quote]
Najprije je to bilo, kao nekakva bezvezna crtarija, a onda slavodobitno ističeš kako je to crtarija s održivim rastom. Zbunjujuće, zar ne.
zosprajc
u ovoj prepisci s MMM, ja osto zbunjen
počelo je ovako:
…
plavi pravac-dodan, temeljen na dva zaokružena vrha, pokazuje kako u tehničkoj analizi možeš crtkati što te volja…
a završilo je ovako:
uzmi graf.
očitaj.
…
…..
[/quote]
Najprije je to bilo, kao nekakva bezvezna crtarija, a onda slavodobitno ističeš kako je to crtarija s održivim rastom. Zbunjujuće, zar ne.
[/quote]
Poštovani kolega,
to jest bila BEZVEZNA CRTARIJA, iako spaja dvije istaknute točke koje mogu definirati pravac.
zašto bezvezna?
jer takvih pravaca ima još, a svi oni imaju:
1) GRAFIČKO OPRAVDANJE;
2) MATEMATIČKO OPRAVDANJE, jer predstavljaju uprosječeni godišnji rast od 5,8 10 ili 12% (sve je to dugoročno održivo).
dakle, ako pravaca ima više, a svi se mogu grafički i matematički opravdati, onda su svi ti pravci takoreći BEZVEZNI, jer se ne može znati KOJI ODGOVARA REALNOSTI (koja uključuje buduće kretanje vrijednosti indeksa).
no, gospon MMM (kaj nije jednostavnije 3M?), matematički analfabeta, obrušio se baš na moj ucrtani pravac, jedan od mnogih mogućih. i rekao, onako odokativno, da taj pravac predstavlja godišnji rast od 20%.
potom podvlači da iza svake crte stoji matematika ( s 3 uskličnika-kao, "ja sam puno pametan")
i kaj reći tom tipu koji ne zna ni srednjoškolski matiš, a permanentno pametuje!?