osim prepucavanja na ovome forumu i pisanja budalaština…
ima li nešto pametno? dokle padamo? 1900, 2000 ?
Točno to što si rekao ako krenemo padati, prve značajnije support razine su "okrugle" 2000 i 1900. Međutim, gledajući ih, vidi se da nisu osobito jake – bile su testirane par puta u zadnjih par mjeseci ali ništa značajno. Ako dođe do toga da Crobex krene padati, mislim da će to biti dovoljno jak pad da probije obje navedene razine i nastavi do 1800 što je puno jača razina potpore.
Pad prema 1900 bi, čisto tehnički gledajući, bio katastrofa – probio bi 2000, psihološki jako značajnu razinu, i još važnije – formirao bi double top, jednu od najjačih bearish paterni. To bi bila potvrda sve češćih gledišta sve većeg dijela investitora da smo se "zaletili", da je tržište prerano ulovio optimizam te da je rast od 1700 na 2200 u dva,tri mjeseca bio neopravdan.
Izvor podataka: http://www.investa.hr
[/quote]
s obzirom da je dosta nedoumica oko pada, prilazem svoj graf sa targetom crobexa.
a) RSI linija nece biti probijena
b) linija rastuceg trenda takoder nece biti probijena
srednjorocno je aktualan rastuci trokut i linija otpora na 2290 biti ce probijena iz treceg pokusaja.
[cool]
čoravo ti je to oko, već je na 2157 [wink]
[/quote]
Prijatelju moj, da je tebi imati i ovakvo kako ti veliš "Čoravo oko", bio bi možda sutra bogatiji za koju kunu, ovako slušaj one na 200 ili 1900 Crobex pa češ zaraditi ??
Lijepi i srdačan pozdrav tebi i ostaloj ekipi !!
Baš si lep. Za potvrdu Double topa ipak treba probiti 1658,25, ali ti je onda target na na 1000 bodova. Pazi kak si to izračunaš. Prije probijanja te razine nema potvrde tog obrasca, a do 1000 je malo puno, zar ne misliš?
Dobar dan. Imam jedno teh. pitanje ako nije problem. Ako analiziram indikatore ne bas likvidnih dionica (slowst., macd, rsi…) na satnoj bazi (intra-day) kako onda trebam load-ati podatke (radi se Amibroker-u mada to nije bitno) da dobivam ispravne krivulje.
Konkretno:
Radim s intervalima po 15 minuta a prometa recimo nema od 10:45-12:00 i recimo od 13:00-13:15.
Da li onda u tim intervalima treba prikazati close cijenu prethodnih intervala s volume=0 ili se podaci za te intervale uopce ne unose. (Pitam zato jer podatke load-am ručno iz datoteke koja ima svježe podatke).
Drugo pitanje je općenito za intra-day, da li parametri za naštimavanje indikatora ostaju standardni (npr za macd 12,26,9 ili sl.stoc. 14,3,3) ili trebaju biti drugačiji kad time frame nije dnevni nego 15 minutni?
Ukoliko prometa nema u nekom intervalu (nebitno koje intervale promatraš) tada se za njega ne prikazuje nikakva vrijednost tj. podaci se ne unose.
Ne znam od kud vadiš te podatke, ali imaj na umu da neki indikatori traže OHLC (a neki i V) svakog perioda za ispravno računanje. Ti vjerojatno imaš samo Close. Većini indikatora je dovoljan Close, ali ne svima!
Parametri indikatora se odnose na barove (periode, intervale, time-frame… kako hočeš) i ne ovise o time frame-u nego o osjetljivosti koju želiš postići. S obzirom da postavljaš takvo pitanje najbolje ti je raditi sa uobičajenim parametrima indikatora.
Naravno, postavlja se pitanje zašto uopće gledati satne grafikone na nelikvidnim dionicama? To baš i nema nekog smisla s aspekta TA…
Gospon Tigrus, mislim da bi bilo jednostavnije da napišete da ne znate kaj bu se dogodilo neg da jedan dan napišete jedno a onda drugi dan napišete potpuno suprotno.Nije vrag da vas je gospon split zarazil, bik mamicu
02.10.
grafovi ne izgledaju dobro:
1. evidentan je proboj RSI linije iako se crobex jos uvijek drzi na liniji trenda.
to ne moze dobro zavrsiti…
05.10.
a) RSI linija nece biti probijena
b) linija rastuceg trenda takoder nece biti probijena
Dobar dan. Imam jedno teh. pitanje ako nije problem. Ako analiziram indikatore ne bas likvidnih dionica (slowst., macd, rsi…) na satnoj bazi (intra-day) kako onda trebam load-ati podatke (radi se Amibroker-u mada to nije bitno) da dobivam ispravne krivulje.
u prazne time frameove ponavljaš zadnje podatke.
koliko znam, nijedan oscilator nema uključen volumen u izračun.
parametri oscilatora ne mjenjaju se u zavisnosti od time framea.
mjenjaš ih eventualno ako želiš parametrizacijom dobiti glađe/oštrije krivulje kako bi dobio bolje signale.
Money Flow i slični imaju računaju volumen.
Money Flow i slični imaju računaju volumen.
[/quote]
uf, kolko ih ima:
Accumulation/Distribution Line
Chaikin Money Flow (CMF)
Chaikin Oscillator
Force Index
Money Flow Index (MFI)
On Balance Volume (OBV)
Percentage Volume Oscillator (PVO)
i to sigurno nisu svi.
fascinantno je da baš nijednog od ovih nisam pogledao, iako mi je chaikin na todo listi jer sam primjetio da ga mnogi koriste.
OK, pitanje expertima: koji vam je najdraži?
Masu njih koreliraju s minimalnim % razlike, prema tome najbolje je izabrati 2 eventualno 3, i to je to.Koketiranje s njih više može biti zafrknuto,jer u masi indikatora uvijek ćeš naći jedan koji odgovara tvojoj pristranoj projekciji događaja.Kombinacija raznih indikatora daje buy/sell signale, kao i procjenu vrhova/dna.
Ne znam od kud vadiš te podatke, ali imaj na umu da neki indikatori traže OHLC (a neki i V) svakog perioda za ispravno računanje. Ti vjerojatno imaš samo Close. Većini indikatora je dovoljan Close, ali ne svima!
Imam svih 5 OHLCV. Skidam ih s brokerskih stranica Tržište>Pregled (prometa po tickeru/danu).
Parametri indikatora se odnose na barove (periode, intervale, time-frame… kako hočeš) i ne ovise o time frame-u nego o osjetljivosti koju želiš postići. S obzirom da postavljaš takvo pitanje najbolje ti je raditi sa uobičajenim parametrima indikatora.
OK, znači za intervale bez prometa ne popunjavaju se barovi. Kužim ja koji utjecaj parametri imaju na indikator ali nemam nikakvu ideju koliku bi vrijednost trebao uzeti za intraday ili recimo week analizu. Ako kod normalne dnevne analize koristim za slow stoch. param. 14 dana unazad za peglanje krivulje nisam siguran da ću i za week analizu isto uzeti 14. Ne bi li trebao biti manji.
Druga bitna stvar koja me zanima je da li je ok da se kod intraday analize računanje vrijednosti indikatora veže na povijesne podatke, tj na prethodni dan ili se kreće od nule pa treba čekati dovoljno barova unutar tog dana da bi indikator imao dovoljno prethodnih barova za izračun.
Naravno, postavlja se pitanje zašto uopće gledati satne grafikone na nelikvidnim dionicama? To baš i nema nekog smisla s aspekta TA…
OK, sad mi je jasnija filozofija, koliko sam shvatio ako imamo likvidnu dionicu ali nema prometa unutar nekog intervala onda slijedeći bar ima vrijednosti prvog slijedećeg intervala u kojem je bio promet.
Tnx, na preciznim odgovorima.