Tehnička Analiza – grafovi, savjeti i analize

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Tehnička Analiza – grafovi, savjeti i analize

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Naravno da ništa nije ziher, ali prošla događanja pretpostavljaju buduća, to je TA. Zato sam rekao da probijamo prošli vrh. Ameri su to davno napravili. [thumbsup]

Don't be convinced of your super knowledge of the market, the market does what it wants, and you are just along for the ride!

Evo samo jedna mogućnost, zato malo opreza nikad ne škodi…
Medvjeđa divergencija, plus toga adx izišao iznad D+ linije i lagano zakreće kut…
Ne treba ponavljati da to još uvijek ne znači da ćemo zbilja padati, ali svakako daje šanse za to oko 70%
Dalje je "money managment", strategija… To je ionako vjerojatno najvažnija stvar u trgovanju na burzi, uz neizostavno poznavanje barem osnova TA i FA.

Ne pišem ni ja često.. al iako te jako cijenim (za mene si osobno jedan od najboljih tehničara na poslovnom), moram reći da se ne slažem s ovim tvojim citiranim postom.

Mislim da ovo o 70% šanse za daljnji pad nikako ne stoji. Ne znam na temelju čega takav zaključak?

Idemo vidjeti par osnovnih stvari koje treba uzeti u obzir ako se pokušava dati nekakva prognoza:

OSCILATORI ("glavni"):
rsi -izašao iz overboughta, nema nikakvih divergencija (signal – NEUTRALAN)
macd – nema još sell signala, potencijalna medvjeđa diverdencija (signal – NEUTRALAN)
slow stohastic – izašao iz overbougta, okrenuo prema doli, potencijalna bikovska divergencija (signal – NEUTRALAN)

POMIČNI PROSJECI
Apsolutno svi signalziraju nastavak up trenda, od običnih do eksponencijalnih MA. I oni dugoročni (200, 100, 50) i oni za kraća razdoblja. Svaki "kraći" je iznad onog "većeg", a cijena hje iznad svih njih (jedino je 5 sma iznad cijene). (signal – apsolutno UP)

OSTALO:
kretanje – tipično bikovsko, klasični obrasci higher highs i higher lows
linije trenda – cijena se nalazi iznad svih bikovskih linija trenda, niti jedna nije "popustila"
volumeni – iako vlada prilična nelikvidnost, ipak se jasno vidi da rastemo na većim volumenima, a padamo na manjim (klasičini obrazac u up trendu)
(signal – apsolutno UP)

Razlog (tehnički naravno) što smo se odbili od razine od koje jesmo je vrlo jasan – dvostruki vrh, pregrijani oscilatori, iskakanje iz bolla. Tu je bilo vrlo logično da stane i napravi predah.
Ali da smo definitivno okrenuli prema doli, to se za sada ne može tvrditi.

Ovih tvojih 70% vjerojatnosti za nastavak pada mogu opravdati jedino ako si mislio na ultra kratkoročno vrijeme (1-2-3 dana). Tu bih se vjerojatno složio, ali ne mislim da je vrijedno riskirati i sve rasprodati za ušparati par potencijalnih postotaka.

21.09.2009 CROBEX je uspio dohvatiti posljednji vrh ,čak i višu razinu od posljenje ,međutim nije se uspio
održati iznad tog nivoa,Na oscilatorima su izražene medvjeđe DIVERGENCIJE čime je rezultiran povećan
pritisak na prodajnoj strani.Dokle god ove divergencije budu prisutne neće biti zdravog rasta na crobexu.
Glavno pitanje je dali je ovo sada korekcija rastućeg trenda ili je došlo do preokreta trenda.
Ja mislim da je ovo korekcija i da nam ponovno slijedi napad na razinu od 2300 bodova.Vidljivo je na nekim
dionicama koje su odradile točke prijeloma i koje već imaju jasne targete kako se jedna po jedna dižu.
Pogledajmo malo preciznije ovu sliku ,kako crobex pri rastu mora preskakati STEPENICE.Ja sam stepenice
označio sa brojevima od 1-4.Crobex četvrtu stepenicu nije uspio preskočiti ,nego se jasno odbio od nje,
čime se index spustio na nižu razinu,ja vjerujem da će index u drugom pokušaju probiti ovu liniju br 4
koja je padajuća a samim time svakog dana proboj će biti na manjoj razini.

http://www.svijet-dionica.net/images/stories/crobex%20zona%20velika.jpg

http://www.svijet-dionica.net/

@tony
Zaboravih reći da i da mi je ona divergencija na ADX-u vrlo upitna. Više na ovom tvom grafu.
A ovaj drugi graf je ona potencijalna bikovska divergencija što spomenuh maloprije, ostah dužan.

house, počeo sam pa mi se ne da analizirati signale koji si nabrojao …

kratko: dvostruki vrh se pojavljuje u rastućem trendu i označava promjenu smjera … tako da pozivanje na njega nema svrhe u ovom trenutku … osim toga gdje vidiš higher higs …

osobnog sam mišljenja da nije uspio proboj otpora na prijašnjem vrhu, laganini klizimo prema dolje i hvatamo zalet da u sljedećem valu probijemo već formiranu liniju otpora …

klasika, već 1000 puta viđena na grafovima širom svijeta …

I love the Smell of Profits in the Morning

@house,
iskreno hvala na dobronamjernim komentarima. To je ovdje rijetkost čuti [smiley] pa ću onda malo i ja prokomentirati.
Dakle, kažeš da na RSI-u nema divergencije? – Dakako da ima, i to kao "failure swing", tj. u OB području, što i pogotovo daje dodatnu težinu ovom mogućem scenariju. Nažalost, nisam stavio RSI na tom grafu, ali to svatko može vidjeti bilo gdje, samo neka uključi RSI u ovom razdoblju.
Slažem se da MACD još ne daje sell signal, za razliku npr. od slow-stoch-a. Trenutno se opasno približio, ali još se nije prekrižio…Ja sam na njemu ipak htio ukazati na ovu divergenciju kad se povežu dva istaknuta vrha. A hoće li ovaj vrh ostati i dalje istaknut, to ne znam, ali za sada se zbog nekoliko svijeća viših prije njega i nižih nakon njega, on po svemu ima pravo zvati istaknutim vrhom, tim više ako se u obzir uzmu i neki drugi pokazatelji…
Glede ADX tu sam daleko više obratio pažnju na moment izlaska ADX linije iznad D+ s laganom tendencijom zakretanja (usporavanja), što mi je ovdje daleko važnije od divergencije na tom pokazatelju. Taj moment prelaska iznad obje linije označio sam crvenim kružićem. Ne treba ni spominjati da W. WIlder DMsystem cijeni iznimno puno i kaže da u određenim momentima daje gotovo sasvim sigurne signale i to pravovremeno te da je jedan od najpouzdanijih sustava trgovanja. Ovdje se još nije dogodilo sve što bi moralo da se može govoriti o potpuno ispunjenim uvjetima za korekciju, zato sam i ostavio nekih 30-ak% vjerojatnosti za suprotan scenarij.
Inače, pogledaj kretanje ADX linije u odnosu na D+ i D- u prošlim vrhovima (zadnja 2 mjeseca) i ovoga sada, pa će ti biti jasnija razlika, i zašto sam baš te dvije točke zaokružio…
Iz toga ti je i vidljivo koja je razlika između tih dosadašnjih vrhova, koji su tvorili higher highs i ovog posljednjega.
I za kraj, uvijek je važno točno znati o kojem TF se radi, da bi bilo jasnije što se može očekivati i u kojem vremenskom razdoblju… (trajanje…) Ovdje je riječ o dnevnom grafu, pa ga ne treba protezati niti na 60-min niti na tjedne veličine, nego to razdoblje usklađivati s nižim i višim TF…
I na kraju, napisao sam gore da je strategija (tzv. money managment), naravno uz osnove znanja TA i FA daleko najvažnija na tržištu kapitala. To nije samo ono što sam ja zaključio nakon ovih 4-5 godina na TK. Ako sažmete sve ono što Kostolany ili bilo tko drugi govori o burzi, zaključak će biti isti…
I naravno da je moguće da se pojavi svježi keš ili kakav novi utjecaj na TK i bez problema pogura tržište već sutra u nove visine. To ja mali obični smrtnik ne mogu znati… U tom slučaju valja se prilagoditi novom scenariju. Ili kako je govorio Croman: Novi podaci, nove formacije [bye] [thumbsup]

Dakle, kažeš da na RSI-u nema divergencije? – Dakako da ima…

Moj bed. Naravno da ima. Kako sam crtao skri.poz.div. na stohasticu, tako sam ostao gledati taj kratki period crobexa pa nisam gledao onaj vrh iz 6.mj. Onda je rsi bio na 85, sad nedavno na 80.
Ali opet ponavljam: ako ćemo baš biti točni, cijena nije dosegla ni istu onu razinu (a kamoli da je napravila viši vrh, što bila ono prava "by the book" medvjeđa divergencija), već je bila manja 10-ak bodova.
A ni razlika u visini RSI-ja nije nešto pretjerano pa da bi mogli reći da možemo zanemariti nedostizanje prijašnjeg vrha (recimo da RSI nije u ovom drugom vrhu prešao 70-75, onda bih i ja rekao da je divergencija potpuno ispravna). Ovako imam određene rezerve prema tome.

Ili kako je govorio Croman: Novi podaci, nove formacije

Naravno.
[thumbsup]

osim toga gdje vidiš higher higs

Ako gledaš srednjoročno razdoblje (6 mj. i više) onda nemamo higher high. Ali imamo higher low.

Kratkoročno je klasičini obrazac viši vrh i više dno.

za Poletarca

izvoli analizu PTKM:

1. cijena se krece u cjenovnom kanalu, danas je dotakla gornju stranicu i odbila se od nje.
2. trenutno je cijena blizu gornjeg bollingera – izbjegavati kupnju na gornjem bolingeru
3. cijena se malo odvojila od EMA, sto moze biti upozorenje
4. dnevni slowstoch pokazuje dobar uzlazni trend i prekrizio se za buy
5. snazan otpor na 175kn.
6. proboj cjenovnog kanala znacio bi rast i target od cca +20kn od mjesta proboja

tjedni graf (vazniji):
1. zadnje tri svijece formiraju pattern "three white soldiers" – jako dobar znak
2. tjedni slowstoch je u uzlaznom trendu – jaki buy
3. na 175kn se nalazi 38,2% retrace od ukupnog pada (358kn do 57kn),
probojem 175kn otvara se put za 210kn tj 50% retracea.
4. prema metodi postotne stope promjene trenda – druga linija na 66% je probijena i mogu garantirati dolazak na 175kn

sto napraviti?

kupiti sto nize unutar cjenovnog kanala, to se moze vidjeti na prilozenom grafu,
i cekati 175kn pa prodati.

Hm, nakon dugo zelenih svijeća evo na tjednom grafu i crvena svijeća!
VIRO ima velike otpore za gore, daleko prethodi svim ostalim dionicama, uskoro mu prijeti znatnija korekcija!

Tek je srijeda, odmori do petka.

Tek je srijeda, odmori do petka.
[/quote]

Da, slažem se, do petka će crvena svijeća biti i veća! Hvala!

New Report

Close