Tehnička Analiza – grafovi, savjeti i analize

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Tehnička Analiza – grafovi, savjeti i analize

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

euforija zavladala?
neka,neka

onda ostajem u knzm do daljnjeg, split je kriv:)

jel ima neko ideju kako se vratiti u zabu, prodao sam na 228
mislio sam da će samo do 230 kn,
prekupljeno do neba, a još raste

Deca,nemojte mi euforije hitati jer znamo kak to završi,bik mamicu

Ako završi na cijeni višoj od 135 kn i bude na velikom volumeni klasični proboj iz kanala.
http://img42.imageshack.us/img42/2595/ptkm.png

The difficulty lies not so much in developing new ideas as in escaping from old ones

na satnom grafu zadnje 3 dana negativna divergencija….

Molim da mi netko komentira nikei index sa slike. Mislim da se je za SP500 pisalo da je trebalo 20-tak godina da oni koji su kupovali prije velike krize dođu na nulu. I da je to najveći raspon na tom indexu. (a možda i griješim pa je bilo u pitanju samo 10 godina.)
Zanima me cca koliko će trebati onima koji su kupovali u japanu krajem 1989 i početkom 1990 da dođu na nulu??? Već je prošlo 19 godina i njihova nula je jaaaaako daleko…
I skroz drugačiji je dojam sa log skalom.
šta je to njih tako dobro sredilo???
I kakve su šanse da se to odigra još negdje??
Može i na PM da ne spamamo.

ukratko, kod nas je situacija poprilično drugačija nego u americi i japanu. Nije da sam nešto posebno pametan sa tom izjavom, al ajde da razjasnimo situaciju…

direktni i neposredni uzrok bilo kojeg balona na tržištu dionica je višak novca koji se onda plasira u dionice. To je isto za sve. Međutim, razlog zbog kojeg je došlo do viška novca je različit kod nas i kod njih. Također, različita je i situacija u realnoj ekonomiji. Metaforički rečeno, odnosno TA riječnikom rečeno, ako shvatimo da se ekonomski razvoj odvija unutar kanala mogućeg razvoja situacije, ameri i japanci stalno udaraju glavom u gornju liniju kanala i pomiču granice korištenjem tehnološke inovacije, novim metodama managementa i poslovne organizacije itd. mi sa druge strane deremo po podu kanala i nikak da se odvojimo.

Drugim riječima, kod njih je pojava balona i njegovog ispuhavanja djelomično povezana sa stanjem realne ekonomije, dok kod nas nije UOPĆE. kod nas imamo klasičan primjer asimetričnih poslovnih ciklusa, dok je ekonomija cijelo vrijeme bila u banani, naše dionice su potpuno neopravdano divljale i skakale.

Oke, nazad na Nikkei. Prebacujemo se sa uzroka na posljedice i rješavanje problema. Problem sa japanom nakon ispuhavanja balona je deflaciona depresija. Isti problem je imala amerika sa velikim padom Dow Jonesa 29-32 i velikom depresijom nakon toga i sličan problem čeka na rješenje ameriku sada.

Klasični recept za takvu situaciju se najjasnije vidi u djelima tzv. austrijske škole ekonomije. Pustiti da sve loše banke propadnu, da se bilance očiste i da kredit nestane iz sistema. Upravo to se dogodilo od ’29 na dalje u americi, i imalo je za posljedicu veliku depresiju.

Međutim, niti japan devedestih niti amerika danas ne pristaju na takav ishod, cijena je previsoka. Razlika je u načinu suočavanja sa problemom. japan je prihvatio deflaciju i odlučio smanjiti posljedice i kompenzirati probleme. NJihovo rješenje je apsolutno orginalno, gledajući i sa aspekta teorijske ekonomije i sa aspekta praktičnih rezultata. Zato situacija u japanu NIJE bila toliko loša i životni standard nije puno pao i firme su i dalje skoro normalno radile, iako kad čovjek gleda brojeve ili grafove stvar ne izgleda lijepo. Ali japanci su stvar definitivno puno bolje riješili nego ameri 30-ih… I već bi sada izašli iz krize da ih nije zakačila ova globalna koja ih je zakočila.

A rješenje koje ameri danas traže za ovu krizu je isto drugačije nego ono 30-ih… Ameri apsolutno odbijaju deflaciju, isto kao što odbijaju dopustit krah banaka i usporavanje ekonomije. Ben Bernanke, guverner FED-a je čovjek koji zadnjih 20-ak godina piše članke i knjige na temu velike depresije i on ne želi dopustiti deflacionu depresiju ni pod koju cijenu. američko rješenje je isto orginalno, iako meni za razliku od japanskog izgleda upitno. Amerika odbija pod svaku cijenu dopustiti deflaciju (kao što je to napravio japan), a tehnika spriječavanja se svodi na pumpanje još većeg balona, uz prateću malu (u ovom kontekstu pozitivnu) inflaciju. Ben Bernanke je čovjek koji će lagati, varati, manipulirati i napraviti sve što je potrebno da ne dođe do deflacione depresije. zapravo, već i je, al to je već druga priča 🙂 U tom kontekstu, Bernanke je pravi čovjek za implementaciju dotičnog plana.

khmmm, dosta, gasim se, previše sam se razmahao… [cool]

Pametan, ako to želiš.

@ZliProrok

Sve stoji kolega, zato i ameri nastoje maximalno kroz medije stvorit ambijent da je sve prošlo i da je sve ok. U tome su i uspjeli jer prodaja kuća i poticaji za automobile povratiti povjerenje kupaca u sustav.
Velika kriza 30-tih je razbuktana zbog nedostatka povjerenja a ove godine američiki marketing je u kratko vrijeme uspio ljudima objasniti da je sve ok i da trebaju početi trošiti.
Višak novca se slijeva na burzu i pumpa balon od američkih indexa, a spot ekonomija i trgovina (bdi index )je na niskim razinama bez obzira na broj novogradnji

Onome tko zna čekati, vrijeme otvara vrata.

Kako to obično biva, kad Crobi dođe na 2900 narod prodaje sretan jer vjeruje da će kupovati po nižim cijenama, kad tamo odjednom umjesto polupraznog BID-a pojave se dečki kao na VIRU i ne daju dolje! Kažu stagnacija i lagano idemo UP! UP! UP!
A vi bi htjeli nazad, a cijena raste. Kako se vratiti sa plusem? NIKAKO!
Po meni ovo je sad vrijeme za ulaz u LONG POZICIJU!
Razlozi, kriza na vrhuncu kod nas! Svjetska ekonomija se oporavlja!
Nazire se kraj krize kod nas! Primitak u EU uskoro i sve bliže! DOVOLJNO????

Evo graf VIRA, po meni prve dionice koja je u zdravom Bullu, a to dokazuje jaka kupnja koja ne odustaje, al prodaja je uvjetovana slabijim ostalim dionicama.
Nije bilo vraćanja ovaj put od gornjeg Bollingera! Već nastavak gore!
Slično slijedi mnogima uskoro!

I šta sad reci na tvoje pisanje..
prije 5 dana si vikao da treba sve rasprodat je r su oscilatori napuhani, da sam ja druker koji navlaci ljude, a sad nakon što su cijene 10 % vece ti savjetujes long kupovinu..

osciltore i divergencije koje su sad jako popularne medju forumašima, predoslovno shvacas, a to je isto umjetnost, netko vidi neke stvari drui ne vidi

Ništa ti ja ne zamjeram, ti puno kasnije vidiš stvari nego ja, al onda me nemoj nazivat drukerom..

FEDYA = ENTENTINIS= LIZAČ, PARDON BRISAČ PODOVA AZ-A I DINKECOVIH NAOČALA.

@zli prorok i goran08

a koga briga za realnu ekonomiju?

mi se bavimo trzistem dionica, a ne realnom ekonomijom.

PS. radje napisite koji seminar umjesto ovog ovdje.
[tongue]

@ZliProrok

Sve stoji kolega, zato i ameri nastoje maximalno kroz medije stvorit ambijent da je sve prošlo i da je sve ok. U tome su i uspjeli jer prodaja kuća i poticaji za automobile povratiti povjerenje kupaca u sustav.
Velika kriza 30-tih je razbuktana zbog nedostatka povjerenja a ove godine američiki marketing je u kratko vrijeme uspio ljudima objasniti da je sve ok i da trebaju početi trošiti.
Višak novca se slijeva na burzu i pumpa balon od američkih indexa, a spot ekonomija i trgovina (bdi index )je na niskim razinama bez obzira na broj novogradnji

mhm, kako da ne…
pogledaj filmić na evil speculatoru…oko 50 poslovnih prostora koji se prodaju ikli rentaju na 5. aveniji u Nev Yorku! snimano 28.8.09.

Može komentar HT-a, neki simetriči trokutić mi se vidi….

Danas mi se još ljepša slika kaže….
[/quote]

Meni izgleda uzlazni trokut. Target proboja 275.

Meni izgleda da je probilo na gore i to školski na tri frtalja, potvrda proboja 3% dovoljno za ovi papirus, posudio graf od Pluton-ice, ugodan ostatak dana.

"Kupujte zemlju, ona se više ne proizvodi"

Može komentar HT-a, neki simetriči trokutić mi se vidi….

Danas mi se još ljepša slika kaže….
[/quote]

Meni izgleda uzlazni trokut. Target proboja 275.

Meni izgleda da je probilo na gore i to školski na tri frtalja, potvrda proboja 3% dovoljno za ovi papirus, posudio graf od Pluton-ice, ugodan ostatak dana.

"Kupujte zemlju, ona se više ne proizvodi"

Kako to obično biva, kad Crobi dođe na 2900 narod prodaje sretan jer vjeruje da će kupovati po nižim cijenama, kad tamo odjednom umjesto polupraznog BID-a pojave se dečki kao na VIRU i ne daju dolje! Kažu stagnacija i lagano idemo UP! UP! UP!
A vi bi htjeli nazad, a cijena raste. Kako se vratiti sa plusem? NIKAKO!
Po meni ovo je sad vrijeme za ulaz u LONG POZICIJU!
Razlozi, kriza na vrhuncu kod nas! Svjetska ekonomija se oporavlja!
Nazire se kraj krize kod nas! Primitak u EU uskoro i sve bliže! DOVOLJNO????

Evo graf VIRA, po meni prve dionice koja je u zdravom Bullu, a to dokazuje jaka kupnja koja ne odustaje, al prodaja je uvjetovana slabijim ostalim dionicama.
Nije bilo vraćanja ovaj put od gornjeg Bollingera! Već nastavak gore!
Slično slijedi mnogima uskoro!

I šta sad reci na tvoje pisanje..
prije 5 dana si vikao da treba sve rasprodat je r su oscilatori napuhani, da sam ja druker koji navlaci ljude, a sad nakon što su cijene 10 % vece ti savjetujes long kupovinu..

osciltore i divergencije koje su sad jako popularne medju forumašima, predoslovno shvacas, a to je isto umjetnost, netko vidi neke stvari drui ne vidi

Ništa ti ja ne zamjeram, ti puno kasnije vidiš stvari nego ja, al onda me nemoj nazivat drukerom..

[/quote]

mora ti se priznati jedno a to je konstanta u stavovima.respect

Tražim hitno posao sa radnim vremenom od 26 sekundi . Može i do sat vremena ali ne duže!!!Netreba plaća samo mirovinsko i socijalno.

New Report

Close