ne zna ti to nitko. osim, naravno, brodogradilišne kuharice, ona uvijek prva sve vidi. u zadnjih 4 pokušaja ima 4 promašaja. a ono što se treba vidjeti da su nam izlistane firme ispod i oko booka i da rade poso bez obzira dal je sanader ili kosor ili moja baba premeće fascikle u državnoj upravi. to će se shvatiti tek kad nam stranci poberu sve ispred nosa kao na 1300 pa je bilo "pa kako pa kako pa ko kupuje?". samo polako…
nemam baš nekog znanja iz tehničke analize pa pitam cijenjene kolege s obzirom da je SP na 975,25 a DAX na 5.243,59 i kako često govorite da su bitni za kretanje Crobexa što bi to trebalo značiti za CROBEX ?….moramo li pasti ili rasti ???
Kolega governor svaka čast, jer marva će skužit kad bude prekasno, jeftina roba uvijek nađe kupca.
nemam baš nekog znanja iz tehničke analize pa pitam cijenjene kolege s obzirom da je SP na 975,25 a DAX na 5.243,59 i kako često govorite da su bitni za kretanje Crobexa što bi to trebalo značiti za CROBEX ?….moramo li pasti ili rasti ???
Ako pitaš hrvatske analitičare, oni će ti odgovoriti da se inače prate globalni trendovi, ali ovoga puta domaći ekonomski problemi pritišću naš indeks pa zato padamo. A ako sutra svijet padne, pasti ćemo i mi zbog njihovih problema. (Naravno uvijek mogu žonglirati ovim izjavama kako hoće, što znači da nemaju blage veze što pričaju. Ali razumijem ih, ovako se trude sačuvati si posao da ne dobiju otkaz, pa što više pričaju smatraju da su više svima važniji…).
Ako pitaš Brankicu ona će ti reći da je to svejedno "beriš" jer misli da je čitava TA zapravo bazirana na fiktivnim H&S i megafonima (a u međuvremenu vjerojatno šuti i kupuje dionice od jadnika koji je slušaju i prodaju).
Ako pitaš običnog investitora, poslat će i tebe i mene i burzu i vladu i sve skupa u 3 lijepe PM.
Zato bolje nemoj postavljati takva pitanja, samo ćeš se još više razočarati. Ja sam odavno naučio slušati samo sebe i svoj razum…
Evo bacit ću ti par P/E svjetskih indeksa (ažurirano s Bloomberga) pa zaključi gdje smo:
Bolsa (Mex) 17
Bovespa (Bra) 21
S&P (USA) 16
DowJ (USA) 12,4
Nasdaq (USA) 30,6
FTSE100 (GBR) 35
DAX (Ger) 29
CAC40 (Fra) 12
SMI (Swi) 29
Ibex (Spa) 10,4
MIB (Ita) 10,9
AEX (Ned) 10,2
OMX (Swe) 13,1
Ise (Tur) 12,4
Top40 (JAR) 13,8
Hangseng (HGK) 17,8
CSI (Chi) 33,2
Sensex (Ind) 17,4
Kospi (SKE) 22,2
ASX (Aus) 24,3
(S&P je nekakve okosnica na tih P/E 16, sve ispod toga smatram ili podcjenjenim ili indeksima s malim očekivanjima, a sve iznad ili precjenjenim ili indeksima s velikim očekivanjima od svojih kompanija)
Crobex je na P/E 9,2. Jedini gori kojeg mogu naći je Micex (Rus) na 8,1. Ali brzo će oni to ispraviti kako je krenulo…A šta to nama vrijedi…
@ hanger
S prvim dijelom teksta se mogu složiti. S drugim baš i ne. Crobex si vjerojatno računao ttm 1Q 2008. – 1Q 2009. kada su tvrtke iz sastavnice crobexa imale zarade kakve su imale. Kakve će zarade biti u 2009. s obzirom na trenutnu ekonomsku i političku situaciju u zemlji (ne zarađuju sve Crobex tvrtke na stranom tržištu) to baš i neznamo. A što će onda biti s P/E? Ako tvrtke zarade 50% manje P/E će biti 18.
Dodatak. Izračun se naravno temelji da cijene ostanu iste. Ako cijene dionica porastu, a zarade padnu P/E će biti još i veći.
Deca,vidim da ekipa stalno spominje moje ime na ovoj temi jer im je to jedino kaj znaju o TA.
Nek dignu ruke svi kaj su slušali gospona hangara i kupovali Ingru na 70 i 50 jer ide odbijanac i jer je tehnički preprodana i jer svi tehnički pokazatelji ukazuju na to.Oni sigurno imaju samo riječi hvale za takvoga stručnjaka.On je vidil i divergencije na na Crobexu.A moj fiktivni H&S na Ingri je prije skoro dva mjeseca dal target od 35 a cijena je završila na 36.Naravno Ingrica ima još potencijala ali o tom potom.
A ovo uspoređivanje P/E je isto jako zanimljivo jer pokazuje elementarno neznanje burze i parametara koji određuju cijenu.
Ja ne bi inače pisala o hangaru jer znam da je to većini od vas jako dosadno ali eto čovjek me voli vući za jezik,kaj da radim.
Sutra zeleno i kod nas!?
Sve zeleno ATX, DAX DowJones ….što je tamo med i mljeko? Recesije uvijek više pogađaju industrijski najrazvijenije zemlje. Naš problem je što nam nedaju pare ili skupo posuđuju!
Da li nekome pao na pamet, jedan lijepi flat od cca mjesec dana?
Nema flat-a Hugo prijatelju dragi! Dok je burze bit će skokova i gore i dolje!
Trenutno mi je par dionica upalo u oko, jedna od njih je zasigurno ne toliko
spominjana Luka Ploče radi moguće privatizacije!
Evo moje viđenje LKPC-R-A, po mojoj procjeni sutra se valja ukrcati!
Slijedi korekcija a-b-c. Maksimalno do 1350kn.
Krive oznake na grafu, al ove su prave!
Slijedi podval iv i završni pad v, a potom LONG ENTER!