Tehnička Analiza – grafovi, savjeti i analize

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Tehnička Analiza – grafovi, savjeti i analize

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

pozdrav!

Vidim da vam delta bas i nije sjela (pogotovo ovima PD) pa evo crobi STD
Hvala xmen na grafu, jest da bi 15-min bio bolji, nadam se da ce nekom koristiti meni je… [lol] [lol] [lol]

http://www.youtube.com/watch?v=UrU5t6ab7Vo

Evo da se i ja pridružim svojim skromnim znanjem.
Graf Crobexa izgleda na dnevnoj razini kao da bi mogao povući gore, znači BULLISH.

Na tjednoj razini , Crobex izgleda ko da bi mogao jako zaroniti, znači BEARISH.
E sad , mislim da nakon kratkotrajnog trenda gore, se vraćamo fundamentima tjednog grafa, pitanje je kad.

Potpuno pogrešna procjena jedno 100%. Ide eksplozija na gore.
[/quote]

u prilog gornjoj tvrdnji ide i ovaj graf.
crobex u zadnjih 1 godinu…
[thumbsup]

Graf Crobexa izgleda na dnevnoj razini kao da bi mogao povući gore, znači BULLISH.

E sad , mislim da nakon kratkotrajnog trenda gore, se vraćamo fundamentima tjednog grafa, pitanje je kad.

[/quote]

[/u]Sve sam naveo u grafu, i potkrijepio činjenicama.
Tjedna razina je jako BEARISH.
Tko voli nek izvoli.
Ugodan ostatak vikenda. [thumbsup]
[/quote]

tek nakon sto drugi put ude u prekupljeno podrucje bi se trebalo zabrinuti i razmotriti pozicije….
to ti je pravilo…

za pad cemo vjerojatno morati pricekati jednu medvjedu divergenijcu na slow stochu u prekupljenpom podrucju nakon rasta koji slijedi…
to bi tada bio “neuspjesan zamah”

[cool]

ugodan ostatak vikenda zelim…

[/quote]

u prilog gornjoj tvrdnji ide i ovaj graf.
crobex u zadnjih 1 godinu…
[thumbsup]
[/quote]

U veljači 2009, takvo stanje je trajalo skoro mjesec dana, a Crobi se urušio cca 20-25%.

Chávez grew up in a small house composed of large palm leaves.

Evo dečki i cure malo studirajte…

Kod korektivnih valova, val 5 ujedno je i val (A), a sad vidi gdje si ti nacrtao val "v" a gdje val "a".

Kod korektivnih valova, val 5 ujedno je i val (A), a sad vidi gdje si ti nacrtao val "v" a gdje val "a".
[/quote]

a Vi ste sigurni da je to korektiv?

sve je na svom mjestu[wink]

teroetski se ova ED na kraju moze pokazati i kao C, sto bi malo preraspodijelilo count, ali o tom potom [yawn]

SVAKOGA DANA, U SVAKOM POGLEDU, SVE VIŠE NAPREDUJEM

Ne bih se složio s vama kolega.

[/quote]

Vrijedi li na Zagrebačkoj burzi tehnička analiza?
http://www.seebiz.eu/hr/burze/vrijedi-li-na-zagrebackoj-burzi-tehnicka-analiza%3f,49453.html

who dares, wins

Ne bih se složio s vama kolega.

[/quote]

[/quote]
ne bih ni ja:), ali Mig je već objasnio

[/quote]

a Vi ste sigurni da je to korektiv?

sve je na svom mjestu[wink]

teroetski se ova ED na kraju moze pokazati i kao C, sto bi malo preraspodijelilo count, ali o tom potom [yawn]
[/quote]
ED kao C (od A) na dlkvu bolje izgleda nego na crobexu

Vrijedi li na Zagrebačkoj burzi tehnička analiza?
http://www.seebiz.eu/hr/burze/vrijedi-li-na-zagrebackoj-burzi-tehnicka-analiza%3f,49453.html

Disclaimer: korisnik sam tehničke analize, također koristim i fundamentalnu analizu te u skladu s njom i donosim odluke o kupnji i prodaji dionica. Ne smatram tehničku analizu kristalnom kuglom koja će me učiniti najbogatijim na svijetu jer nikada neću pogriješiti ili krivo protumačiti signale.

Sve to, nakon pročitanog članka me natjeralo da stanem u obranu tehničke analize.
Kao prvo članak iznosi nekoliko neistina.

Prvo: "S druge strane, tehničke analitičare fundamentalni pokazatelji uopće ne zanimaju…"

Odgovor: To recimo nije istina, pitajte bilo kojeg "pametnijeg" tehničkog analitičara (koji ne smatra TA kristalnom kuglom, što očito autor članka smatra), dobiti ćete odgovor da je bitno pratiti i fundamente, pošto vam fundamentalna analiza govori ŠTO kupiti dok vam tehnička analiza daje odgovor na pitanje KADA kupiti.
Dok fundamentalna analiza daje odgovore o makroekonomskoj situaciji i mikrookolini poduzeća, koja poduzeća su predvodnici u industriji i koji vrijednosni papiri su interesantni, tehnička analiza daje smjernice i signale kada je vrijeme za trgovanje. Odluke za trgovanje donose se ovisno o signalima dobivenim različitim tehničkim indikatorima trenda i oscilatorima izvedenih iz povijesnih kretanja cijena vrijednosnih papira na tržištu.

Slijedeće: (Usput je autor zaboravio i napisati "T" 🙂 ) "ehnički analitičari vjeruju da je u danom trenutku cijena vrijednosnih papira određena jedino sa odnosom ponude i potražnje…"

Odgovor: Prema definiciji Tehnička analiza je metoda koja koristi trendove, obrasce i druge indikatore kako bi pokušala razumjeti psihološko stanje burzovnih sudionika, a sve s ciljem da se predvidi daljnje kretanje tržišta. Principi tehničke analize proizlaze iz promatranja kretanja različitih tržišta preko 100 godina unatrag.

I kao odgovor da li koristiti ili ne tehničku analizu… pa hajdemo ovako gledati, znamo da neka dionica prema fundamentima vrijedi X kn. Ne gledajući analizu i kretanje cijene kupimo dionicu koja trenutno vrijedi X-1 kn. Drugim riječima gledajući fundamentalnu analizu, znamo da smo pri vrhu vrijednosti i kalkuliramo koliko će vrijednost rasti u budućnosti prema fundamentalnim pokazateljiuma (drugim riječima i fundamentalna analiza koristi povijest za donošenje odluka i procjenu budućnosti – jer tko garantira da će tvrtka imati iste rezultate i stope rasta kao u prošlosti… za što može biti masa razloga kojih ne možemo biti svjesni).
Nakon nekoliko dana smo u čudu jer dinica vrijedi X-15 kn. Da li je bilo pametnije kupiti tada (a pretpostavka je da se na analizi lijepo vidi negativan trend i sl…) ili pričekati da padne na X-15 pa je onda kupiti i čekati njezin rast do X. Moglo bi se takvih primjera napistati na desetke.

Da vas ne davim dalje….

Donedavno stvarno nisam obraćao pozornost na Tehničku analizu u početcima ove teme skoro nitko nije ni sudjelovao u raspravama,nije bilo dovoljno pravih grafova i slične stvari.Pojavam cromana pa zatim Vlada 1111 uočio sam da se njihove grafove skida po 5000-6000X.Doduše oni su puhali samo na hladno ali matematika mi je govorila ako oni daju kakav signal za UP Up 5000×6000=30 000 000 milja kuna ekstra redovnog prometa koji se naprosto mora odraziti na cijene dionica.Dakle ima možda godinu i nešto dana da pazim što tehnika sugerira.Sad se već tehniciranje razvilo imaju se dobri alati za analize i svakako se TA više ne može zanemariti(samo ispunjujuće proročanstvo) ipak na TA se treba samo nasloniti a ne i bazirati.
Da se naslonim na članak na vrhuncu tržišta market je bio isprepleten marginima i certifikatima jednom kad se trend okrenio samo se upadalo iz certifikata u margin pa ponovo u certifikat pa povlačenje udjela od svih ulagača iz OIF-a ispalo je da smo svi redom bili drhtave ručice.Pogledajte graf crobexa od 9 mjeseca prošle godine pa do dvanestog zveknio je ko kamen pušten sa nebodera.Definitivno smatram da ju tom periodu uslijedio preveliki pad bez obzira na recesiju i makroekonomiju.
Opet sam se našao sa svojim poznanicima i u ćakuli sa njima vidim i osjećam da nisu baš voljni tek tako prodavati svoje dionice bar ne za ćevape i pivu traže se iznad prosječni prinosi.U OTP indeksni je isto pristigla svježa lova ni oni neće tek tako prodavati svoje dionice.OMF bi trebali puno dionica prodati koje su platili skuplje, više ne smiju kupovati te dionice i sasvim logično da bi se opet mogla početi slijevati lova u OIF-e koji će lupati po asku.
Dakle smatram da smo odradili neko apsolutno dno bez obzira na lošu makroekonomsku situaciju i da možemo pričati o cjenovnom oporavku,a za neke nove ekstremne vrhove ipak treba pričekati oporavak ekonomije.Započelo je buy-hold strategija i kod malih ulagača samim tim će naprosto polako ali sigurno nestajati aska.

New Report

Close