Tehnička Analiza – grafovi, savjeti i analize

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Tehnička Analiza – grafovi, savjeti i analize

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

evo ewt srednjorocno i dugorocno izvedeno iz velicine korektivnih valova na gore (velicine prema bazi svakog vala, slika iz prethodne poruke). mozda opet kraljevski promasaj, ne uzimajte ovo za ozbiljno, ne uzimam ni ja.

evo usporedba korekcija crobexa 1997.-1998. i 2007.-2009., ova je duza (ako je dno bilo u ozujku, onda 18 prema 13 mjeseci) i dublja (0,77 prema 0,65 pad od ukupne vrijednosti).

Deca, malo sam još gledala Krobija.
Imamo par lijepih slika koje gledaju stvari iz velike perspektive.
Jedna od slika pokazuje izlaz iz višemjesečnog kanala a druga u kojoj sam koristila mjesečne indikatore, dakle one koje peglaju bilo kakav šum,pokazuje da imamo dobru perspektivu.
RSI je izašao iz preprodanog područja a MACD je krenuo iz negative u podizanje prema mogućem presijecanju signalne linije koja bi dala definitivan znak za početak bull marketa.kad će to biti ne znam ali držimo palčeve da će to biti još ove godine.
Uživajte

evo ewt srednjorocno i dugorocno izvedeno iz velicine korektivnih valova na gore (velicine prema bazi svakog vala, slika iz prethodne poruke). mozda opet kraljevski promasaj, ne uzimajte ovo za ozbiljno, ne uzimam ni ja.

Ništa ne treba uzimati posve ozbiljno, svejedno je lijepo vidjeti kvalitetne analize. Izvrstan materijal za razmišljanje. Recimo ova usporedba s crobexom [thumbsup]

OT. Dokle procjenjuješ da bi 1. mogla ići? Može i na pm.

When speculation has done its worst, two and two still make four.

@vergilije hvala!
dokle bi prvi primarni isao? ne predvidjam, po ewt trebas imati nesto cvrsto za uloviti se, za prvi primarni ili odbrojene neke nize tj intermediate valove u njemu ili val prethodne korekcije iste razine, pa pomnozis s preporucenim fibo omjerima, u ovom casu bas ne vjerujem u to. jos k tome, sto se tice odradjenih intermediate valova, napisao sam da mi je brojanje zavrsenih valova problem, a nacetih pogotovo. mozda cu postaviti primjer sadasnjeg koji su sve problemi i mogucnosti.

evo nesto drugo, netehnicarski, povijesni dow plavo, kockice godine, ljubicasto u dodatku kratka povijest crobexa, crno linearna regresija na logaritamskim vrijednostima, gore exponencijalna jednadzba kao da je regresija na nelog podacima. crvene horizontale su "zid placa", koliko treba indeksu da se vrati na razinu prethodnih vrhova, tko je kupovao na vrhu ’29 mogao je dionice ostaviti djeci, ostalo nije tako grozno. plave horizontale spajaju vrhove s mjestom nakon kojeg vise nikad dow nije pao na razinu tog vrha, rekorder je vrh iz 1907, kojeg je dow zauvijek ostavio iza sebe tek 30 godina kasnije. i za ovce za sisanje koji vole kupovati mjehure na vrhu sve to nije tako crno ako su reinvestirali dividende, slozeni kamatni racun je najvece cudo matematike rekao je, ja mislim, einstein:)

Ma istina živa. Osjećaj mi pomaže više od bilo kakve analize.
Promet, osjećaj i malo sreće.

Ma kako da ne… samo ti idi na osjećaj…
Po meni je to bedasto… ja sam ipak za korištenje TA. Stalno se priča kako je to nevaljalo i kako nema smisla… istina je samo u tome da se ljudi ne drže analize i da popuste u odlukama i ne drže se definirane strategije.

Da sad ne ispadne da pričam bez podloge… eto, napravio sam back testing na ATPL-u. Hipotetski uzmimo ATPL i odluku o trgovanju od 4 mjeseca prošle godine. Korištenjem 3 indikatora prema kojima će se trgovati. Buy = SAR + ADX + CMO/SMA + MACD u buy signalu. Sell = SMA u Sell signalu i drugo nas ne zanima.

Rezultat:
6 x kupovina, 5 x prodaja (trenutno nije signal za prodaju pa se drži).
2 x loše trgovanje (sa minusom, ali malim)
Ukupno porast vrijednosti = 61%!!!!!

Naravno, nemoguće je hvatati vrhove… da se to može, zvao bi se Nostradamus. Ali eto, mislim da je i ovo sasvim solidan rezultat, pogotovo kada uzmemo u obzir da se radi o godini kada sve roka dolje. Analiza te prvenstveno brani od gubitaka, ali isto tako pomaže da maksimiziraš dobitak.

Ti bi imao takav osjećaj isto ili..?
Stavio sam ti u privitak fajlove da dobiješ crteže i indikatore koje sam napravio (Sfera station fajlovi. pa si ih unzipaj i ubaci samo fajlove u folder Workspaces i otvori poslije mapu ATPL). Ako ti se da… pa češ vidjeti na što sam mislio. I exelica ti je tu. Mislim da je to ipak bolje od osjećaja….
[/quote]

Kolega ja bi se vrlo rado koristio ama baš svima mogućim alatima kada bi imao u njih neko razumno povjerenje. Stvar je u tom da za naše prilike ne vjerujem nikakvim analizama. Toliko vremena provodim za monitorom pa za dobar dio dionica znam na pamet kako dišu i to mi za sada donosi zadovoljavajuće rezultate. Vrlo rado bi rekao koju pametnu o TA kada bi nešto o tome znao što ni je slučaj te ne mislim dovoditi u zabludu prvo sebe, a onda i druge.
Što se tiče Atpl moj mi osjećaj govori izbjegavati za sad jer je pre stresno. Ima i boljih prilika uz manje nervoze. Inače tu je prošla četa raznih analitičara koji su promašili sve što se je dalo promašiti onda su promjenili nick ili nestali.
Meni ne treba analiza da shvatim da je npr. Atgr na 300 poklon ili Korf na 23 super poklon jer to i slijepac vidi.

who dares, wins

Jedna od slika pokazuje izlaz iz višemjesečnog kanala a druga u kojoj sam koristila mjesečne indikatore, dakle one koje peglaju bilo kakav šum,pokazuje da imamo dobru perspektivu.
RSI je izašao iz preprodanog područja a MACD je krenuo iz negative u podizanje prema mogućem presijecanju signalne linije koja bi dala definitivan znak za početak bull marketa.kad će to biti ne znam ali držimo palčeve da će to biti još ove godine.
Uživajte

Sve je to lijepo teta brankice, samo:

1) Crobex je iz višemjesečnog padajućeg kanala izašao davnih dana (početkom ožujka, prije gotovo 3 mjeseca, kada je krenuo i oporavak) i sada je indeks u sasvim drugim vodama.

2) Dok MACD presječe (i ako uopće presječe) ima tri dana jahanja (točnije bar dva mjeseca ako sve bude u najboljem redu), a u ta 2 mjeseca tko živ tko mrtav, indeks bi točno u tom trenutku mogao biti bilo gdje između 1000 i 3000 bodova…

…Tako da nam teta brankice sve u svemu nisi nikaj pametnoga rekla…

Nego ima li tko od tehničara kakvu ideju kako bi se na drugi način mogao razriješiti kratkoročni count na francuskom i njemačkom indeksu? Jedino mi napamet pada flat ABC, međutim nezgodna stvar toga je što bi u ponedjeljak mogao donijeti ogromne minuse na ovim indeksima (bar za oko 3%). Naime jučer je postavljeno niže dno od prethodnog što sugerira daljnju korekciju…ili? [huh]

Uživajte

1) Crobex je iz višemjesečnog padajućeg kanala izašao davnih dana (početkom ožujka, prije gotovo 3 mjeseca, kada je krenuo i oporavak) i sada je indeks u sasvim drugim vodama.

2) Dok MACD presječe (i ako uopće presječe) ima tri dana jahanja (točnije bar dva mjeseca ako sve bude u najboljem redu), a u ta 2 mjeseca tko živ tko mrtav, indeks bi točno u tom trenutku mogao biti bilo gdje između 1000 i 3000 bodova…

[/quote]

Gospon hangar, nisam primetila kaj ste vi to pametno rekli osim kaj ste ponovili ono kaj sam ja rekla. [wink]
Ja sam vam dala primarni padajući kanal od početka bear marketa gdje se lijepo vidi probijanje kanala tek sad u petom mjesecu.
Kaj se tiče MACD-a, on je izražen na mjesečnom grafu i vrlo je pouzdan, isto kao i RSI.
Ja sam lepo rekla da će trebati vremena da se to sve realizira, ali da tehnički gledamo u smjeru nastajanja bull marketa.
I tu nema nikakve dileme. Proučite si grafove bear i bull marketa i vidli bute da je to tak.
A to gde bumo mi bili dok se to sve ne realizira je potpuno nebitno kad gledamo dugoročno.
Jer upravo sam to i ja napravila sa svojom analizom-gledala sam dugoročno.
A kaj ste vi napravili?
Kritizirali ste me da kaj to znači kratkoročno.

Ja šumom vi drumom,gospon hangar

Uživajte

[/quote]

Gospon hangar, nisam primetila kaj ste vi to pametno rekli osim kaj ste ponovili ono kaj sam ja rekla. [wink]
Ja sam vam dala primarni padajući kanal od početka bear marketa gdje se lijepo vidi probijanje kanala tek sad u petom mjesecu.
Kaj se tiče MACD-a, on je izražen na mjesečnom grafu i vrlo je pouzdan, isto kao i RSI.
Ja sam lepo rekla da će trebati vremena da se to sve realizira, ali da tehnički gledamo u smjeru nastajanja bull marketa.
I tu nema nikakve dileme. Proučite si grafove bear i bull marketa i vidli bute da je to tak.
A to gde bumo mi bili dok se to sve ne realizira je potpuno nebitno kad gledamo dugoročno.
Jer upravo sam to i ja napravila sa svojom analizom-gledala sam dugoročno.
A kaj ste vi napravili?
Kritizirali ste me da kaj to znači kratkoročno.

Ja šumom vi drumom,gospon hangar

[/quote]

Teta brankice, s dužnim poštovanjem, pričate gluposti. Naime ono što vi crtate nije nikako primarni padajući kanal bear trenda jer ni ne znate koliko će taj bear trend potrajati. Posljedično tome ni nemate pojma što nas dugoročno čeka. Vi samo nagađate. A do eventualnog presjecanja MACD (ako uopće dođe do njega) možemo čekati preko 2 mjeseca, a i onda ostaje pitanje hoće li biti presječeno…tržište se može kretati u oba smjera, a ne samo u jednom, pa tako i MACD. Ili vi već znate da će tržište samo pravocrtno rasti?

A čak i ako se presječe MACD i da buy signal (daj Bože), to ne mora značiti dugoročni bull market, već korektivnu fazu unutar dugoročnog bear marketa. Pročitajte si pa ćete vidjeti da je to tak.

Da ne bih duljio s raspravom, molit ću vas da isti taj kanal povučete na S&P-u, pa mi dokažete svoju teoriju. Evo ja sam pokušao, pa ne ide. Sve što je trebalo biti probijeno za svojevrsnu potvrdu promjene trenda je tamo već odavno probijeno (kao i na Crobexu). Tako da od vašeg kanala, ponavljam, ništa koristi.

Ili mislite da smo mi mjesecima ispred ostalih?

hangeru, kolko % si u cashu kolko u dionicama?

hvala i pozdrav!

hangeru, kolko % si u cashu kolko u dionicama?

hvala i pozdrav!

Ovisi o globalnim kretanjima, kada prijeti korekcija prijeđem u keš, a kada pretpostavim da bi moglo doći do rasta budem u dionicama. Nemam brdo love za investiranje pa sam vrlo fleksibilan po tom pitanju. Pokušavam uglavnom uhvatiti okret trenda, nekad se za.ebem, nekad dobro pogodim, uspjeh mi je polovičan, ali bitno je da se nešto ipak zaradi i time sam zadovoljan. Tako da se ne priklanjam ni bikovima ni medvjedima već trenutnoj situaciji…

Od petka sam ponovo u kešu jer sam prodavao na kraju dana (vjerujem samo kratkoročno dok prođe korekcija u europi)… Naravno ovu strategiju držim za sebe kako bi si osigurao bilo kakvu dobit i zaštitio se od eventualnih gubitaka. Baš zbog tog šaltanja na relaciji cash-dionice mi je uspjeh polovičan, ali što je sigurno je sigurno. Svatko ima svoj stil, moj je trenutno sačuvati kapital uz bilo kakvu dobit.

New Report

Close