Da li mi netko može reći šta znače ovi pojmovi: EMA10, EMA 20, ROC12, RSI14 ?
Imam Fiminu TA za svaku dionicu i tamo su ti pojmovi. Analizu u opće ne koristim jer ju baš nešto i ne razumijem.
Ne odustaj. [smiley] Evo objašnjenje za pomične prosjeke:
Moving Average (MA)
ili pomicni prosjek je indikator pracenja trenda. MA koristi prosjeke zakljucnih cijena kako bi "izgladio" krivulju zakljucnih cijena i olakšao uocavanje trendova.
Izracun
Pomicni prosjek se izracunava kao prosjek zakljucnih cijena u odredenom vremenskom periodu (za
odredeni broj dana). Termin pomicni se upotrebljava jer se za svaki izracun uzima posljednjih x
zakljucnih cijena u tom periodu. Primjerice, desetodnevni pomicni prosjek (10 day MA) se izracunava
tako da se zbroj posljednjih 10 zakljucnih cijena podijeli sa 10. Izracun se ponavlja za svaki dan tako da se zbroju dodaje posljednja zakljucna cijena, a oduzima ona od prije 11 dana. Novi zbroj se ponovo podijeli sa brojem dana (10). Tako izracunat pomicni prosjek naziva se Simple Moving Average (SMA) ili jednostavni pomicni prosjek. Ovakav izracun daje jednaku težinu svakoj zakljucnoj cijeni u promatranom periodu (za 10 day SMA, svaka cijena ima 10% težine). Pošto se u izracunu koriste povijesne cijene ovaj indikator upucuje na smjer trenda s odredenim vremenskim odmakom.
Kako bi se taj vremenski odmak smanjio koristi se Exponential Moving Average (EMA) ili eksponencijalni pomicni prosjek. EMA daje vecu težinu posljednjim cijenama, a manju cijenama koje su prethodile (za 10 day EMA, svaka cijena ima drugaciju težinu, primjerice cijena prvog dana može imati 5% težine, a desetog 20% težine). Izracun EMA je relativno složen no važno je da on daje vecu težinu ‘svježijim’ cijenama i na taj nacin reagira brže na promjene cijena nego SMA.
Korištenje
Svrha MA je identificirati signale završetka jednog i/ili pocetka drugog trenda. MA samostalno nikad ne predvida nego samo potvrduje smjer tržišta.
Postoje tri nacina utvrdivanja smjera trenda. Prvi nacin izjednacava smjer trenda sa smjerom MA. Ako MA raste smatra se da je trend uzlazan, ako MA pada smatra se da je trend silazan. Drugi nacin se temelji na položaju cijene u odnosu na MA. Ako se cijena nalazi iznad MA smatra se da je trend uzlazan, ako se cijena nalazi ispod MA smatra se da je trend silazan. Ili, ako MA presijeca krivulju sa gornje strane smatra se da je to signal za pocetak uzlaznog trenda. Obrnuto, ako MA presijeca krivulju sa donje strane smatra se da je to signal za pocetak silaznog trenda. Treci nacin koristi odnos ‘kraceg’ MA i ‘dužeg’ MA. Ako se ‘kraci’ MA nalazi iznad ‘dužeg’ MA smatra se da je trend uzlazan te ako se ‘kraci’ MA nalazi ispod ‘dužeg’ MA smatra se da je trend silazan.
Odabir dužine MA (SMA ili EMA) je uvijek proizvoljan. No što je duže razdoblje koje se promatra
bolje je koristiti ‘duže’ MA. U praksi su najcešce korišteni 20, 50, 100 i 200 day MA. ‘Kraci’ MA su u
pravilu osjetljiviji i daju ranije signale stoga ih je bolje koristiti kod promjene trenda. ‘Duži’ MA su
neosjetljiviji na kratkorocne promjene cijena i bolje ih je koristiti dok trend traje. Idealno je naci MA
koji je dovoljno osjetljiv da generira rane signale, a opet dovoljno neosjetljiv na slucajne promjene
cijena.
Evo graf ATPL i 2 mogućnosti koje stoje na raspolaganju!
Pa ako krene u jednom ili drugom smijeru znate gdje idemo!
Trend je zasad dolje, iako su razine otpora sve jače i jače….
Zanimljivo da padamo al da se svejedno lupa i po ASK-u.
Dakle očekuje se odbijanac i nitko ga ne bi htio popustiti!
Osobno vjerujem da će se dogoditi jači odbijanac sutra ili najkasnije u utorak!
ovo je dobro, komentar ove ekipe sa stocktocka na tony c i mekhughesa
http://social.stocktock.com/profiles/blogs/the-other-elliott-wave-camp
i još dva pogleda na kompletnu sliku
http://social.stocktock.com/profiles/blogs/where-we-are-in-the-grand
http://www.mrswing.com/articles/Full_Scale_Elliott_Wave_Count_on_the_SP.html
te osvrt na dvije verzije koje su u igri
http://www.mrswing.com/articles/Two_Competing_Elliott_Wave_Counts_on_the_SP.html
Divergencija na macd-u je vrlo rijekta i zbog toga je najpouzdanija, zar ne?
Može li se na crobexu reći da se divergenciji?
Ako da, to ne znači da bi uskoro trebali imati lijepi odbijanac. Što ne znači da nećemo još koji dan padati, ali ipak ohrabruje.
Ako da, to ne znači da bi uskoro trebali imati lijepi odbijanac. Što ne znači da nećemo još koji dan padati, ali ipak ohrabruje.
Ovo što si nacrtao uopće ne predstavlja divergenciju !!!
zločesti špekulant daje count u kojem relativno dno slijedi za koji mjesec (završetak 1. vala velikog down impulsa), a potom slijedi oporavak koji može potrajati i do godinu dana (2. val).
no, potom opet mnogo i brzo nizbrdo (3. val)…
ako je ovakav count ok, oni moji targetići sigurno nisu dohvatljivi u mjesec-dva: očito se odnose na kraj ukupne korekcije…
zločesti špekulant daje count u kojem relativno dno slijedi za koji mjesec (završetak 1. vala velikog down impulsa), a potom slijedi oporavak koji može potrajati i do godinu dana (2. val).
graf???? ovo mi ima smisla…..medo je tek pola odradio? tako bar ja mislim….
Ovo što si nacrtao uopće ne predstavlja divergenciju !!!
[/quote]
Gonzalez,
nije mi jasno zašto komentiraš nešto o čemu nemaš pojma?? Zašto ovo ne predstavlja divergenciju? Ajde onda barem objasni kad se tako razbacuješ izjavama. Znaš li što uopće i jezično i stvarno znači "divergencija"? … Si tacuisses, philosophus mansisses.
ako je ovakav count ok, oni moji targetići sigurno nisu dohvatljivi u mjesec-dva: očito se odnose na kraj ukupne korekcije…
Vlad, evo stotka i od mene … To se slaže sa svim onim što sam dosad mislio. Jedino što još nisam načistu, je li ovo a ili 1. Tvoji targeti su i u jednom i u drugom slučaju lako dohvatljivi (ne mislim vremenski). Moje nade ja polažem u dvojku (ili, nadam se, b).
Puno nagadanja na ovome forumu.Vecina nas analiticara iz inozemstva zna da bear jos uvjek nastavlja(vlada), (a oni sa znanjem iskoriste privremene odbijance za trgovanje).
Gann nam pokazuje na moguci datum preokreta a malo duzi (veci ) odbijanac je bio poznat duze vremena.
Gore navedeni nacin racunanja valova nije misljenje svih analiticara…
sretno