@tigrus,
Citat: "Although we’ve defined a flat market as having a sideways trend, it is more commonly referred to as being trendless." (Murphey, str. 51, izdanje: New York institut of finance 1999.)
tony, kolege su u pravu. BB su popustile i to nažalost na dolje. mi se sada možemo praviti blesavi i to ignorirati ili skoknuti u keš priivremeno sa dijelom portfelja. previše sam popišio nažalost prošle godine ignorirajući očito.
[/quote]
dobro, ili ovdje nitko ne razumije što ja točno govorim, da prestanem iznositi finese?
Nisam ja to ništa opovrgavao, samo kažem da kad je jako sužen bollinger, tada zapravo ni ne postoji trend, pa se ne može promijeniti trend! Da napišem na nekom drugom jeziku, ako nije razumljivo na hrvatskom? Promjena trenda se događa kad postoji trend: dakle ili uzlazni ili silazni. A suženje bollingera najavljuje početak trenda, a ne promjenu trenda (koojeg nema).
Promjenu trenda (99% sigurnu) najavljuju maksimalno rašine ovojnice bollingera, tj. što se više raširi bollinger, to je sigurnija promjena trenda (jer u širenju postoji trend, a kad širenje dosegne nekakav maksimum, siguran je zaokret u suprotan trend, a osobito ako se pri tom probije bollinger, i to što više, to sigurnije)… Je li sad išta jasnije?
[/quote]
joj jesi cjepidlaka [tongue]
OK, reći ćemo, kad se BB suzuju ocekujemo nastanak novog trenda!
eto, jel sad u redu, Cjepidlako? [proud]
@MIG29
pozdrav velikom tehničaru!
Nisam htio cjepidlačiti, nego ukazati na nešto važno što se može iskoristiti jako dobro u trgovanju…. tj. kad se točno događa promjena trenda i kad se može sigurno utvrditi u kojem smjeru. Ali, valjda na krivom mjestu tumačim…
evo tebi jedna analiza.
@tigrus,
hvala, pogledat ću čim stignem
@MIG29
pozdrav velikom tehničaru!
Nisam htio cjepidlačiti, nego ukazati na nešto važno što se može iskoristiti jako dobro u trgovanju…. tj. kad se točno događa promjena trenda i kad se može sigurno utvrditi u kojem smjeru. Ali, valjda na krivom mjestu tumačim…
nadam se da ovo nije bila ironija[lol]
iako sam ja daleko od bilo kakvog tehnicara, a velikog jos dalje. [lol]
sve si u pravu, samo te finese znace nesto na likvidnom trzistu, na ovoj nasoj bari bez likvidnosti i bez pulsa, slabo.. [cry]
hvala M.S.
nadam se da nisi u pravu što se zadnjeg tiče, ali se bojim da jesi.
kaže Pitija ići ćeš..
nadam se da ovo nije bila ironija[lol]
iako sam ja daleko od bilo kakvog tehnicara, a velikog jos dalje. [lol]
sve si u pravu, samo te finese znace nesto na likvidnom trzistu, na ovoj nasoj bari bez likvidnosti i bez pulsa, slabo.. [cry]
[/quote]
Ma che, ironija, tako zbilja mislim.
Što više proučavam TA (ali tako je i s drugim područjima kojima se bavim), sve više mi se čini da su najjednostavnije stvari i najjednostavnija rješenja redovito i najbolja…samo je problem da se do njih najčešće dođe tek na kraju, nakon što naučimo i isprobamo sve drugo… Dok, kad se izuče sve moguće i nemoguće varijante, često se dogodi da od "drveća ne vidimo šumu", pa puno dobrih prilika izmakne… tu pred nosom [smiley]
ako je ovo impuls dole, ovo je jedan od mogućih scenarija…
p.s.
propadanje prve značajnije dionice ispod dna ostvarenog 02.12. pri grobiju 1430 znak je da će i ostale dionice (pa i grobi) vjerojatno ispod tih razina.