[huh] [huh]
u najmanju ruku hrabra izjava!
jel to Iowa na avataru?
[/quote]
Da, Iowa.
Nego, meni su trejdanje i ulaganje dva različita pojma.
TA služi za trejdanje, FA za ulaganje.
Ali evo da se ispravim:
Ulaganje i trejdanje prema TA na hrvatskom tržištu je čista glupost.
Mislim da su posljednji dani to i pokazali. Prevelika je manipulacija da se običan mali čovjek može s TA snaći. Vjerovali ili ne crobex teoretski može u idućih mjesec dana potegnuti 1000 bodova gore ako to netko baš zaželi.
Zato ja radije marljivo skupljam dionice dok cijene padaju. Dok se s pomoću TA snađeš u svim tim podvalovima i targetima ili ćeš previše griješiti u kupoprodaji ili uopće nećeš od šume signala naći onaj pravi tj uopće nećeš trgovati dionicama. Kako god okreneš šanse zarade su ti daleko manje nego moje zar ne?
Uostalom, ne kaže se bezveze da su fundamenti tijekom 2007/2008 daleko bolji nego što su bili prije i tijekom prethodne korekcije 2001/2002.
ulaganje poTA je trenutno najjaci nacin ulaganja u HR (za male dionicare)
najvise je to posljedica zato sto su mali glavni u kreiranju trzista u zadnjih nekoliko mjeseci
a pisanje na forumu u ovim kolicinama i stvaranjem dovoljnog broje sljednika omogucuje "self fulfilling prophecy"
ulaganje poTA je trenutno najjaci nacin ulaganja u HR (za male dionicare)
najvise je to posljedica zato sto su mali glavni u kreiranju trzista u zadnjih nekoliko mjeseci
a pisanje na forumu u ovim kolicinama i stvaranjem dovoljnog broje sljednika omogucuje "self fulfilling prophecy"
Ovo prvo je velika istina, ovo drugo je istina uz ogradu – prisiljeni su jer im fondovi postavljaju limite trgovine (velikim nalozima). Ovo treće je ono što fondovi zapravo žele da drugi za njih naprave – prodaju im što prije što jeftinije svoje dionice.
Ostaje pitanje do kada će postojati prodavača, odnosno kada će fondovi reći, ajde sad je dosta…
b) Zbog čega oni više kupuju što više pada ako je gađanje dna Crobexa pomoću TA toliko bitno?
c) Postoje li uopće dva tehničara koji imaju istu tehničku analizu ako je to tako jednostavno zbrajati valove i vući crte?
b) jer ne znaju di je dno točno.
jer čine greške kao i svi drugi.
jer im treba velika količnia dionica.
jer što više pada, to je rizik manji, a moguća nagrada veća.
jer im je to zadaća, održavat likvidnost tržišta.
c)posotje li uopće dva čovjeka koji imaju isto mišljenje o ičemu?
postoje li dva fundamentalista koji vide istu vrijednost u nekoj dionici?
naravno da ne postoje, izađe izvješće jedni prodaju a jedni kupuju jer vide različite stvari u istim brojkama.
kak bi burza inače funkcionirala…
Nadalje, neka mi pojasne analitičari tehničke analize:
a) Kako prilikom rađenja TA i crtanja dna za Crobex ubrajaju pojavnost i utjecaj dionica HT i INA koje prije kraja 2006 (INA), odnosno početka 2008 (HT) uopće nisu postojale na tržištu, niti tako bile sastavnice Crobexa, a koje su dugo vremena zajedno činile oko 30% težine vrijednosti Crobexa?
b) Zbog čega mirovinski fondovi uglavnom tijekom korekcije samo dokupljuju dionice, odnosno ne prodaju? Koliko se može pratiti već mjesec dana niti jedan mirovinski fond nije prodao niti jednu dionicu (prema podacima SDA iz top 10) već ih samo marljivo skuplja. Zbog čega oni više kupuju što više pada ako je gađanje dna Crobexa pomoću TA toliko bitno?
c) Postoje li uopće dva tehničara koji imaju istu tehničku analizu ako je to tako jednostavno zbrajati valove i vući crte? Od toliko podvalova mislim da trenutno postoji bar 5*5*3 kombinacija (* označava na n-tu) tako da neću ni napisati konačni broj kombinacija, a pogotovo neću iznijeti vjerojatnost da je ijedan podatak točan
d) Po kojoj TA se jedna burza (kao trenutno naša) ponaša kao izolirani otok u ovom svijetu čiji je sastavni dio, a ne postoji bitan element koji bi sugerirao da se mora tako ponašati?
e) navedi nešto sam, sigurno ćeš naći još pokoju nelogičnu premisu na našem TK i na našim TA.
hanger Cestitam na iznesenom!
Dodacu samo: Vlast, Strane banke, OIF-ovi i OMF-ovi u njima sve u zajednickoj spregi pa i dogovor Skandinavskog fonda s RBA (OMF) svi zajedno ugusice ZSE burzu, a nakon toga ustanoviti da burza i nije za nas Hrvate, (jer cemo biti bez para i pod kreditima) i gurnut nas u neku Regionalnu burzu.
Prokleto im zlatno tele koje ce izgraditi rastopit ce se i ono u Vatri pravednosti.
oprostite rado citam ovu stranicu i puno ste mi pomogli u razumijevanju raznoraznih klinova makar Vas do sada svojom greskom nisam slusao
da li ima netko da mi kaze kakva su za sutra ocekivanja po TA
unaprijed hvala
pofuk
@Sailor
Također sam dojma da se ipak nešto dirigirano zbiva na našoj burzi.
Ne bi to bilo ništa čudno, jer svaka normalna burza ima nekakav sustav kontrole i nadzora, a isto tako je i nekim velikim igračima omogućeno aktivno uključivanje u sustav kontrole, kako bi iskoristiti sve pogodnosti koje sustav pruža. Jer temelji sutava počivaju upravo na smislu postojanja velikih ulagača.
Mislim da je ovaj fenomen prisutan i na najvećim svjetskim burzama, kao i na našoj, samo što na našoj to već sad postaje toliko očigledno da već i ispodprosječno inteligentan čovjek kuži da je u pitanju nekakva nedokučiva podvala.
Zbog čega bi inače postojalo toliko fondova i u svijetu i u Hrvatskoj, i zbog čega je već desetljećima uvijek sigurnije, isplativije i najpametnije ulagati u investicijske fondove? I zbog čega se uvijek ti fondovi navode kao najbolje rješenje za ulaganje u dionice? Tko uopće od prisutnih forumaša ima više uspjeha od većine naših fondova unazad samo 2 godine, gledajući prirast kapitala?
Fondovi imaju najviše novaca, najviše vremena, najviše pogodnosti na burzi i samim time najviše rješenja za trgovanje. Ulaze i izlaze, kad hoće, s koliko hoće i na čemu hoće. I rade s burzom što hoće. Ostalo (male ulagače) će objasniti psihologija.
Ulaganje prema TA na hrvatskom tržištu je glupost. Možda će nekome imati kratkoročni efekt, ali nažalost, na kratkoročnom efektu će to ostati. Pomoću TA možeš samo crtati nekakva relativna dna. Ali nikad nisi, niti ćeš ikada biti siguran da li je nešto zaista dno ili iza tog dna ima još koje, a iza njega još koje, a pogotovo kad će to dno doći.
Svaki uzrok pada hrvatske burze se pokušava smisleno pojasniti i od samih stručnjaka što se javljaju po intervjuima i člancima (bar se svakodnevno citiraju ti stručnjaci, a ako je to najbolje od stručnjaka što imamo onda smo stvarno jadna nacija). Sjećam se kao jučer stanja u regiji na Kosovu, pa stanja izbora u Srbiji, pa stanja nakon orkana u američkom zaljevu, što su sve navedeni kao tobože neki bitni faktori zbog čega domaća burza pada 5-6%.
Ali ispostavilo se da je to bilo mila majka za ovo.
Sada je izgovor naravno bio recesija/depresija/paraplegija svijeta i naše nam države i ne znam šta sve ne, a kada su poskočile sve svjetske burze preostao je najjadniji izgovor: slaba likvidnost na domaćem tržištu.
Neka me netko od tehničara ili bilo koga demantira po čemu je hrvatska burza slabija i manje likvidna od sarajevske, srpske, makedonske, slovenske i sličnih, da ne govorim nekih afričkih (koje su sve daleko bolje prošle u ovotjednoj rastućoj korekciji), a da je zaslužila da od zadnja 3 dana u 2 ima apsolutno najveće postotne padove u čitavom svijetu i to duplo veće od iduće zemlje čija je burza izgubila na vrijednosti? Slobodno provjeriti na Bloombergu.
Ne, nije razlog nelikvidnost (koja je također umjetna i isprovocirana), već manipulacija.
Ajd da ovo skratimo i otvoreno kažemo. Možda kapital jednostavno više ne vjeruje ovoj Vlasti i ovom regulatoru. [bye]
Rekao bih da nas ceka jaci odbijanac slijedeci tjedan. Koliko ste mogli primjetiti redovan promet na burzi je stvarno mizeran medjutim promet na dionicama koje su interesantne investitorima cijelo vrijeme je dosta dobar. Pratim stanje vec neko vrijeme i mislim da se ovi fond manageri igraju maso s vama.
@Sailor
Također sam dojma da se ipak nešto dirigirano zbiva na našoj burzi.
Ne bi to bilo ništa čudno, jer svaka normalna burza ima nekakav sustav kontrole i nadzora, a isto tako je i nekim velikim igračima omogućeno aktivno uključivanje u sustav kontrole, kako bi iskoristiti sve pogodnosti koje sustav pruža. Jer temelji sutava počivaju upravo na smislu postojanja velikih ulagača.
Mislim da je ovaj fenomen prisutan i na najvećim svjetskim burzama, kao i na našoj, samo što na našoj to već sad postaje toliko očigledno da već i ispodprosječno inteligentan čovjek kuži da je u pitanju nekakva nedokučiva podvala.
Zbog čega bi inače postojalo toliko fondova i u svijetu i u Hrvatskoj, i zbog čega je već desetljećima uvijek sigurnije, isplativije i najpametnije ulagati u investicijske fondove? I zbog čega se uvijek ti fondovi navode kao najbolje rješenje za ulaganje u dionice? Tko uopće od prisutnih forumaša ima više uspjeha od većine naših fondova unazad samo 2 godine, gledajući prirast kapitala?
Fondovi imaju najviše novaca, najviše vremena, najviše pogodnosti na burzi i samim time najviše rješenja za trgovanje. Ulaze i izlaze, kad hoće, s koliko hoće i na čemu hoće. I rade s burzom što hoće. Ostalo (male ulagače) će objasniti psihologija.
Ulaganje prema TA na hrvatskom tržištu je glupost. Možda će nekome imati kratkoročni efekt, ali nažalost, na kratkoročnom efektu će to ostati. Pomoću TA možeš samo crtati nekakva relativna dna. Ali nikad nisi, niti ćeš ikada biti siguran da li je nešto zaista dno ili iza tog dna ima još koje, a iza njega još koje, a pogotovo kad će to dno doći.
Svaki uzrok pada hrvatske burze se pokušava smisleno pojasniti i od samih stručnjaka što se javljaju po intervjuima i člancima (bar se svakodnevno citiraju ti stručnjaci, a ako je to najbolje od stručnjaka što imamo onda smo stvarno jadna nacija). Sjećam se kao jučer stanja u regiji na Kosovu, pa stanja izbora u Srbiji, pa stanja nakon orkana u američkom zaljevu, što su sve navedeni kao tobože neki bitni faktori zbog čega domaća burza pada 5-6%.
Ali ispostavilo se da je to bilo mila majka za ovo.
Sada je izgovor naravno bio recesija/depresija/paraplegija svijeta i naše nam države i ne znam šta sve ne, a kada su poskočile sve svjetske burze preostao je najjadniji izgovor: slaba likvidnost na domaćem tržištu.
Neka me netko od tehničara ili bilo koga demantira po čemu je hrvatska burza slabija i manje likvidna od sarajevske, srpske, makedonske, slovenske i sličnih, da ne govorim nekih afričkih (koje su sve daleko bolje prošle u ovotjednoj rastućoj korekciji), a da je zaslužila da od zadnja 3 dana u 2 ima apsolutno najveće postotne padove u čitavom svijetu i to duplo veće od iduće zemlje čija je burza izgubila na vrijednosti? Slobodno provjeriti na Bloombergu.
Ne, nije razlog nelikvidnost (koja je također umjetna i isprovocirana), već manipulacija.
Ajd da ovo skratimo i otvoreno kažemo. Možda kapital jednostavno više ne vjeruje ovoj Vlasti i ovom regulatoru. [bye]
[/quote]
haha..tko kome u ovoj zemlji još išta vjeruje??
moje mišljenje je slijedeće:
svi mali dioničari trebaju rasprodati sve svoje sadašnje dionice po sadašnjim cijenama i svi zajedno uložiti sav taj novac u vrijednosnicu ZAPI-R-A, i vjerovatno bi se dogodilo da se burzovni špekulanti i manipulatori zamisle, ako ništa drugo barem bih se tješio sa svojom vlastitom žujom! i svi bi pili žuju! smatram da je ovo jedna najbolja od svih ideja na ovom forumu, hvala! [cool]
Rekao bih da nas ceka jaci odbijanac slijedeci tjedan.
iz koje si ti brokerske obitelji? [angry]
hmm, rekao bih da je evidentno da čak i na američkom tržištu dolazi do manipulacija, kada to igračima odgovara. Naravno da su obimi manji, shodno "dubini" ali to se događa. Naravno da smo mi podložniji tome. Rekao bih da sa smanjenjem likvidnosti dolazi i do veće divergencije u odnosu na TA, tako da je doista teško bilo što predvidjeti. TA je kroz povijest stvorila patterne koji mogu objasniti ono što vidimo kada se osvrnemo na protekli period, ali još uvijek ne može dati jednozanačan odgovor na pitanje o budućem razvoju. Međutim ne treba zanemariti ljudsku pohlepu. Nekidan je netko napisao kako ima dosta fondova koji čekaju kao zapete puške, kvragu netko je i pokupovao ovih dana te milone kuna i na IGH i ATPL i na HTu. Koliko god su možda veliki igrači po strani, toliko ima pohlepnih punih keša špekulanata za koje se nadam da su informiraniji od mene. Mali ulagač ovdje može igrati dvije osnovne igre, dokupljivati u padu kao što reče uvaženi kolega hanger ili čekati "znakove" oporavka i kupovati u rastu, na koje pak može ukazati TA ili neki inside info. Nekidan pročitah kako je nemoguće svjesno uloviti dno i vrh, to je utopija. Bitno je odigrati najveći dio rasta. Poanta je da …. biće bolje valjda. Do nedavno sam pretio amere ne bi li mogao procjeniti razvoj kod nas, no u ovoj našoj plitkoj kaljuži to više ne igra.