sumnjam da kolarek ide nesto raditi, a da se prethodno nije dogovorio s Pavicem…
mozda mu je Pavic savjetovao ulaganje u IPKK po EWT
ja ne govorim zasto i zbog cega ulaze nego kako ne remeti market sa ogromnom lovom.Moze stati na 250kn i kupovati ali ne jer on je jedini spusta i dize kako i crobex radi valove
sumnjam da kolarek ide nesto raditi, a da se prethodno nije dogovorio s Pavicem…
ja ne govorim zasto i zbog cega ulaze nego kako ne remeti market sa ogromnom lovom.Moze stati na 250kn i kupovati ali ne jer on je jedini spusta i dize kako i crobex radi valove
[/quote]
Koje valove, ovo je slap, treba samo lavor stavit i punit [lol]
@ mavan i ostali.
Vidim da jos ne razumijete potpuno ulogu brokerskih kuca. Evo da citiram sto sam jucer postavio na drugoj temi a mozete naci na njihovim int. stranicama.
ovlastenje za obavljanje djelatnosti:
trgovina u spekulacijske svrhe – kupnja i prodaja vrijednosnih papira u svoje ime i za svoj račun
poslovi posebne burzovne trgovine – istovremeno isticanje stalne ponude na kupnju i na prodaju vrijednosnih papira, u svoje ime i za svoj račun, radi održavanja stalne ponude i potražnje za određenim vrijednosnim papirom
Dakle to u praksi znaci da oni mogu prelijevati iz supljeg u prazno i sami od sebe kupovati i prodavati inavlaciti (v)nas. To se lijepo vidi kad se mi postavimo 1. na kupnju odmah ulete ONI sa ponudom za par lipa vise i obratno na prodaji. Isto tako kad u toku dana ciste na gore ili na dolje bezbroj puta mi se dogodilo da dodju na 1 ili 2 lipe do mog naloga i ne pokupe ga jer u ovim uvjetima sitnog prometa ne zele da ja zaradim iako ako tako nastave ne vidim koja bi budala ostala na burzi i pokusala raditi.Zakljucak, burza je perfidna i ozakonjena igra navlacenja i nadmudrivanja da ne kazem goru rijec. Ili ti po starom kadija te tuzi kadija ti sudi. Ove price forumasa o daytrade, u vecini slucajeva, bojim se da dolaze od brokerskih kuca kako bi nas navukle na tanak led pricom o zaradama koje se mogu ostvariti tokom dana jer njihov cilj i ZAKONSKO OVLASTENJE(VIDI GORNJE DJELATNOSTI) je da nam, osim provizije, uzmu i sto vecu lovu za dionicu prilikom kupnje tj. daju sto manju prilikom prodaje.
evo sto sam htio reci a on je jedini kupac ostali su sica kao sto smo mi a ne mora to raditi jer ipkk nije u crobex-u ali takva su pravila
Vidim ovdje puno TA od DJI i ostalih američkih indexa, hmmm, kad je u 10.10.2008. DJI prvi puta probio 8000 crobex bio na 2200, sada DJI na 8600, crobex na 1600. Malo i Evrope npr. DAX je bio na 4000,sada na 4600!! Toliko o tome koliko upoređivanje sa amerima ili evropljanima smisla.
Tonemo dok netko ne kaže dosta bez obzira u kojem valu bili.
Nije lijepo za čuti ali činjenice nije zdravo vječno ignorirati i maskirati.
Primjer: na objavu ne plaćanja zemljišta zagrebčanke IGH pao u nekoliko dana 30-ak%, danas na vijest da je dogovor ipak postignut pali još 5%. Zaključak FA, TA i svjetske trendove možemo samo za razbibrugu pratiti [wink]
zse je nečija privatna igračka [tongue]
Ma nije to baš tako. Jednostavno u trenutku velike, kronične nelikvidnosti dionice će padati, bez obzira na sve! Dok je vani sve raslo, kod nas jednostavno nije bilo ulagača koji bi kupio po cijenama koje se nude, kad zna da če ostati na toj razini ili još bolje pričekati malo crvenilo i evo ga na još nižim razinama. Sada osim nelikvidnosti, zahvaljujući nepromišljenim širenjem panike ood strane državnih malodušnika, imamo totalnu stagnaciju kupnje i bijeg svakog normalnog ulagača. Kad se stvori pozitivna vibra u medijima i dužnosnika tipa država ulaže u … imaćemo potpunu navalu na kupnju i brzo dizanje indexa. Dakle ne sumnjam da če s takvim vjestima index skočiti expresno na nekih 3000 bodova, ali za to treba vremena! pitanje je koliko? I koliko netko može biti strpljiv! Ovo sada nema veze s marginima ni malim ulagačima jer su oni već pobjegli. Ovdje se radi o prodaji onih dioničara koji su došli do krajnje granice tolerancije gubitaka. Pa računaju da nema sljedeće godine šanse za izgledan rast. kad bi nekim čudom iza nove godine Sanader rekao da će se krenuti sa investicijama i da nije tako teško stanje, likvidnost bi se tako popravila da nam ne bi bilo jasno odkuda? Čudan je naš mentalitet! Ništa me više ne iznenađuje. Prvaci smo u slavlju(kupnji) aili još veći u pljuvanju(prodaji)
analiza…S&P vs crobex…Croman vs Vlad.
Kad je Vlad govorio da je limit rasta na s&P 917 što bi značilo da je dotaknuto dno morao sam pogledat u prošlost da vidim zašto ne kupuje..crobex je pri prošlom lokalnom dnu (4 mj) kasnio za amerom cca mjesec dana..odnosno odradio lokalno dno tek pri korekciji korekcije trenda S&P indexa…dakle Croman zato je Vlad siguran u svoju kuharicu…sad vidimo da se to događa..pa mi smo padali 5 posto ako vani nisu rasli…recimo da danas završi c od A korekcije…slijedi B val A-B-C korekcije…a to će biti muke po crobexu..moji targeti..crobex pad do 1350-rast-145-pad 1100 = B od S&P i onda crobex 1100-1600 = C od S&P –dakle za Božić će bit ića i pića…ali nova godina ..a joj.
ja ne govorim zasto i zbog cega ulaze nego kako ne remeti market sa ogromnom lovom.
Moze stati na 250kn i kupovati ali ne jer on je jedini spusta i dize kako i crobex radi valove.
[/quote]
to je zato što EWT nije nametnuta od nekog centralnog komiteta, nit pala s marsa….nego opisuje prirodne pojave i temelji se na nekim prirodnim "zakonitostima" (Fibonacci).
Nije mi ništa čudno što se Kolarek i IPKK ponašaju u skladu s ostatkom tržišta,
on jednostavno pokušava maksimizirat svoju korist (kao svi) a pošto nije savršen i sveznajući (kao svi) radi i greške (kao svi, tj. tržište.)…i zato sviraj nešto naradno, ponašaj se prirodno.
Sjećam se davnih početaka 2007. kad je bio bull trend, i kad si ne kupivši dionice u petak mogao jako popljugati u ponedjeljak i propustiti zaradu.
DANAS imam izreku, "Tko normalan kupuje u petak"
Od 5 zadnjih petaka, samo jedan si mogao profitirati, prodavši naravno u ponedjeljak.
@Sailor
Također sam dojma da se ipak nešto dirigirano zbiva na našoj burzi.
Ne bi to bilo ništa čudno, jer svaka normalna burza ima nekakav sustav kontrole i nadzora, a isto tako je i nekim velikim igračima omogućeno aktivno uključivanje u sustav kontrole, kako bi iskoristiti sve pogodnosti koje sustav pruža. Jer temelji sutava počivaju upravo na smislu postojanja velikih ulagača.
Mislim da je ovaj fenomen prisutan i na najvećim svjetskim burzama, kao i na našoj, samo što na našoj to već sad postaje toliko očigledno da već i ispodprosječno inteligentan čovjek kuži da je u pitanju nekakva nedokučiva podvala.
Zbog čega bi inače postojalo toliko fondova i u svijetu i u Hrvatskoj, i zbog čega je već desetljećima uvijek sigurnije, isplativije i najpametnije ulagati u investicijske fondove? I zbog čega se uvijek ti fondovi navode kao najbolje rješenje za ulaganje u dionice? Tko uopće od prisutnih forumaša ima više uspjeha od većine naših fondova unazad samo 2 godine, gledajući prirast kapitala?
Fondovi imaju najviše novaca, najviše vremena, najviše pogodnosti na burzi i samim time najviše rješenja za trgovanje. Ulaze i izlaze, kad hoće, s koliko hoće i na čemu hoće. I rade s burzom što hoće. Ostalo (male ulagače) će objasniti psihologija.
Ulaganje prema TA na hrvatskom tržištu je glupost. Možda će nekome imati kratkoročni efekt, ali nažalost, na kratkoročnom efektu će to ostati. Pomoću TA možeš samo crtati nekakva relativna dna. Ali nikad nisi, niti ćeš ikada biti siguran da li je nešto zaista dno ili iza tog dna ima još koje, a iza njega još koje, a pogotovo kad će to dno doći.
Svaki uzrok pada hrvatske burze se pokušava smisleno pojasniti i od samih stručnjaka što se javljaju po intervjuima i člancima (bar se svakodnevno citiraju ti stručnjaci, a ako je to najbolje od stručnjaka što imamo onda smo stvarno jadna nacija). Sjećam se kao jučer stanja u regiji na Kosovu, pa stanja izbora u Srbiji, pa stanja nakon orkana u američkom zaljevu, što su sve navedeni kao tobože neki bitni faktori zbog čega domaća burza pada 5-6%.
Ali ispostavilo se da je to bilo mila majka za ovo.
Sada je izgovor naravno bio recesija/depresija/paraplegija svijeta i naše nam države i ne znam šta sve ne, a kada su poskočile sve svjetske burze preostao je najjadniji izgovor: slaba likvidnost na domaćem tržištu.
Neka me netko od tehničara ili bilo koga demantira po čemu je hrvatska burza slabija i manje likvidna od sarajevske, srpske, makedonske, slovenske i sličnih, da ne govorim nekih afričkih (koje su sve daleko bolje prošle u ovotjednoj rastućoj korekciji), a da je zaslužila da od zadnja 3 dana u 2 ima apsolutno najveće postotne padove u čitavom svijetu i to duplo veće od iduće zemlje čija je burza izgubila na vrijednosti? Slobodno provjeriti na Bloombergu.
Ne, nije razlog nelikvidnost (koja je također umjetna i isprovocirana), već manipulacija.
Nadalje, neka mi pojasne analitičari tehničke analize:
a) Kako prilikom rađenja TA i crtanja dna za Crobex ubrajaju pojavnost i utjecaj dionica HT i INA koje prije kraja 2006 (INA), odnosno početka 2008 (HT) uopće nisu postojale na tržištu, niti tako bile sastavnice Crobexa, a koje su dugo vremena zajedno činile oko 30% težine vrijednosti Crobexa?
b) Zbog čega mirovinski fondovi uglavnom tijekom korekcije samo dokupljuju dionice, odnosno ne prodaju? Koliko se može pratiti već mjesec dana niti jedan mirovinski fond nije prodao niti jednu dionicu (prema podacima SDA iz top 10) već ih samo marljivo skuplja. Zbog čega oni više kupuju što više pada ako je gađanje dna Crobexa pomoću TA toliko bitno?
c) Postoje li uopće dva tehničara koji imaju istu tehničku analizu ako je to tako jednostavno zbrajati valove i vući crte? Od toliko podvalova mislim da trenutno postoji bar 5*5*3 kombinacija (* označava na n-tu) tako da neću ni napisati konačni broj kombinacija, a pogotovo neću iznijeti vjerojatnost da je ijedan podatak točan
d) Po kojoj TA se jedna burza (kao trenutno naša) ponaša kao izolirani otok u ovom svijetu čiji je sastavni dio, a ne postoji bitan element koji bi sugerirao da se mora tako ponašati?
e) navedi nešto sam, sigurno ćeš naći još pokoju nelogičnu premisu na našem TK i na našim TA.
Ulaganje prema TA na hrvatskom tržištu je glupost.
[huh] [huh]
u najmanju ruku hrabra izjava!
jel to Iowa na avataru?
@ mavan i ostali.
Vidim da jos ne razumijete potpuno ulogu brokerskih kuca. Evo da citiram sto sam jucer postavio na drugoj temi a mozete naci na njihovim int. stranicama.
ovlastenje za obavljanje djelatnosti:
trgovina u spekulacijske svrhe – kupnja i prodaja vrijednosnih papira u svoje ime i za svoj račun
poslovi posebne burzovne trgovine – istovremeno isticanje stalne ponude na kupnju i na prodaju vrijednosnih papira, u svoje ime i za svoj račun, radi održavanja stalne ponude i potražnje za određenim vrijednosnim papirom
Dakle to u praksi znaci da oni mogu prelijevati iz supljeg u prazno i sami od sebe kupovati i prodavati inavlaciti (v)nas. To se lijepo vidi kad se mi postavimo 1. na kupnju odmah ulete ONI sa ponudom za par lipa vise i obratno na prodaji. Isto tako kad u toku dana ciste na gore ili na dolje bezbroj puta mi se dogodilo da dodju na 1 ili 2 lipe do mog naloga i ne pokupe ga jer u ovim uvjetima sitnog prometa ne zele da ja zaradim iako ako tako nastave ne vidim koja bi budala ostala na burzi i pokusala raditi.Zakljucak, burza je perfidna i ozakonjena igra navlacenja i nadmudrivanja da ne kazem goru rijec. Ili ti po starom kadija te tuzi kadija ti sudi. Ove price forumasa o daytrade, u vecini slucajeva, bojim se da dolaze od brokerskih kuca kako bi nas navukle na tanak led pricom o zaradama koje se mogu ostvariti tokom dana jer njihov cilj i ZAKONSKO OVLASTENJE(VIDI GORNJE DJELATNOSTI) je da nam, osim provizije, uzmu i sto vecu lovu za dionicu prilikom kupnje tj. daju sto manju prilikom prodaje.
BRAVO! 100-KA!